Puszyste, delikatne ciasto jogurtowe z truskawkami. Podczas pieczenia aromatyzuje cały dom. Składniki na ciasto: 2 jajka 150 g cukru 150 ml jogurtu naturalnego pół szklanki oleju łyżeczka aromatu pomarańczowego 250 g mąki 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 250 g truskawek łyżeczka brązowego cukru do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki, z których przygotowujemy(...)ciasto jogurtowe powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli jogurt, a następnie olej i olejek pomarańczowy. Przestajemy miksować. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i całość mieszamy łyżką, do momentu połączenia się składników. Ciasto wylewamy na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta rozkładamy
Smak mojego domuWiatraczki z morelami Wiatraczki z morelami to bardzo smaczne ciastka przygotowane z ciasta francuskiego. Chrupiące ciasto, morele i lukier o smaku cytrynowym. Pyszne słodkości do popołudniowej kawki, które można przygotować w bardzo krótkim czasie, a później tylko delektować się rewelacyjnym smakiem Zachęcam do przygotowania Przepis na 6 ciastek Wiatraczki z morelami. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)duże morele 1 jajko cukier puder sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Płat ciasta francuskiego rozwinąć i pokroić na sześć kwadratów. Morele opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przekroić na połowę usuwając pestkę. Każdą połowę moreli położyć na kwadracie z ciasta francuskiego - przecięciem ku dołowi. Każdy kwadrat ciasta naciąć od każdego rogu w kierunku środka ( nacinać aż do moreli ), a następnie
WSZYSTKO SMACZNEcukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 375 ml ml maślanki 125 ml oleju 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: owoce agrestu, tyle aby przykryć wierzch ciasta wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem oraz z cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy maślankę oraz olej i miksujemy. Następnie dodajemy Mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się(...)składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 21x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy agrest. Pieczemy w 180 st. C. przez ok. 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem opcjonalnie oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaDomowa Pizza a dokładnie domowe Ciasto , które jest puszyste ,grube , idealne. 🍕 🍕 🍕 🍕 Ciasto na suchych drożdżach , które zawsze się udaje i zawsze świetnie smakuje ;) Moja pizza na białym cebulowym sosie z duszoną wołowiną;) Smacznego ;) zapraszam również do polubienia mojej strony https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ będzie mi bardzo miło ;) o Tak ;) 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 Składniki na Ciasto na formę(...)dodatki na pizzę Przygotowanie: 🍕 Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie . Pozostawiam na ok 10 min aż lekko wyrosną. 🍕 Do dużej miski przekładam wszystkie składniki a na koniec zaczyn. Dokładnie łączę. 🍕 Ciasto zagniatam ok 5-10 min aż ciasto będzie jednolite . 🍕 Na blat wysypujemy trochę mąki i przekładamy ciasto. Rozwałkowuje my na kształt blach jakie posiadamy. Przekładamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia
Gotowanie PatkiWitajcie, mam dzisiaj dla Was kolejny przepis także w wersji filmowej - link znajdziecie na końcu postu. Przygotowałam kruche ciasto z kremem czekoladowym z owocami. Ciasta na kruchym spodzie kojarzą mi się z wakacjami bo najczęściej na wierzchu lądują letnie sezonowe owoce. Moje ciasto jest bezglutenowe (jeśli użyjecie mąki owsianej bezglutenowej), nie ma w nim mleka oraz dodatku białego cukru(...)zapach i smak. Musicie koniecznie go spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 348 kcal w tym: B: 5,5 g; W: 26 g; T: 24 g. Składniki Kruche ciasto - 75 g mąki owsianej - 150 g mąki kukurydzianej - 3 żółtka - 70 ml rozpuszczonego oleju kokosowego - 2-3 łyżki syropu daktylowego Masa - 300 ml mleczka kokosowego - 90 g gorzkiej czekolady
