ciasto - 162907 przepisów (strona:1606/10861)

Podpłomyki- smak dzieciństwa. 726

pyszności. To niesamowite, ile człowiek pamięta. Pamiętam białe meble o mojej baci w kuchni, kredens, za który pewnie dzisiaj dałabym się pokroić, pamiętam jej blaszane miski, w których przygotowywała ciasto i inne rzeczy, garnuszki gliniane i drewniane łyżki. Pamiętam też jej fartuch z tkaniny, takiej totalnie nieoddychającej i zapewne łatwo palnej, w kwiatuszki. Pamiętam babcię, która śpiewała na cały głos(...)czujesz ten smak i zapach. Pamiętam, ten zapach, podpłomyków, robionych na płycie kuchni węglowej. Za każdym razem, jak je robiłyśmy z babcią, w całym domu unosił się zapach przypalenizny, ciasto rzucone na nagrzane żeliwo, od razu bąbelkowało, robiły się takie duże bąble, babcia przewracała je wtedy na drugą stronę. Najlepiej smakowały, właśnie te przypalone. Ale to była frajda, chyba taka

SMYKWKUCHNI
WITARIAŃSKA SZARLOTKA SYPANA 202

Pamiętacie przepis na  tę  szarlotkę? Dziś jej surowa wersja, chyba jeszcze smaczniejsza od pieczonej. To ulubione ciasto mojego męża. Za każdym razem, gdy się nim zajada mówi: "po co piec, gdy ciasta RAW są tak pyszne?". No właśnie, po co? Placki, desery na surowo zawsze się udają. Przygotowując je nie musimy obawiać się zakalca, nie wyrośnięcia, braku kruchości(...)spoistości. Szybciej i łatwiej się je przyrządza. A przede wszystkim, takie ciasta są zdrowsze -  i to powinien być główny argument za ich przyrządzaniem. Właściwości poszczególnych składników nie giną w wysokiej temperaturze pieczenia . Gdy jem taką pyszność, nie mam żadnych wyrzutów sumienia. Czuję się po niej dobrze (jak pisze Ann Wigmore w "The Hippocrates Diet and Health Program" jabłka

Jeść, by żyć w zdrowiu
Brioszka czekoladowa z mascarpone 203

Brioszka to francuskie ciasto śniadaniowe ze stosunkowo dużą ilością jajek i masła. W tym przepisie część masła zastąpił serek mascarpone. Dla mnie po prostu pyszna chałka. Chałki uwielbiam i sporo już zebrałam przepisów na to pyszne drożdżowe pieczywo. Pasiasta gości po raz pierwszy. Lekka, maślana z cudownym czekoladowym posmakiem. Idealna na leniwe, zimowe śniadanie lub podwieczorek. Polecam! Składniki na czekoladowy(...)wkład do ciasta: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kako 2 łyżki mleka 2 łyżki mąki 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu Składniki na ciasto: 420 g mąki orkiszowej jasnej 1 op. drożdży instant 100 g mleka 100 g mascarpone 1 jajko+1żółtko 60 g roztopiongo masła 60 g drobnego cukru białko do posmarowania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Podpłomyk alzacki 233

fraiche, 1 cebuli, pęczka szczypiorku, oliwy z oliwek, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Jak już wspomniałem przygotowanie dzisiejszego dania jest niezwykle proste. Rozpocząłem je od przygotowania najbardziej chyba nieskomplikowanego ciasta świata. Do miski dodałem 250 gram przesianej mąki pszennej typu 450, łyżkę oliwy, łyżeczkę soli i 100 ml letniej wody. Całość wyrobiłem na elastyczne ciasto, które konsystencją przypominać powinno ciasto(...)pizzę. W razie gdyby ciasto było zbyt gęste należy dodać do niego więcej wody, a gdyby było zbyt rzadkie - więcej mąki. Ciasto odłożyłem w ciepłe miejsce. Po przygotowaniu ciasta przygotowałem składniki bardzo prostego farszu. Z lodówki wyjąłem creme fraiche, czyli rodzaj francuskiej kwaśnej tłustej śmietany, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Creme Fraiche można łatwo przygotować samodzielnie z śmietany 36% oraz kilku

