ciasto - 162322 przepisów (strona:1583/10822)

rogaliki drożdżowe ze śliwakami 152

składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jajka 25 g drożdży 60 ml mleka, letniego 150 g masła 2 łyżki cukru 125 ml zsiadłego mleka (kefiru naturalnego) lub jogurtu dodatkowo: 1 białko do smarowania rogalików wykonanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. W miseczce dokładnie mieszamy drożdże z mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostały cukier, jajka, kefir lub jogurt, pozostały cukier oraz przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy w misce z zimną wodą. Pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy z foli i dzielimy

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka z kratką 145

Pojawiły się już pierwsze jabłka w sadzie więc już polecam szarlotkę z kratką, z jabłek prosto z sadu. szarlotka Składniki na ciasto: 300g mąki 200g zimnego masła 100g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie: Mąkę, cukier i cukier waniliowy razem wymieszać. Schłodzone masło pokroić nożem na mniejsze kawałki, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby delikatnie(...)podsypać mąką). Wyrobione ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na około 30-60 minut aby się schłodziło. szarlotka Nadzienie: 1kg jabłek sok z 1 cytryny 1/3 szklanki cukru 2 łyżki wody 20g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej szarlotka Wykonanie: Sok z cytryny wycisnąć i przelać do wysokiego naczynia. Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne

Pomysłowa kuchnia
Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) 143

Zawsze musi być ten pierwszy raz, prawda? Z serii mój pierwszy raz: chleb oliwski (nocny) Rekomendacja: dzisiaj rano piekę kolejny ( i wrzucam przepis) Składniki: ciasto 400 gram mąki pszennej 650 150 gram mąki żytniej 720 300 ml wody łyżka oleju rzepakowego łyżeczka suszonych drożdży wierzch ciasta żółtko łyżka mleka łyżka mąki +bułka tarta +olej ziarenka: słonecznik mak sezam Wykonanie(...)Połącz w misie mąki i drożdże. Wlej letnią wodę i olej. Wyrób ciasto (przez około 3 minuty) 2. Wyrobione ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą. 3.Wyrównaj wierzch ciasta. 4. Formę z ciastem prykryj ściereczką i wstaw do lodówki ( na noc - na około 8 godzin) 5. Rano . Wyciągnij formę z ciastem i zostaw w ciepłym miejscu

U Fiolki
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 169

Syllabus. Wstęp do ciastodynamiki stosowanej semestr 9, liczba godzin:15, liczba ECTS:1 Student opanowuje podstawowe umiejętności w dziedzinie nauk mąkoznawczych i wodoznawczych. Potrafi samodzielnie przygotować i rozwałkować ciasto pierogowe. Zaliczenie na ocenę. Kolokwium teoretyczne i test praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami, z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów(...)średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana i zeszklona na odrobinie oleju średnia cebula cząber c) naczynia garnek i patelnia praska lub widelec stolnica/blat szklanka butelka lub wałek Wykonanie: a) ciasto 1. Weź miskę/stolnicę/dużą deskę. Przesiej mąkę i dodaj sól. 2. Do goracej wody w szklance dodaj olej. Zamieszaj. 3. Wlej wodę z olejem do mąki. Mieszaj szybko

U Fiolki
słodkie grzybki z kremem-pyszne :) 214

foremek na babeczki. Ja mam dość spore,więc moje grzybki są dość duże,wyszło mi ich 15 ale jak macie mniejsze foremki to wiadomo,że grzybków będzie więcej. SKŁADNIKI CIASTO 4 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) 250g śmietany kwaśnej 18% 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 1/4 łyzeczki proszku do pieczenia 250g masła lub margaryny (można też dać 125g(...)białko 1 łyżka soku z cytryny barwnik spożywczy czerwony cukier puder -tyle by lukier był gęsty DODATKOWO  ciemna posypka lub starta czekolada gorzka Z podanych składników zagniatamy ciasto (jak się klei podsypujemy mąką) wstawiamy na 45 minut do lodówki. Foremki stawiamy do góry dnem. Ciasto dzielimy na 3 części dużą-na kapelusze,średnią na kółka i najmniejszą na nóżki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Idealne ciasto na pizzę 172

