cebulką. Też będzie smacznie. Do masy jajecznej można dodać łyżkę gęstej śmietany, ale nie jest to konieczne. Moją wersję zrobiłam bez śmietany i wyszło bardzo dobrze. Użyłam gotowego ciasta na tartę ( trzeba tylko się upewnić, że ciasto nie jest słodkie). Oczywiście, nie ma jak domowe, ale kiedy brak nam czasu, dobrze mieć w lodówce taką awaryjną wersję. Trwa najlepszy(...)szparagowy czas, a i czosnek niedźwiedzi jest jeszcze dostępny - więc pieczcie, bo jest pyszna! Polecam. składniki (foremka do tarty o średnicy 20 cm) ok 200 g kruchego ciasta nadzienie 6- 7 szt zielonych szparagów (ok 1/2 pęczka) 4 liście czosnku niedźwiedziego 1 łyżka śmietany - opcjonalnie 2 jaja 30 g tartego parmezanu sól pieprz kilka pomidorków koktajlowych - opcjonalnie
Stare GaryThermomix przepisy. Cytrynowa tarta. Składniki na ciasto: 100 g masła 250 g mąki krupczatki 40g cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany Składniki na lemon curd: 2 jajka 3 cytryny 100 g cukru 80 g masła 100 g białej czekolady Przepisy Thermomix. Cytrynowa tarta. Wykonanie: Składniki na ciasto dajemy do naczynia Thermomix i miksujemy czas 30s/obr.4 . Wyciągamy ciasto(...)naczynia Thermomix , formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy. Wykładamy ciastem formę na tartę, pamiętając o bokach. Ponownie ciasto schładzamy ok. 30 minut. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 30 minut. Ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Do czystego naczynia Thermomix zakładamy motylek
Themo przepisyDziś przychodzę do Was z przepisem na ptysie z kremem, ale ptysie w troszkę innym wydaniu, a mianowicie ptysie kakaowe :-) Wyglądają i smakują wspaniale. Polecam i zapraszam :-) SKŁADNIKI CIASTO -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -2 szklanki wody -250g masła lub margaryny -6 jajek -1 czubata łyżka ciemnego kakao KREM -500ml śmietany(...)serka mascarpone -4 płaskie łyżki cukru pudru DODATKOWO -cukier puder do posypania Przygotowanie ptysiów rozpoczynamy od ciasta parzonego. Wodę wraz z masłem podgrzewamy do rozpuszczenia masła . Do gotującej wody wsypujemy mąkę i mieszamy aż ciasto zrobi się jednolite i będzie odchodzić od garnka. Studzimy. Do letniego ciasta wbijamy po jajku i miksujemy, dodajemy kakao. Jeśli zdarzy się, że ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDlatego nie mogło u mnie zabraknąć tego przepisu. Celowo nie stylizowałam zdjęć, aby oddały one jak najbardziej realny i przepiękny wygląd tych drożdżówek. Często słyszę od Was, że drożdżowe ciasto to trudne ciasto do zrobienia. O dziwo! To najłatwiejszy wypiek, i tak na prawdę trzeba się postarać aby bułeczki nie wyszły. Smak i zapach domowych drożdżówek z rabarbarem jest(...)oddaje rzeczywistego wyglądu, jak właśnie nagranie. Gorąco Was zachęcam do obejrzenia filmiku, i oczywiście wysyłania linka dalej znajomym! ;-))) PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM: składniki na ciasto: - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki ciepłego mleka - 1/2 kostki margaryny dodatkowo mąka do podsypywania Mąkę wsyp do miski, zrób w niej
