ciasto - 163312 przepisów (strona:1589/10888)

Ciasto dyniowo - bakaliowe 137

Przepyszne, bardzo aromatyczne ciasto. Wypełnione po brzegi bakaliami. Powstałe w ramach akcji kulinarnej BAKALIE MAJĄ MOC! ZDROWE DESERY Z AGNEX . Przepis nie zawiera białego cukru ani masła, a białej mąki jest tu tylko niewielki dodatek. Reszta składników to samo zdrowie :). Ciasto posłodziłam ciemnym cukrem Muscovado, który ze względu na bogactwo składników mineralnych i witamin porównywany jest z miodem. To bardzo(...)wartościowy zamiennik cukru białego, lecz trzeba pamiętać, że to jednak wciąż cukier, więc jasna sprawa - wszystko z umiarem ;). Do ciasta wykorzystałam puree z dyni, które od jesieni zalegało mi w zamrażalniku; dzięki niemu ciasto jest niesamowicie wilgotne ( puree dyniowe można zastąpić puree z jabłek, byleby nie było zbyt rzadkie ). Ze względu na przyprawy korzenne w swoim składzie, smakuje jak piernik

Opowieści z piekarnika
Drożdżówki z serem i morelami 234

każdy i chyba każdy lubi, nieprawdaż? ;). A jeśli wzbogacimy je o pyszne, pachnące morele, to już w ogóle trudno się będzie od nich oderwać ;). Mięciutkie i puszyste drożdżowe ciasto, twarożkowe waniliowe nadzienie i soczysta morela - to bajkowe połączenie, nie sposób się mu oprzeć. Na drugi dzień smakują równie dobrze; dzięki wilgotnemu nadzieniu nie tracą wiele na świeżości. Najlepsze drożdżówki(...)dolać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.   Masło roztopić i przestudzić.  Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodać żółtka, mleko oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko razem do połączenia

Opowieści z piekarnika
Chleb bez zagniatania pieczony w garnku 169

użyć żytniej, pszennej, mieszanej lub dowolnej 1 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: 1.  Do dużej miski wlać wodę, rozpuścić w niej drożdże. Dodać mąkę, sól i dobrze wymieszać. Ciasto zrobi się lepkie i kudłate. Przykryć miskę folią spożywczą. Niech wyrasta co najmniej 8 godzin, a nawet 12 do 18, w temperaturze pokojowej, około 21. 2.  Ciasto będzie gotowe(...)kiedy na powierzchni będzie dużo pęcherzyków. Na posypanym blacie kuchennym lub stolnicy umieścić ciasto, złożyć je na raz lub dwa. Przykryć luźno folią spożywczą i odstawić na około 15 minut. 3.  Delikatnie uformować z ciasta kulę, dodając tylko mąki by nie kleiło się do dłoni i powierzchni roboczej. Czystą ściereczkę kuchenną obwicie posypać otrębami, położyć na nim ręczniku ciasto

Anioły w kuchni
Ciasto cytrynowy puszek 308

Dziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast na zimno. Ciasto cytrynowy puszek jest nie tylko pyszne, ale też proste w wykonaniu. Idealne na letnie dni za sprawą cytrynowej nuty, wspaniałe do kubka ulubionej herbaty, jak i na spotkania towarzyskie. Po prostu… dobre na każdą okazję U nas zawsze znika w kilka chwil. Moja rodzina je uwielbia. Nawet(...)zdjęcie P.s. W przygotowaniu cytrynowego puchu widniejącego na zdjęciu pomagały mi moje dzieci, więc… nie jestem jego 100% autorem Miksowały z uśmiechami na ustach Polecam Wam spróbować to ciasto. Naprawdę warto, bo ciężko skończyć na jednym kawałku Ciasto cytrynowy puszek najlepiej prezentuje się na talerzykach z delikatnym wzorem – takie jak moje możecie kupić tutaj   Składniki: (na tortownicę

Słodkie okruszki
CIASTO MILKY WAY + FILMIK 383

Milky way to ciasto czekoladowo-mleczne, zaliczane do najpyszniejszych ciast, jakie jadłam. Moje dzieci za nim przepadają. Mięciutki biszkopt przełożony masą z mleka w proszku i polane czekoladą. Myślę że tego ciasta nie trzeba nikomu polecać bo jest przepyszne. SKŁADNIKI :  3/4 szklanki mąki pszennej ( 100 g ) 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka z czubkiem, proszku(...)cukrem, następnie partiami wsypujemy mleko w proszku. Masa stanie się gęsta i gładka. Po chwili zacznie gęstnieć. Biszkopt przecinamy na dwie równe połówki, wykładamy krem na pierwszy blat ciasta, równo go rozsmarowując. Przyciskamy drugim blatem i odkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy śmietanę i ogrzewamy w mikrofalówce około 1 minuty, masę mieszamy aż czekolada

