Rabarbar..trza korzystać ile się da...no i znów zrobiłam ciasto..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj ...ja rabarbar -trochę wymieszałam z ciastem, a resztę wyłożyłam na wierzch..no i do ciasta dodałam maczek, płatki i inne dodatki Delecta. Ciasto krojone na ciepło i nie wygląda zbyt pięknie. 1 kostka margaryny 2 szkl. mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i wymieszać. Dodać obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, dodać trochę rabarbaru i dodatków do ciasta, wymieszać. Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem, na wierzch wyłożyć resztę rabarbaru. Piec w temperaturze 185º przez około
Moje domowe kucharzenieIdealne ciasto na weekend powinno być lekkie, ale i smaczne. Dzisiaj proponuję ciasto odwrócone na białkach z limonką i bananami. Ciasto jest bezglutenowe.Cechą tego wypieku jest jego puszysta konsystencja oraz cytrusowy smak, który dobrze komponuje się z bananami. Wykonanie ciasta jest szybkie i nie przysparza kłopotów podczas pieczenia, pomimo użycia mąki ryżowe. Przepis świetnie sprawdza się w sytuacjach(...)ubijać białka dodając po 1 łyżce cukier wymieszać do rozpuszczenia. 3. Mąkę przesiać z proszkiem oraz sodą i delikatnie dodać do białek mieszając szpatułką. 4. Do ciasta dodać skórkę z sokiem z limonki oraz wlać olej. Wymieszać delikatnie jedynie do połączenia inaczej piana zacznie opadać. 5. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować i oprószyć bułką tartą
vaniliowoczekoladowaPyszny chlebek dobrze sprawdzi się w roli podwieczorku. Ze szklanką mleka na ciepło smakuje idealnie. Na zimno zastąpi pożywne śniadanie. Jeśli do ciasta dodacie więcej słodziwa, wyjdzie wyśmienite słodkie ciasto. Do ciasta używamy żółtek. Białka, aby nic się nie zmarnowało, możecie upiec bezę. Chlebek truskawkowy Danie Ciasto , Pieczywo , Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 14 Porcje 14 Składniki(...)masło 300 g truskawki 2 łyżki migdały płatki 50 g jogurt naturalny 150 ml mleko Sposób przygotowania 3/4 cukru, drożdże, mleko, masło i mąkę ugniatamy na zwarte ciasto. Odkładamy pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Truskawki kroimy na kawałki, podgrzewamy w rondelku z dodatkiem cukru waniliowego i płatków migdałowych. Zdejmujemy z ognia, dokładamy jogurt, mieszamy, czekamy
KucharzycaCiężko było..... ale nie z pieczeniem tylko z ustaleniem dodatków do pizzy :) Więc postanowiliśmy zrobić swoje połowy :) Z tych proporcji można zrobić 2 duże pizze. Ja jedną część ciasta zamroziłam. Składniki na ciasto do pizzy: 50 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody 450 g mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka solo oliwa(...)około 5 minut, aby drożdże zaczęły się mnożyć. Do osobnej miski wsypujemy mąkę oraz łyżeczkę soli. Po czasie dodajemy drożdże, całość mieszamy. Na oprószoną mąką stolnicę ugniatamy z masy ciasto na jednolitą konsystencję. Formujemy dwie kulki smarujemy oliwą i odkładamy na około 30 minut ( do czasu aż ciasto urośnie) Przykryłam ciasto ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie oprószamy ponownie stolnicę mąką
KukuleczkiDrugie z moich sobotnich ciast imprezowych. Kolejne ciasto, które wzbudziło zachwyt. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Nazwa dotyk anioła idealnie pasuje do tego ciacha, jest bardzo delikatne, wilgotne i każdego dnia zaskakujące swym cudownym smakiem. Dla mnie, to był zdecydowany faworyt wśród tych wszystkich pyszności. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . Zmniejszyłam tylko ilość cukru (preferuję ciasta nieprzesłodzone) i pominęłam proszek(...)pieczenia (ciasto wyrosło i bez niego), zmieniłam także ilości mąki (ziemniaczaną pominęłam, gdyż nie dodaję jej nigdy do swych biszkoptów). Dla porównania podaję wersję oryginalną i moją własną. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 27,5x22,5cm Składniki ciasta: wersja oryginalna: - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 135g mąki - 220g cukru - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku
