Dziś zapraszam na pieczone bataty, które będą zdrowym i smacznym dodatkiem do każdego obiadu. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - 3 bataty - 4-5 łyżek oleju - 1 łyżeczkę mielonego czosnku, słodkiej papryki i suszonego tymianku - pół łyżeczki ostrej papryki - sól i pieprz 1. Bataty obieramy ze skórki, a następnie płuczemy, osuszamy i kroimy w półksiężyce. 2. W misce
Bez Cebulimnie lodowa i czerwona masłowa) kilka pomidorków koktajlowych pieczony lub smażony łosoś (może być taki, który został z obiadu) szczypiorek lub dymka 2 łyżki ziaren słonecznika pół łyżeczki mielonego ostropestu 2 łyżki oleju ostropestowego pół łyżki octu jabłkowego sól pieprz Sałatę dobrze wypłukać i porwać na kawałki. Wrzucić do salaterki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Umyte pomidorki pokroić
Weekendy w domu i ogrodziepostaci czekoladowego ciasta cukiniowego :) Dziś podam Wam przepis na cukinię faszerowaną w wersji dietetycznej. Nam bardzo smakowała i mam nadzieję, że Wam również posmakuje :) Składniki: 3 małe cukinie 250g mielonego mięsa drobiowego 60g kaszy bulgur 1 cebula garść posiekanej natki pietruszki 50g startego żółtego sera 1/4 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku sól biały pieprz Kaszę ugotować i wystudzić
kuchnia doskicebulka 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 100 ml przecieru pomidorowego (dodałam od siebie) 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżki klarowanego masła po 1 łyżeczce mielonego kminu rzymskiego curry i majeranku sól i pieprz do smaku Ciecierzycę namaczamy przez noc, następnie odcedzamy, zalewamy świeża woda i gotujemy ok godziny do miękkości. Na koniec wsypujemy sól
Dzieje kuchennej Wiewiórywcześniej przygotować farsz. Gołąbki można podawać jako samodzielne danie lub z gotowanymi młodymi ziemniaczkami. Warto posypać świeżym koperkiem. Farsz: 200g kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos 600 g mięsa mielonego np. z łopatki lub szynki 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz ząbek czosnku łyżeczka papryki w proszku 1/2 łyżeczki majeranku duża główka młodej kapusty 1 litr rosołu
Smakołyki Asiduże cebule, pokrojone w bardzo drobną kosteczkę 1 pomarańcza korzeń imbiru, o długości mniej więcej 4 cm, starty na tarce o drobnych oczkach 2 kostki bulionu warzywnego świeżo mielony pieprz sól 2 szczypty kminku 150 ml śmietany 30% (opcjonalnie do zabielenia) kolendra (ewentualnie natka pietruszki), grzanki do dekoracji przed podaniem SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W garnku rozgrzewamy 2 łyżki
wege i kropkakolorowego pieprzu oraz tymianku (lub innej ulubionej przyprawy) SKŁADNIKI NA FARSZ: twaróg półtłusty ugotowana kasza gryczana jogurt naturalny wyciśnięty przez praskę (lub starty) ząbek czosnku posiekana natka pietruszki świeżo mielony kolorowy pieprz, sól Wszystkie powyższe składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na usmażone naleśniki nakładamy farsz, na wierzchu rozrzucamy liście rukoli i zawijamy w rulonik
wege i kropkaKlasyczna włoska potrawa... SKŁADNIKI: tagliatelle 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 2 ząbki czosnku (drobno posiekanego) świeżo mielony pieprz i sól dla urozmaicenia do smaku - odrobina masła, starty parmezan (albo inny twardy ser), posiekana natka pietruszki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Gotujemy makaron al dente, odcedzamy w durszlaku. Na dużej patelni łączymy oliwę z czosnkiem i smażymy aż zacznie skwierczeć
wege i kropkaskóry, pomaga w leczeniu trądziku i łuszczycy. SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ: około 1/2 woreczka kaszy gryczanej 2-3 małe marchewki 6 średnich pieczarek 1 cykoria biała koperek tymianek świeżo mielony pieprz kolorowy sól 2 łyżki śmietany 12 % około 2 łyżek cukru pudru 2 łyżki oliwy z oliwek starty twardy ser do posypania potrawy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaszę gryczaną gotujemy
wege i kropkaSKŁADNIKI - GOŁĄBKI: główka kapusty włoskiej 2 torebeczki kaszy gryczanej około 15 średnich pieczarek 1 cebula świeżo mielony pieprz, sól papryka czerwona garść natki pietruszki 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki oliwy z oliwek do farszu oliwa do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie. Na oliwie smażymy cebulę, pieczarki, paprykę czerwoną. Doprawiamy solą
wege i kropkapapryczka peperoni duży ząbek czosnku pół cytryny (najlepiej wcisnąć trochę i spróbować ;)) świeże listki bazylii od 3 do 5 łyżek śmietany 30% (opcjonalnie) ulubiony makaron ugotowany al dente świeżo mielony pieprz, sól oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cukinię kroimy w długie wstążki za pomocą nożyka do obierania ziemniaków. Żółtą paprykę kroimy cienko w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę
wege i kropkasłoneczne. SKŁADNIKI: 1 duży seler korzeniowy 3 małe ziemniaki 1 cebula około 2 łyżki startego świeżego imbiru 5 kuleczek ziela angielskiego 1 łyżeczka curry sól, pieprz świeżo mielony naturalna przyprawa do zup - mieszanka suszonych warzyw zioła Małgorzatki - kompozycja przypraw i ziół SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pokrojone warzywa gotujemy w litrze wody, doprawiamy do smaku wyżej wymienionymi przyprawami (naturalną przyprawę
wege i kropkaSKŁADNIKI: 2 ulubione bułeczki 1 duży pomidor (lub pomidorki koktajlowe) kilka liści świeżego młodego szpinaku odrobina szczypiorku sól i pieprz świeżo mielony ser camembert oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Śniadanie na niedzielę, bo często wtedy brakuje nam świeżego pieczywa ;) Przekrojone bułeczki skrapiam oliwą z oliwek, układam na nich ser camembert i zapiekam chwilę w piekarniku do momentu aż będą ciepłe
wege i kropkaSKŁADNIKI: 2-3 garstki brukselki świeży imbir - ścieramy około 1-2 cm korzenia pieprz cytrynowy świeżo mielona sól natka pietruszki masło makaron tagliatelle SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Brukselkę przygotowujemy w formie al dente. Wrzucamy ją do wrzątku z odrobiną soli (można dodać szczyptę cukru - jak kto lubi) i gotujemy około 5 - 10 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron również
wege i kropkaduże ziemniaki (wcześniej ugotowane w mundurkach) 1 cebula 1 kostka tofu wędzonego 2,5 arkusza glonów nori majonez tradycyjny (albo wegański - jeśli ktoś nie spożywa jajek) sól i świeżo mielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Buraki proponuję upiec w piekarniku, bo tylko w ten sposób można wydobyć z nich najlepsze walory smakowe. Ostudzone ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki natomiast
wege i kropka