duże ząbki czosnku olej do smażenia około 3 łyżki koncentratu pomidorowego czarny pieprz mielony do smaku sól do smaku zioła prowansalskie według uznania koperek suszony według uznania Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej około półtorej ciepłej wody pół łyżeczki soli Dodatkowo: 1 średnia cebula masło do smażenia sól do gotowania mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych pierogów z mięsem(...)miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i koperkiem, dusimy często mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy. 2. Ciasto i formowanie: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. Ciasto wałkujemy
Izabelawkuchnipewno zachwycą nie jednego. Składają się z prostych składników, a wiadomo-co proste to i dobre. Gorąco polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI *z proporcji wychodzą około 24 babeczki CIASTO -2,5 szklanki mąki pszennej +do podsypania (szklanka 250ml) -2,5 dag drożdży świeżych -250ml ciepłej wody -4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju -pół łyżeczki soli -2 łyżeczki(...)ząbek czosnku -3 łyżki wody -zioła prowansalskie NADZIENIE -300g pieczarek -1/2 małej cebulki -100g szynki -1 łyżka masła -pieprz, sól DODATKOWO -100g sera żółtego -oregano CIASTO Drożdże rozkruszamy,dodajemy 2 łyżeczki cukru, troszkę mąki oraz ciepłą wodę. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy na 10 minut. Dodajemy mąkę, oliwę, sól i zagniatamy ciasto
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPyszne, szybkie ciasto czekoladowe z nutą piernikową. U mnie dodatkowo wersja a'la piernik (przełożony powidłami). Na szybko (zajadaliśmy jeszcze ciepłe) było tylko z polewą czekoladową- szybkie ciasto świąteczne. Potem przełożyłam je dodatkowo powidłami i smakowało dokładnie tak jak piernik... ;-) Pychotka. Za inspirację dziękuję Anecie <3 Piekłam w małej, ciemnej blaszce, o wym.22,5x27,5cm Składniki: - 2 szklanki mąki(...)misy miksera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165*C ok.35 minut, na termoobiegu. Wystawiamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Polewa czekoladowa, ganache: - 100g czekolady - 120g kremówki Dodatkowo: - orzechy włoskie lub pekan do dekoracji - powidła do przełożenia ciasta (gdy chcemy uzyskać ciasto
Smaczne Zdroweskładniki: 1 arkusz ciasta francuskiego ok. 200 g oliwek nadziewanych (ze słoika) 1 jajko patyczki do szaszłyków opcjonalnie parówki pokrojone na wielkość oliwki wykonanie: Z ciasta francuskiego, wzdłuż krótszego boku wycinamy paseczki szerokości oliwki. W połowie każdego paseczka układamy oliwkę, oplatamy ją paseczkami. Tuż obok kładziemy następną i znów oplatamy. Na każdy pasek potrzebujemy 4 oliwki. Zaplecione nadziewamy na szaszłykowy(...)patyczek, Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi sosami Z kawałkami parówek postępujemy tak samo jak z oliwkami. Możemy równie naprzemiennie dać oliwki z kawałkami parówki
Domowy Smak JedzeniaSurimi w cieście naleśnikowym – to szybka i prosta przekąska dla tych, którzy lubią paluszki krabowe. Dodatek ciasta naleśnikowego i ziół sprawia, że powstaje całkiem nowe, ciekawe danie :) Surimi w cieście można zajadać tak po prostu lub np. z sosem czosnkowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surimi w cieście naleśnikowym – Składniki: 12 paluszków krabowych 100 ml mleka 1 jajko pół szklanki mąki(...)pszennej tortowej – ok. 80g (ciasto naleśnikowe powinno wyjść dość gęste) pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka bułki tartej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: mała patelnia o średnicy 23cm olej rzepakowy do smażenia – ok. 150 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na paluszki krabowe w cieście naleśnikowym: Paluszki krabowe rozmrozić
