choć przepadam za tymi ciastkami, samodzielnie robiłam je po raz pierwszy. Nadzienie mogłoby być odrobinę słodsze, ale to już rzecz gustu. Muszę jednak uprzedzić, że tylko dwa razy odstawiłam ciasto do wyrośnięcia. Musiałam też zwiększyć ilość nadzienia, ponieważ szybko zużyłam te 300 g jagód. Przepis zaczerpnęłam z bloga Ani . Jagodzianki Przygotuj miski, szklankę, wagę kuchenną, łyżkę, łyżeczkę, płaską blachę, papier(...)pieczenia, durszlak, kuchenną ściereczkę, stolnicę lub inną płaską powierzchnię, ewentualnie garnek. Przygotuj składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej + mąkę do obsypania dłoni i oprószenia stolnicy, kostkę świeżych drożdży (100 g), 1 szklankę mleka, 1 jajko, 1/4 szklanki oleju, 1/2 szklanki cukru, 4 łyżeczki cukru waniliowego. Nadzienie jagodowe: 300 g jagód, 3 łyżki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Jagody przebierz, umyj
blog.moje-pasje.infoWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki na ciasto: 17 g świeżych drożdży, 2/3 szklanki ciepłej wody, 2 szklanki mąki (i dodatkowo przy wałkowaniu ciasta), 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka oliwy. Składniki na farsz: mały por, 3-4 ugotowane ziemniaki 40 dag pieczarek(...)wodę. Mieszam delikatnie, aż drożdże się rozpuszczą, odstawiam na 10 minut. W średniej misce łączę mąkę z solą, wlewam drożdże, oliwę i resztę wody, by uzyskać dość gęste ciasto. Obsypuję blat mąką, wykładam ciasto i formuję kulę. Ugniatam ciasto około 10 minut. Gdy stwardnieje i nie będzie się przyklejać do ręki, kilka razy rzucam je na blat
JejKuchniaLubicie śliwki? Ja uwielbiam. Są pyszne i bardzo zdrowe. W okresie letnim kiedy jest ich dostatek można stworzyć z nich pyszne ciasta, desery i doskonałe koktajle. Niedawno znajoma nawet zrobiła zupę śliwkową. Powiedziała, że jest pyszna. Kto wie, może się kiedyś skuszę na taki eksperyment. A Wam dziś polecam pyszne ciasto kruche ze śliwkami. Jeśli nie macie śliwek świeżych(...)TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 20 Kruchy ze śliwkami inaczej CIASTO 2 i 3/4 szklanki mąki zwykłej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 3 jajka DODATKOWO 1 kg śliwek 3 łyżki cukru cukier puder
Gotuję Testujęteż pokochałabym Babcię Wisię :) Rudnickie kruche babeczki z orzechami - kuchnia podkarpacka Przepis z zeszytu Jadwigi Trojnar z Rudnika nad Sanem Składniki na 35-50 sztuk (zależnie od wielkości foremek): Ciasto: 300 g mąki krupczatki (może być też tortowa) 150 g masła 100 g cukru pudru 4 surowe żółtka Nadzienie: 3 jajka 100 g cukru pudru 100 g posiekanych orzechów włoskich(...)przygotować Rudnickie kruche babeczki z orzechami Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier puder i żółtka (białka możemy użyć do innych wypieków lub zamrozić). Siekamy i zagniatamy ciasto. Kiedy składniki dobrze się połączą, ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy foremki. Ja użyłam foremek o średnicy 5 i 7 cm (mierzonej
Trzeci talerzstycznia. Nazwa szczodraki pochodzi od "szczodrego czasu" za jaki uznawano kiedyś okres Bożego Narodzenia. Ten uroczysty czas podkreślano właśnie przygotowywaniem tradycyjnych potraw. Formuje się je z ciasta, którego podstawowymi składnikami są: mąka, cukier, śmietana, drożdże i masło. Szczodraki przybierały różną formę. W niektórych domach formowano je w półksiężyce, w innych we wrzeciona, a w jeszcze innych(...)bułeczki. (opracowanie własne, na podstawie wielu internetowych źródeł). Po raz pierwszy i ja postanowiłam dopełnić tradycji i upiec szczodraki u siebie w domu:) Z wielu dostępnych przepisów na ciasto wybrałam ten i to był bardzo dobry wybór! Troszeczkę go zmodyfikowałam. Z ciastem pracowało się świetnie, pięknie wyrosło, było mięciutkie i przepyszne! Do nadzienia zaś przygotowałam kapustę kiszoną z dodatkiem