SMYKWKUCHNIłyżeczek soli, 1 i 1/2 łyżki (czubatej) miodu lub innego cukru (jako pożywka dla drożdży), 40-50g drożdzy, ok. 5 szklanek lekko ciepłej wody, opcjonalnie ziarna – do ciasta lub po wierzchu przed pieczeniem: słonecznik, dynia, czarnuszka czy siemię lniane. Chleb według tej proporcji posiada lekką nutę goryczy w smaku,co dla mnie jest jego ogromną zaletą. Ten smak(...)miski i dodaj resztę suchych składników (sól, ziarna). Wszystko dokładnie wymieszaj. Zacznij dodawać drożdże i resztę ciepłej wody (resztę cukru rozpuść w wodzie). Mieszaj łyżką do dokładnego połączenia składników. Ciasto jest kleiste i niezbyt gęste (konsystencja podobna do ciasta na pączki). Miskę nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na przynajmniej pół godziny (ja stosuję zasadę podwójnej objętości
Gar ZdrowiaTakie drożdżowe ciasto z pianką i orzeźwiającym rabarbarem smakuje obłędnie i zachowuje swoją świeżość do trzech dni, ale kto by je tak długo trzymał ;) :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm Zaczyn: 1/3 szkl ciepłego ale nie gorącego mleka 20 gr świeżych drożdży 1 łyżka cukru Ciasto: 300 gr mąki pszennej typ 420 40 gr roztopionego i ostudzonego masła(...)cukier, mieszamy i odstawiamy). 2. Do miski dajemy mąkę, żółtka, cukier, szczyptę soli o raz parę kropel esencji waniliowej. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. ciasto jest wtedy gotowe kiedy odchodzi od miski i ręki ( u mnie wyrabianiem zajął się robot, a zajęło mu to około 5-7 minut). Gotowe
Gotowanie...to proste !jabłek / cinnamon and vanilla cane to apples cukier puder / powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation : Przygotowanie: ok. 40 min, pieczenie: 50 min, ilość porcji: 20 Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę ryżową i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, ksylitolem i laską wanilii. Następnie dodajemy jajka oraz jogurt i wyrabiamy ciasto. Odcinamy(...)ciasta i wkładamy ją do lodówki aby się schłodziło. Z reszty ciasta formujemy na blaszce spód ciasta (blaszka musi być posmarowana olejem i posypana mąką ziemniaczaną). Ścieramy jabłka na tarce, dodajemy cynamon i laskę wanilii (ilość zależna od gustu). Jabłek nie gotujemy. Przygotowane jabłka układamy na kruchym spodzie. Wyjmujemy ciasto z lodówki i ścieramy na tarce robiąc kruszonkę (można też
Projekty ze smakiemtylko zaczyna się sezon rabarbarowy musi pojawić się u mnie ciasto z rabarbarem i bezową pianką. Piekę od razu dwa bo tak szybko znikają. Najlepszy jest rabarbar tzw. malinowy o czerwonych łodygach bo mniej kwaśny, ale i ze zwykłego wyjdzie pyszne ciasto tylko rabarbar trzeba bardziej posłodzić. Kwaskowatość rabarbaru przełamana słodkością bezy - to jest to! Składniki: Ciasto(...)szklanka cukru Dodatkowo: 5 łodyg rabarbaru 5 łyżek cukru Sposób wykonania: Proszek do pieczenia wymieszać ze śmietaną. Mąkę posiekać z margaryną, dodać proszek ze śmietaną i pozostałe składniki ciasta. Zagnieść. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki o grubości ok. 2cm. Wymieszać z cukrem i wyłożyć na ciasto. Białka ubić
Cukiernia PychotkiCiasto z rabarbarem i truskawkami, to połączenie wprost idealne. W sezonie rabarbarowym, nie może zabraknąć takiego ciacha. Zwykle bywa u nas drożdżowiec lub szybkie ciasto jogurtowe, w ten weekend delektowaliśmy się ciastem ucieranym. Wyszło pyszne, bardzo puszyste i wilgotne, z mnóstwem soczystych owoców. Polecam bardzo gorąco. Inspiracją był ten przepis . Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.25cm. Składniki: - 275g mąki(...)mąki pszennej (dałam 165g orkiszowej typ750) - 80g masła - 100g cukru (dałam 80g cukru trzcinowego z ksylitolem) Dodatkowo: - 600g owoców (dałam 400g rabarbaru i 200g truskawek) - puder do oprószenia ciasta Na małym palniku, na patelni roztopić masło, dodać cukier, następnie mąkę i delikatnie wymieszać. Zdjać z palnika i odstawić do przestudzenia. W misie miksera rozkręcamy miękkie masło z cukrem