Kulinarne Fantazje Marioli
Tarta cytrynowa – deser na niedzielę 175

Smakuje jeszcze lepiej z borówką i bitą śmietaną lub waniliowymi lodami. Słodko kwaśna tarta cytrynowa na stale zawitała w moim menu. Jest pyszna i szybko ją się piecze. Kruche ciasto na spód tarty zawsze mam zamrażalce. Więc jeśli mam ochotę na coś słodkiego to pozostaje mi jedynie rozmrozić ciasto i przygotować nadzienie. Tarta cytrynowa ma bardzo wyraźny cytrynowy smak. Świeżo(...)pszennej mąki ½ łyżki ziemniaczanej mąki 125 ml śmietanki lub mleka Do podania 100 ml śmietanki kremówki 2 czubate łyżki gęstego jogurtu 150 g borówki Jeśli nie masz zapasów kruchego ciasta na spód, to przygotuj je z podanych wyżej składników. Zimne masło posiekaj nożem z mąką, solą i cukrem. Kiedy się zacznie robić kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć ciasto. Owiń

codojedzenia
Ciasto drożdżowe z morelami i śliwkami pod kruszonką 184

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto drożdżowe z morelami i śliwkami z kruszonką Składniki – ciasto drożdżowe: Mąka pszenna – 500g Żółtko jaja – 2 sztuki Białko jaja – 1 sztuka Masło – 3 łyżki Cukier – ½ szklanki Drożdże – 10g Mleko – 1 szklanka(...)Sól – szczypta Składniki - kruszonka: Masło – 100g Cukier – 100g Mąka – 200g Owoce - morele i śliwki węgierki   Wykonanie – ciasto: Masło roztopić, a mleko delikatnie podgrzać. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i solą. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie przesiać mąkę i połączyć ją z żółtkami i jajkiem. Następnie dodać zaczyn i całość wyrabiać

Kuchnia Bon Appetit
Ciasto a’la malinowa chmurka 531

świeżym powietrzu W planach na dziś trening biegowy i rolki albo rower Cel: spalić trochę kalorii i troszkę się opalić Jednak przed treningiem czeka mnie jeszcze ładowanie kalorii pysznym ciastem Przymierzałam się do niego już dłuższy czas, aż w końcu wczoraj udało mi się je przygotować Nie jest to ciasto dla osób dbających o linię ( no chyba, że na cheat(...)meal), ale myślę, że raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi Ciasto a’la malinowa chmurka przepis na tortownicę o średnicy 20 cm Ciasto: 300 g mąki pszennej 120 g masła 80 g cukru trzcinowego łyżka śmietany jajko Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, masło pokrojone na kawałki, śmietanę i jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta

365 dni dookoła kuchni
Tarta czekoladowa z kremem kokosowo-czekoladowym i borówkami 199

tarta z borówkami, prosta i szybka w wykonaniu, nawet jeden mały kawałek w pełni zaspokoi "słodkościowe" zachcianki.   Składniki na ok 12 kawałków Czas przygotowania: 40 min Ciasto 100 g zimnego masła 100 g gorzkiego kakao 50 g cukru 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 1 jajko kilka łyżek zimnej wody Krem 1 szklanka mleka kokosowego(...)łączymy masło z suchymi składnikami do momentu powstania konsystencji mokrego piasku, następnie dodajemy jajko oraz kilka łyżek zimnej wody zagniatamy dłońmi aż masa zacznie się łączyć, formujemy dysk z ciasta, następnie rozwałkowujemy, przenosimy ciasto do formy, będzie sią rwało, ale można wylepić kawałkami 3. Wygniatamy formę ciastem i wstawiamy do lodówki na ok 10-15 min, następnie pieczemy pod obciążeniem

Słodki Kompromis
Marcepanowe ciasto z kaszy jaglanej z malinami 258

tylko prawdziwy nabiał, a nie produkty, które go imitują. Co się zaś tyczy fit wypieków i innych potraw. Zamieniliśmy w tradycyjnym daniu wszystko co było możliwe na zdrowszą wersję. Ciasta pozbawione są białej mąki, cukru czy tradycyjnego tłuszczu. Wydawać by się mogło, że teraz to już spokojnie możemy zjeść upragnione ciasto. Nic bardziej mylnego. To, że zmieniliśmy produkty nie sprawia(...)wyrzutów sumienia możemy pochłonąć kilka porcji ulubionego wypieku. Takie fit ciasto może w końcowym rezultacie mieć więcej kalorii niż tradycyjne. Owszem możemy delektować się nim, ale pod warunkiem zachowania umiaru. Jedna mała porcja na dzień powinna nam wystarczyć. Zdrowsze nie oznacza, że możemy zjeść go więcej niż normalnie. Wszystko, nawet zdrowe produkty, jedzone w nadmiarze mogą wpłynąć na nas negatywnie