6niebomarchewki i pomarańczy po wyciśnięciu soku w wyciskarce, też można użyć startej na drobno marchewki i starej skórki z pomarańczy wyparzonych w ilości 2 szklanki po starciu, wsypać do ciasta wsypać przyprawę do piernika i połączyć składniki wsypać żurawinę, trochę zostawić do przybrania i połączyć składniki forma 30x15 cm wyłożona papierem do pieczenia, przelać ciasto do formy i piec(...)około 60 minut, zostawić w blaszce do wystudzenia miękkie masło utrzeć z kawą rumową, dodać porcjami serek waniliowy homogenizowany i sok z pomarańczy, utrzeć na gładką masę ciasto przekroić na połowę i połowę kremu nałożyć na ciasto, nakryć drugim ciastem resztę kremu rozsmarować na cieście, posypać na środku orzechami i wokoło suszoną żurawiną, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto
W Mojej Kuchni Lubięręką w lodówce. Możecie dodać do środka mozzarellę, przez co kąski będą się bardziej ciągnąć, można dodać oliwki i cebulę. Oliwki podobnie jak suszone pomidory, możecie dodać do ciasta, wzbogacając jego smak. Ja lubię również do ciasta dodać odrobinę ziół prowansalskich lub oregano. Drukuj Pizza inaczej – kąski pizzy Składniki Ciasto 300 g mąki 2/3 szkl. mleka 3 łyżki oleju(...)drożdży zioła prowansalskie suszone pomidory, oliwki (opcjonalnie) Wnętrze 200 g sera żółtego 100 g salami sos pomidorowy Wierzch 2 łyżki parmezanu 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania Ciasto Z mleka i drożdży zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Do mąki, dodajemy zioła prowansalskie, sól, drożdże i olej. Zagnieć ciasto. Dodaj pomidory i oliwki o ile się
Mieszam w GarnkuTiropity to małe greckie ciasteczka, które można również przyrządzić z kupnego ciasta filo. Ich nazwa to dosłowne tłumaczenie greckiego wyrażenia "placki z serem". Nadzienie w oryginalnych tiropitach składa się z sera feta, parmezanu, koperku oraz mięty. U mnie oryginalny jest tylko przepis na ciasto jogurtowe, a nadzienie jest moje własne- z serem ricotta, koperkiem oraz wędzonym łososiem. Składniki(...)zostały mi ze świąt i chciałam je wykorzystać w ciekawy sposób i tak natknęłam się na przepis na te greckie ciasteczka. Składniki: Ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej Basia Extra Wypiek 180 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki soli Farsz: 250 g sera ricotta pęczek koperku 100 g łososia wędzonego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Dodatkowo: jajko kminek
Kuchnia MagdaLenycoraz wymyślniejsze sprzęty kuchenne, jednak wiele lat temu mama i babcia uzbrojone jedynie w drewniane walki produkowały pyszny makaron wkładając w niego nie tylko niemałą siłę, wszak ciasto makaronowe to nie-lada wyzwanie, ale również dużo serca. Ravioli to rodzaj włoskich pierogów w których z racji na większą gęstość ciasta można zamknąć prawie wszystko, ja sięgnęła dziś po klasyczne(...)lejącego żółtka, a za sos robi słynne beurre noisette czyli palone masło o orzechowym smaku z prażona listkami szałwii. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 90 min Ciasto na ravioli 300 g mąki pszennej 2 jajka 1 żółtko 1 łyżeczka soli 3-4 łyżek wody (opcjonalnie) Farsz 250 g serka ricotta 1/2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz szczypta
Słodki Kompromisintensywny, żywiczny zapach. Zapach ma jednak głębokie znaczenie i zakorzenia się w nas na całe życie, mogąc przywołać nawet dawno zapomniane chwile. A Wam z czym kojarzy się zapach ciasta...? Składniki Czas przygotowania: 1 h chłodzenie + 60 min pieczenie Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 6 łyżek cukru pudru 1 szklanka wiórków kokosowych szczypta soli 260 g zimnego(...)sól, wiórki kokosowe i pokrojone w małą kosteczkę masło i rozcieramy palcami do powstania okruszków. Stopniowo dolewamy wodę (nie musimy dodać całej ilości) i jeszcze przez chwilkę zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i zacznie łączyć się w kulę, podzielić na 2 części, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 1 godzinę 2. Formę do pieczenia o wymiarach około