Wyprawy kulinarne
MIODOWIEC Z KAJMAKIEM 213

Przepyszne ciasto miodowe przekładane masą kajmakowo-kawową oraz warstwą masy śmietanowej, słodki smak przełamują powidła śliwkowe, a orzeszki dopełniają smaku. Ciasto smakuje najlepiej po 2-3 dniach z gorącą herbatą ... mniam ... SKŁADNIKI Ciasto miodowe: 3,5 szkl. mąki, 1 kostka masła, 3/4 szkl. cukru, 2 łyżeczki sody, 3 łyżki miodu, 2 jajka, 2 łyżki śmietany Krem kajmakowy: 200 g masła(...)łyżeczka  kawy mielonej Skworcu Masa śmietanowa: 330 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietan-fix, powidła śliwkowe Dodatkowo:   orzechy arachidowe do dekoracji , polewa czekoladowa WYKONANIE Ciasto miodowe: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wykładamy do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na pieczemy 10 min w 180 stopniach, studzimy, po wystudzeniu nasączamy herbatą

słodki bratek
Miodownik z kajmakiem i kawą 184

przez 10 minut. Dodać miód, zmiksować. Do szklaneczki nalać octu, dodać sodę, wymieszać. Do masy jajecznej dodać mąkę i sodę, zmiksować do dokładnego połączenia składników.  Korzystając z wagi, ciasto podzielić na 7 równych części. Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Jedną częścią ciasta wylepić formę, wyrównać za pomocą wałka, podsypując by się nie kleiło(...)Ponakłuwać widelcem. Piec w 180 stopniach przez 8 minut. Wystudzić. Tak samo postąpić z pozostałymi 6 kawałkami ciasta.  Sześć blatów odłożyć, a siódmy pokruszyć w malakserze na okruszki (do dekoracji ciasta). Krem: 300 g masła 800 g masy kajmakowej z puszki 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich 5 łyżek wódki 2 łyżki kawy zmielonej Wszystkie składniki powinny być

kulinarnyswiatdomi
Kruche bezglutenowe pierniczki dekorowane ksylitolowym lukrem 182

intensywnie korzenny smak sprawi, że dodatek mąki gryczanej i oleju kokosowego będzie niewyczuwalny. Melasa nada pierniczkom ciemniejszy kolor i bardziej charakterystyczny smak, podczas gdy syrop uczyni je słodszymi. Z ciastem będzie się Wam przyjemnie pracowało – jest stosunkowo elastyczne jak na fakt, iż nie zawiera glutenu, znakomicie się rozwałkowuje, nie przykleja do wałka. Wykrojone pierniczki bardzo dobrze zachowują swój kształt(...)przestudzenia. W misce umieścić suche składniki: mąki, kakao/karob, ksylitol, proszek, sól i przyprawy – wymieszać. Do suchych składników dodać płynny olej, jajka i syrop/syrop z melasą – całość połączyć mikserem (powstałe ciasto będzie gęste, z łatwością dające uformować się w kulę, nieklejące lub klejące się nieznacznie). Miskę z ciastem zabezpieczyć od góry talerzem lub folią spożywczą, odstawić do lodówki na 30 minut

Even Better Food
Pierniczki dla wymagających (bez zbóż, jajek, laktozy, białego cukru i miodu) 219

misce umieścić składniki suche: mąki, karob, cukier, sodę, sól i przyprawy – wymieszać (najlepiej przy pomocy trzepaczki). Do suchych składników dodać olej, syrop i mleko z octem – połączyć mikserem. Początkowo ciasto będzie zbyt luźne, by nadawało się do rozwałkowania – należy miskę z ciastem odstawić na 10 minut do zgęstnienia masy, najlepiej do lodówki. Po tym czasie ciasto zbić w kulę, przełożyć(...)stolnicę i delikatnie rozwałkować na grubość około 8-10 mm (jeśli jest taka potrzeba delikatnie podsypać stolnicę mąką z tapioki, niemniej zwykle ciasto przywarte do stolnicy udaje się z łatwością odkleić przy pomocy dużego i szerokiego noża). Z ciasta wykrawać foremkami pierniczki, delikatnie podważać je nożem i przenosić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto można również rozwałkować i wykrawać

Even Better Food
Pełnoziarniste drożdżówki z puree z dyni i dżemem z rokitnika 174

Zdrowe bułeczki zrobione w 100% z m ą ki pełnoziarnistej. Do ciasta zamiast jajek użyłam puree z pieczonej dyni. Nadziewane są dżemem z rokitnika, który jest bardzo zdrowy a zarazem pyszny. Bułeczki są mięciutkie i lekkie...Najlepiej smakują świeżutkie, kiedy są jeszcze ciep ł e 😋 Cudowny zapach drożdżówek(...)drożdżówki były odpowiednie dla wegan, wystarczy zamiast masła użyć margaryny roślinnej, a w zamian mleka krowiego użyć mleka sojowego. Zapraszam do wypróbowania 😊 Składniki: ciasto: m ą ka pełnoziarnista 4 szklanki, drożdże suche 1,5 łyżeczki, cukier brązowy 4 łyżki, puree z pieczonej dyni 1 szklanka, mleko pół szklanki, masło 100 g, starta

kulinarne odsłony pati
CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM 1017