Smaczne Zdrowenazwać czebureki takim typowym ukraińskim fast foodem. Polecam spróbować zrobić takie czebureki w domu - robi się je szybko, są sytne i naprawdę smaczne. Do przygotowania czeburekow będziemy potrzebować: Ciasto (prawie takie same jak na pierogi): 3 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki bardzo cieplej wody 1 łyżka spirytusu lub octu (po to by ciasto wchłaniało mniej tłuszczu(...)opcjonalnie * Ponieważ mąka mące nie jest równa tak wiec, w wypadku gdyby ciasto wyszło nam za rzadkie należy troszkę dodać więcej mąki, a gdyby było za ścisłe to dodać troszkę cieplej wody. farsz: 1/2 kg mięsa mielonego (wieprzowina+cielęcina) - w orginale czebureki robi sie z baranina. 2 średnie cebule 1 szklanka zimnej przegotowanej wody (250 ml) sol pieprz olej
Kulinarnie z Polką na KresachSiemię lniane zmielić w młynku do kawy na proszek, zalać wodą, odstawić do napęcznienia na 5 min. W misie malaksera umieścić mąkę migdałową, dodać cukier puder, dodać siemię. Zagnieść ciasto, jak na kruche. Ciasto wyłożyć na spód formy, wgnieść w dno, wyrównać. Wstawić do lodówki, na czas przygotowywania kremu. Jak ugotować kaszę jaglaną: Ja zazwyczaj kaszę gotuję na sypko
moj przepis nazielony maja, z serkiem białym kontrastują, a razem idealnie smakują. Masa jest z jajek, śmietany, do której szpinak został dodany. Tarta wyszła chrupiąca w smaku zaskakująca. Składniki: ciasto na tarte o średnicy 30 cm: 1 jajko, 1 żółtko, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 100 g zimnego masła, 250 g mąki pszennej, opcjonalnie 1 – 2 łyżki wody, mąka(...)najcieńszych), garść świeżego szpinaku, 3 jaja, 2 kopiaste łyżki śmietany 18%, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeży tymianek. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Piekarnik nastawiamy
Moniki SmakołykiWszystkie składniki wymieszać. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na noc. 2. Rano na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Rano ciasto właściwe: 600 g mąki pszennej chlebowej (tej samej co użyliśmy wieczorem do zrobienia zaczynu) 25 g soli cały wcześniejszy zaczyn Wykonanie: 1. Ciasto można zagnieść ręcznie lub mikserem. Wszystkie składniki(...)zagnieść, najlepiej zrobić to mikserem (10 min miksowania specjalną nakładką do wyrabiania ciasta). Ciasto będzie klejące, ale nie należy go zbytnio podsypywać mąką. 2. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrastania na 4 godz. W tym czasie, w równych, godzinnych odstępach ciasto wyrabiać i zagniatać (czyli 3 razy w ciągu 4 godzin). Ten zabieg
IMPRESJA SMAKUPyszne i wykwintne ciasto o dostojnej nazwie Ambasador. Ponieważ dość dawno nie piekłam ciasta postanowiłam, że na ubiegły długi weekend majowy coś upichcę. Padło na Ambasadora- dlaczego, nie mam pojęcia. Długo się nad nim zastanawiałam bo wydawał mi się ciastem skomplikowanym, słyszałam o nim równie dużo dobrego. Ambasador to delikatny kawowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem brzoskwiń(...)masą budyniową z kakao, bakaliami i z dodatkiem alkoholu, całość pokryta błyszczącą polewą czekoladową. Ciasto wbrew pozorom robi się dość szybko. Gwarantuję, że zaspokoi nie jedno wybredne podniebienie. Polecam bardzo ;) Składniki: Biszkopt: 5 j ajek 2/3 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej 4 łyżki kakao Masa budyniowa: litr mleka 2 kostki masła 82% cukier (ewentualnie