Słodki Kompromisświętach i Sylwestrze czyt. pełnym obżarstwa dniach to jednak wg mnie weekend bez dobrego wypieku do kawy to week stracony;) Bez masy i bez obfitej słodkości chcę zaproponować ciasto czekoladowe z wiśniami. Ja zimą często używam owoców z kompotu wiśniowego, do ciast nadają się one wówczas idealnie. Skala smaku- 10/10 ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Zdecydowanie pyszne. Na blaszkę(...)zrobić najlepiej 1.5 porcji ciasta. Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 250g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2-3 łyżki kakao 200g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200ml oleju 220ml maślanki 3 jajka całe Dodatkowo: 3/4 szkl. wiśni wypestkowanych plus 1 łyżeczka
Kubki smakuDomowy makaron może nie należy do najszybszych dań jednak wysiłek zostaje nagrodzony. Jeżeli gdzieś w pobliżu kuchni kręcą się silne dłonie warto je zawołać gdyż wałkowanie oraz wyrabianie ciasta wymaga sporej siły!! Jeżeli posiadasz maszynkę do makaronu znacznie Ci ułatwi pracę, jednakże jeżeli jej nie masz nie poddawaj się ostry nóż i wałek też wystarczy. Jeżeli zrobisz więcej makarony niż(...)papierowej torebki. Dobrze wysuszony makaron możesz przechowywać nawet do kilku tygodni. Będziesz potrzebować mąka pszenna - 2 szkl jaja - 2 szt żółtko kurze - 4 szt opcjonalnie woda Wałek do ciasta nóż garnek do ugotowania makaronu Etap I - Mąka i jajka Na stolnicy przesiej mąkę. Zrób w niej zagłębienie wbij całe jajka oraz żółtka. Zagnieść ciasto powinno być twarde jednak
Wylizany Rondelwielu to ulubione ciasto i przepis stary jak świat ale dla mnie jest to całkowita nowość, bo zrobiłam to ciasto pierwszy raz i nawet wyszło. Ciasto bardzo ładnie wyrosło, a krem bajka.... idealny, taki jak lubię w karpatce. Składniki: na ciasto: 200 mąki 100 masła 5 jajek 250 ml wody sól pół łyżeczki proszku do pieczenia na krem(...)litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka łyżeczka pasty waniliowej pół szklanki cukru 200-300 g miękkiego masła Wykonanie: ciasto: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzący płyn wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko ucierać. Gdy ciasto będzie lśniące i gładkie zdjąć z ognia i przestudzić. Wbijać po jednym jajku
Pysznie & PięknieMakowiec taki jak robiła zawsze moja mama. Ciasto, którego nie może zabraknąć nie tylko na wigilijnym stole. Jest rewelacyjny - wilgotny i puszysty. Podobnież mak symbolizuje szczęście i urodzaj. Tego właśnie życzę Wam w tym Nowym Roku 2017! 3,5 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 50 ml mleka 2,5 łyżki cukru 150 g margaryny 2 jajka(...)drożdży. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem (pozostałą resztą). Dolewamy margarynę oraz drożdże. Miksujemy aż składniki się połączą. Dosypujemy przesianą mąkę pszenną. Ciasto zagniatamy tak długo aż będzie gładkie. Ja do wyrabiana użyłam miksera. Dopiero na samym końcu uformowałam kulę. Ciasto przykrywamy sucha ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie
VioletoweKucharzenietakże na zimno. Możemy serwować je solo lub z sosami lub smakową oliwą. Przygotowanie bułeczek wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu, wystarczy dobra organizacja pracy, a napracujemy się niewiele. Ciasto drożdżowe na bułeczki można przygotować już rano i włożyć je do lodówki ( spowolnimy proces rośnięcia ). Farsz z powodzeniem możemy przygotować nawet dzień wcześniej, przełożyć do pojemnika i schować do lodówki(...)Przed imprezką pozostanie nam tylko rozwałkowanie i zrolowanie ciasta, pocięcie je na porcje i upieczenia. Szybko ? Szybko ! Składniki: ( na 12-15 sztuk ) około 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki wody 50 g świeżych drożdży 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 300 g pieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia
kolorowotorcikowo