Przysmaki Karolki
KETO TIRAMISU (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru) 697

tego smakołyku. Wystarczy przygotować odpowiedni keto biszkopt a do kremu nie dodać cukru a powstanie przepyszne keto tiramisu, które po schłodzeniu jest idealne w letnie dni Składniki na ciasto: 10 jaj 110 g mąki migdałowej 30 g mąki kokosowej 5 g łupin babki jajowatej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) Opcjonalnie – słodzik (stewia/ erytrol – keto, LCHF), cukier(...)ksylitol itd. Składniki na krem: mascarpone – 500 g 6 żółtek 3 białka opcjonalnie słodzik   Przygotowanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić na puszystą masę, dodając opcjonalnie słodzik lub cukier. W misce wymieszać dokładnie suche składniki: mąkę migdałową, kokosową, łupiny babki jajowatej oraz proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno a następnie dodać stopniowo masę z żółtek oraz suche

Ola la LCHF
Tarta z budyniem i brzoskwiniami 142

Dzisiaj na blogu swoje pięć minut dostaje tarta, która jest idealnym połączeniem kruchego ciasta, kremowego, domowego budyniu, soczystych, aromatycznych brzoskwiń i orzeźwiającej mięty. Jednym słowem… iście letnie smaki, kuszące słonecznym wyglądem. Zróbcie, a na pewno zachwyci każdego i stanie się Waszym słodkim hitem tego lata. Składniki (forma o średnicy 26 cm): Spód (wszystkie składniki zimne, z lodówki): 2 szklanki(...)koszyczek malin) cukier puder listki mięty Przygotowanie: Spód: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, żółtka oraz cukier puder. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. Ciasto można również przygotować za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 2) Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. 3) Schłodzone ciasto rozwałkować między 2 warstwami folii

Fitsweet.me
Rogaliki w 10 minut! Croissanty ze śliwkami i czekoladą. 196

CROISSANTY Kiedy nachodzi Nas ochota na coś słodkiego i dobrego, ale kompletnie nie mamy ochoty na spędzanie godziny w kuchni i pieczenie ciasta, to zawsze robimy domowe croissanty. Nie ma chyba nic smaczniejszego i łatwiejszego zarazem. Kiedyś, jeszcze dwa, trzy lata temu kupno dobrego ciasta francuskiego graniczyło z cudem, a mi wydawało się, że skoro korzystam z gotowca ze sklepu(...)takie jest zazwyczaj lepsze (po prostu robią go fachowcy!), tak jest szybciej i prościej. Stwierdziłam, że nie zamierzam porywać się z motyką na słońce i cały dzień przygotowywać domowe ciasto francuskie. Teraz kiedy mam ochotę na croissanta, kupuje dobre, sprawdzone ciasto francuskie, sięgam po ulubione sezonowe dodatki i mam croissanty w kilka chwil. Aby rogaliki były takie, jak ze sklepu

SMYKWKUCHNI
Czekoladowe ciasto z truskawkami 191

Dawno nie piekłam nic z truskawkami a truskawki są dostępne w sklepach ;) Polecam to czekoladowe ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne jest połączenie czekolady z truskawkami , przełożone lekkim kremem.  Wymiary blaszki: 24 x 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 minut Składniki: 4 jajka 180 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 16 g 120 g mąki(...)proszku do pieczenia Krem: 300 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 250 g truskawek    Dodatkowo: galaretka wiśniowa lub truskawkowa 20 g pistacji Sposób wykonania: Ciasto : Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy

Różne smaki w kuchni
Rolada filo z serem i rodzynkami 233

Kupując ciasto filo miałam zamiar zrobić z niego coś na pikantnie. Jednak jak zwykle stanęło na tym, że będę robić coś słodkiego ;) Tak więc upiekłam roladę z serem i rodzynkami. Smakuje jak sernik otulony kruchutkimi listkami ciasta. Roladę robi się szybko i jeszcze szybciej znika z talerzyków. polecam :) Do sera dodałam cukier migdałowy dzięki czemu zyskał naprawdę ciekawy smak. Zamiast(...)niego możecie dodać 2 kropelki aromatu migdałowego lub zupełnie go pominąć jeśli nie lubicie.  op. ciasta filo Nadzienie: 600 g białego sera 5 łyżek cukru pudru  3 jajka łyżka cukru migdałowego 1/2 szkl rodzynków 2 łyżki budyniu śmietankowego 100 g rozpuszczonego masła cukier puder do posypania Ser zmielić dwukrotnie, dodać jajka, budyń, cukier puder i cukier migdałowy. Wszystko

Smakołyki Asi