Trochę przekorna nazwa na ciasto, które zostało upieczone na podstawie przepisu na popularne ciasto "oczy carycy". Zmiana polega natym, że zamiast biszkoptów są truskawki, jak na sezon truskawkowy przystało. Ciemne ciasto: 8 żółtek 2 białka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju rzepakowego(...)cukrem ubić na sztywno. Dodać żółtka i jeszcze chwilę miksować. Dodać kakao, następnie nie przerywając miksowania powoli wlewać olej. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Białe ciasto: 6 białek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Praktyczna plgotowe;) Około 12 drożdżówek lub więcej w zależności od wielkości (ja robiłam z podwójnej porcji) Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 4 łyżk i ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej albo tortowej 5 żółtek 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego (dałam domowy) ¾ szklanki letniego mleka (szklanka o pojemności(...)zostawić do lekkiego przestygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, solą, cukrem waniliowym na puszystą masę. 3.Mąkę przesiać do miski, dodać utarte żółtka, wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko, i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopione, ciepłe masło i wyrabiać ciasto tak długo, aż powierzchnia przestanie błyszczeć (trwa to około 5 minut). Ciasto wyrabia się dosyć lekko, tyle, że długo. Wyrobione
Kubki smakuDziś kolejne ciasto przygotowane dzięki Cukry Nyskie :-) Ciasto mocno sezonowe, truskawkowe, a że jeszcze galaretka do tego, to można spokojnie powiedzieć, że jest to nowa forma klasyki :-) Bez pieczenia, trochę zabawy jest z tym, ale opłaci się :-) Ciasto wychodzi delikatne, orzeźwiające i nie jest słodkie co - jak dla mnie - jest jego dodatkowym atutem :-) Myślę, że śmiało możecie je przygotować(...)galaretkę. Powinna być naprawdę gęsta, bo inaczej ciastka ją wchłoną lub wpłynie pod nie. Wstawiamy do lodówki, by galaretka jeszcze bardziej stężała, a na koniec całość zalewamy galaretką cytrynową. Ciasto pozostawiamy w lodówce aż galaretka zastygnie. Ciasto dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" organizowanej na fb :-) Inne truskawkowe pyszności przygotowały również: Paulina Bożena Katarzyna Joanna Ł. Iwona Dagmara Małgorzata
Czary - gary w kuchniDzisiaj rozpoczynają się Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej, specjalnie z tej okazji przygotowałam dla Was na pyszną pizzę. Taką pizzą możemy się zajadać podczas oglądania meczów. Udanego kibicowania !!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 20g drożdży, 1/2 szklanki wody, 0,5 łyżeczki cukru, 2,5 łyżki oliwy, szczypta soli, Dodatkowo: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 cebule, 3 ogórki kiszone(...)pomidor, 100g szynki. 50g prażonych orzechów nerkowca MAKAR , 50g sera żółtego, sól, pieprz, oregno, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto : W letniej wodzie rozpuszczam świeże drożdże i cukier. Mąkę przesiewam do miski. Wlewam rozpuszczone drożdże. Dodaję oliwę i sól. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Ciasto oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Pomidora i ogórki
Tradycyjna kuchnia Kasitrzeba iść na mszę. Zaspani wchodziliśmy do kuchni, w której przez okno wpadały promienie słońca, igrając i baraszkując. Niedzielne pianie koguta oznaczało też poranną krzątaninę babci i wyrabianie ciasta na pyzy! Kiedy wracaliśmy z kościoła, kluchy były już gorące, dopiero co uparowane. Najbardziej smakowały te ukradkiem zabrane i pokątnie zjedzone z miodem. Albo dnia drugiego przesmażone na patelni przez(...)niepohamowanej radości i szczęścia! W końcu idzie WIOSNA! Ja znalazłam pierwsze jej oznaki dziś rano w ogrodzie: stokrotki :) A z nadmiaru szczęścia powstało dziś bardzo lekkie i pyszne ciasto: Sernik z brzoskwiniami! I nie bójcie się, że Wam nie wyjdzie. Jest niesłychanie prosty! Pieczemy go podobnie jak skubanego - skubańca. Idealny do niedzielnej kawy:) Skubany sernik z brzoskwiniami Składniki: fot. Izabela
