połączeniu z sosem czosnkowym rewelacja! Oryginalny przepis znalazłam tutaj . Składniki: kapusta kiszona odciśnięta 300 g, mąka pszenna 1 szklanka, mleko 3/4 szklanki, jajko 1 szt, kminek mielony, majeranek, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, majonez 2 łyżki, jogurt naturalny 2 łyżki, czosnek 1 ząbek, zioła prowansalskie szczypta, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Do miski
kulinarne odsłony patiMakaron rurki o średnicy 1 cm nadziewany mięsem i warzywami, zapieczony w piekarniku. Potrzebujemy 500 g makaronu Rigatoni, 500 g mięsa mielonego, ser w plastrach, jakieś warzywa typu brokuł, kalafior...itp. przyprawy, czosnek, koncentrat... Forma do zapiekania na podaną ilość makaronu o średnicy ~28 cm. Makaron gotujemy wg wskazań producenta odejmując połowę czasu gotowania tzn. gdy jest podane
chleba naszegozielononóżek 3 maślaki garść siekanego szczypiorku kilka ziarenek zielonego pieprzu z w zalewie 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia świeżo mielony pieprz pół łyżeczki śliwowicy 1 łyżka wody sól Wykonanie: Maślaki oczyszczamy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, delikatnie solimy. Kiszony czosnek siekamy. Wołowinę również siekamy - ręcznie lub w rozdrabniaczu
Quinoa Raz!znaczy że gorsze. Doskonale smakują w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Sprawdźcie sami. Naleśniki z mąki ryżowej składniki: 500 ml mleka 2 szklanki mąki ryżowej 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 2 jajka 4 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku wykonanie: Siemię lniane należy zmielić na świeżo przed zrobieniem ciasta. Zmielone wcześniej traci dość szybko swoje właściwości prozdrowotne. Wszystkie
Przysmaki Karolkikoncentratu bulionu warzywnego Krakus 1 cebula 4 cienkie łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 300 g ryżu świeżo mielony pieprz pęczek natki pietruszki WYKONANIE Ośmiornicę odmrozić i włożyć na 10 minut do zimnej wody. W dużym garnku zagotować wodę (wody nie solimy, bo ośmiornica sama w sobie jest już
Passions hobbies lifepopołudniowej kawki. Koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( ok. 12 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * mielony kardamon – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta + masło orzechowe piernikowe Primavika SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować
Ostra na Słodkocebula 200 g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Ziemniaki, twaróg i cebulę mielimy w maszynce do mielenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy. Z masy formujemy kotleciki dowolnych kształtów. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano
Dzieje kuchennej Wiewiórycukrowych) 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie) dymka ze szczypiorkiem litr bulionu 100 ml białego, wytrawnego wina 50 gr masła tarty ser żółty o zdecydowanym smaku sól, świeżo mielony pieprz do smaku Kremowa zupa cebulowa na białym winie- sposób wykonania Cebule obieramy i kroimy na kawałki – ich kształt nie ma znaczenia. Uwaga
Patchworkpestek dyni 2 garście młodego szpinaku (lub rukoli, roszponki, rukwi wodnej) szczypiorek, dymka lub natka pietruszki do podania nierafinowana sól i czarny pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki kurkumy, świeżo mielona gałka muszkatołowa (lub inne, ulubione przyprawy) 2 ugotowane jajka po benedyktyńsku Komosę przełożyć na sito i bardzo dokładnie wypłukać. Zagotować wodę wraz z solą, do gotującej się wody dodać
Even Better Foodpracy. Składniki (na 18 bułeczek): Farsz ok. 500 g świeżych grzybów (użyłam głównie ogonów i niezbyt ładnych kapeluszy, które nie nadawały się do suszenia) duża cebula pół chili łyżeczka mielonego ostropestu szczypta suszonego tymianku sól pieprz 3 gałązki natki pietruszki Ciasto 500 g mąki tortowej 100 ml wrzątku 100 ml zimnego mleka saszetka (8 g) drożdży suszonych 2 jajka
Weekendy w domu i ogrodziepalnika, aż będzie gęsty. Po nałożeniu do miseczki sos nie powinien zbyt łatwo się rozpływać, konsystencja raczej do smarowania niż do polewania. Pod koniec sos doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wystudzić. Cienką warstwę gęstego sosu rozprowadzić na spodzie pizzy pozostawiając 1 cm odstęp od jej brzegów. Sosu wystarcza do posmarowania 4 pizz o średnicy
Kuchcik gotujedzisiejszego obiadu upiekłam frytki z batata, które są o wiele zdrowsze i okazały się również smaczne 😋 Składniki: batat 1 duży, czosnek 1 ząbek, majeranek pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sól i pieprz, oliwa 3 łyżki, Sposób przygotowania: Batata obieramy, kroimy w plastry, a następnie na słupki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Frytki układamy
kulinarne odsłony patiporcja należy się zawsze!. Całe szczęście, że podjadałam jak robiłam :), a poza tym cieszy mnie jak domownikom smakuje. Podaję składniki na 4-5 osób. Pulpeciki 20 sztuk: - 500 g mielonego mięsa z indyka - 2 czerstwe kromki chleba plus mleko do ich namoczenia - 1 jajko - sól - pieprz - bułka tarta - smalec lub olej do smażenia 1. Odciąć skórki od chleba, namoczyć
Apetyczna babeczkaopakowaniu 3 puszki pomidorów krojonych (można zastąpić świeżymi) łyżka koncentratu 2 białe cebule 3 ząbki czosnku 150 ml białego wina 100 ml wrzątku płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków pieprz ziołowy i sól pęczek natki pietruszki łyżka tartego żółtego sera łyżka oleju plasterki cytryny do podania. Wykonanie: Kurczaka umyć. Każdy filet podzielić na 3 lub 4 części
Poezja Smaków - blog kulinarnygrzybów - prawdziwków, borowików, 1 łyżka masła – ok. 20 g, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 100 g sera sałatkowo-kanapkowego chudego, 2 duże jaja, pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku. Przygotowanie: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki. Grzyby kroimy na kawałki, smażymy je na maśle. Pod koniec delikatnie solimy i studzimy. Sosy przesypujemy wysokiego naczynia (np. pojemnik od blendera), dolewamy
Moniki Smakołyki