Szarlotka to kolejne typowo jesienne ciasto i w takiej właśnie jesiennej scenerii ją prezentuję. Upieczona na kruchym cieście z chrupiącą bezą na wierzchu,a w środku smaczne nadzienie z widocznymi kawałkami jabłek. ciasto: 150 g mąki tortowej 75 g masła 1 łyżka cukru pudru 3 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wkładka jabłkowa: 500 g kwaśnych jabłek 3 łyżki cukru(...)cynamonu beza: 3 białka 3/4 szkl. cukru 1 łyżka mączki ziemniaczanej 2 łyżki płatków migdałowych Zimne masło posiekać z mąką,dodać żółtka,cukier puder,proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w niedużą kostkę,przełożyć na patelnię,dodać cukier i smażyć 5 minut. Jabłka
Kolorowa kuchnia ElkiNajlepsze Ciasto czekoladowe które Cię zaskoczy ! Zaskoczy smakiem i składnikami :) Pierwszy raz spróbowałam to ciasto u znajomych i od razu strasznie mi zasmakowało. Znajomi żartowali że nigdy nie zgadnę z czego jest zrobione, podpowiadali że ciasto nie ma wcale mąki i tylko 2 łyżeczki kakao! A przecież w smaku jest mocno (mocno, mocno!) czekoladowe. Bardzo mnie(...)składnikiem jest czerwona fasola z puszki byłam zaskoczona, ale bardzo pozytywnie! 3 dni później testowałam przepis żeby sprawdzić czy sobie nie żartowali ;) A teraz potwierdzam ciasto jest niesamowicie pyszne !! Delikatne jak biszkopt, mocno czekoladowe i nikt kto wcześniej go nie jadł nie zgadnie z czego jest zrobione :) Takie ciasto z niespodzianką! Oryginalny przepis
W kuchennej krainiePolędwiczka w cieście francuskim to danie, które idealnie będzie się nadawało do podania zarówno na ciepło jak i na zimno np. jako przystawka. Tak przygotowaną polędwiczkę możemy podać na uroczysty obiad, oprócz fantastycznego smaku, po całym pokoju rozniesie się zapach wędzonego boczku i żurawiny. Polędwiczka w cieście francuskim – składniki ok. 450g polędwiczki wieprzowej ciasto francuskie 8 plastrów surowego boczku(...)cebula 3 łyżki żurawiny 1 łyżka musztardy delikatesowej majeranku sól pieprz żółtko Polędwiczka w cieście francuskim – przepis Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju, przyprawiamy solą, szczyptą majeranku. Dodajemy żurawinę i całość podsmażamy, aż cebula całkowicie zmięknie. Dodajemy musztardę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Marchewka dobra na wszystko, a szczególnie dobra jest na słodko w cieście. Lubicie? Bo ja jestem wielka fanka ciasta marchewkowego. Z orzeszkami, przełożona kremem i polana kwaskowatym lukrem jest pysznym deserem do niedzielnej kawy. Spróbujcie :) Skła d niki: 2/3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków(...)mieszamy w oddzielnej misce i razem przesypujemy do mokrych składników. Miksujemy około 3 minut. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Orzechy rozgniatamy i razem z marchewką wsypujemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy o średnicy ok. 23 cm. Pieczemy bez termo obiegu przez ok. 50 minut w 180 stopniach. Kiedy ciasto przestygnie serek mascarpone
ChilliJemydomowy jest o wiele lepszy i wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonny. Domowy makaron nie musi być przygotowany bezpośrednio przed zmieszaniem z kapustą. Zdarza się, że przygotowuję podwójna porcję ciasta, kroję je na łazanki, suszę na ściereczce (do całkowitego wyschnięcia), przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. Łazanki podaje się z kapustą kiszoną, słodką kapustą lub tak jak lubię z mieszaną kapustą(...)sól, pieprz ziołowy do smaku Przygotowanie łazanek: Mąkę wymieszaną z solą przesiać przez sito na stolnicę. W mące zrobić zagłębienie, w które należy wlać jajka, żółtka i oliwę, zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie trudno zagnieść, dodać do trochę ciepłej wody. Jeśli ciasto będzie bardzo kleić się do stolnicy, podsypać je niewielką ilością mąki. Zagniatać ciasto ok. 10 minut, do uzyskania
