Jest to najlepszy przepis na ciasto pierogowe pełnoziarniste, a wypróbowałam już kilka przepisów, ale bez powodzenia. Z tego ciasta pierogi bardzo dobrze lepią się. Jednak należy pamiętać, aby po wycięciu kółek ciasta już nie rozciągać. Po prostu nałożyć farsz i zlepić. Farsz też niczego sobie. Rodzina pokochała tą wersję. Jest to zdrowa wersja pysznym pierogów. Zachęcam zrobić podwójną porcję(...)Jeżeli ktoś chce może dodać ziemniaki gotowane do farszu :) SKŁADNIKI ( wszystko odmierzamy w tej samej szklance): Ciasto: mąka pszenna pełnoziarnista 3 szkl. woda ciepła 1 szkl. olej 1/4 szkl. sól 1 łyżeczka mleko 2 łyżki Farsz: twaróg chudy 750 g. cebula 2 szt. sól i pieprz do smaku erytrytol 1/3 łyżeczki lub ewentualnie cukier olej
Kuchnia Paulettesintensywnie co pozwoli na połączenie się składników) Po wystudzeniu dodajemy bułkę tartą w ilości potrzebnej do uzyskania jednolitej masy farszu. Próbując uzupełniamy solą i pieprzem ( w zależności od upodobań) ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 jako 0,5 szklanki letniej wody 1 łyżeczka – czubata wykonanie: Mąkę wymieszać z solą. Dodać jajko. Składniki wymieszać. Wlać letnią wodę i starannie wyrobić(...)Ciasto po wyrobieniu powinno być lekko lejące. Stan taki regulujemy ilością wody. Wyrobione ciasto odłożyć odłożyć pod przykrycie np. miseczka. Wyciągać tylko tyle ciasta ile potrzebujemy, pozostałe trzymamy nadal pod pokryciem. Jeśli wyciągnięta porcja ciasta jest zbyt sypka – dolewam gorącej wody, a jeśli zbyt luźna â dosypujemy mąkę. Ciasto rozwałkowuję na ok. 3-milimetrowy placek, z którego wycinam kółka
Ania i Marcin gotująmiksującego dodać mąkę pszenną i razową, sól, cukier, drożdże, płatki owsiane, ciepłą wodę, naczynie zamknięte, interwał, 2,5 minuty – dodać mieszankę ziaren, naczynie zamknięte, interwał, 30 sekund -zostawić ciasto do wyrośnięcia Wyrabianie ręczne – na stolnicę wysypać mąki, zrobić dołek. Dodać sól, cukier, ziarna, płatki owsiane, suszone drożdże. Wlać trochę ciepłej wody i wyrabiać ciasto. Dolewać wodę podczas ugniatania(...)wszystko się połączy i powstanie sprężyste ciasto. Ugniatać około 10 minut. Ciasto włożyć do miski lekko wysmarowanej olejem. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Jak już ciasto podwoi swoją objętość wyjąć z miski i ponownie ugnieść. Włożyć ciasto do formy obsypanej mąką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Pieczenie – na blaszkę położyć papier do pieczenia
Kuchnia Pokoleńmąki pszennej 25 dag masła 20 dag cukru pudru 6 ugotowanych żółtek skórka z jednej cytryny marmolada czekolada do roztopienia Przygotowanie: Ze wszystkich składników oprócz marmolady zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na ok1 godz, następnie rozwałkować i wykrajać półksiężyce.Upiec na złoty kolor w 170 stopniach ok 10 -15 min jak wystygną posmarować marmoladą zlepić(...)ciastka,rożki można zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie. ----------------------------------------------------------- ORZESZKI Składniki: na ciasto: 1 kg mąki 25 dag margaryny 0,5 kostki smalcu 1 szkl.śmietany 18% 4 żółtka 3 łyżki octu 2 łyżki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli na masę: 0,5 kostki margaryny 3/4 szkl.wody 1 szkl cukru 3 łyżki kakao 0,5 kg mleka w proszku Przygotowanie
Swojskie jedzonkoUwielbiam pomarańczowe smaki w szczególności w wypiekach i deserach. Dziś zapraszam Was na szybkie pomarańczowe ciasto z kisielem w świątecznej odsłonie. I choć, to nie tradycyjny makowiec czy keks , to na pewno umiliłoby nie jedną świąteczną chwilę z bliskimi. Spróbujcie. Ciasto przygotowuje się naprawdę szybko. W mojej opinii po prostu nie może się nie udać. Ja swoje przygotowałam z pomocą(...)Dodatkowo dodałam do niego skórkę pomarańczową i ozdobiłam czekoladowymi grochami, które nadały mu ciekawego wyglądu – wszystkim się u mnie podobało A jak Wam się podobają takie groszkowe ozdoby? Ciasto upiekłam w dwóch świątecznych foremkach od PapilArt . Foremki nadają mu dodatkowego uroku. Wypiek możecie zabrać ze sobą w odwiedziny i wręczyć w ramach świątecznego prezentu. Składniki: (na 2 foremki 170x80x58
