ciasto - 162322 przepisów (strona:1573/10822)

SERCE KINDER COUNTRY 235

Kolejna moja propozycja na Walentynki... ciasto Kinder Country w kształcie serca. Jest ono dużo mniej pracochłonne niż poprzedni Tort Walentynkowy 💗 Przedstawiam moją wersję pieczonego ciasta Kinder Country... kakaowe ciasto z lekką śmietanową masą i prażoną pszenicą w miodzie...mniam 😋 Jak dla mnie ta wersja jest lżejsza i mniej słodka od tej popularnej w internecie, a równie pyszna! Składniki: (forma(...)kształcie serca) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 200 g masła 4 jajka 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 200 ml śmietany 30% 2 op. serka homogenizowanego naturalnego (po 140 g) 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 1 szklanka pszenicy prażonej w miodzie Dekoracja: 1 szklanka

Kuchnia MagdaLeny
BLOK CZEKOLADOWY – wegański i bezglutenowy 271

Przepis na wegańską i bezglutenową wersję bloku czekoladowego planowałam już od dłuższego czasu. Główne składniki tego ciasta to mleko w proszku, kakao i herbatniki lub wafle. Potrzebowałam więc dobrej jakości wegańskiego mleka w proszku i bezglutenowych wafli. Do ciasta dodałam też trochę orzechów laskowych i rodzynek. Składniki te znalazłam w sklepie bezglutenowym All 4 Celiac , z którego oferty również polecam

Via Gusto
Rustykalna tarta z gruszkami, chrupiącymi orzeszkami i czekoladą 150

Szybkie w przygotowaniu, pachnące cynamonem ciasto na bazie świeżych gruszek, chrupiących delikatnie słonych orzeszków, które idealnie komponują się ze słodką, mleczną czekoladą to moja propozycja na owocowe, sezonowe ciasto. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 130g masła 1 jajko całe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: 500g gruszek (waga po obraniu) 250g batonu snickers(...)Gruszki obrać, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w plasterki, posypać cukrem   i cynamonem. 2.  Batony snickers pokroić w kawałki o grubości około 0,5 cm. 3.  Ciasto Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczką i zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie schłodzone ciasto przełożyć na blachę do pieczenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Najlepsze pierogi ruskie 303

jakiego wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni – ruskie pierogi. Ich sekret polega na odpowiednich proporcjach sera do ziemniaków, dobrym, tłustym twarogu i oczywiście cienkim, elastycznym cieście. Do pierogów wybierzcie wiejski twaróg sprzedawany na wagę – ewentualnie ten w kostce, ziemniaki ugotujcie wcześniej, nie żałujcie cebuli i pieprzu, a ciasto rozwałkujcie najcieniej jak się da – tylko minimalnie(...)ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 200 g dobrej jakości tłustego twarogu 2 średnie cebule 2 czubate łyżki masła 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku Najlepsze pierogi ruskie – ciasto: 2 lekko czubate szklanki mąki 3/4 szklanki wrzątku 1 łyżeczka oleju niepełna łyżeczka soli   Farsz: Ziemniaki na pierogi powinny być nie tylko ostudzone, ale i wyziębione np.: po spędzeniu nocy

Poezja smaku
Mini pączusie cytrynowe 146

Pączusie w wersji mini sa równie smaczne jak tadycyjne pączki. Mniej z nimi pracy. Do ciasta dodałam skórke i sok z cytryny dzieki temu pączucie maja cytrynowy posmak, który mozna jeszcze wzmocnić cytrynowym lukrem. składniki: 700 g mąki pszennej 5 żółtek 4-5 kopiastych łyżek śmietany 18 % 40 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki roztopionego masła(...)mleku rozpuścić cukier i drożdże, odstawić. Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtka, śmietanę, spirytus, skórkę i sok z cytryny oraz roztopione masło. Dodać także rozpuszczone drodże. Wyrobić gładkie jednolite ciasto, u mnie zrobił to robot. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem ciasto przełożyć na blat i lekko zagnieść. Rozwałkować na grubość