Codziennik Kuchennypotrzeba. Składniki na 2 bochenki chleba: zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki pszennej, chlebowej 120 g wody bibosz: 100 g mąki jęczmiennej 150 g wody ciasto chlebowe: cały zaczyn cały bibosz 650 g mąki pszennej chlebowej 230-250 g wody 1 łyżeczka słodu jęczmiennego 1 łyżeczka soli 150 g sera dojrzewającego Bleu d'Auvergne(...)łyżeczka świeżych drożdży (opcjonalnie) Przygotowanie zaczynu: Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na blacie, na 12-14 godzin. Przygotowanie bibosza: Składniki wymieszać i pozostawić na 8-12 godzin. Przygotowanie ciasta chlebowego: Z wszystkich składników oprócz sera pleśniowego, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut w naoliwionej misce, przykrytej ściereczką. Po tym czasie wyłożyć ciasto
Codziennik Kuchennyrolnych i leśnych – wzmagała się częstotliwość gotowania różnych potraw. Kierując się tą zasadą jako kolejne danie w serii ,,Regionalne Smaki" wybrałam kluski ziemniaczane z grzybami. Faszerowane kluski z ciasta ziemniacznego, to produkt charakterystyczny dla Suwalszczyzny i Podlasia. Jak prześledziłam przepisy z wielu regionów Polski, to stwierdziłam, że na bazie tej samej receptury robi się kluski różniące się jedynie(...)faszerowanymi kluskami, śląskimi faszerowanymi, cepelinami, pyzolami, golcami, pyzami. Najczęściej faszeruje się je mięsem mielonym, twarogiem i sezonowo grzybami leśnymi. Zdecydowanie polecam wypróbowanie tego przepisu na kluski o delikatnym cieście i przepysznym grzybowym wnętrzu. To bardzo sycące danie, wystarczy jako jednodaniowy obiad. Składniki ciasta na kluski: 1,5 kg ugotowanych ziemniaków (u mnie Irga) 2 jajka
Codziennik KuchennyPomimo trwającego Oktoberfest i wszechobecnej mody na piwo, kiełbasy i golonkę, my nie mogliśmy się oprzeć ciastom z jabłkami. Jabłek teraz dostatek i szkoda by było ich nie wykorzystać. Nasz propozycją na dzisiaj jest bardzo proste ciasto czekoladowe z jabłkami. Przygotowuje się je szybko, a na pewno wszystkim zasmakuje. Przepis Składniki: 600 g jabłek (najlepiej kwaśnych) 200 g masła(...)jajka ciągle miksując. Mieszamy mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia i dodajemy do masła z jajkami. Na koniec dodajemy śmietanę i całość mieszamy, aż do otrzymania jednolitej masy. Ciasto wylewamy na blaszkę. Ta porcja wystarczyła nam na dwie małe blaszki. W naszym przypadku surowa warstwa ciasta miała około 2-3 cm grubości. Na wierzch układamy jabłka. Jeżeli ktoś lubi
KasiaiKrzysiu.plmożna robić wypieki z warzywami ano można. Robiłam już ciasto z cukinią , szpinakiem a to jest z buraczkami. Wszystkie te ciasta są pyszne i ciężko zdecydować, które najlepsze. Ciasto z buraczkami jest mocno czekoladowe, wilgotne, aromatyczne i długo zachowuje świeżość. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi. Składniki: Składniki suche: 1 szkl mąki orkiszowej jasnej(...)drobnych oczkach lub zmiksować blenderem ugotowane buraczki. Dodać resztę mokrych składników i energicznie wymieszać do połączenia się składników. Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wylać ciasto do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy max 25 centymetrów. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni. Piec
Ala piecze i gotujepozostaje kwestia wegańskości miodu. Osoby, które miodu pszczelego nie używają mogą użyć sztucznego, z mniszka, syropu klonowego, daktylowego lub agawy. Jest naprawdę dużo opcji. Wykonanie jest banalne, a samo ciasto identyczne do tego z pełnoziarnistej słodkiej bułki . Pewnie nie ma czym się chwalić, ale wszystkie ślimaczki z orzechami włoskimi i miodem sam spałaszowałem… takie były dobre. Pełnoziarniste ślimaczki(...)orzechami włoskimi i miodem Wydrukuj przepis Porcji: 6 ślimaczków Czas przygotowania: 30 minut roboty i 60 minut wyrastania Potrzebujesz: Na ciasto: 125g mąki pszennej pełnoziarnistej + łyżeczka do zaczynu 50ml mleka roślinnego 20g oleju kokosowego (płynnego) 20g cukru trzcinowego + łyżeczka do zaczynu 1/2 łyżeczki soli 12g świeżych drożdży do zaczynu 1-2 łyżki ciepłej wody lub mleka do zaczynu Do środka
