śniadania - 47913 przepisów (strona:1584/3195)

OMLET BIAŁKOWY Z GRUSZKAMI ( chutney gruszkowy ) – lekki – BE FIT! 210

ulubione smaki – jest słodko i jest ostro. Połączenie to sprawia, że ciężko oderwać się od talerza i znika w błyskawicznym tempie. Taki omlet jest też idealnym pomysłem na śniadanie, lekki obiad albo kolację. Gwarantuję, że nawet Ci, którzy na diecie nie są, z przyjemnością będą go zajadać! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) OMLET: * białko – 3 szt * mąka żytnia

Ostra na Słodko
I cały świat zaczyna chrupać... - współpraca z Piekarnią Galicyjską 187

Galicyjskiej jest naprawdę duża i różnorodna. Każdy z nas może znaleźć chrupiącą kromeczkę lub snack'a dla siebie. Takie "Chrupaki" są idealne, aby przygotować z nimi szybkie i zdrowe śniadanie, zabrać ze sobą do pracy lub szkoły lub po prostu siąść przy swojej ulubionej książce lub filmie i swobodnie.... chrupać. Spróbujcie i Wy, to aż 7 siedem smaków

Słodkie okruszki
,,Kurkowe tymbaliki’’ 132

Dzisiaj zapraszam na przekąskę w stylu francuskim .To pomysł na urozmaicenie śniadania, a także na sycący obiad bądź aromatyczną kolację, a nawet lekką przekąskę. 40 dag kurek 1 cebula 8 jajek 2 łyżki kukurydzy 4 plasterki szynki Pół czerwonej papryki 4 łyżki śmietany 18 proc. łyżka kaszy manny 4 łyżki posiekanego szczypiorku łyżka masła masło i bułka tarta

Podróż w kulinaria
ZUPA Z DYNI NA MLEKU 133

gotowa do zjedzenia. Można ją jeść samą z mlekiem - albo dodać jeden z powyższych składników  np. kaszkę albo kluski lane. Ja osobiście wolę zupę trochę posłodzić i pożywne śniadanie gotowe. Smacznego!   Polecam inne dania z dyni: ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I IMBIREM    KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM PLACUSZKI DROŻDŻOWE Z DYNIĄ

potrawyregionalne
MAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE 134

cieplutkie i chrupiące bułeczki na śniadanie , posmarowane świeżym masłem,konfiturą lub miodem. Do tego pachnąca kawa ehh... sama się rozmarzyłam.;) Zaczynamy piec w takim razie... Składniki: 25 dag mąki pszennej (następnym razem zrobię z razową) 75 g masła 2-3 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka suszonych drożdży - instant szczypta soli

potrawyregionalne
PLACKI ORKISZOWE 127

homogenizowany. Składniki wymieszałam. Jak ciasto będzie za rzadkie,dosypcie po prostu więcej płatków. Odstawiłam je na chwilę,żeby napęczniały. Odrobina masła na patelnię i smażymy. Gotowe! Idealne na śniadanie lub przekąskę gdy czujecie głód;-) Dla łasuchów ... usmażone placki posmarowałam  serkiem homogenizowanym. Smacznego

potrawyregionalne
OMLET PARYSKI 169

Śniadania są jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Dają siłę i energię na cały dzień. Dzisiejszy omlet paryski nie jest może niskokaloryczny... ale smaczny i kolorowy. Składniki: (na około 4 porcje) 4 jajka 4 pieczarki parę plasterków wędzonego boczku plasterki sera camembert pomidor szklanka mleka masło szczypiorek sól,pieprz gałka muszkatołowa W miseczce wymieszałam jajka z mlekiem. Dodałam

potrawyregionalne
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU 168

Jajka po benedyktyńsku lub inaczej jajka w koszulkach. Idealne na śniadanie. Bez skorupek,które trzeba obierać. Jajka te można jeść z dowolnymi ulubionymi dodatkami: chrupiącym boczkiem,szynką parmeńską,majonezem,rzeżuchą czy kiełkami... Wspaniale jest je ułożyć na ciepłych i chrupiących grzankach. Pysznie smakują z sosami np.holenderskim. Do tego szklanka soku z pomarańczy i można zacząć miło dzień. Rozbiłam

potrawyregionalne
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM SEREM 183

Pyszne czekoladowe naleśniki z białym serem  z dodatkiem wanilii i świeżymi truskawkami. Idealne na śniadanie, podwieczorek, lub jako pyszny przysmak dla najmłodszych. Polecam również naleśniki: kokosowe z mango w syropie pomarańczowym z syropem klonowym i serkiem mascarpone ze szpinakiem Składniki na ciasto:  250 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżki

potrawyregionalne
CHLEB WIELOZIARNISTY 119

wymiarach 24x8 cm. Odstawiłam do wyrośnięcia na około 20 minut.   Piekłam w temp.230 stopni przez około 50 minut. Smacznego ;)   Jeśli wolicie bułeczki to polecam MAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE

potrawyregionalne
CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA 157

zdjęłam folię i wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekłam około 40 minut. Wyjęłam z formy i studziłam na kratce. Smacznego! A może bułeczkę?... MAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE

potrawyregionalne
KOLOROWE GRZANKI NA KOLACJĘ 143

Proponuję dziś na kolacje bądź śniadanie pyszne, kolorowe i smaczne grzanki . Inwencja zależy od smaków i zawartości lodówki;-) Składniki: bułka wrocławska żółty ser suszone pomidory anchois czarne oliwki rukola czerwona świeża papryka jajko ugotowane na twardo podsmażone plasterki pieczarek podsmażone plasterki kiełbasy zielona część dymki podsmażony w łupinach czosnek ( do posmarowania bułki) pasta kawiorowa kapary majonez pieprz sól Kromki

potrawyregionalne
PLACKI JOGURTOWO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI 153

Placki idealne na śniadanie lub podwieczorek. Szybkie i łatwe w wykonaniu. Można je podawać z ulubionymi owocami,śmietaną, serkiem waniliowym lub syropem klonowym. Zamiast drożdży można użyć proszku do pieczenia. Składniki na placki: 2 jajka 250  g jogurtu greckiego / naturalnego 250g mąki pszennej 2 -3 łyżki cukru 2 łyżki oleju roślinnego 30 g świeżych drożdży

potrawyregionalne
LEKKIE SEROWE PLACUSZKI Z CYNAMONEM 126

Lekkie, puszyste, serowe placuszki na śniadanie. Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne dla małych dzieci ( i dużych łasuchów) Zapach i smak cynamonu jest rewelacyjny.  Można do nich podawać sezonowe owoce, miód, syrop klonowy  lub posypać jak ja cukrem pudrem.   Składniki:  na 8 placuszków 1 jajko 150-200 g sera ricotty / serek bieluch naturalny

potrawyregionalne
ZAPIEKANE JAJKA W BUŁCE 155

Jeśli lubicie  jajka na miękko i chrupiące grzanki    to dzisiejsza propozycja śniadania jest dla Was. Dwa w jednym. Płynne żółtko, połączone z chrupiącą i ciepłą bułką. Pycha;-)   Składniki: dwie kajzerki dwa jajka szczypiorek / dymka masło parmezan lub inny dowolny żółty ser sól, pieprz, ostra czerwona papryka plasterek pomidora (opcjonalnie) Zacznijmy od dwóch kajzerek

potrawyregionalne