Kuchnia smakówmnie 20g erytrolu WYKONANIE: 1. Banana zblenduj z żółtkami oraz słodzikiem. 2. Do banana dodaj mąki, płatki i proszek. 3. Wypełnij tortowinicę lub co tam chcesz 3/4 powstałego ciasta. 1/4 zostaw na kruszonkę. U mnie tortownica o średnicy ok 24cm (standardowa). 4. Wstaw do piekarnika na 180* 10 minut. 5. Jabłka zetrzyj na tarce i odsącz. U mnie z 500g(...)jabłek po odciśnięciu z soku zostało 400g. Owoce wymieszaj z cynamonem. 6. Wyjmij tarte z piekarnika, dodaj jabłka, na wierzch pokrusz pozostałe ciasto i piecz kolejne 30 minut. SMACZNEGO! CAŁOŚĆ: 1280 kcal B43 W195
fitolarun.blogspot.comSkładniki: CIASTO: mąka pszenna 20 dag, masło lub margaryna 10 dag, cukier puder 5 dag, żółtka 1 sztuka "L", woda zimna 2 łyżki, sól - szczypta NADZIENIE: budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, mleko 400 ml, masło 1/2 łyżeczki dżem wiśniowy Stovit, dżem brzoskwinia z marakują Stovit, mam przyjemność testować i smakować dżemy Stovit "zobacz TUTAJ-stovit" jako Ambasador kampanii(...)konsystencja dżemów nie za gęsta i nie za wodnista mąka przesiana, cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto, ciasto schłodzić 30 minut w lodówce foremki do tartaletek o średnicy 6 cm wysmarować rozpuszczonym masłem smarując pędzelkiem - można użyć foremek o większej średnicy, ciasto rozwałkować, jeśli się klei można
W Mojej Kuchni LubięDzisiejsza propozycja to ciasto znane wśród niektórych Pychotką a u innych Pani Walewska, Obie te nazwy idealnie pasja do tego ciasta. Jest pyszne i nadaje się na każdą okazję ... jak i bez okazji :) Polecam! Pani Walewska Składniki: około 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki maki ziemniaczanej, około 2 szklanki cukru, 250 g margaryny, 250 g masła, 8 jajek, 2 łyżeczki(...)kokosowych, słoiczek powideł śliwkowych. Wykonanie: 3 szklanki mąki pszennej mieszamy z 1/3 szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia, Dodajemy pokrojoną w kostkę zimną margarynę, 6 żółtek, śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie jednakowe części. Blachy wykładamy papierem do pieczenia
paapilotkaaobiady z produktów sezonowym, a truskawki królowały na talerzu dobrze ponad miesiąc. W różnej postaci, a to naleśniki, pierogi czy też makaron z truskawkami i białym serem, drożdżówki, kompot, ciasta na ciepło, na zimno, zupy owocowe, deserki z truskawkami, no i oczywiście cała "przetwórnia" dżemy z truskawkami! He he he! Pamiętam też czas jak na działce posadziłam z mamą truskawki(...)białym serem. Życzę Wam smacznego! SKŁADNIKI: - około 600 g mąki pszennej plus do zagniatania - 3 żółtka - 1 jajo - 1 łyżka oleju - woda lub mleko do zagniecenia ciasta Na dużą stolnicę wysyp mąkę, zrób kopczyk, a nim dziurkę. Wbij jajko, żółtka, dodaj olej i wodę. Nożem zacznij zarabiać ciasto, ciągle zbierając mąką z boków kopczyka, dodawaj mleko lub wodę
SMYKWKUCHNIorzeźwienia. Pizzę podałam oczywiście z domowym sosem czosnkowym (bardzo lubimy czosnek :D). Pizza zniknęła w mgnieniu oka, co potwierdza, że świetnie smakuje! Bardzo polecam! Składniki na grecką pizzę: CIASTO: 250 g mąki pszennej 40 ml ciepłej wody 6-7 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 125 ml ciepłej wody 1 i 1/2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli(...)dokładnie mieszamy, wlewamy całość do mąki i pozostawiamy na około 10 minut. Do wyrośniętych drożdży dodajemy oliwę, sól i połowę wody. Wszystko mieszamy łyżką aż do powstania zwartego ciasta (ewentualnie dolewając pozostałą wodę). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem około 7 minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką lub smarujemy oliwą, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple przez około
