mielone - 47549 przepisów (strona:1592/3170)

Cykoria z bakłażanem na ostro 135

serwujemy zarówno na lunch, jak i na obiad. Polecam! Składniki: 1 niewielki bakłażan 2 cykorie 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka domowej pasty czosnkowej ) 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka brązowego cukru 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego lub krojonych pomidorów z puszki 3 szklanki wody 1/2 szklanki kukurydzy (może być więcej) sól

Lamarida.pl
Wegańskie ciasto rabarbarowe 134

Suche: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub brązowego) Mokre: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody 1 szklanka mleka roślinnego (np. ryżowego) Nadzienie: 2 długie łodygi rabarbaru 1/2 łodygi rabarbaru pocięta na paski do przybrania ciasta na wierzchu Wykonanie: Rabarbar myjemy i kroimy w paski

Lamarida.pl
Bezglutenowy seitan 317

wędzonej słodkiej papryki 2 łyżki sosu tamari (może być sos sojowy, ale wtedy seitan przestaje być bezglutenowy) 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy szczypta czarnego pieprzu mielonego Wykonanie: W pierwszym kroku przygotowujemy sobie większy kawałek folii aluminiowej i na nią kładziemy kawałek papieru do pieczenia – w nie zawiniemy za chwilę seitana. Odcedzoną fasolę i ryż

Lamarida.pl
Tofucznica doskonała 196

Składniki (na jedną porcję): 180 g naturalnego tofu 1/2 szklanki aquafaby 1 łyżka płatków drożdżowych 1/3 łyżeczki kurkumy szczypta czarnej soli kala namak (lub więcej do smaku) pieprz czarny mielony mała cebulka posiekany szczypiorek (opcjonalnie) olej do smażenia (ja lubię kokosowy) Wykonanie: Odsączone tofu, aqaufabę, płatki drożdżowe, kurkumę, sól i pieprz wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę

Lamarida.pl
Wegańskie ciasto jaglane z truskawkami 223

około 350 gram) 3 szklanki wody 2 szklanki mleka roślinnego 1 łyżka ekstraktu z wanilii 6 łyżek syropu z agawy (lub innego słodzidła do smaku) zamiennik jajka: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody truskawki (na wierzch) Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, wrzucamy do garnka razem z wodą i mlekiem roślinnym, zagotowujemy, a następnie gotujemy na wolnym ogniu

Lamarida.pl
Pomarańczowa sałata zielona 145

mniejsze kawałki. Dodajemy do niej obrane i pokrojone w niewielkie kawałki pomarańcze. Całość polewamy sokiem z cytryny i dosładzamy syropem klonowym. Delikatnie mieszamy i gotowe Podajemy solo lub posypane mielonym mięsem z kalafiora . Można też użyć jej jako sałatki do obiadu – pełna dowolność Smacznego! Artykuł Pomarańczowa sałata zielona pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Kalafiorowy „kurczak” w pikantnej musztardowej panierce 141

pewno nie jest niskotłuszczowym daniem, bo smażymy je na głębokim oleju! Ale co tam, od czasu do czasu można zaszaleć Polecam wypróbować! Składniki: Mokre składniki: Zamiennik jajka: 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 10 łyżek wody 2 łyżki ulubionej musztardy (np. dijon) 1-3 łyżek ostrego sosu (np. Luisiana Hot Sauce) – zalecam ostrożność i wypróbowanie smaku po dodaniu każdej

Lamarida.pl
Jajecznica wegańska z pieczarkami 135

śniadanie na ciepło dla wegan i nie tylko. Smacznego :-) Składniki: ser tofu zwykłe 200 g, posiekany szczypiorek 3 łyżki, rzodkiewka 2 szt, pieczarki 10 szt, olej do smażenia, kurkuma mielona 3/4 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, sos sojowy 1 łyżeczka, Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy, kroimy na cztery części. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i smażymy z każdej

kulinarne odsłony pati
Pieczone młode buraczki i książki na urlop 171

kilka gałązek kocanki curry Buraczki porządnie wyszorować i wypłukać. Nie obierać ze skórki. Buraczki włożyć do naczynia do zapiekania. Polać oliwą i obtoczyć w niej, a następnie posypać świeżo mielonym pieprzem. Na buraczkach ułożyć gałązki curry. Piec w temperaturze 190 stopni C. przez 20-30 minut (zależnie od tych, jakiej miękkości warzywa chcemy uzyskać). Upieczone buraczki przepołowić. Posypać grubą

Weekendy w domu i ogrodzie
Quiche Lorraine z cebulką i chili. 201

jajka (L)  280 ml śmietanki kremówki 30%  1/2 łyżeczka soli  1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu  szczypta startej gałki muszkatołowej  1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki czerwonej Wykonanie :  Przygotowanie spodu i pieczenie wstępne :  1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone na kawałki . Masło rozcieramy z mąką przy pomocy

vaniliowoczekoladowa
SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM 254

grana padano – 100 g jogurt naturalny – 4 łyżki majonez – 2 łyżki czosnek – 1 ząbek sok z cytryny – 1 łyżka musztarda ostra – 1 łyżeczka woda – 2 łyżki pieprz świeżo mielony PRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i przesmażyć kilka minut na oleju. Kromki chleba również pokroić w kostkę i przygrzać na patelni ( można użyć

kuchniabellissima.wordpress.com
CYNAMONOWO- WANILIOWE CIASTECZKA 184

ciepłego mleka lub kakao. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 2-3 tygodnie.  Do ciastek wykorzystałam  cukier waniliowy z prawdziwą wanilią  i  cynamon mielony  firmy  Skworcu . Do wycinania kształtów ciastek użyłam  foremek do ciastek i pierników  oraz  foremek dwustronnych do ciastek i pierników . Zarówno jedne jak i drugie

Zrób to smacznie
Lekkie danie. Fasolka z kurkami w lekkim paprykowym sosie 227

około 100 g kurek 1/2 czerwonej papryki 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki szczypta pieprzu bałkańskiego (bez chemii) szczypta granulowanego czosnku sól do smaku ( u mnie himalajska ) pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki (z górką) gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 0% tłuszczu) 3 garście mrożonego miksu fasolki z marchewką 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie

Słodkie okruszki
Polędwiczki wieprzowe z warzywami. 236

Składniki:  1 polędwiczka wieprzowa 1 papryka 1 cukinia sól, papryka słodka mielona, pieprz Polędwiczkę kroimy na około 1 cm plastry, doprawiamy papryką oraz pieprzem. Paprykę kroimy w słupki, cukinię w cienkie plasterki. Warzywa smażymy na odrobinie oleju - wrzucamy już na rozgrzaną patelnię, doprawiamy papryką, solą. Na osobnej patelni smażymy mięso do zrumienienia -solimy dopiero po odwróceniu polędwiczek

Moje-pitraszenie
MAKARON CHOW MEIN Z FASOLĄ 197

puszki czerwonej fasoli 🍝150 g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 🍝Sól i pieprz do smaku 🍝1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 🍝1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 🍝1 łyżeczka czosnku mielonego 🍝1 łyżka majeranku 🍝100 ml wody PRZYGOTOWANIE:  Makaron chow mein zalewam wrzątkiem. I trzymam pod przykryciem kilka sekund ok 30. Odcedzam. Do garnka o grubym dnie wlewam

Gotowanie Patki