Monia miesza i gotuje
Chrupiące kokardki 281

Kokardki to pyszne małe słodkości podobne do faworków. Są proste w przygotowaniu i fajnie się prezentują. Równeż są chrupiące choć ciasto jest grubiej rozwałkowane ale można też wałkować bardzo cienko wtedy będzie więcej kokardek. składniki: 400 g mąki pszennej 4 duże żółtka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła 6-7 łyżek śmietany 18% 2 łyżki spirytusu lub octu(...)posypania Do miski wsypać mąkę. Dodać cukier puder i wymieszać. Następnie dodać żółtka, masło, spirytus i śmietanę. Składniki wymieszać aby się połączyły. Przełożyć na stolnicę i wyrobić jednolite gładkie ciasto. Gdyby ciasto wyszło zbyt lepkie podsypać mąką a jeśli  zbyt suche należy dodać więcej śmietany. Gotowe ciasto chwilę zbijać wałkiem. Potem owinąć folią i odłożyć do lodówki

Monia miesza i gotuje
Ciasto Brzoskwiniowa Chmurka 522

Ciasto Brzoskwiniowa Chmurka – Pyszne, lekkie ciasto z brzoskwiniami na kremie śmietanowym z galaretkami. Powstało ze składników, które akurat miałam w domu. Całość pyszna, wilgotna, delikatnie cytrynowa. Na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu nie jest trudne, a smakuje wyśmienicie. Z podanego przepisu uzyskamy sporą blaszkę ciasta. Deser idealny na weekend, do niedzielnej kawy, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj(...)kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Brzoskwiniowa Chmurka Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 6 sporych łyżek mąki pszennej – 110g (użyłam tortowej) 3 łyżki kakao bez cukru 1 szklanka cukru Krem: 1 galaretka brzoskwiniowa w proszku 1 galaretka malinowa w proszku 500ml gorącej wody 1200ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru

Mała Cukierenka
Zdrowsze Ciastka z Galaretką w Czekoladzie Bez Glutenu, Wegańskie 229

Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony nadiashealthykitchen.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdrowsze Ciastka z Galaretką w Czekoladzie Bez Glutenu, Wegańskie Składniki: Ciasto: 110g mąki ryżowej 50 zmielonych migdałów szczypta soli 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu z agawy lub klonowego 4-5 łyżek mleka migdałowego lub sojowego (może być również(...)jeszcze przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i galaretkę wlać do przygotowanej blaszki, odstawić do ostygnięcia. Ostygniętą galaretkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny, aż stężeje. Ciasto: 3. Formę na muffiny wysmarować olejem kokosowym. 4. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać. Powstanie dość wilgotne ciasto. Ciasto przełożyć do formy na muffiny, w każde wgłębienie

Mała Cukierenka
Marchewkowe szaleństwo po francusku, z szczyptą pikanterii 143

Kreatywne gotowanie to dla mnie fajne wyzwanie. Trzy podstawowe składniki zostały wskazane i jedno przeze mnie dobrane. Marchew, śmietana, ciasto francuskie to składniki podstawowe, a ja dodałam bataty, bo dla mnie są w smaku wyjątkowe. Przypraw, ziół, czy składników roboczych ( sól, cukier, woda, olej do smażenia, ocet winny, oliwa, bułka tarta do panierowania żelatyna) można było używać do woli(...)jakie lubi, kto jakie woli. Ja na przystawkę postawiłam i na cieście francuskim masę z marchewki, śmietanki i batata zrobiłam. Całość fajnie została doprawiona, a następnie schłodzona. Składniki na okrągłą formę o średnicy ok 26 cm: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 700 g obranej marchewki, 300 g obranego batata, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 250 ml wody

Moniki Smakołyki
Pieczone pączki dyniowe z polewą czekoladową 169

przepadam za klasycznymi pączkami i to praktycznie od dziecka, przeważnie jem jednego raz do roku, ale nawet nie zawsze. Są one dla mnie zwyczajnie za tłuste. Zamiast smaku ciasta przebija mi się na pierwszy plan tłuszcz, dlatego mam dzisiaj dla tych co, tak jak ja średnio lubią te słodycze, przepis na pieczone pączki z dodatkiem puree z dyni, która nadaje(...)swoje przygotowałam bez nadzienia, dodatkowo oblałam je polewą czekoladową. Jeżeli chcecie, do środka możecie dać dowolne ulubione np. marmoladę. Pączki także łatwo "zweganizować", wystarczy zamiast masła dodać do ciasta olej kokosowy oraz mleko roślinne, będą wtedy też dodatkowo bez laktozy. Mogą stanowić również super zamiennik drożdżówki/pączka do szkolnej śniadaniówki, a i dorosły zapewne nie pogardzi takim drugim śniadaniem

