Najprostszy chleb żytni

Najprostszy chleb żytni

Najprostszy chleb żytni

W warunkach domowych zakwas / kwas/ czyli tzw. starter, przechowujemy w lodówce. Aby użyć go do pieczenia chleba, bierzemy 2-3 łyżki i robimy z niego zaczyn na 12-16 godzin w zależności od przepisu i ilości składników. Zakwas lodówkowy musimy dokarmiać po to aby uzupełnić jego ilość lub jeśli nie pieczemy często to odmłodzić i pozwolić mu „nabrać sił” do dalszego przechowywania aby użyć w odpowiednim dla nas momencie do pieczenia chleba. Chleb 100 % żytni z mąki białej. Bardzo prosty. Chleb pachnący wilgotny... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Leśny Zakątek

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Woda mineralna czy źródlana – którą wybrać?

W wielu dietach powtarza się, że powinno się pić co najmniej 2 litry wody dziennie i ograniczać napoje gazowane oraz alkohol.

Czytaj dalej...

Woda z cytryną o poranku zdziała cuda

Zacznij dzień od szklanki wody z cytryną! Niby nic, a może zmienić tak wiele :-) Warto sprawić, by picie wody z cytryną weszło nam w nawyk, ponieważ nie ma nic lepszego jak zdrowo rozpocząć dzień.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.