ciasto - 162907 przepisów (strona:1602/10861)

Przepis na domowy chleb żytni 175

myjemy ręce i zabieramy się za chleb... 😄 Składniki na ciasto: cały zakwas żytni 4 szkl. mąki żytniej (u mnie to sa 4 kubki z arkoroku) 2 płaskie łyżeczki soli 1 szkl. wody letniej 2 łyżki oliwy opcjonalnie 2 garście ziarna (słonecznika, sezamu czy inne) Przygotowanie:      Do miski przełożyć zakwas, dodać 6 łyżek mąki i około(...)dodać mąkę, sól i mieszając łyżką powoli wlewać letnią wodę (może się okazać, że nie zużyjemy całej ilości wody, lub też, że jeszcze trochę dodamy, wszystko zależy od konsystencji ciasta, nie może być zbyt luźne bo podczas pieczenia chleb nam opadnie). Gdy już mamy prawie wyrobione ciasto dodajemy oliwę i dobrze wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Foremkę (30cm/10cm) natłuszczamy oliwą

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Po Francusku 138

było to! Okazało sie ze przepis czekał na mnie u Doroty na blogu Moje wypieki . Przepis genialny praktycznie nic nie zmieniałam tylko dodałam wiecej soli i dłuzej popracowałam z ciastem. Bagietki genialne. Polecam :) Przepis na 4 bagietki - szklanka mleka - 2 łyżeczki masła -2 łyżeczki cukru - szklanka wody w temperaturze pokojowej - 8 g suchych drozdzy lub 16 g świeżych (używając świeżych(...)drożdży trzeba najpierw zrobić zaczyn) - 2 i 1/2 łyżeczki soli - 4 szlanki mąki (jedna szklanka to około 160g) + 1/2 opcjonalnie jak ciasto będzie za rzadkie.  Mleko z masłem i cukrem podgrzać. Przelac do miski w której bedziemy robic ciasto(mozna recznie ale ciasto nie jest najłatwiejsze do ręcznego gniecenia, można mikserem z końcówką w kształcie haka) Dodać wodę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pyszny chleb z czarnymi oliwkami i tymiankiem 223

bardzo poważnie, ale i tak efekt mnie bardzo miło zaskoczył. Pyszny, pełen nieregularnych dziur z cieniutką skórką, miękki i puszysty bochenek.  Jeśli lubicie oliwki i tymianek- będziecie zachwyceni. Ciasto długo leżakuje w lodówce, dzięki temu ma piękną strukturę i  głębie smaku. Przepis na jeden bochenek 350 ml wody w temperaturze pokojowej  2 g drożdży instant(...)drobnej soli morskiej oraz  1 szklanka odsączonych i pokrojonych czarnych oliwek bez pestek 2 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku.  Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Dodać oliwki,  tymianek i ponownie zagniatać przez 2 minuty. Uformować kulę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb z orzechami włoskimi i żurawiną 147

Cały bochenek ma orzechowy zapach i smak, a żurawina cudownie odświeża. Koniecznie spróbujcie. Chleb jest identyczny jak ten   z oliwkami i tymiankiem. Różni się tylko dodatkami. Wystarczy zagnieść ciasto wieczorem i odstawić do lodówki, aby rano dokończyć formowanie i upiec.  Przepis na jeden bochenek 350 ml wody w temperaturze pokojowej  2 g drożdży instant 31 g mąki(...)mąki pszennej chlebowej 7 g drobnej soli morskiej oraz  1 szklanka pokruszonych orzechów włoskich 1/2 szklanki suszonej żurawiny  Z wody, mąki, soli i drożdży zagnieść ciasto. Można w maszynie do chleba. Wyrabiać około 10 minut, aż będzie odchodziło od ścianek- może być lekko grudkowate. Dodać orzechy włoskie,  żurawinę i ponownie zagniatać przez 2 minuty. Uformować kulę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Bagietki pszenne- czterogodzinne 163

Przepis na trzy średnie bagietki 360 ml wody w temperaturze pokojowej 3 g suchych drożdży instant 498 g mąki uniwersalnej 5 g soli Z podanych produktów zagnieść sprężyste klejące ciasto.  Można mikserem z hakiem lub w maszynie do chleba.  Proces zagniatania powinien trwać około 10 minut.  Ciasto będzie klejące i dość luźne, nie dosypujcie mąki.  Dobrze(...)wyrobione ciasto będzie sprężyste i gładkie, ale nadal może być lekko klejące. Wyrobione ciasto włożyć do naoliwionej miski i zawinąć szczelnie- odstawić na około 45 minut.  Po tym czasie ciasto powinno lekko urosnąć, ale nie podwoi jeszcze swojej objętości. Wyjmijcie ciasto z miski na stolnice i złóżcie jak kopertę, następnie włóżcie do miski na około 45 minut.  Przy

