takiego obiadu dla 8 osób potrzebujemy: 3 litry wody, 3 ziemniaki, 3 marchewki, 3 pomidory, 3 korniszony, 2 cebule, 500g pieczarek, 5 ząbków czosnku, 0,5kg mięsa mielonego, pęczek pietruszki, 1 por, 2 koncentraty pomidorowe, 350g włoszczyzny w słupkach, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżka papryki, 1 płaska łyżka soli, 5 ziaren ziela
chleba naszegopietruszki ok. 6 ząbków czosnku 2 łyżki soli kamiennej Zalewa: 150 ml oleju roślinnego 175 ml szkl. octu jabłkowego 200 g cukru 2 łyżki soli kamiennej 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki w proszku Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować na drobno. Ogórki umyć i pokroić na cieniutkie plasterki (nie obierać), o grubości 1-1,5 mm - ja starłam
Ze smakiem bez glutenuCiasto wyrabiać ok.15min. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnice posypaną mąką i chwile wyrabiać. Masa makowa: 130 g mielonego maku 1,5 szklanki mleka 1 łyżka miodu garść posiekanych orzechów włoskich 40 g masła 2 łyżeczki cukru pudru Mak zagotowujemy z mlekiem i odstawiamy do wystudzenia.Przerzucamy
Anielskie wypiekizdrowe, kolorowe, jednym zdaniem wspaniałe danie na obiad. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, nie wymaga dużej liczby składników a efekt jest powalający. Zapraszam! Składniki: 2 duże bakłażany 25 dag mielonego mięsa z indyka 20 dag boczniaków 10 dag sera feta 1 mała cukinia 1 żółta papryka 1 pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku olej 1,2 1/2 pęczka bazylii
Życie ze smakiemżółta i czerwona) ok. 450 g parówek dobrej jakości (ok. 10-12 sztuk) 150 g boczku surowego wędzonego 1 szklanka wody 800ml passaty pomidorowej 2,5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1,5 łyżeczki tymianku 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru sól i pieprz, opcjonalnie chilli Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do rozgrzanego garnka (o dużej pojemności) z nieprzywierającym
Cooking MonsterKuchnia azjatycka –diabeł tkwi w szczegółach Kuchnia azjatycka uchodzi za łatwą i szybką w przygotowaniu. Azjaci nie szukali wyszukanych smaków, ani skomplikowanych dań. Wręcz przeciwnie, korzystali z tego co mieli w pobliżu i przygotowywali to w najprostszy możliwy sposób. Ich wielkim szczęściem był fakt, że wszędzie wokół mieli wiele aromatycznych przypraw, świeżych, soczystych i chrupiących warzyw oraz łatwego w obróbce
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSłodkie, cynamonowe crumble ze śliwkami. Składniki kruszonki: 75 g mąki pszennej 45 g cukru trzcinowego 1/4 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej 50 g zimnego masła Pozostałe składniki: 2 - 3 łyżeczki masła 300 g śliwek 1 płaska łyżeczka cynamonu 40 g cukru trzcinowego 1 czubata łyżka płatków migdałowych (polecam Skworcu ) Wykonanie: Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy, aż składniki dokładnie się połączą
Smak mojego domumała cukinia 1 l bulionu drobiowego lub rosołu puszka mleka kokosowego (400 g) 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu spirytusowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy garść pomidorków koktajlowych 1 jajko cebulka dymki do posypania Na początku kurczaka kroimy w ok 3 cm kawałki. Podsmażamy ze startym imbirem i przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w krążki
Kuchnia od dwojgawiększych ząbków czosnku 2 łyżki oleju 4 łyżki masła sól do smaku 200-400 ml słodkiej śmietanki (w zależności jak gęstą zupę chcemy otrzymać) wędzony łosoś - ilość dowolna świeżo mielony pieprz lub suszone płatki chilli Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. (Oba kolory do osobnych naczyń.) Resztę składników należy podzielić na dwie części. Jedną część zużywamy
Codzienna kuchnia niecodziennamasy. PRZEPIS NA KREM Z DYNI SKŁADNIKI: - 2,5 kg dyni Hokkaido - 3 słodkie czerwone papryki - 4 ząbki czosnku - 5 łyżek syropu klonowego - 10 łyżek oliwy z oliwek - mielona kolendra - cynamon - kilka szczypt kardamonu i chili - 1 łyżeczka curry - 2-3 kromki chleba Do wykonania zupy polecam Wam użyć dynię Hokkaido bądź dynię piżmową. Dynię kroimy
SMYKWKUCHNIszkl. octu 10% 500 g przecieru pomidorowego (najlepszy domowej roboty) 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżka curry 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu chili cayenne Przyprawy dokładnie wymieszać ze zmiksowanymi warzywami i gotować przez 20 minut często mieszając by nie przypalić. Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoików
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: -4 golonki -4 marchewki -2 pietruszki -1 seler -2 jasne piwa -papryka słodka mielona -majeranek -sól -pieprz Sposób przygotowania: Golonki opalamy by pozbyć się włosków. Następnie dokładnie myjemy. Mięso nacieramy przyprawami. Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na grubych oczkach. Mieszamy i wykładamy na blaszkę na której będą się piec golonki. Do warzyw dolewamy piwa i układamy golonki. Pieczemy
Magia jedzenia.sosie idealnie pasuje do ryżu, kaszy, ziemniaków czy chleba. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 żółtej papryki 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1/3 łyżeczki soli ziołowej 1/2 czerwonej papryki Lutenica łagodna, czyli pasta z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami Nasze Domowe 1/3 szklanki wody olej do smażenia (u mnie
Słodkie okruszkipieczenia,prosto z lodówki jest wręcz idealne na tę porę roku. spód: 1 szkl. wiórków kokosowych 50 g masła 2 łyżki cukru masa: 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 200 ml śmietany 36% 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku posypka: 1/2 szkl. wiórków kokosowych 25 g masła 1 łyżka cukru Wiórki, cukier i masło umieścić w rondelku
Kolorowa kuchnia ElkiPrzygotowanie : Do garnuszka z ok. 1 litrem wody włożyć obraną włoszczyznę, liść laurowy, pieprz Gdy warzywa będą miękkie wlać przecier i ponownie zagotować, doprawić solą, ewentualnie cukrem, pieprzem mielonym Jajko roztrzepać w garnuszku i wlać je do gotującej zupy -mieszać tak by z jajka powstały małe, lane kluseczki- jeśli trzeba dodać ciut kostki rosołowej. Już na talerzu zupę
Proste Potrawy