ciasto - 163312 przepisów (strona:1597/10888)

Pain de mie -delikatny francuski biały chleb 169

znajdziesz jak przygotować doniczkę do pieczenia. Pate fermentee 90 ml wody o temperaturze pokojowej 1,5 g drożdży instant 113 g mąki pszennej uniwersalnej 2 g soli Ciasto właściwe 283 g mąki chlebowej 7 g soli 21 g cukru 2 g drożdży instant 1/2 szklanki tłustego mleka 1/2 (115g)szklanki miękkiego masła Przygotuj Pate fermentee : Połącz wodę, drożdże, mąkę(...)zaczyn urośnie i napęcznieje.  Następnie (po godzinie ) uciśnij zaczyn i złóż go na pół.  Przykryj i włóż do lodówki na 8 do 12 godzin aż urośnie dwukrotnie. Ciasto właściwe Zaczyn rozdrobnij i włóż do misy miksera, lub do maszyny do chleba(użyjcie programu zagniatanie ) Dodaj mąkę chlebową, sól, cukier, drożdże i mleko.  Wymieszaj około

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia. 154

świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 650 g ciepłego mleka z wodą (pół na pół) 2 łyżki nierafinowanego oleju 18 g soli himalajskiej Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta: 50 g płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion chia 1 łyżka nasion lnu 150 g wody z mlekiem pół na pół Przygotowanie: Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki(...)dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu. Zagniatamy ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto

Codziennik Kuchenny
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 173

drożdży 1 łyżeczka cukru 650 g ciepłego mleka z wodą pół na pół 2 łyżki nierafinowanego oleju 15-18 g soli himalajskiej. Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta: 50 g płatków owsianych górskich 1 łyżka nasion chia 1 łyżka nasion lnu 150 g wody z mlekiem pół na pół Przygotowanie : Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki(...)dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu. Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto

Proste Potrawy
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 214

łyżeczki cukru 325 g ciepłego mleka z wodą pół na pół 1 łyżka nierafinowanego oleju 8-9 g soli himalajskiej Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta: 25 g płatków owsianych górskich 0,5 łyżki nasion chia 0,5 łyżki nasion lnu 75 g wody z mlekiem pół na pół Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni. Płatki owsiane(...)dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu. Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto Ferrero Rocher bez Pieczenia 235

Rewelacyjne ciasto o wyjątkowym, przepysznym smaku, dziecinnie proste w przygotowaniu i w dodatku wykonamy je bez użycia piekarnika. Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia to istna poezja smaku szczególnie dla fanów pralinek Ferrero Rocher oraz Nutelli. Polecam. Ciasto Ferrero Rocher bez Pieczenia - Składniki: Krem: 500 ml mleka budyń czekoladowy łyżeczka kakao 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki(...)Nutelli  ok. 300 g miękkich herbatników kakaowych ok. 70 g orzechów laskowych + ok. 60 g do posypania wierzchu Polewa czekoladowa: 100 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady deserowej Ciasto Ferrero Rocher bez Pieczenia - Sposób przygotowania: Krem: Ok. 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałych 150 ml mleka rozprowadzamy kakao, proszek budyniowy, mąki i dokładnie mieszamy do pozbycia się

Słodka Strona
Sernik owocowy siostry Anastazji 261

Próbowanie ciast siostry Anastazji ciąg dalszy :) do tego ciasta zmusiło mnie zdjęcie, które zobaczyłam na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " :) Serniki uwielbiam więc nie mogłam się doczekać efektu końcowego , bo niestety zajmuje dość dużo czasu jego przygotowanie . Uwagę przyciąga wygląd jak i znakomity smak połączonych ze sobą ciast ;) Wymiary blaszki(...)blaszka może być większa ) Czas pieczenia: 40 min. + 40 minut + 50 minut Temp. pieczenia : 180 C   Przepis pochodzi z książki " Wielka księga ciast siostry Anastazji"  Biszkopt jasny : 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Cały czas mieszając dodawać mąkę