Słodkie okruszkiBlaszka (20 x 30 cm), Składniki na ciasto: 1 ½ szkl. (300g )mąki krupczatki 1 szkl. (200g) maki białej orkiszowej 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki lodowatej wody jak ciasto będzie za suche Piana 5białek 1 szkl. (200g)drobnego cukru 1 budyń bez cukru (40gr.) dowolne owoce,dżem,powidła(...)kawałki zimne masło połączyć z mąką przesianą z proszkiem i cukrem pudrem. Dodać żółtka ,wszystko dobrze połączyć ,krótko zagnieść. Wstawić do lodówki na noc.,lub na 60 minut.-ja ciasto robię wieczorem i jak potrzebuje to wykorzystuje rano...ciasto może leżeć 2-3 dni w lodowce. Piekarnik włączyć na 190 o C. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić
w mojej kuchnikaż de ciasto musi posia dać w sobie mąkę i cukier i być smaczne. Prze dstawiam Wam fasolowe ciasto z bananami, bez cukru i mąki. Aby ciasto było sło dkie, polecam użycie bar dzo dojrzałych bananów, ewentualnie do danie 2-3 łyżek ksylitolu zamiast cukru. Spróbujcie :) Skła dniki: 3 duże dojrzałe banany 3 puszki czerwonej fasoli (bez zalewy(...)pomarańczy tabliczka gorzkiej czekola dy 4 jajka 3 łyżki naturalnego kakao Przygotowanie: Fasolę o dce dzamy i razem ze wszystkimi pozostałymi skła dnikami ciasta wkła damy do miski i blen dujemy ( uwaga! czekola dę należy wcześniej rozpuścić i delikatnie przestu dzić) . Z racji tego, że samo przygotowanie masy ciasta jest niezwykle szybkie i proste, wcześniej
ChilliJemyMmmmm cóż za zapachy unoszą się z piekarnika po całej kuchni ! Czuć cynamon, anyż i piernik ! Zapachy nadchodzących małymi kroczkami świąt ! Jeżeli chodzi o ciasto to jest dość proste w przygotowaniu, chodź trochę czasochłonne. Jednak dla tego smaku warto poświęcić ten czas, bo potem przy kawie można delektować się każdym okruszkiem tego wspaniałego ciasta. Ciasto swoją drogą(...)Jest delikatny i puszysty :) Co w sumie połączenie piernika i sernika daje wyśmienity rezultat ! Wielbiciele sernika gotowanego i piernika będą zachwyceni ;-) 2 w 1 xD SKŁADNIKI: CIASTO: jaja 6 szt. mąka 1 szkl. cukier 1 szkl. soda 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 łyżeczka kakao 2 łyżki czubate przyprawa do piernika 1 łyżka cynamon 1 łyżeczka anyż
Kuchnia PaulettesDziś wpadłam na pomysł :) że skoro mogą być torty słodkie, to dlaczego by nie wytrawne dla odmiany? W moim przypadku tort wytrawny sprawdził się w 100 %. Jest to ciasto kruche, przekładane masą z wołowiny i drobiu oraz brokułem z jajkiem i majonezem. Jeśli chodzi o smak to połączenie idealne. Tort ma przejścia w barwach, dzięki czemu po ukrojeniu prezentuje(...)uśmiechem na twarzach, aby nie brakło nigdy pomysłów, a gotowanie było inspiracją dla innych, by chętnych nigdy nie brakowało i by gospodarze żyli sto lat ! SKŁADNIKI: Ciasto: mąka 300 g. zimne masło 125 g. sól 1 łyżeczka jajko 1 szt. żółtko 2 szt. woda 2 łyżki śmietana kwaśna 1 łyżka Farsz I: mięso mielone wołowe
Kuchnia PaulettesDyniowy sos do pizzy z bloga MniuMniu kusił mnie już od dawna. Musiałam go w końcu wykorzystać i dziś nastąpił TEN właśnie moment. U mnie na cieście bezglutenowym, a w roli dodatków do pizzy występują: jarmuż, cebula i cukinia. Wszystko się pysznie i zdrowo skomponowało. Dodam, że nigdy nie używam drożdży do ciasta na pizzę i, tak naprawdę(...)bardzo rozumiem w jakim celu się je w ogóle stosuje. Moje ciasto zawsze wychodzi idealne, delikatnie chrupiące, bardzo smaczne. Spróbujcie sami! Składniki na pizzę o średnicy 30 cm: ciasto: 1 szklanka mąki gryczanej, 3/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 ml chłodnej wody, 2 łyżki zimnego oleju kokosowego, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano
Jeść, by żyć w zdrowiunaczyniu miksujemy olej z maślanką oraz jajkami. Do zmiksowanych składników przesiewamy suche składniki i mieszamy np. szpatułką tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej keksówki (ok. 25x10cm). Pieczemy w 175 st. C przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i dowolnie dekorujemy
Domowy Smak JedzeniaMurzynek z Kremem to ciasto idealne na każdą okazję. Jest dziecinnie prost e w przygotowaniu, a jego smak zawsze będzie budził zainteresowanie wśród amatorów czekoladowych ciast z kremem. Ciasto czekoladowe z poniższego przepisu wychodzi wilgotn e , delikatn e , rozpływa się w ustach, a krem powstały z banalnych składników również wychodzi zaskakująco pyszny . Przepyszny Murzynek z Kremem - Składniki: 1 szklank(...)sodą. Na końcu dodajemy śmietanę i łączymy wszystkie składniki do otrzymania gładkiej konsystencji. Formę (ok. 20 x 2 8 cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Ciasto całkowicie studzimy , a następnie wzdłuż na dwie części. Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy wraz
Słodka StronaPrzegladajac przepisy, trafiłam na przepis na ciasto, które pięknie prezentowało się na zdjęciu i z dodatkiem krakersów. Zaintrygowana przepisem postanowiłam go upiec. No i....nie zaluje. Jest przepyszne. Krakersy powodują, ze przy każdym gryzie, trafiamy na chrupiąca warstwę. Zachęcam do przygotowania tego ciasta u siebie w domu . Wymiary blaszki: 28x24 cm Temp. pieczenia: 170C Czas pieczenia: 40-50 minut(...)zoltek i zmiksować z cukrem puch. Następnie dodac zoltka i dalej miksować dodając po kolei, make z proszkiem do pieczenia, kakao, 1 lyzke wody i olej. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp. 170 C Po wystudzeniu , ciasto nalezy przekroić wzdluz. Masa kajmakowa: Kajmak utrzec z miękkim masłem
Słodkości i nie tylkoDużo nadzienia to podstawa! Mięciutka strucla drożdżowa nadziana masą z orzechów włoskich i z orzechową słodką kruszonką. Jak to ciasto drożdżowe, najlepsze w dniu upieczenia, choć na następny dzień (jeśli przechowywane jest w odpowiedni sposób, np. owinięte w folię aluminiową) jest równie smaczne. Polecam na wigilijny poranek ;). Składniki: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 1/4 szkl ciepłego mleka(...)masła zimnego 10 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cukru 30 g mąki pszennej Dodatkowo: 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka Przygotowanie: Ciasto: W miseczce w 3 łyżkach ciepłego mleka rozpuścić drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mąki pszennej. Całość energicznie wymieszać, aż składniki się połączą i powstanie gęsta masa. Przykryć
Nastoletnie Wypiekanieszafran. W Polsce szafran jest wciąż mało znany. Jednakże w Europie, zwłaszcza w Szwecji szafranowe wypieki na święta i w Adwencie są bardzo popularne. Osobiście przepadam za szafranem, a ciasto z szafranem na święta to mus! W niedzielę świętujemy pierwszy Adwent i to ciasto upiekę do kawy. Szafranowe love koniecznie musicie spróbować jeśli lubicie szafran. Spotkałam się z niewieloma osobami(...)którym szafran nie smakuje. Dla mnie to zdecydowanie smak świąt. Szwedzkie lussekatter z szafranem to również tradycyjny wypiek w okresie świątecznym. Ale ucierane ciasto z szafranem jest moim zdaniem najlepsze. Szafranowe ciasto z szafranową pomadą jest pyszne. Upiekłam je na maśle ale smakuje równie dobrze upieczone na kokosowym oleju. Zdecydowanie odradzam pieczenie na margarynie! Szafranowe love Składniki: Forma prostokątna
codojedzenia