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wegańskie ciasto jaglane z orzeszkami ziemnymi i daktylami (bez glutenu i laktozy) bez pieczenia 424

Ostatnio koleżanka mnie poprosiła o wegański przepis na ciasto. Mimo wszystko na pierwszy rzut oka wydaje się to bardzo trudne, bo odpada dodanie nabiału, odpadają nawet jajka...Jestem przyzwyczajona do tradycyjnych wypieków i trochę nie mogłam tego "przeskoczyć", ale postanowiłam spróbować. Smak ciasta jest bardzo dobry, jednak ciacho jest tak sycące, że o zjedzeniu dwóch  kawałków możecie zapomnieć. Plusem(...)jest brak pieczenia i to, że zdecydowanie jest zdrowe! Dla kogo: dla wegan dla uczulonych na gluten dla szukających ciasta bez pieczenia  Składniki na spód: pół szklanki daktyli 50g płatków migdałów 30g płatków owsianych 4 łyżki masła orzechowego Składniki na masę jaglaną: szklanka kaszy jaglanej (suchej) 2,5 szklanki mleka (w wersji wegańskiej mleko roślinne lub woda) 3 łyżki

Mania Wypiekania
Tort czekoladowy z bezą i malinami 151

znów jestem :) Pstrykając wczoraj zdjęcia tego ciasta pomyślałam sobie, że blogowanie to jednak w pewnym stopniu uzależnienie i chyba zawsze będę tu wracać, nawet po tak długich przerwach. Chciałam Was przywitać czymś wyjątkowo pysznym, trafiłam akurat na zdjęcie tego ciasta w internecie, zrobiłam je natychmiast... I jest super, naprawdę dawno mój własny wypiek aż tak mi nie smakował. Dwa wilgotne(...)ucierane kakaowe ciasta z chrupiącą bezą przełożone śmietanką i malinami. Śpieszcie się, póki jeszcze są malinki :) Składniki (tortownica o śr. 20 cm) Ciasto czekoladowe (uwaga - wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej) 125 g miękkiego masła 100 g cukru 3 żółtka 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 35 g kakao 125 ml maślanki

Słodkie inspiracje
Tort Kinder Bueno 671

Rewelacyjny torcik, który możemy również przy pewnych modyfikacjach przygotować w formie ciasta. Baza to wilgotne, kakaowe ciasto szybkie do przygotowania, tzw. 'muffinowe', przełożone orzechowo-mlecznym kremem, udekorowane płatkami czekoladowymi, kleksami czekoladowego kremu i rozpuszczoną czekoladą. Całość smakuje wybornie i bardzo dobrze się kroi. Składniki ** Ciasto ** 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2/3 szklanki mleka 6 czubatych łyżek cukru 1,5 łyżeczki(...)jednolitą, gładką masę. Odłożyć 4 łyżki kremu do dekoracji i dodać do niej kakao. Dekoracja płatki czekoladowe 15 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej 2 batoniki Kinder Bounty do dekoracji Oba ciasta przekroić wzdłuż - uzyskamy 4 blaty ciasta. Na paterze ułożyć jeden, położyć 2-3 łyżki kremu, rozsmarować, Przykryć kolejnym ciastem, kremem, itd. Udekorować boki i wierzch pozostałym kremem. Dolne boki ciasta

Słodkie inspiracje
Babka (wieniec) drożdżowa nadziewana 155

Mięciutka i puszysta babka drożdżowa z niespodzianką w środku. Doskonale nadaje się na świąteczny stół, a może też być codzienną drożdżówką z makiem i serem,  Ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 mała kostka drożdży (4,2 g) 2 żółtka 1 łyżeczka cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny odrobina soli Nadzienie: 1 mała puszka(...)masy makowej 20 dag białego sera 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu śmietankowego 1 mały słoik powideł śliwkowych Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta           Mąkę wsypać do naczynia. Masło rozpuścić, mleko lekko podgrzać. W mące zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać 1 łyżką cukru. Wlać kilka łyżek letniego mleka, lekko

Praktyczna pl
Kurczak z brzoskwinią i serem pleśniowym zapiekany w cieście francuskim 154