Blendmanmineralnych i błonnika. Czy jest coś, co jeszcze powstrzymuje Was przed jej wypróbowaniem? Siekajcie buraczane liście, czas ucieka! :D Tymiankowa tarta z botwiną, karmelizowaną cebulą i serem bałkańskim Potrzebujesz: Ciasto: 120g zimnej margaryny 220g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/3 łyżeczki suszonego tymianku Farsz: 2 średnie cebule pęczek botwiny 1/2 łyżki miodu(...)smażenia Zalewa: 2 jajka 150ml mleka sól 3 gałązki świeżego tymianku/ 1/3 łyżeczki suszonego tymianku pieprz Do tego: ser bałkański z owczego mleka z solanki/ feta Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Margarynę pokrój w niewielką kostkę i połącz ją z pozostałymi składnikami ciasta. 2. Z gałązek tymianku oberwij listki i dodaj je do ciasta. 3. Szybkimi ruchami zagnieć wszystko na gładkie
Kuchnia w Słońcu Skąpanadodatkiem cynamonu. Przygotowanie całości składa się z trzech łatwych etapów i są one naprawdę warte wykonania :D Koniecznie jej spróbujcie w ten jabłkowy czas! Kardamonowa szarlotka Potrzebujesz: Ciasto: 120g masła 220g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cukru Mus jabłkowy: 1kg jabłek ( u mnie antonówka) 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 4-5 strąków kardamonu Do tego: 1 białko jaja(...)łyżeczki cukru szczypta soli Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć ciasto. 2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto podziel na części 3/4 + 1/4. 4. Większą częścią ciasta wyłóż boki i spód formy średniej wielkości (wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i wysyp
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBiała w czarne paski, czy może czarna w białe paski? Jaka jest właściwie ta zebra. Oczywiście chodzi o bardzo popularne w czasach PRL – u ciasto zebra. Jedno z najłatwiejszych ciast. Pieczone w różnych formach – okrągłych, kwadratowych, prostokątnych – zawsze wychodzi… w paski. Przez dziesięciolecia użyczyła swoich barw sernikom i babkom… i nie tylko. Tradycyjna, z ubiegłego wieku – zebra. Składniki(...)drugiej przesiane kakao. Każdą mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na środek formy wlewamy (chochelką do zupy) na zmianę, jasne i ciemne ciasto. Nakładanie większych porcji ciasta sprawi, że paski będą wyraźne (tak jak u mnie). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 16oº C i pieczemy ok. 60 minut. Gorące ciasto można oprószyć cukrem
mojewypiekiinietylkoRogaliki to jedne z moich ulubionych ciastek. Tym razem przygotowałam rogaliki z ciasta drożdżowego, a do nadzienia wykorzystałam gorzką czekoladę i rodzynki. Ciasteczka wyszły przepyszne. Rogaliki i szklanka ciepłego kakao to doskonały deser, na długie jesienne wieczory. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki, ¾ szklanki mleka, 30g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru, 50g masła(...)łyżeczkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiewam do dużego naczynia. Dodaję wyrośnięty rozczyn, jajko, cukier, cukier waniliowy, sól oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. 3. Ciasto przekładam na stolnicę i dzielę na pół. Jedną część ciasta rozwałkowuję na grubość ok. 4mm, tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto drożdżowe robię bardzo często, tym razem postanowiłam zrobić bez jajek i jak się okazało bułeczki wyszły także świetne! koniecznie musicie wypróbować, tym bardziej że niebawem DZIEŃ CHŁOPAKA! Obchodzicie to święto, czy zupełnie nie? jestem bardzo ciekawa odpowiedzi, a jeśli tak to w jaki sposób? Składniki na ciasto; 3,5 szklanki mąki pszennej ( około 45 dag) + do podsypania pół szklanki(...)innym rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy już mamy rozczyn gotowy wlewamy go do mąki, dodajemy rozpuszczone masło oraz jogurt naturalny. Wszystko ze sobą mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy. Jeśli ciasto się klei zbyt mocno, dosypujemy jeszcze mąki i chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na około 40 min. aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie rozpuszczamy masło do nadzienia. Do małego słoika wsypujemy
Radość kipiąca uśmiechem.