Owoce wczesnej jesieni pod kruszonką z płatków orkiszowych 135mamy. Całość posłodzona syropem z daktyli i z dodatkiem pysznej kruszonki, którą wykonałam z płatków orkiszowych pełnoziarnistych. Śmiało można wykorzystać płatki owsiane. Jest to idealny pomysł na leniwe, jesienne śniadanie. Składniki (2 porcje): 2 średnie jabłka 250 gram śliwek węgierek garść malin 2 małe brzoskwinie 5 łyżek płatków orkiszowych sok z ćwiartki limonki 20 gram masła 4 łyżki syropu
Mango Papaja
Batoniki mocy (bez glutenu i cukru) 255zdecydowanie zwykłe batoniki. Takich jak te próżno szukać w sklepie. To prawdziwe batoniki mocy! Doskonałe gdy rano nagle okazuje się, że nie ma czasu na śniadanie, odczuwacie spadek energii w ciągu dnia lub nagły napad głodu. Napakowane samymi naturalnymi składnikami, z dużą zawartością potasu, wapnia, magnezu, błonnika, antyoksydantów i witamin. Zamiast cukru słodkie daktyle. Batoniki na długo dają energię
maniapieczenia
OMLET Z WĘDZONĄ MAKRELĄ 133jesieni ;) W domu po pracowitym weekendzie, panuje chaos. Niebawem trzeba się zbierać do pracy... No i od czego tu zacząć? A niech się dzieje co chce, zaczynam od ciepłego śniadania :) SKŁADNIKI: 1/2 czerwonej cebuli 1 mała marchewka por około 10 cm 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej wędzonej makreli masło 3 jajka sól pieprz świeże oregano
Kuchnia w opałach
MUFFINY DYNIOWE – dietetyczne – najlepsze – BE FIT! 322należy z nimi przesadzać. Muffinki dyniowe są niesamowicie miękkie, delikatne, kruche z zewnątrz i mokre w wilgotne w środku. Są świetnym pomysłem nie tylko na deser, ale również drugie śniadanie! Koniecznie je wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 8 sztuk ) * puree dyniowe – 150 g * mąka razowa – 50 g * mąka migdałowa – 10 g * mąka pszenna – 25 g * cukier trzcinowy
Ostra na Słodko
Ekologiczny makaron z dyniowym sosem "serowym" nie tylko dla wegan 216teraz żyję tylko myślą o tym dniu i nie mogę na niczym innym się skupić :). Cały czas dynia, dynia, dynia. Nigdy mi się nie znudzi. Mogłabym jeść ją na śniadanie, obiad, kolację, na deser i na przegryzkę między posiłkami. Wiadomo, że w rzeczywistości długo bym tak nie wytrzymała, ale naprawdę dynia należy do jednych z moich ulubionych warzyw
Be Fit Be Strong
Bułki z mąki orkiszowej 223Lubię domowe pieczywo, trochę z tym pracy, ale warto. Ciasto na bułki rozrobiłam wieczorem i zostawiam do rana. Śniadanie było pyszne, taka bułka z masełkiem , szyneczką i sałatą, oj pycha Do garnuszka włożyć pokruszone drożdże, wlać połowę letniego mleka. Dodać łyżkę mąki, szczyptę soli i łyżkę miodu, wymieszać, przykryć ręczniczkiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać
Kuchnia Pokoleń
Tortila z tuńczykiem sweet-chilli 221zawiajana kanapka jest bardzo prostą przekąską, wspaniale nadającą się na drugie śniadanie do pracy/szkoły. 2 tortille 1 puszka tunczyka w sosie własnym 2 łyżki serka Philadelphia 2 łyżki sosu sweet - chilli kilka kropli soku z cytryny Tuńczyka odsączyć i przełożyć do miski dodać Philadelphię i sos sweet-chilly, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Tortile podgrzać
Codzienne Gotowanie