Kolejna wersja pysznego kurczaka zapiekanego w cieście francuskim. Tym razem mięsko nadziałam brzoskwinka i serem pleśniowym. Jako dodatek podałam sałatkę z rukoli i pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 duża połówka brzoskwini, u mnie z puszki ok 50 g sera pleśniowego, u mnie lazur sól,pieprz jajko do posmarowania czarny sezam do posypania(...)brzoskwinie i ser pleśniowy. Mięso dokładnie oprószyć solą i pieprzem, także w środku kieszonki. Brzoskwinię i ser pokroić na małe kawałki. Do każdej kieszonki włożyć kawałki sera i brzoskwini. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przeciąć na pół na dwa równe kawałki. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowaną pierś. Ciasto wystające z boków ponacinać w paski

Monia miesza i gotuje
Pizza z boczniakami i mozarellą 190

nawet podczas gotowania. Można je smażyć, gotować, zamrażać, suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka oregano - 250 ml letniej wody Dodatki(...)Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i oregano – mieszamy. Wlewamy rozpuszczone drożdże – wyrabiamy robotem z hakami na gładkie, elastyczne ciasto (ok. 10 minut). Odstawiamy przykryte na 10 minut. Dodajemyn oliwę i ponownie wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Dzielimy na porcje, w zależności od tego jaką dużą chcemy pizzę. Formujemy kulę

mojewypiekiinietylko
Babeczki "Leśny Mech" 176

Słodkie wypieki z dodatkiem warzyw stały się bardzo popularne. Po  cieście marchewkowym  i  buraczanym cieście czekoladowym , które cieszą się dużą popularnością na blogu, przyszedł czas na przemycenie do ciasta szpinaku. Tak powstały te oto zielone babeczki, które są mini wersją popularnego w sieci i nie tylko ciasta zwanego "Leśny Mech". Szpinak może wydawać się dość kontrowersyjnym dodatkiem(...)ciasta, ale to jemu ciasto zawdzięcza piękny,  naturalny (!) zielony kolor. Smakuje ciekawie, choć szpinak jest niewyczuwalny w smaku.  Gorąco polecam na świętowanie pierwszego dnia wiosny:)   Składniki (12 szt): 350 g mrożonego szpinaku 190 g cukru 3 jajka 190 ml oleju rzepakowego 225 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Krem

Smakowity Blog Kulinarny
Pikantna pizza z anchois, oliwkami z czosnkiem i kozim serem 207

czerwonego wina. Połączenie anchois z oliwkami z czosnkiem i pikantnymi papryczkami wraz z kozim serem tworzą wyjątkowy zachęcający smak. Wyśmienity pomysł na weekendowe biesiadowanie z najbliższymi. Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm): 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant (suchych) pół łyżeczki soli pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek(...)sypana przyprawa do pizzy, 1 płaska łyżka, ciasto będzie ładnie dodatkowo pachniało ziołami, opcjonalnie - wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj łyżką (robię to łyżką drewnianą), potem rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne. Gdyby było za rzadkie dodaj mąki, za bardzo twarde, dodaj odrobinę wody. Odstaw

Zasmakuj Kuchni
Pizza pepperoni i rukola z parmezanem i kaparami 182

Mogłabym ją jeść codziennie. Z takiego ciasta przygotujecie także pyszną focaccię albo bułeczki, np. z makiem lub suszonymi owocami. Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm): 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant (suchych) pół łyżeczki soli pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek sypana przyprawa do pizzy, 1 płaska(...)łyżka, opcjonalnie ostra papryka - pół łyżeczki, opcjonalnie - wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj łyżką (robię to łyżką drewnianą), potem rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni, ciut cierpliwości, a będzie idealne. Gdyby było za rzadkie dodaj mąki, za bardzo twarde, dodaj odrobinę wody. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, niech wyrośnie

Zasmakuj Kuchni
TARTA ORZECHOWO CZEKOLADOWA ( BEZ MĄKI/ MASŁA I CUKRU BIAŁEGO ) 199

zamienniki słodkości ze sklepów. Jednak ostatnio ciągle mam pod górkę. Jak się okazało mój piekarnik nie chce ze mną współpracować i nawet przy bardzo niskiej temperaturze pieczenia spala mi ciasta :-( więc chyba niedługo nadejdzie czas na nowy piekarnik, bo ten już stracił swoją dożywotność.  Pomimo utrudnień tarta wyszła przepyszna i aż sama jestem pod wrażeniem, że można stworzyć deser(...)cukru kryształu, złych tłuszczów i kalorycznej mąki. Spód tarty to czekoladowe ciasto z płatków owsianych i orzechów laskowych. Spód pokrywa pianka o smaku toffi na bazie białek i jogurtu. Wierzch to chrupiąca kruszonka z orzechami.  Aby ciasto było słodkie zamiast białego cukru wykorzystałam erytrol oraz miód. Miód ten pochodzi z pasieki, a więc nie jest sztuczny

Kuchnia Paulettes