Kulinarne Przebojesmażone, z masłem, bez dodatków itd. To samo dotyczy samych pierogów. Kocham równie bardzo te tradycyjne z kapustą i grzybami, mięsem mielonym, czy jagodami, jak i te wymyślne z ciasta szpinakowego z przeróżnym nadzieniem. Prawda jest taka, że domowe pierogi zawsze są najlepsze. SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg mąki pszennej typ 500 1 jajko 1 łyżeczka soli 120 ml oleju rzepakowego(...)czasu, aż całość nie będzie surowa i odparuje nadmiar wody. Następnie dodać dobrze odcedzoną z wody kapustę, majeranek, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotowy farsz zostawić do ostudzenia. Ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, sól, olej rzepakowy i wymieszać. Następnie dodawać stopniowo gorącą wodę zagniatając ciasto (należy uważać aby się nie poparzyć). Dobrze wyrobione ciasto pierogowe odstawić
Passions hobbies lifepomocą miksera, mieszamy dokładnie jajka, mleko i cukier. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy roztopione masło i mieszamy. Ciasto wyjdzie gęste. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy większe odstępy, ponieważ ciasto podczas pieczenia się rozleje. Nie spłaszczmy ciasta przed pieczeniem. Pieczemy ciastka
Słodki PomysłLumihiutaletortut - czyli płatki śniegu. Tradycyjne fińskie ciasteczka z ciasta francuskiego z marmoladą. Oprócz dobrego smaku, ich dużą zaletą jest fakt, że wypełnienie z marmolady, ukryte jest w środku i dzięki temu przy ułożeniu w stos - nie sklejają się jedno z drugim. Składniki na 50 szt.: gotowe ciasto francuskie XXL (50x25 cm) około 150 g twardej marmolady wieloowocowej lub powideł(...)żółtka (do smarowania) Do posypania cukier puder Przygotować największą blachę z piekarnika. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na kwadraty o rozmiarze 5x5 cm (fot.1) . Zabezpieczyć przed wysychaniem (np. przykrywając ciasto z wierzchu ściereczką). A następnie: - ułożyć około 1/3 łyżeczki marmolady (fot.2) , - skleić ze sobą dwa przeciwległe rogi kwadratu (fot.3) , - skleić dwa pozostałe rogi (fot.4) , - skleić
Świat CiastaDziś przepis na klasyczną szarlotkę, jednak w nieco innej odsłonie. Mini szarlotki to przepyszne ciasteczka, wyglądające uroczo, ładnie prezentujące się na stole. Osobiście uwielbiam wszystkie szarlotki, ciasta z jabłkiem a te w wersji mini szczególnie przypadły mi do gustu :) Składniki na ciasto: * 3,5 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany * 125 g masła * 1 jajko * 2 łyżki cukru(...)pudru * szczypta soli Nadzienie: * około 8-9 kwaśnych jabłek * cukier puder (ilość zależna od tego jakie kwaśne są jabłka) * solidna szczypta cynamonu Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować bardzo cienko, na około 4 mm. Szklanką wyciąć koła( część ciasta pozostawić do wykonania kratki na wierzch
Zrób to smacznieJeśli macie ochotę na lekkie świąteczne ciasto, bardzo polecam ten przepis :). Puszysty biszkopt makowy przełożony śmietankowym kremem z dodatkiem moreli z syropu i rodzynkami namoczonymi w likierze Amaretto. Zamiast moreli można użyć brzoskwiń z puszki, też będzie pysznie ( a co do rodzynek - jeśli ich nie lubicie po prostu je pomińcie ). Mam to szczęście, że posiadam dość spory zapas domowej(...)roboty moreli w syropie, dlatego postanowiłam ich tutaj użyć i uważam, że swoim wyrazistym smakiem pasują do tego ciasta idealnie. To naprawdę bardzo smaczne, nie za słodkie ciasto, które szybko znika ;). Biszkopt makowy: 5 dużych jajek 180 g cukru 130 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy
Opowieści z piekarnikalaurowy 3 szt ziela angielskiego pół łyżeczki tymianku, majeranku i kminku sól, pieprz do smaku 1 mała cebula 20 g oleju Thermomix przepisy. Kulebiak z kapustą i grzybami. Wykonanie ciasta: Do naczynia Thermomix dajemy mleko, drożdże oraz cukier. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Powstały zaczyn pozostawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy mąkę, jajko, olej i sól. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwa(...)Ciasto przekładamy na stolnice, przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wykonanie farszu: Grzyby zalewamy dzień wcześniej ciepłą wodą. Do naczynia miksującego włożyć grzyby z wodą w której się moczyły oraz kapustę. Dodajemy również wszystkie przyprawy. Gotujemy bez założonej miarki czas 30 min/Varoma/obr. 1 (jeżeli woda odparuje szybciej niż czas gotowania, dolejmy wodę i gotujmy kapustę z grzybami
Themo przepisyProsty przepis na pyszny makowiec na kruchym cieście. Łatwy w przygotowaniu zwłaszcza, jeśli użyjecie gotowej masy makowej. Przyznaję, że chętnie korzystam z takiej opcji, choć pewnie dla bardziej konserwatywnych gospodyń jest to nie do pomyślenia ;-) Ciasto jest smaczne, odpowiednio wilgotne, z dużą ilością bakalii. Wszystko to sprawia, że świetnie wpisuje się w zestaw tradycyjnych wypieków na Wigilię i Boże Narodzenie(...)szklanka orzechów (włoskie, laskowe, pekan) 1 szklanka suszonych owoców (rodzynki, żurawina, figi, morele, skórka pomarańczowa ) 2 płaskie łyżki tartej bułki 3 białka wykonanie: Składniki na ciasto zagniatam dokładnie, 2/3 ciasta wykładam na formę do tarty o średnicy 24 cm (możecie użyć tortownicy, pamiętając o wylepieniu brzegów do wysokości ok. 3 cm) i nakłuwam widelcem. 1/3 ciasta pozostawiam do dekoracji
babka w formiePyszne ciasto marchewkowe z korzenną, świąteczną nutą, to za sprawą cynamonu, przyprawy piernikowej, orzechów i pomarańczy. Do tego przepyszna polewa z serka philadelphia z mascarpone i masła. To wszystko razem czyni to ciasto wprost bajecznym. Meeega wilgotne, pyszne. Bardzo godne polecenia. Inspiracją był przepis na świąteczny torcik marchewkowy , ja dopasowałam ilości na niedużą blaszkę, o wym.28x23cm (dół) , przygotowywałam ciasto(...)porcji tego oryginalnego. Zmieniłam też trochę krem do ciasta. Składniki: - 300g obranej marchwi - 1-1,5 pomarańczy - 75g orzechów włoskich lub pekan - 300g mąki, dałam orkiszową tortową typ450 - 3 jajka - 75g wiórków kokosowych - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - 2,5 łyżeczki przyprawy piernikowej (używam Kotanyi- bardzo intensywna) - 1 łyżeczka cynamonu - 225ml oleju - 250g cukru
Smaczne Zdroweskładniki na ciasto piernikowe: 450 g mąki 230 g cukru 150-200 g miodu, płynnego 4 jajka 250 ml oleju np. słonecznikowego 1 łyżka herbaty liściastej 125 ml gorącej wody 1 przyprawa do piernika (40g) 2 łyżeczki sody wykonanie: Herbatę zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do zaparzenia. Gdy ostygnie przecedzamy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną(...)wystudzony budyń (aby masa się nie zważyła, masło i budyń powinny być w tej samej temperaturze) i miksujemy na jednolitą masę. Opcjonalnie pod koniec dodajemy sok z cytryny. wykonanie ciasta: Pierwszy blat smarujemy cienką warstwą powidła, wykładamy 1/2 cz. masy. Przykrywamy drugim blatem, który również smarujemy powidłem a następnie pozostałą cz. masy. Przykrywamy trzecim blatem. Wierzch polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na ciasto kruche: 300 g mąki 180 g cukru 180 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (22x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy
Domowy Smak Jedzenia