Smaczne Zdrowegłównie w celu uzyskania bardziej złożonego aromatu). Aby wykorzystać dodatkowe cukry ze skrobi zawartej w mące oraz poprawić kolor skórki dodaje się tu również aktywny słód jęczmienny. Całkowita hydratacja ciasta 66%. Receptura pochodzi ze strony The Bread Bakers Guild of America . Przeliczenie proporcji i inspiracja do upieczenia bagietek - blog ХЛЕБ & ХЛЕБ . Składniki na 3-4 bagietki(...)godzin, temp. 23oС): 1,5 g – aktywny zakwas pszenny o uwodnieniu 100% (użyłem żytniego) 15 g – mąka pszenna typ 550-750 15 g – woda Ciasto (2 godziny, temp. 23-25oС, raz składane po godzinie fermentacji): 285 g - mąka pszenna typ 550-750 115 g – woda 400 g – zaczyn drożdżowy poolish (cały
Przepisy na domowy ser i chlebpojeździliśmy nawet trochę rowerami. Nastała niedziela i nie mogłam sobie odmówić radości z upieczenia słodkiej bułki z kruszonką. Przepis znalazłam u Liski na blogu White Plate . Pyszne, delikatne ciasto, słodka kruszonka i garść wspomnień, przecież takie śniadania lubiłam jako dziecko i lubię nadal. Uwielbiałam świąteczny czas gdy dzień mogłam zaczynam maminym drożdżowym i popijać mlekiem albo kakao... to był(...)miękki) Robimy zaczyn. Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn, zaparkę i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, miksujemy je 2-3 minuty, pozwalamy ciastu odpocząć 15 minut, czynność powtarzamy 2 razy. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Dużą keksówkę smarujemy masłem i przekładamy do niej
Dzieje kuchennej WiewióryDziś rodzinka szczęśliwa, bo na obiad była pizza :) Ciasto od lat robię z jednego przepisu. Próbowałam wielu wersji, ale ta najbardziej przypadła nam do gustu. Spróbujcie i oceńcie :) Z podanych składników wychodzą dwie pizze. Składniki na ciasto: 400 g. mąki 30 g drożdży 250 ml. ciepłej wody z mlekiem 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Drożdże(...)zalać ciepłą wodą z mlekiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut. Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać wyrośnięte drożdże i na końcu olej. Wyrobić gładkie ciasto. Ja wyrabiałam mikserem z hakami. Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Składniki na sos pomidorowy: 2 łyżki keczupu (użyłam domowej roboty) 2 łyżki przecieru pomidorowego (użyłam z kartonu
Agusiowe smakołykiciacho. Idealne, kiedy nachodzi nas ochota na coś słodkiego. W smaku przypomina nieco kremówkę, ale dzięki dodatkowi dżemu, nie jest za słodkie. Świetne do popołudniowej kawy :) SKŁADNIKI: 2 opakowania ciasta francuskiego mały słoiczek kwaśnego dżemu ( u nas porzeczkowy) gotowy krem karpatka do gotowania kostka masła 100 ml śmietanki 30 % łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Krem karpatka przygotowujemy według wskazówek(...)producenta. Studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy zimny krem karpatkowy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia. Ciasta francuskie rozwijamy i delikatnie nacinamy na równe kwadraty. Chodzi jedynie o to, aby zaznaczyć kawałki ciasta, dzięki temu będzie się później ładnie kroiło. Pieczemy według przepisu na opakowaniu. Na wystudzony blat francuskiego ciasta wykładamy gotową karpatkową masę, Schładzamy
Kuchnia od dwojga