mielone - 47549 przepisów (strona:1541/3170)

Pulpeciki w sosie pomidorowym 176

gustu przypadła mi passata pomidorowa  oraz ketchup pikantny, który ma w sobie to coś  i nie przypomina smaku większości znanych nam ketchupów. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 700 g passaty pomidorowej Jamar 2 łyżki ketchupu Jamar (opcjonalnie) 1 łyżka masła tłuszcz do smażenia  zioła prowansalskie słodka papryka

Malinowo w kuchni
Ziemniaki z grzybami leśnymi i "Arystokratka w ukropie" 202

prawdziwki, podgrzybki i maślaki pstre) 2 grzybki suszone (dla wzbogacenia smaku) 3 średnie ziemniaki 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka ostropestu pieprz mielony sól kilka listków kolendry chili Grzyby oczyścić i wstępnie obgotować w osolonym wrzątku przez ok. 5-10 minut. Odcedzić, zostawiając wodę z gotowania. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik na gotowanym budyniu z wiśniami 1694

łyżka kakao 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody Masa serowa: ugotowany budyń (600 ml mleka, 2 budynie śmietankowe, 1/3 szklanki cukru) 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 kg mielonego białego sera 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ok 2 szklanki wiśni (świeżych, mrożonych, z konfitury lub z zalewy) Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kapusty na zimę 630

gniazd nasiennych i błonek 250 g marchwi - po obraniu i odcięciu końcówek 250 g białej cebuli - po obraniu i odcięciu twardych części 1,5 łyżki soli 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Zalewa: 125 ml oleju  125 ml octu 250 g cukru pudru Dodatkowo do każdego słoiczka: 1 ziele angielskie kawałek liścia laurowego  Kapustę obrać z wierzchnich

My simple kitchen
TOSTOWE ZAPIEKANKI Z KURCZAKIEM 153

Szkoda czasu :) Zaczynamy ... SKŁADNIKI NA 8 PORCJI : Mięso 1 filet z kurczaka 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku mielonego 1 łyżka majeranku Olej do smażenia np rzepakowy Dodatkowo Papryka czerwona 10 dag sera żółtego tartego np cheddar Musztarda 8 kromek chleba tostowego Świeża rukola lub szpinak  PRZYGOTOWANIE

Gotowanie Patki
Krewetki toskańskie – w sosie czosnkowo-śmietanowo-serowym 305

mleka 1 szklanka gęstej śmietany 18% (ok. 300 g) 1/3 – 1/2 szklanki starego parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 100 g świeżego szpinaku “baby” sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: świeża bagietka lub ugotowany makaron Krewetki oczyszczamy z pancerzy (ogonki można zostawić lub usunąć) nacinamy wzdłuż i wyjmujemy przewód pokarmowy. Oczyszczone krewetki płuczemy i osuszamy

Poezja smaku
Jednogarnkowy kociołek z soczewicą 155

laurowe 4 sztuki ziela angielskiego 1 łyżeczka przyprawy do dań z fasoli Prymat 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka ketchupu ostrego Szczypta ostrej papryki do smaku Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kiełbasę pokroić w pół plasterki, boczek i cebulę w kostkę. Wrzucić do garnka i przesmażyć razem pod przykryciem  aż boczek się wytopi

Wanilia i Kardamon
Pasta z jajek, sera żółtego i suszonych pomidorów. 194

podajcie na śniadanie lub kolację, zapewniam, że będzie pysznie. Zapraszam :) Składniki: 4 jajka 6 suszonych pomidorów 10 dag sera żółtego 2 łyżki majonezu sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidory suszone kroimy w drobną kosteczkę, a ser żółty ścieramy

Izabelawkuchni
Pulpety w sosie pomidorowym z warzywami :) 229

gęsty sos pomidorowy. To danie smakuje przepysznie! Z dodatkiem kaszy lub ziemniaków jest świetną propozycją na rodzinny, zdrowy i pełnowartościowy obiad.  Składniki (3-4 porcje): 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 jajko  450 g dyni 550 g cukinii 100 g marchewki  700 g passaty pomidorowej 1 łyżka oleju kokosowego  sól i ulubione przyprawy

Zdrowie na języku :P
DELIKATNY KREM Z SELERA 143

krem: duży seler, większy por (biała i jasnozielona część), 3 większe ziemniaki, około 1,5 l bulionu (może być z kostki), łyżka masła, łyżka oleju, sól, pieprz świeżo mielony, szczypta pieprzu cayenne, odrobina curry, 200 g śmietany 30%. Dodatkowo: posiekana natka pietruszki, jajka ugotowane na twardo. Przygotowanie: Selera i ziemniaki kroję w kostkę, pora w plasterki. Duszę na średnim

JejKuchnia
ZUPA OGÓRKOWA 276

minut. Do garnka dokładam starte na tarce kiszone ogórki (ścieram je razem ze skórą). Wlewam także część wody od ogórków, dosypuję pokrojony dość grubo koper, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem, dolewam ewentualnie więcej rosołu i zagotowuję. Żeberka można oczywiście obrać i mięso dorzucić do zupy. Podaję z dodatkiem kwaśnej śmietany i dla chętnych z wodą od ogórków... mniam

Smaczne Zdrowe
Domowa Musaka 230

będzie świetną propozycją na rodzinny obiad . Sprawdźcie zatem przepis i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało :) Domowa Mussaka – składniki (rodzinna porcja) 2 średniej wielkości bakłażany 800g mięsa mielonego (dowolnego) 500 ml passaty pomidorowej 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta oregano pieprz sól łyżeczka cynamonu 500g ziemniaków 2 łyżki masła 2 czubate łyżki mąki 2 szklanki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety wołowe w sosie paprykowym 169

Bardzo smakują mi ikeowe pulpety wołowe więc postanowiłam je zrobić w domu, ale że brak tu fanów żurawiny do mięsa, modyfikowałam trochę przepis.   Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego – ja kupuję w biedronce 1 jajo 80 g bułki tartej/ można ją zastąpić łupinami babki jajowatej sól, pieprz, zmielona kolendra olej do smażenia liść laurowy i ziele angielskie

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Ślimaczki z masą makową czyli Słodki Czwartek odc.140 233

Domu Mokoszy nie pasuje idealnie do makowych wariacji? Ślimaczki z masa makowa ciasto z TEGO przepisu na chałkę masa makowa: 1 l wody 200 ml mleka 200 g suchego, mielonego maku 30 g cukru trzcinowego 50 g miodu 1 jajko 50 g roztopionego masła 70 g płatków migdałowych 100 g rodzynek namoczonych w gorącej wodzie z amaretto Ciasto przygotowujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makaron pióra z sosem bolognese 191

miasta Bolonia. Jego historia sięga czasów średniowiecza. Historia makaronu Lubella sięga natomiast końca XIX wieku, gdy to w Lublinie powstał pierwszy młyn- młyn Kauzego. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por, biała część przecier pomidorowy oliwki starty żółty ser 1 marchewka sól, pieprz, bazylia suszona makaron pióra Lubella Przygotowanie: mięso przełożyć

Oka w rosole czyli KaFka gotuje