Health-Fit-Lifedużym gronie – blogerzy zaprosili swoich najbliższych do wspólnego lepienia pierogów. Ulepiliśmy ich naprawdę sporo, wszystkie były pyszne! Wszystkie też zniknęły ze stołu w mgnieniu oka. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej duża, czubata łyżka masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka gorącej wody Składniki na nadzienie: 2 kulki sera mozzarella 1/2 opakowania mascarpone 1/4 szklanki drobno startego parmezanu(...)smaż 1 minutę. Następnie dodaj passatę, dopraw solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryka mielona. Całość gotuj na małym ogniu około 10 minut. Odstaw do przestygnięcia. Ciasto na pierogi: Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i 3/4 szklanki wody, zacznij wyrabiać ciasto, dolewając gorącą wodę w razie potrzeby. Wyrabiaj do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto możesz również wyrobić
Moja pasja smakuSkładniki: Farsz: 50 dag świeżego bobu 20 dag wędzonego boczku 1 średnia cebula 2 łyżki posiekanego świeżego koperku sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku masło do smażenia Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej około półtorej ciepłej wody pół łyżeczki soli Dodatkowo: 10 dag wędzonego boczku 1 średnia cebula świeży koperek do dekoracji masło do smażenia sól do gotowania Wykonanie(...)wraz z tłuszczem, boczek, koperek i mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Jeżeli okaże się, że farsz jest zbyt suchy można dodać jeszcze tłuszczu ze smażenia boczku. 2. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Formowanie: Ciasto wałkujemy
IzabelawkuchniWitajcie Kochani, dzisiaj jeden z klasyków niemieckich: sernik z kwaśnej śmietany z mandarynkami, Mandarinen-Schmand- Kuchen. Ciasto to znajdziemy w każdej niemieckiej piekarni i naprawdę warto jest je spróbować. Właściwie to smakuje jak kremowy sernik z galaretką i mandarynkami, a jego słodkość przełamuje kwaskowy smak śmietany. Robimy je na kruchym cieście, chociaż ostatnio jadłam
dolcevitainmykitchenktórym Was częstuję jest wyjątkowo najpyszniejszy. Wydawałoby się, że z taką ilością cukru będzie zbyt słodki, ale nie jest. Użyłam dość kwaśnych owoców i to one przełamały słodycz ciasta. Zrobiłam bardzo cieniutkie kruche ciasto, masa serowa wyszła mi bardzo aksamitna i poprzeplatana porzeczkowym musem...jednym słowem pysznie. Jak macie czerwone porzeczki do koniecznie upieczcie. Zachęcam :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki(...)szklanki czarnej porzeczki 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) pół szklanki cukru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem
Izabelawkuchnizdecydowanie mój ulubiony przepis na ciasto ucierane. Można je robić właściwie z wszystkimi owocami jakie przyjdą Wam do głowy. Tym razem w roli głównej porzeczki - i to z mojego ogródka! Ciasto jest puszyste, wilgotne - takie jakie lubię najbardziej. Jedyną tajemnicą pozostanie dla mnie fakt, że czasem niektóre owoce wpadają do środka, a niektóre zostają u góry :). Dla kogo: dla szukających(...)łatwego przepisu dla mających czerwoną porzeczkę na zbyciu dla lubiących ciasta ucierane Składniki na ciasto: 340g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 190g miękkiego masła 220g cukru (najlepiej drobnego) 3 jajka 190ml mleka Składniki na owocowy wierzch: czerwona porzeczka ok. 2-2,5 szklanki 3 łyżki brązowego cukru (demerara) lub cukru kokosowego Wykonanie ciasta: Włączamy piekarnik na 160 stopni