Pomidory faszerowane 179Jeżeli kasza jest zbyt sucha dodać sok z wydrążonych pomidorów i odrobinę drobno pokrojonego miąższu. (Reszty z wydrązonych pomidorów nie wyrzucać! Przyda się do innego dania, np. jutrzejszego śniadania;)) Nadziewać pomidory przygotowanym farszem z kuskusu. Nafaszerowane pomidory przykryć odciętymi czapeczkami, ułożyć w żaroodprnym naczyniu, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Podawać polane
Codzienne Gotowanie
Jajecznica na boczku 145wbrew pozorom nie jest to szybkie danie, składniki trzeba powoli podgrzewać, wytapiać, smażyć, dusić, aby stopniowo wydobyć cały ich smak. Dlatego też jest ona idealna na sobotnie leniwe śniadanie. Polecam! 100-150g boczku, niezbyt tłustego, jednakże niezbyt chudego;) 1-2 cebule 5-6 jajek sól, pieprz Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię
Codzienne Gotowanie
Salatka z kuskusu z buraczkiem i feta 208ochydne, na dodatek drogie, a obsługa traktuje klientów jak złodziei, stwierdziłam, że nie dam sie obrażać i poniżać i na mnie już nie zarobią. Dlatego też będę zabierać śniadania i przekąskę obiadową z domu, dobrze mi zrobi, gdy przestanę jeść frytki, majonezowe sałatki i tłuste haggisy;) nie chcę pisać, że przechodzę na dietę, ale takie domowe, zdrowe jedzenie
Codzienne Gotowanie
Pikantne tartletki 188Ponieważ zostało mi nieco ciasta z niedzielnego śniadania , postanowiłam je wykorzystać i następnego dnia na kolację zrobić ponownie tarteletki, tym razem z nieco innym farszem. Bardzo zasmakowały mi te małe tarty, są bardzo smaczne i efektowne. Myślę, że idealnie nadają się jako "finger food" na różnego rodzaju imprezy. Farsz można wykonać z dowolnych składników, według własnych upodobań
Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #5 204Teraz już jednak wróciłam i choć jestem nieco przeziębiona, to szykuję jedzenie do pracy i wracam do gotowania, bo muszę przyznać, że bardzo się za nim stęskniłam;) Śniadanie : Humus, ciasteczka i papryka Lunch : Sałatka z kuskusu z buraczkami i fetą Smacznego
Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #7 191szykować to jedzenie regularnie, chyba ułożę jakiś grafik, co którego dnia, dzięki temu nie będę miała problemu z wymyślaniem i z brakiem jakichś składników ;) To chyba dobry pomysł, prawda? Śniadanie: Serek wiejski z ziołami, pomidorki koktajlowe Lunch: Spaghetti bolognese Smacznego
Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #8 184ciekawa liste salatek i postanowilam zaczac je wyprobowywac, a najlepszym do tego sposobem, jest przygotowanie takiej salatki do pracy. I oto jedna z nich, bardzo smaczna i sycaca. Polecam! Śniadanie: Tosty z szynka i serem, do tego keczup w osobnym pojemniczku. Papryka do chrupania w tzw. miedzyczasie;) Lunch: Salatka makaronowa z buraczkami, feta i orzechami. Przygotowanie jest bardzo proste
Codzienne Gotowanie
Jedzonko do pracy #10 189bede miala problemu z podgrzewaniem dan. Ale to jeszcze nie w tym tygodniu. Dzis chcialabym pokazac Wam pyszna salatke z fasoli - smaczna, zdrowa i dietetyczna (bez majonezu;)). Polecam! Śniadanie : Serek wiejski z ananasem i curry. Żółta papryka na przekąskę. Lunch : Sałatka fasolowa - fasolka czerwona, fasolka "czarne oczko", ogórki konserwowane, koperek, odrobina soku z cytryny, czerwona cebula, sol, pieprz. Smacznego
Codzienne Gotowanie