Różne smaki w kuchni
Rarytas z krakersem i karmelem 246

Przeglądając przepisy, trafiłam na przepis na ciasto, które pięknie prezentowało się na zdjęciu i z dodatkiem krakersów. Zaintrygowana przepisem postanowiłam go upiec. No i....nie żałuje. Jest przepyszne. Krakersy powodują, ze przy każdym gryzie, trafiamy na chrupiąca warstwę. Zachęcam do przygotowania tego ciasta u siebie w domu . Wymiary blaszki: 28x24 cm Temp. pieczenia: 170C Czas pieczenia: 40-50 minut(...)żółtek i zmiksować z cukrem puch. Następnie dodać żółtka i dalej miksować dodając po kolei, make z proszkiem do pieczenia, kakao, 1 łyżkę wody i olej. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170 C Po wystudzeniu , ciasto nalezy przekroić wzdluz. Masa kajmakowa: Kajmak utrzeć z miękkim masłem na jednolitą

Różne smaki w kuchni
Mazurek cytrynowo-krówkowy 193

Wielkanocy czas to i czas na mazurki-przygotowałam dla was słodko-kwaśny mazurek cytrynowy,z krówkową masą o smaku adwokatowym- firmy Helio-wyszło pysznie-polecam Składniki: na ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 225 g zimnego masła Masa; sok wyciśnięty i skórka starta z 3 cytryn 3 jajka 75 g cukru pudru(...)masła dodatkowo na wierzch: Masa krówkowa o smaku Adwokatowym Helio i do dekoracji bakalie  Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy dodając 4 łyżki zimnej wody,ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru na wielkość blachy. boki wyrównać odkrajając po 2 cm ciasta z każdej strony.Blachę wyścielić pergaminem i wyłożyć

Swojskie jedzonko
Sernik śmietankowy w kruchym cieście 192

Śmietankowy sernik w kruchym cieście to kolejna propozycja na świąteczny stół. Banalnie prosty,  jaki smaczny :) Wersję śmietankową możemy zamienić na waniliową, dodajemy po prostu budyń waniliowy. Po upieczeniu sernik należy schłodzić w lodówce.  Polecam! Sernik śmietankowy w kruchym cieście Składniki na blaszkę  Na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 250g masła(...)proszku do pieczenia Na masę serową: 1kg półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego 5 jaj 100g miękkiego masła szklanka drobnego cukru opakowanie budyniu śmietankowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Wykonanie: Kruche ciasto: mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 równie części i schładzamy 30 minut w lodówce. Następnie jedną część rozwałkowujemy na wielkość

Smak mojej kuchni
PRZEPISY NA CIASTA NA WIELKANOC. ZESTAW PRZEPISÓW! 367

PRZEPISY NA CIASTA WIELKANOCNE Przygotowałam specjalnie dla Was zestawienie ciast na Święta Wielkanocne, same sprawdzone i najlepsze przepisy na ciasta, takie, które zawsze się udają! Życzę wspaniałych wypieków i smacznego! PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ PRZEPIS NA RÓŻANE BABECZKI DROŻDŻOWE PRZEPIS NA DROŻDŻOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ PRZEPIS NA  BEZGLUTENOWA BABKA WIELKANOCNA PRZEPIS NA  CIASTO Z CHAŁWĄ I MIODEM PRZEPIS(...)CIASTO SNICKERS  PRZEPIS NA  KARMELOWE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS NA  MAZUREK WIELKANOCNY PRZEPIS NA  ORZECHOWY SERNIK PRZEPIS NA  ROLADA Z MALINAMI PRZEPIS NA CIASTO  CYTRUSOWY SERNIK   PRZEPIS NA  TORT OMBRE PRZEPIS NA  KAWOWY TORT DROŻDŻOWA BABA Z CZEKOLADĄ I LUKREM