Mania WypiekaniaPrzepis na ciasto znajdziecie tu poniżej w przepisie murzynek z truskawkami: klik co prawda powinien być biszkopt ciemny tak jak w przepisie, ale dawno tego ciasta nie piekłam z córką, więc tak na szybko murzynka upiekłam .A masa jest tak jak w przepisie krem składniki 3 1/2 serka bieluch 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka masła dodatkowe skladniki wiśnie przygotowanie(...)Utrzeć masło z cukrem pudrem dodać serki i dalej ucierać. Masę włożyć na 30 min do lodówki. Trochę masy należy odłożyć aby posmarować górę ciasta. Jak mamy upieczone ciasto, to trzeba je przekroić. Pierwsze smarujemy dolną część ciasta i nakładamy 2 część ciasta, smarujemy pozostałym kremem a na to nakładamy wiśnie leciutko dociskając ,teraz zalewamy je polewą czekoladową. Ja użyłam
Moje Wyrobywody 1 łyżka cukru 1 łyżka wody mak do posypania Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy masło i trochę 3 łyżki mąki, mieszamy. Zaczynamy miksować ciasto mikserem z końcówkami w kształcie haków, na wolnych obrotach, po trochu dosypujemy mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą, zwiększamy obroty i miksujemy ciasto dalsze 5 minut. Miskę z ciastem(...)przykrywamy i odstawiamy by ciasto wyrosło (na ok. godzinę). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Łyżkę cukru mieszamy w miseczce z 1 łyżką gorącej wody. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy lekko zagniatając. Dzielimy je na 8 równych części i z każdej formujemy bajgla. Można z każdego kawałka ciasta uformować wałek i zwinąć go w formie bajgla sklejając końce lub każdy kawałek ciasta
Dzieje kuchennej WiewióryHagfish Quenelles, czyli serkeńskie rybne kluski. Nazwa quenelles wskazuje na inspirację francuską kuchnią, gdzie oznacza delikatne kluski gotowane na wodzie, podobne kształtem i konsystencją do gnocchii. Ich bazą jest ciasto parzone (Pâte à Choux) połączone ze zmiksowanym mięsem z ryby, chociaż wersje z kurczakiem są też często spotykane. Receptura z gry nie wskazuje dokładnych proporcji, dlatego sugerowaliśmy się tradycyjnymi przepisami(...)Dodatkowo kluski nie będą miały aż tak mocno rybiego posmaku. Odradzamy użycie mrożonej ryby, gdyż ze względu na glazurę, którą jest otoczona, będzie nasiąknięta wodą, co wpłynie na strukturę ciasta i kluski Wam nie wyjdą. 1. CIASTO PARZONE (5 min) Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz sól. Podgrzewamy do momentu wrzenia i dorzucamy mąkę. Energicznie mieszamy łyżką, aż powstanie
Nerds Kitchendodajemy start\u0105 sk\u00f3rk\u0119 i sok z po\u0142owy cytryny. Wszystko mieszamy i zaczynamy stopniowo dodawa\u0107 300g m\u0105ki. Wa\u017cne! Ju\u017c na tym etapie ciasto mieszamy r\u0119koma. \r","\r","Kiedy masa zacznie lepiej \u0142\u0105czy\u0107 si\u0119 z m\u0105k\u0105 k\u0142adziemy j\u0105 na stole i kontynuujemy prac\u0119 r\u0119kami(...)stopniowo dodaj\u0105c ca\u0142\u0105 m\u0105k\u0119. Otrzymamy mi\u0119kkie i elastyczne ciasto. \r","\r","Teraz przygotowujemy misk\u0119 z cukrem pudrem i blach\u0119 wy\u0142o\u017con\u0105 papierem do pieczenia. Kszta\u0142tujemy nasze herbatniki cytrynowe, tworz\u0105c kulki. Aby uzyska\u0107 kulki tego samego rozmiaru warto uformowa\u0107 rolk\u0119 ciasta, a nast\u0119pnie pokroi\u0107
Mostek w kuchniSernik to jedno z tych tradycyjnych ciast, które od czasu do czasu pieczone jest w każdym domu. Sernik Oreo z winogronem Ja po sernik sięgam głównie w okresie świątecznym. Zdarza mi się jednak upiec go także i bez okazji. Najbardziej smakują mi różne “wydziwiane” serniki, takie gdzie są owoce, pianka, ciasto kakaowe i tym podobne. Sernik tradycyjny jest(...)się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na sernik. Baza ciasta: 18 dkg ciastek Oreo 4 dkg margaryny Nadzienie serowe: 75 dkg sera białego 30 dkg serka homogenizowanego (waniliowy lub naturalny) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 11 dkg cukru pudru 3 łyżki
mecooks