Jakie jest Wasze i dealne ciasto na pizzę? Moje to takie, które jest cienkie, z grubszymi i rantami, a najlepiej żeby czas oczekiwania na nią nie był zbyt długi. I dealnym przepisem jest również dobra zabawa w trakcie jej tworzenia. Ciasto to po dstawa, a do datki to Wasza czysta fantazja! Bawmy się smakami, bo ciasta wystarczy(...)łyżeczki soli 1 i 2/3 szklanki ciepłej wo dy 40g świeżych droż dży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru + ulubione skła dniki jako farsz         Przygotowanie: Ciasto na pizzę zaczynamy robić o d rozczynu droż dży, które wkła damy do kubeczka i zasypujemy cukrem. Roz drabniamy je i zalewamy 2 łyżeczkami ciepłej wo dy i łyżeczką mąki. Całość

ChilliJemy
Ciasto ze śliwkami i cynamonową pianką 221

Śliwki po raz kolejny :)  Ale cóż poradzę ,że lubię  😋 To ciasto dzisiejsze , robiłam już kilkakrotnie , bo jest tego warte  i dlatego dzielę się z wami przepisem .       Składniki : foremka 28x36   3 szklanki mąki (500g) 3 łyżki cukru 1 kostka (250g) zimnego masła pokrojonego na mniejsze części op. cukry waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)białek  3/4 szklanki cukru (170g) 3 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok 800g śliwek 2  łyżki bułki tartej Wykonanie : Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i za wyrabiać za pomocą miksera do czasu ,aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku.   Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia .  2/3 części ciasta wysypać do blaszki , lekko ugnieść

Malinowa Kawiarenka
Torcik z malinami 148

Zainspirowana ciastem, które robiłam ostatnio z teściową (znajdziecie je tutaj ) stwierdziłam, że można byłoby przygotować coś takiego z malinami, w końcu mam ich pod dostatkiem Ale, że nie miałam zbyt wiele czasu to postanowiłam pójść trochę na łatwiznę. Mianowicie owoce wymieszać z rozpuszczoną galaretką malinową, a krem budyniowy w wersji „z torebki” ale wymieszanej z masłem. To pójście(...)dodajemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. I mieszamy delikatnie łopatką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Po ostygnięciu kroimy ciasto w poprzek na dwie części. Jedną wkładamy z powrotem do foremki. Masa malinowa: – około 400 g malin (można dać mniej) – 1,5 galaretki malinowej (ostatecznie okazało się

Relaxtime
Leśny mech 205

Słynne zielone ciasto z kremem i owocami, przypominające wyglądem leśne runo. Szpinak w smaku (zarówno moim zdaniem - osoby przygotowującej ;), jak i tych, którzy nie widzieli, z czego jest ciasto) nie jest wyczuwalny, natomiast nadaje pięknej, naturalnie zielonej barwy, podkreślonej dodatkowo przez czerwone owoce. Ciasto jest wilgotne, delikatnie słodkie i smakuje bardzo dobrze nawet po 3 dniach. Mniam! Składniki Ciasto(...)masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać olej, cały czas miksując. Wlać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Mąkę tortową przesiać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do ciasta, dokładnie, lecz krótko zmiksować. Dodać szpinak i ponownie krótko, lecz dokładnie zmiksować całość. Tortownicę o śr. 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wygładzić wierzch. Piec w piekarniku

Słodkie inspiracje
Szarlotka z bezą i kruszonką 236

Pyszna szarlotka z bezą i kruszonką idealna do kawy, na deser! Koniecznie spróbujcie. Składniki: CIASTO KRUCHE: 450 g mąki pszennej 3 łyżki cukru drobnego do wypieków 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g masła 5 żółtek JABŁKA: 1 kg jabłek 1 cukier waniliowy sok z 1 połowy cytryny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka cynamonu BEZA(...)białek 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego PRZYGOTOWANIE: CIASTO KRUCHE:  Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać posiekane drobno masło. Ucierać palcami do powstania drobnej kruszonki. Dodać żółtka, zagnieść i uformować kulę. Zawinąć w folię i schować do lodówki na pół godziny. JABŁKA: Jabłka obrać ze skórki