Krakowskie smaki Anikolejny przepis z miesięcznika Good Food. Ciasto rewelacyjne, wilgotne i bardzo pomarańczowe. Robiłam też to ciasto ze zwykłymi pomarańczami ale nie wyszło tak dobrze jak z czerwonymi. Jeśli chcemy użyć zwykłych pomarańczy warto je wcześniej z karmelizować. Ciasto to najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepłe. forma: tortownica o średnicy ok. 20 cm. Składniki: 7 czerwonych pomarańczy 250 g masła(...)miodem, na który ułożyć cienkie plastry pomarańczy. Do miski przełożyć masło, 200 g cukru, 50 g miodu, migdały, proszek do pieczenia, sodę, jajka i jogurt. Całość utrzeć na gładkie ciasto a następnie dodać zmiksowaną miazgę pomarańczową i wymieszać. Ciasto ostrożnie przełożyć do tortownicy, tak żeby pomarańcze się nie przesunęły. Piec w temperaturze 180 o C przez 55 minut
Mama Gotujezrobić, ale warto. Zapewniam Zakwas – mąkę wsypać do wysokiej miski, dodać pokruszone drożdże, szczyptę soli. ciepłą wodę. Wszystko wymieszać, przykryć folią spożywczą odstawić na 24 godziny. Można ciasto rozrobić na kilka sposobów – rozmieszać za pomocą mocnego robota kuchennego, w automacie do chleba, ale wyjąć ciasto przed zaczęciem procesu pieczenia. Można też ręcznie zagnieść ciasto jak każde drożdżowe(...)znaczenia jak je rozrobicie trzeba to zrobić dobrze. Do przygotowanego wcześniej zakwasu wsypać mąki, ziarna, sól, maślankę, ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić ciasto. Nie spieszyć się, ciasto na chleb lubi być” dopieszczone „Ciasto musi być gładkie i lśniące. Ciasto jest dość rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia, przykryć folią spożywczą. Rozłożyć ciasto do dwóch foremek lub jednej dużej, wysmarowanych olejem
Kuchnia PokoleńCiasto biszkoptowe z galaretką, mrożonymi wiśniami i bitą śmietaną posypane startą czekoladą to znakomita uczta dla podniebienia dla wszystkich miłośników słodkości. Połączenie słodkiego biszkoptu i bitej śmietany oraz lekko kwaskowatych wiśni doskonale orzeźwia i będzie idealną propozycją na wiosenny deser. Składniki na formę 23cm na 26 cm : 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej(...)pianę, w trakcie ubijania wsypujemy cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, wsypujemy przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i kakao, całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 30 minut, po upieczeniu studzimy. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy
Smakowite DaniaLekko kardamonowe ciasto drożdżowe, domowy, delikatnie płynny budyń i polewa cytrynowa z dodatkiem wiórek kokosowych - pomysł na słodki wypiek. Poniższe bułeczki przypadną do smaku fanom drożdżowych wypieków. Warto dodać, że kardamon dodaje nieco innego smaku ciastu drożdżowemu. Na pewno nie są to zwykłe drożdżówki :) Przygotowując poniższe bułeczki zainspirowałam się przepisem na norweskie szkolne bułeczki, tzw. skoleboller. Szczerze polecam wypróbować poniższy(...)przepis :) P.S. Bułeczki są najlepsze w dniu pieczenia. Składniki na 16 sztuk: ciasto 500 g mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka zmielonego kardamonu 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 3 łyżki cukru pudru 50 g masła 1 jajko szczypta soli nadzienie 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g) 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru
Ugotowaćświeżości na talerzu. Przepis Doroty oczarował mnie już dawno, w końcu więc zdecydowałam się go wypróbować. W zasadzie chyba nawet nie muszę pisać nic więcej. Wszyscy bowiem znają to ciasto; nie tylko blogerzy. Jeszcze w starej pracy jedna z koleżanek z zachwytem opowiadała mi o słynnej, budyniowej piance. Zgadzam się ze wszystkimi peanami pochwalnymi na cześć tego ciacha. Kruche(...)ciężko byłoby mi uwierzyć, szczerze mówiąc), najwyższy czas na nadrobienie braków. A może z jakimiś innymi owocami...? Ja do tego przepisu wrócę jeszcze nie raz. Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami Składniki: (na formę 20x20 cm) kruche ciasto: 255 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 25 g cukru pudru 150 g zimnego masła 3 żółtka budyniowa
Pożeraczka, czyli raz adobrze