zupa szpinakowa z cukinią, porem i ziemniakiem z dodatkiem mleka kokosowego Author: cookinf for emily Serves: 4 Ingredients 2 łyżki oleju kokosowego (albo masła) ½ łyżeczki curry ½ łyżeczki mielonego kminku rzymskiego 1 por 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 spora cukinia ½ litra wywaru warzywnego 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 300 g szpinaku garść bazylii sól, pieprz
Cooking for Emilywcale nie czuję że jestem na diecie . Faszerowane patisony idealne na dietetyczny obiad. Składniki: 6 patisonów (ja zrobiłam 2 patisony, 2 cukinie i 2 papryki) 60 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 10 dkg pieczarek woreczek kaszy pęczak woreczek kaszy gryczanej papryka czerwona papryka żółta cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 szklanki bulionu przyprawy: mieszanka do kurczaka, papryka słodka, majeranek
Mama z miastainnych grzybów, pokrojonych w ćwiartki 1 papryka, pokrojona w plasterki 1/2 szklanki pikantnego ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka suszonego majeranku 1 szklanka wody sól, pieprz, pikantna mielona papryka olej do smażenia Przygotowanie: Umyte i osuszone żeberka natrzyj porządnie solą, pieprzem i papryką, wymieszaj w sosie sojowym i odstaw na minimum godzinę. Na szerokiej patelni rozgrzej na dużym
karmelowybulion warzywny domowy lub z kostki 1 łyżeczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku 1/2 szkl śmietany 30 % 1 czubata łyżka mąki pszennej Składniki na pulpeciki: 1/2 kg mięsa mielonego ( dałam z łopatki, ale może też być z drobiu ) dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli
Gotowanie...to proste !czyli gdy pęczak będzie prawie ugotowany, dorzucić na patelnię paprykę, czosnek przeciśnięty przez praskę, część chili i posiekane łodyżki natki z częścią liści. Wymieszać. Całość doprawić do smaku mielonym ostropestem, solą i przecierem pomidorowym. Podawać danie posypane resztą natki pietruszki i chili. Będąc maniaczką bzu i jego zapachu, nie mogłam przejść obojętnie obok książki Agnieszki Olejnik pt. "Ławeczka
Weekendy w domu i ogrodzieziemniaki 1 duża cebula 250 g parówek wiedeńskich (podwędzanych, z cielęciną) 1 szklanka mrożonego groszku 150 g słodkiej śmietanki 100 g startego żółtego sera 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonej papryki (najlepiej wędzonej) 1/2 pęczka zielonej pietruszki olej sól Wykonanie: Ziemniaki ugotować, odcedzić i ostudzić. Pokroić na grube plastry. Cebulę pokroić na piórka. Oprószyć solą i podsmażyć na średnim
zadanie-gotowaniesię mozzarellą ! Mniam! Na samą myśl człowiek robi się głodny :D. Zapraszam! Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków 1 opakowanie mieszanki warzyw mrożonych (możecie oczywiście użyć świeżych) 400g mięsa mielonego (użyłam łopatki wieprzowej) 100 g przecieru pomidorowego 1 cebula 100 g starkowanego sera mozzarella 1 mniejsza puszka kukurydzy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól do smaku
Gotuj z Mąkącebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1-1,5 szklanki (250 ml – 375 ml) bulionu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka tartego parmezanu sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Kurki dokładnie umyć, osuszyć i w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki. 2) Na rozgrzanej patelni z łyżką masła zeszklić drobno pokrojoną cebulę, pod koniec dodać czosnek
Fitsweet.mesitko, które nie zatonie w gotującej się wodzie). Potrzebujemy 4-5 pampuchów, czyli gotowych pyz lub klusek na parze (różnie się je nazywa) słoik dobrych powideł śliwkowych kilka łyżek mielonego maku cukier puder 3 szklanki mleka 5 łyżek cukru 1 budyń waniliowy woda Przygotowanie W pampuchach drążymy dziury, na przykład za pomocą szpikulca, by szprycą cukierniczą napełnić je powidłami
Królestwo Deserówjakości, posiekanej 25 g kakao 130 g mąki pszennej 150 g cukru trzcinowego ( może być drobny Demerara ) 115 g masła 3 jajka 150 g suszonych daktyli 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą, do ich pokrycia, odstawić na 30 minut. Po tym czasie dobrze odcedzić je na sitku i pokroić na mniejsze kawałki. Tortownicę
Opowieści z piekarnikaSkładniki: 400 g makaronu rurki, pomidory w puszce - całe, 5 łyżek przecieru pomidorowego, duża cebula, 400 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, łyżka oleju, sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra, majeranek natka pietruszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę. Lekko podsmażamy wraz z mięsem na oleju w głębokim garnku. Przecier pomidorowy, pomidory, po łyżeczce papryki słodkiej, ostrej i majeranku
Lena GotujeSkładniki: 500 g mięsa mielonego, pół cebuli, mały przecier pomidorowy, puszka krojonych pomidorów, szczypta soli pieprz, 3-4 łyżki bułki tartej, jajko, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanego koperku, łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 l bulionu Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa dodajemy:jajko, bułkę tartą, cebulę, sól, pieprz, szczypiorek, koperek, natkę pietruszki -mieszamy. Formujemy małe kulki
Lena Gotujepieczeni z żurawiną , przyszedł czas na pieczeń z warzywami. Składniki: 800 g mięsa mielonego z szynki, 8 średniej wielkości pieczarek, pół dużej czerwonej papryki, duża cebula, 2 łyżki posiekanego lubczyku, jajko, 2-3 łyżki bułki tartej, sól czosnkowa, pieprz Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Pieczarki dokładnie myjemy i wraz z papryką kroimy w większą kostkę
Lena GotujeWiosną młoda kapusta to jeden z koniecznych dodatków obiadowych. Dobrze smakuje ze zwykłym mielonym czy schabowym, ale ciekawe połączenie stanowi z knedlami z truskawkami . Składniki: główka młodej kapusty, mała cebula pęczek koperku, ok 2 szklanek wywaru warzywnego, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Kapustę obrywamy z pierwszych liści i wykrawamy głąbek. Szatkujemy
Lena Gotujeśliwek suszonych, 2 łyżki majeranku, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki chili w proszku, 3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu czarnego mielonego. Przygotowanie: Schab oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Za pomocą dużego noża robimy otwór na śliwki w schabie po środku po długości (nie rozcinamy go do końca!). W małej miseczce
Lena Gotuje