Gotuj z Mąką
Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami czyli poWeekendowe Łakocie odc.156 163

Festiwal już w weekend, na nieszczęście bo moją ambitną czwartoklasistkę! Wysoka temperatura, fatalnie wyglądające gardło... ehhh, dzisiaj lekarz i będzie wszystko wiadomo mam nadzieję. Tymczasem zapraszam Was na ciasto. Już jesiennie śliwkowe, pachnące cynamonem i bardzo owocowe! Pomysł z wrześniowej KUCHNI, zmodyfikowany oczywiście :) Placek drożdżowy ze śliwkami i jabłkami  ciasto: 350 g maki pszennej(...)łyżeczka cynamonu Mąkę umieszczamy w misce, wsypujemy drożdże, cukier i wlewamy odrobinę mleka.. Mieszamy. Dodajemy resztę mleka, sól, miękkie masło, skórkę z cytryny oraz jajko. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto będzie elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy owoce.  Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazda nasiennego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżówki z serem 135

dzieciństwem. Drożdżówki z serem są idealne do kawy, mleka czy herbaty i nikt mi nie wmówi, że jest inaczej. Nie jestem miłośnikiem wypieków. Ba! Za karę największą uznaję pieczenie ciast z masą. Jednak przez te wszystkie lata w kuchni opanowałam ciasto drożdżowe do perfekcji. Pomyślałam sobie, że można lekko zmodyfikować przepis i zrobić najlepsze drożdżówki z serem na świecie! Akurat(...)ubijam na puszystą masę. Dodaję do tego lekko ciepłe mleko z masłem i drożdże suszone. Mikserem łączę wszystko. Dosypuje partiami mąkę i na początku mieszam wszystko drewnianą łyżką. Jak ciasto będzie w miarę dokładnie wymieszane, przekładam je na mocno podsypany mąką blat i oprószam dodatkowo wierzch i zaczynam wyrabiane. Jak będzie zwartą kulką, przekładam go do miski i przykrywam ściereczką

ladykitchen
CIASTO KINDER COUNTRY 288

Szybki sposób na ciasto Kinder Country. SKŁADNIKI : (forma 24 x 24cm) Biszkopt 5 jajek ¾  szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Masa Kinder Country 500 ml śmietany 36 % 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru 0,5 szklanki żelatyny szklanka płatków Kinder Country Dekoracja 5 łyżek miodu Kinder Country SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Żółtka  oddzielić(...)sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości

RAROSSA
Puszyste ciasto ze śliwkami i chrupiacą posypką 846

też już robi się jesiennie  ?  Dziś pogoda iście listopadowa , a tu dopiero wrzesień się zaczął. Nie pozostaje nic innego jak uprzyjemnić sobie popołudniowa kawę kawałkiem pysznego ciasta . 5 minut pracy a zapach w całym domu piękny  i  po godzince można się już delektować smakowitym ciastem. Składniki : foremka 25x28 4 jajka  220 g (szklanka ) cukru 200g(...)Masło rozpuścić , przestudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym  na puszystą masę , ciągle miksując wlać masło , Wsypać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ubić do połączenia składników. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować , małe pozostawić w połówkach , większe podzielić na 4 części. Owoce ułożyć gęsto  na cieście . Wszystkie składniki posypki wymieszać i równą

Malinowa Kawiarenka
Szarlotka z bezą kokosową 183

Porę na szarlotki czas zacząć :). Do masy jabłkowej dodałam zmielone orzechy i dodałam kolendrę mieloną. Zapach podczas pieczenia jest nie do opisania :). Kruche ciasto samo w sobie mega pyszne :) Umilcie sobie zbliżającą się jesień takim oto ciastem. Pogoda zaczyna się niestety psuć :( Inspiracja : książka " Serniki, szarlotki. makowce" Wymiary foremki : średnica 26 cm Czas pieczenia : 30 minut + 30 minut Temp. pieczenia(...)jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej 50 g orzechów włoskich Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i wyrobić . Następnie wstawić do lodówki na 60 minut. Po wyznaczonym czasie , ciasto rozwałkować tak , aby pokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem

Różne smaki w kuchni

Proponowane wyszukiwania