Fuczki- Bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty 636połączeniu z sosem czosnkowym rewelacja! Oryginalny przepis znalazłam tutaj . Składniki: kapusta kiszona odciśnięta 300 g, mąka pszenna 1 szklanka, mleko 3/4 szklanki, jajko 1 szt, kminek mielony, majeranek, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, majonez 2 łyżki, jogurt naturalny 2 łyżki, czosnek 1 ząbek, zioła prowansalskie szczypta, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Do miski
kulinarne odsłony pati
Rigatoni, makaron zapiekany... 549Makaron rurki o średnicy 1 cm nadziewany mięsem i warzywami, zapieczony w piekarniku. Potrzebujemy 500 g makaronu Rigatoni, 500 g mięsa mielonego, ser w plastrach, jakieś warzywa typu brokuł, kalafior...itp. przyprawy, czosnek, koncentrat... Forma do zapiekania na podaną ilość makaronu o średnicy ~28 cm. Makaron gotujemy wg wskazań producenta odejmując połowę czasu gotowania tzn. gdy jest podane
chleba naszego
Tatar z kiszonym czosnkiem i czerwoną quinoą 204zielononóżek 3 maślaki garść siekanego szczypiorku kilka ziarenek zielonego pieprzu z w zalewie 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia świeżo mielony pieprz pół łyżeczki śliwowicy 1 łyżka wody sól Wykonanie: Maślaki oczyszczamy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, delikatnie solimy. Kiszony czosnek siekamy. Wołowinę również siekamy - ręcznie lub w rozdrabniaczu
Quinoa Raz!
Naleśniki ryżowe 315znaczy że gorsze. Doskonale smakują w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Sprawdźcie sami. Naleśniki z mąki ryżowej składniki: 500 ml mleka 2 szklanki mąki ryżowej 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 2 jajka 4 łyżki oliwy z oliwek sól do smaku wykonanie: Siemię lniane należy zmielić na świeżo przed zrobieniem ciasta. Zmielone wcześniej traci dość szybko swoje właściwości prozdrowotne. Wszystkie
Przysmaki Karolki
Risotto z ośmiornicą 228koncentratu bulionu warzywnego Krakus 1 cebula 4 cienkie łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 300 g ryżu świeżo mielony pieprz pęczek natki pietruszki WYKONANIE Ośmiornicę odmrozić i włożyć na 10 minut do zimnej wody. W dużym garnku zagotować wodę (wody nie solimy, bo ośmiornica sama w sobie jest już
Passions hobbies life
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM 319popołudniowej kawki. Koniecznie spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( ok. 12 szt ) * maka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 30 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 250 ml * cukier – 100 g * mielony kardamon – 1 łyżeczka * jajko – 1 szt * sól – 1 szczypta + masło orzechowe piernikowe Primavika SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować
Ostra na Słodko
Kotlety ziemniaczane z twarogiem 322cebula 200 g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Ziemniaki, twaróg i cebulę mielimy w maszynce do mielenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy. Z masy formujemy kotleciki dowolnych kształtów. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kremowa zupa cebulowa na białym winie- obiad w 30 minut 202cukrowych) 2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie) dymka ze szczypiorkiem litr bulionu 100 ml białego, wytrawnego wina 50 gr masła tarty ser żółty o zdecydowanym smaku sól, świeżo mielony pieprz do smaku Kremowa zupa cebulowa na białym winie- sposób wykonania Cebule obieramy i kroimy na kawałki – ich kształt nie ma znaczenia. Uwaga
Patchwork
Dyniowa komosanka z suszonymi pomidorami, szpinakiem i jajkiem w koszulce 221pestek dyni 2 garście młodego szpinaku (lub rukoli, roszponki, rukwi wodnej) szczypiorek, dymka lub natka pietruszki do podania nierafinowana sól i czarny pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki kurkumy, świeżo mielona gałka muszkatołowa (lub inne, ulubione przyprawy) 2 ugotowane jajka po benedyktyńsku Komosę przełożyć na sito i bardzo dokładnie wypłukać. Zagotować wodę wraz z solą, do gotującej się wody dodać
Even Better Food
Drożdżówki z grzybami (np. do pracy) 214pracy. Składniki (na 18 bułeczek): Farsz ok. 500 g świeżych grzybów (użyłam głównie ogonów i niezbyt ładnych kapeluszy, które nie nadawały się do suszenia) duża cebula pół chili łyżeczka mielonego ostropestu szczypta suszonego tymianku sól pieprz 3 gałązki natki pietruszki Ciasto 500 g mąki tortowej 100 ml wrzątku 100 ml zimnego mleka saszetka (8 g) drożdży suszonych 2 jajka
Weekendy w domu i ogrodzie
Sos do pizzy 191palnika, aż będzie gęsty. Po nałożeniu do miseczki sos nie powinien zbyt łatwo się rozpływać, konsystencja raczej do smarowania niż do polewania. Pod koniec sos doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wystudzić. Cienką warstwę gęstego sosu rozprowadzić na spodzie pizzy pozostawiając 1 cm odstęp od jej brzegów. Sosu wystarcza do posmarowania 4 pizz o średnicy
Kuchcik gotuje
Pieczone frytki z batatów 185dzisiejszego obiadu upiekłam frytki z batata, które są o wiele zdrowsze i okazały się również smaczne 😋 Składniki: batat 1 duży, czosnek 1 ząbek, majeranek pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sól i pieprz, oliwa 3 łyżki, Sposób przygotowania: Batata obieramy, kroimy w plastry, a następnie na słupki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Frytki układamy
kulinarne odsłony pati
Pulpeciki z indyka w sosie serowo porowym 187porcja należy się zawsze!. Całe szczęście, że podjadałam jak robiłam :), a poza tym cieszy mnie jak domownikom smakuje. Podaję składniki na 4-5 osób. Pulpeciki 20 sztuk: - 500 g mielonego mięsa z indyka - 2 czerstwe kromki chleba plus mleko do ich namoczenia - 1 jajko - sól - pieprz - bułka tarta - smalec lub olej do smażenia 1. Odciąć skórki od chleba, namoczyć
Apetyczna babeczka
Chicken Kapama - kurczak w ziołach na sposób śródziemnomorski. 314opakowaniu 3 puszki pomidorów krojonych (można zastąpić świeżymi) łyżka koncentratu 2 białe cebule 3 ząbki czosnku 150 ml białego wina 100 ml wrzątku płaska łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków pieprz ziołowy i sól pęczek natki pietruszki łyżka tartego żółtego sera łyżka oleju plasterki cytryny do podania. Wykonanie: Kurczaka umyć. Każdy filet podzielić na 3 lub 4 części
Poezja Smaków - blog kulinarny
Tarta mocno grzybowa na cieście francuskim 257grzybów - prawdziwków, borowików, 1 łyżka masła – ok. 20 g, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 100 g sera sałatkowo-kanapkowego chudego, 2 duże jaja, pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku. Przygotowanie: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki. Grzyby kroimy na kawałki, smażymy je na maśle. Pod koniec delikatnie solimy i studzimy. Sosy przesypujemy wysokiego naczynia (np. pojemnik od blendera), dolewamy
Moniki Smakołyki