Fabryka pomysłów
Szarlotka 143

Szarlotka to jedno z najbardziej znanych i lubianych w Polsce ciast, jednak czy wiecie gdzie tkwi sekret pysznej szarlotki? Odpowiedź jest prosta, w gatunku jabłek. Ja do szarlotki użyłam złotej renety, zwanej królową jabłek. Ciasto:  - 500 g mąki pszennej - 250 g masła - 1 jajko - 2 żółtka - pół szklanki cukru pudru - łyżka cukru wanilinowego - 3 łyżki śmietany - 1 łyżka wody(...)miski przesiałam mąkę oraz dodałam resztę składników. Ciasto energicznie zagniotłam i podzieliłam na części: 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wyłożyłam posmarowaną masłem formę do tarty, o średnicy 29 cm.  Na ciasto położyłam papier do pieczenia i wsypałam obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekłam 15 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor.  Nadzienie

Receptura smaku
SERNIK MANDARYNKOWY 133

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 2 łyżki cukru 1 - 2 łyżek kakao  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny (1 kostka) Masa serowa: 500 g sera białego 3żółtka 1/2 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 75 g kaszy manny błyskawicznej o smaku jabłkowym sok i skórka(...)mandarynek 200 ml śmietany 18% Dodatkowo: 500 g śwież mandarynek Przygotowanie: Ser biały skręcić raz lub dwa razy. Mandarynki wyfiletować. Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto pomarańczowe bez mąki 122

niedziele pieczecie ciasto? Jeśli tak, polecam mój wypiek, zdrowy i bez dodatku maki. Za to w środku znajdziecie sok i skórkę z pomarańczy. Dzięki temu fit ciasto jest niezwykle wilgotne i takie smaczne. Lekkie, bardzo syte i gotowe w tylko 20 minut! W cieście wyczuwalny delikatnie smak cytrusów, które uwielbiam i jem regularnie każdego dnia, ;polecam(...)zdrowia i dobrego samopoczucia! Ciasto pomarańczowe bez mąki Składniki: 1 i 1/2 małe pomarańcze 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego  1 1/2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 2 łyżki miodu 2 szczypty cynamonu cukier puder do posypania Przygotowanie: Do dużej miski wlewamy mleko. Dodajemy jogurt, jako, płatki owsiane, miód oraz cynamon. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę (tylko

Moja smaczna kuchnia
Pączki 159

Najpopularniejsze w Polsce są pączki z nadzieniem różanym. Popularne także jest nadzienie czekoladowe oraz adwokatowe, każdy ma swoje ulubione. Jednak podstawą pysznych pączków jest ciasto. Poniżej znajdziecie sprawdzony, prosty przepis na puszyste pączki! Czas wykonania: 4 h (w tym 2 h 30 min oczekiwania) Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: 1/2 kg mąki pszennej(...)kostki smalcu konfitura z dzikiej róży Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać i rozpuścić w nim masło oraz drożdże. Dodać resztę składników i dobrze wyrobić ciasto (ugniatać przez około 15 – 20 minut). Garnek z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Stopnicę posypać mąką

KuchniaWeDwoje.pl
Bezglutenowa tarta ze spiruliną i kremem daktylowym 142

Moją odpowiedzią na ponury czwartej jest Bezglutenowa tarta ze spiruliną i kremem daktylowym. Ciasto dla osób unikających wszelakich alergenów – glutenu, laktozy i jajek. To także propozycja dla miłośników kulinarnych eksperymentów (tutaj ta spirulina nie każdemu może przypaść do gustu) i osób dbających o zdrowie, którzy jednocześnie nie chcą rozstać się ze słodkościami. Bezglutenowa tarta ze spiruliną i kremem daktylowym(...)serialu. Mnie dziś towarzyszy w nauce, wspomaga w chwilach, gdy oczy bezwładnie zamykają się w nadziei na chwilę snu, a że na sen nie ma dziś czasu to przynajmniej ciasto ratuje w ciężkich chwilach Bezglutenowa tarta ze spiruliną i kremem daktylowym szklanka płatków jaglanych 1/4 szklanki babki płesznika 1/4 szklanki nasion słonecznika 2 łyżki spiruliny 1/4 szklanki masła orzechowego

365 dni dookoła kuchni

Proponowane wyszukiwania