SMYKWKUCHNI
pierożki z ciasta parzonego z dwoma farszami (sofficini) 172

będę wypełniała pierniczkami :-) Fajna ozdoba, jak będą gotowe, pokażę na blogu efekt :-) A na razie zapraszam na pyszna przekąskę, lub danie główne. Są to łatwe i przepyszne pierożki z ciasta parzonego-znanego jako włoskie sofficini. Ja proponuję Wam do nich dwa proste farsze.  Zapraszam i polecam, bo są rewelacyjne :-)  CIASTO 1 szklanka mleka (250ml) 1 szklanka wody (250ml(...)smażenia FARSZ 1  100g sera żółtego zioła prowansalskie 100g dowolnej szynki FARSZ 2 200g pieczarek 1 mała cebula mały ząbek czosnku łyżeczka masła sól, pieprz do smaku CIASTO Wodę oraz mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło lub margarynę oraz sól-zagotowujemy. Do gotującej się wody z mlekiem dodajemy mąkę i mieszamy do zgęstnienia (robimy jak ciasto parzone) Studzimy. Wystudzone

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami 18511

Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową, budyniową i bananami. Ciasto jest ciekawe w smaku, słodkie od bananów i kajmaku oraz lekko słone od krakersów. Uważam, że proste w przygotowaniu i w miarę szybkie, trzeba tylko poczekać, aż trochę przestygnie budyń. Ciasto jest kremowe, aromatyczne, bez pieczenia i będzie smakowało szczególnie osobom, które lubią banany, polecam… (przepis zmodyfikowany(...)książki siostry Anastazji). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami Składniki: 1L mleka około 250g krakersów 3/4 szklanki cukru 250g masła w temperaturze pokojowej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 budyń waniliowy

Mała Cukierenka
Chleb z Vermont na mące orkiszowej! 256

zakwasu żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej - 170 g wody W/w składniki wymieszaj ze sobą, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin (ja nastawiam na noc zawsze) CIASTO: - 650 g mąki orkiszowej typ 630 - 120 g mąki żytniej - 420 g wody - 20 g soli - cały zaczyn W dużej misce zmieszaj mąkę żytnią z orkiszową i wodą, odstaw(...)godzinę. Do miski dodaj zaczyn, wymieszaj i odstaw na godzinę. Dodaj sól i wymieszaj ciasto, przykryj folią. Ciasto pozostaw do wyrastania przez minimum 2,5 godziny. W tym czasie dwukrotnie je przekładamy, przykrywamy połową ciasta, drugą połowę. Uderzamy też dłonią w ciasto, aby zlikwidować bąble.  Po 2,5 godzinie wyciągamy ciasto na stolnicę, składamy i wyrabiamy, dzielimy na dwie

SMYKWKUCHNI
PELNOZIARNISTE PLACKI NAAN Z GRILLA 130

SKŁADNIKI : na ok. 6 placków o średnicy 12cm zaczyn: 3/4 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki pełnotłustego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka drożdży instant 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej  ciasto : 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka drobnej soli morskiej 4 łyżki ziaren sezamu oliwa z oliwek do posmarowania placków do grillowania PRZYGOTOWANIE:  Krok(...)zaczyn: w miseczce łączymy wodę, jogurt, drożdże oraz mąkę - mieszamy, przykrywamy ściereczką - odstawiamy na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej (aż zaczyn stanie się pełen bąbelków). Krok 2. Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, sól, ziarna sezamu, wlewamy zaczyn oraz oliwę z oliwek, mieszamy plastikową lub drewnianą szpatułką, by składniki wstępnie się połączyły. Krok 3. Wyrabiamy ciasto mikserem

Moja Książka Kucharska
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 176

filety z kurczaka albo kaczki 3 duże cebule 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki,  3 łyżki tartej bułki ok. 4 łyżki masła sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 550g mąki pszennej ok. 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli  Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem do uzyskania(...)jednolitego i gładkiego ciasta - w zależności od wilgotności mąki, być może zajdzie potrzeba dolania wody lub dosypania mąki. Ciasto gotowe, przykrywam ściereczką, zostawiam, aby odpoczęło.  dodatkowo: około 20 sztuk świeżych grzybów (mogą być pieczarki) 2 cebule gęsta, kwaśna śmietana (świeża) - około 8 łyżek ( może być również kefir ) kawałek wędzonego boczku na skwarki posiekany szczypiorek lub natka pietruszki świeżo zmielony

Moja Książka Kucharska