Rozpustne gotowaniepół roku temu. Kupiłam wtedy barwniki i ułożyłam sobie plan działania, szczegółowy przepis. Jednak na takie wypieki trzeba mieć natchnienie, przynajmniej w moim wykonaniu. Ja wolę gotować niż piec ciasta i zawsze pieczenie odkładam na koniec listy rzeczy do upichcenia. Jednak Dzień Dziecka to idealny moment by sięgnąć po coś właśnie tak zabawnego jak Smerfny niebieski torcik zakrapiany miętowymi cukierkami(...)łyżka po łyżce cukier. Kiedy cukier jest już dobrze wmiksowany dodawać łyżka po łyżce mąki i wkręcać je do masy na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać barwnik. Do ciasta nie dodaje proszku do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec 35 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, zrzucić ciasto we formie na podłogę
Poezja Smaków - blog kulinarnyprawie 2 lata temu (sic!). Tort jest prosty w wykonaniu, a co najważniejsze nie jest przesłodzony i mdły, na co wpływ ma spora ilość soku cytrynowego dodanego do ciasta oraz kremu. Przyznaję, torcik wygląda dość skromnie, ale klasycznie i elegancko zarazem i zapewniam, że jest przepyszny! W dodatku po przekrojeniu naszym oczom ukazują się tęczowe, lekko rozmyte kropeczki z cukrowej(...)pociech :) Ja dodatkowo ozdobiłam tort figurką pandy z lukru plastycznego, którą zrobiłam zupełnie sama (córka jest miłośniczką tych zwierzątek). Przepis na tort znalazłam na blogu „Moje Wypieki”. Polecam! Składniki: Ciasto (składniki na 1 blat, należy upiec takie 3): 100 g masła (lub margaryny) – w temperaturze pokojowej 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 100 g mąki pszennej 1/3 szklanki cukru
MyCookBook.plHejka! Ci z was, którzy śledzą mnie od dłuższego czasu doskonale wiedzą, że mam słabość do ciasta marchewkowego, a w zasadzie omleta marchewkowego KLIK Dzisiaj zaproponuję zupełnie inne rozwiązanie. Ciasto jest ciężkie i bardzo sycące! Nie wiem czy to tak powinny być, czy wyszedł mi zwyczajnie zakalec...w każdym razie zakalce kocham
fitolarun.blogspot.comBEZA: 3 białka szczypta soli 1/2 szklanki cukru Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i posiekać razem z zimnym masłem i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Składniki można połączyć w malakserze. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min, a po tym czasie rozwałkować. Wykrawaczką w kształcie kwiatka wycinać ciasteczka i umieszczać je w foremce na muffinki(...)gwiazdy i wycisnąć rozetki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C i piec ok 20 min do zrumienienia bezy. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babeczki i muffinki , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z warzywami , Ciasteczka , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: rabarbar
https:KKuchniaMniamWitajcie :) Mamy weekend i wspólne wypiekanie u Bożenki na face book. Tym razem pieczemy ciasto z dowolnymi owocami. Jam mam dla Was propozycję na pyszne,łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z brzoskwiniami. Przyznam się że ostatnio piekę właśnie takie ciast na szybko, jak jest ciepło to z kremami nie bardzo schodzą a z owocami zawsze :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki(...)ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Następnie dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem, na samym końcu wlewamy letnia roztopioną margarynę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Na cieście układamy obok siebie brzoskwinie brzuszkiem do góry. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut do suchego patyczka, ja piekę z termo obiegiem, ale wy swoje ciasto musicie
Sama słodycz i szczypta chili