Składniki: ciasto: 3 i 3/4 szklanki mąki tortowej 250g margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka masa: 1,5 l mleka 4 budynie śmietankowe 3 łyżki cukru kryształu ponadto: 1,5 kg miękkich jabłek Sposób przygotowania: ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i pokrojoną w kostkę margarynę.  Posiekać(...)nożem. Dodać żółtka. Śmietanę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty składników. Zagnieść i wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie jednolite wkładamy do lodówki na 15 minut. masa: 1l mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie. Gotujemy budyń. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy z gniazd  nasiennych i kroimy w plastry. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, każdy

Prosto i Smacznie z Anetą
Tarta z kiszką ziemniaczaną 154

kruche ciasto upieczone, plastry szynki zostały położone, następnie kiszką ziemniaczaną wypełnione, na niej talarki z ziemniaków położone. Masą śmietanowo –jajeczną zalane i serem żółtym posypane. Po 40 min pieczenia, tarta gotowa była do jedzenia. 🍴Kiszka ziemniaczana Gzella idealnie miedzy kruche ciasto i talarki się wkomponowała, smaku i delikatności całej tarcie nadała. Danie smaczne, wyjątkowe, takie babcine, domowe.😉 Składniki: ciasto (okrągła(...)śmietany 18%, ponadto: 4 szt. kiszki ziemniaczanej Gzella, 6 plastrów szynki wieprzowej wędzonej, surowej, dojrzewającej, 0k. 3-4 ziemniaki, 10 -15 g startego sera grana padano. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich składników: mąki, jajek, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciastem wykładamy dno i boki formy na tartę, nakłuwamy widelcem, aby nam się nie podniosło podczas pieczenia. Odstawiamy do lodówki

Moniki Smakołyki
Ciasto z maślanką- Buttermilchkuchen. 159

Moje ulubione ciasto z maślanką. Zazwyczaj piekę je tylko z migdałową skorupką. Dzisiaj w wydaniu owocowym z dodatkiem porzeczek. Jest bardzo smaczne. Upiekłam je w sobotę wieczorem na niedzielną popołudniową kawkę, ale już na śniadaniu jedliśmy ostatnie kawałki. Smakiem przypomina mi ciasto drożdżowe, jest jednak o wiele prostsze do zrobienia. Spróbujcie sami :-) Ciasto z maślanką

dolcevitainmykitchen
Delikatna babka do popołudniowej kawy. 151

Delikatna babka do kawy. Edyta Guhl. Dzisiejsze ciasto jest doskonałym wprowadzeniem do okresu postnego. Po ciężkich kremowych ciastach, bułeczkach, czy tortach, ta klasyczna babka, upieczona w podłużnej foremce, może wydać się ciastem codziennym, takim do popołudniowej kawy. Optycznie jest bardzo udana, wygląda tak pięknie, jak od piekarza. Specjalnie zrobiłam zdjęcie obok foremki w której

dolcevitainmykitchen
Wegańska tarta z mango i kokosowym mlekiem( bez mąki i cukru). 154

Wegańska tarta z mango. Edyta Guhl. W tak radosnym dniu...jakim jest Dzień Matki zapraszam na wegańskie ciasto z mango i mlekiem kokosowym. Przepis na to pyszne, wegańskie ciasto znalazła moja siostra i po jej zachwytach musiałam je wypróbować. Zrobione z suszonych daktyli jest bardzo słodkie, równoważy to jednak połączenie z delikatnym nadzieniem z mleka kokosowego. Ciasta nie trzeba

dolcevitainmykitchen
Sernik- zebra. 183

Sernik- Zebra. Edyta Guhl. Zapraszam na pyszny sernik na ciasteczkowym spodzie z wzorkiem zebra. Bardzo lubię tradycyjne ciasto zebra, które często piecze moja siostra i będę musiała poprosić ją kiedyś o przepis dla bloga. Cały sekret zebry polega na równomiernym rozmieszczeniu ciasta. Wymaga to dość spokojnej ręki. Na początku kładziemy dwie łyżki jasnego ciasta na środku foremki, następnie

dolcevitainmykitchen