porcji 1 i 1/2 kg filetów z karpia 2-3 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki bułki tartej sól pieprz mielony około 1/2 szklanki oleju do smażenia Dekoracja : kilka plasterków cytryny zielona natka pietruszki Sposób wykonania : F ilety opłucz, pokrój na porcje, osusz, natrzyj solą i oprósz pieprzem. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Jajka wbij
Przepisy i porady kulinarneSkładniki Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 1 szklanka kaszy bulgur 1 cebula 2 łyżki oleju 1 jajko 200 g miąższu z dyni natka pietruszki 250 g wieprzowego mielonego mięsa sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko. Odcedzamy, studzimy, przekładamy do miski. Posiekaną cebulę smażymy z pokrojonym
R'n'G Kitchenznam z rodzinnego domu zawsze musiały być „charakterne”, mieć wyrazisty i dobrze wyczuwalny smak. Dlatego do farszu zawsze dodawaliśmy sera pleśniowego oraz dużą ilość świeżo mielonego pieprzu i odrobinę gałki muszkatołowej. Jeśli nie mamy pod ręką francuskiego roqueforta możemy użyć naszego rodzimego rokpola lub innego sera z niebieską pleśnią
kuron.com.plWegańska pasta z burakiem: Składniki: 200g ugotowanej fasoli typu Jaś 1 ugotowany burak (130g) 20g oleju kokosowego około 50 ml wody lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki listków mięty 2 cm świeżego imbiru ½ łyżeczki miodu szczypta płatków chilli 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania
kuron.com.plbezglutenową. Jesienne chłody to najlepsza pora na takie gorące, parujące i aromatyczne dania. Bardzo polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-osobowej rodziny): 300 g bezglutenowego makaronu (np. świderki) 500 g mielonego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko ok 100 g bezglutenowej bułki tartej lub 100 g orkiszowej kaszki manny 500 g passaty pomidorowej 2 puszki pomidorów (ja używam
Kawa z mlekiemwarzywnego sól, pieprz, oregano, kmin rzymski, koperek oliwa do smażenia prażony słonecznik do dekoracji ewentualnie Wykonanie: 1. Kroimy cebulę w kosteczkę i smażymy na oliwie wraz z oregano i mielonym kminem rzymskim, gdy cebula się zeszkli - dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 2. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę marchewkę i pietruszkę. 3. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Smażymy
Kawa z mlekiemcebule 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryczka chili 1/2 puszki mleka kokosowego (200 ml) 1 puszka pomidorów sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka mielona słodka, suszona papryka chili jalapeno, odrobina cukru 250 g makaronu bezglutenowego Wykonanie: 1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie wraz z oregano i bazylią. Gdy cebula
Kawa z mlekiembułka tarta (do smażenia ale też do wypełnienia kotletów, jeśli okazują się zbyt mokre i nie da się formować kotletów) garść słonecznika sól, pieprz, majeranek, oregano, przyprawa do kotletów mielonych, kmin rzymski tłuszcz do smażenia (u mnie tym razem oliwa z wytłoczyn) Przygotowanie: 1. Zaczynamy od ugotowania soczewicy, gotujemy ją około 20 minut, aż całkiem zmięknie (wrzucamy
Kawa z mlekiemrosty przepis na karpia. Doskonały na wigilijny stół i nie tylko. Składniki : 1 kg karpia 1 łyżka masła 1/2 szklanki mąki sól pieprz mielony 1/4 szklanki oleju do smażenia kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : K arpia umyj, oczyść, wypatrosz, odetnij głowę i płetwy. Pokrój na porcje w dzwonka. Każdy kawałek ryby posól, popieprz
Przepisy i porady kulinarnewystępują w różnych wielkościach) Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ słoika suszonych pomidorów w oleju z pieprzem marynowanym (polecamy firmy Ole! ) ½ opakowania fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz Rozgrzewamy patelnię wraz z olejem ze słoika z suszonymi pomidorami. Cebulę kroimy w paski i podsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Kolizje Smakówcukrem,dodać powoli żelatynę i dokładnie wymieszać. Gotową masę śmietankową wyłożyć na zimną masę makową,wyrównać. Masa orzechowa: 20 dag masła 10 dag cukru pudru 15 dag mielonych orzechów 1/2 szklanki mleka 3 żółtka 2 łyżki spirytusu Zagotować mleko i zalać nim zmielone orzechy,wymieszać. Utrzeć masło z cukrem pudrem,dodać żółtka,przestudzone orzechy i spirytus. Gotową
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: -12 sztuk podudzia z kurczaka -1 zielona cukinia -2 papryki żółta i czerwona -1 cebula -sól -pieprz -słodka papryka mielona -majeranek -suszone liście lubczyku -olej Sposób przygotowania: Podudzia myjemy, układamy na blaszce. Dajemy łyżkę oleju i obtaczamy w nim mięso. Następnie oprószamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i lubczykiem. Kroimy warzywa i układamy na kurczaku. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy
Magia jedzenia.smak i zapach. Moja przyprawa jest zatem połączeniem smaku i aromatu, który pamiętam z dzieciństwa z moją własną inwencją twórczą. Składniki: 10 łyżeczek cynamonu (najlepiej świeżo startego) 3 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki całych goździków 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren wyłuskanych z kardamonu 1/3 gałki muszkatołowej 2-3 ziarenka anyżu Przygotowanie: Goździki, ziele angielskie, kardamon
Kulinarne Inspiracjeczekolady 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem kawowy: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki cukru trzcinowego Diamant 600 g masła 3 pełne łyżki kawy mielonej kieliszek wódki (opcjonalnie) Przygotowanie: Bezy: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Studzimy. Białka ubijamy z mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodajemy cukier (po łyżce) i ciągle
Oryginalny smaknastał grudzień i czas zacząć wypiekanie aromatycznych pierniczków. Bardzo lubię sama komponować mieszankę ulubionych przypraw. Moja przyprawa do pierników nie zawiera mąki ani cukru. Zawsze ucieram w moździerzu lub mielę w młynku do kawy każdą przyprawę osobno. Jeżeli nie macie chęci i chcecie przyśpieszyć przygotowanie takiej doowej mieszanki to możecie użyć zmielonych przypraw z torebki. Zwróćcie jednak uwagę na jakość(...)pieprzu czarnego 10 g goździków 20 g suszonego imbiru 5 g gwiazdek anyżu Przyprawy, oprócz gałki muszkatołowej po kolei utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku do mielenia kawy. Nie polecam użycia blendera, szczególnie do goździków, które potarfią zniszczyć misę. Osobiście dodatkowo każdą z przypraw przesiewam przez gęste sitko. Wsypać do słoiczka i dobrze wymieszać ze sobą. Zakręcić szczelnie
Pieguskowa Kuchnia