mielone - 47549 przepisów (strona:1601/3170)

PIKANTNA ZUPA Z DYNI Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI 147

wywaru warzywnego 2-3 średnie ziemniaki kawałeczek papryczki chili 100 ml śmietanki kremówki garść płatków migdałowych 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka natki pietruszki szczypta mielonego imbiru szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Dynię przekroić na pół, wyjąć pestki i pokroić na kawałki. Inną odmianę dyni niż hokkaido dodatkowo obrać ze skórki. Do gorącego

Pieguskowa Kuchnia
Wątróbka drobiowa z jabłkami 156

wlać wino, dwie łyżki miodu i chwilkę pogotować do zredukowania. Do cebuli z jabłkami dodać wątróbkę. Wymieszać i chwilkę poddusić razem z sosem. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym, aromatycznym pieprzem. W tym samym czasie ugotowane na parze ziemniaki obsmażyć na maśle (najlepiej klarowanym). Do słoiczka dodać wszystkie składniki sosu, zakręcić pokrywką i dokładnie wymieszać. Na talerzu wyłożyć

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto z rabarbarem i migdałami 149

szkl cukru 225 g miękkiego masła 1 szkl jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli rabarbar 1 łyżka cukru do posypania 0,5 szkl płatków migdałowych cukier puder Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, wbijać pojedyńczo jajka. Następnie dodać jogurt

Pieguskowa Kuchnia
Krem fasolowo- cukiniowy z szynką parmeńską 168

pora 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 listków świeżej mięty 10 dag szynki parmeńskiej 10 dag serka topionego śmietankowego 2 łyżki masła sól ziołowa do smaku pieprz swieżo mielony do smaku gałka muszkatołowa do smaku Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa myjemy, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy warzywa, szklimy 5 minut pod przykryciem, następnie

Wanilia i Kardamon
warzywny koktajl... 134

Składniki: pomidory 5 sztuk, ogórek gruntowy 1 sztuka, natka pietruszki 1/2 pęczka, ząbki czosnku 2 sztuki, marchew 1 sztuka, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, jogurt naturalny 300 ml jeden z ulubionych moich warzywnych koktajli, jak najbardziej nadaje się jako posiłek na drugie śniadanie lub na kolację = bardzo miękkie, dojrzałe pomidory sparzyć wrzątkiem na sitku, ogórek

W Mojej Kuchni Lubię
Pomidorowy tatar (wegański, bez oleju) 168

Tatar to popularna zakąska, tradycyjnie przyrządzana z mielonego lub drobno siekanego mięsa z dodatkiem żółtek jajek, cebuli, oleju i przypraw, spożywana na surowo. Mnie ta kombinacja nigdy nie smakowała, ale za to wegański, mocno pomidorowy tatar bardzo przypadł mojej rodzinie do gustu, włączając dzieci. W dodatku, nie zawiera w ogóle oleju, czyli jest zdecydowanie zdrowszy. Taka smaczna propozycja

Lamarida.pl
Kalafior w cieście 142

obiadu. Jeśli macie ochotę na bardziej pikantnego można dodać szczyptę papryki chilli. Na blogu w zakładce WARZYWA znajdziecie inne pomysły na przygotowanie kalafiora. Szczególnie polecam kalafiora faszerowanego mięsem mielonym   oraz kalafiora zapiekany w sosie serowym Składniki 1 średni kalafior 1/2 szklanki mąki pszennej 1,5  łyżeczki soli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka pieprzu

O kuchni z uczuciem
Placki jaglane z kurczakiem i szpinakiem 179

kurczaka lub indyka 50 g świeżego szpinaku (można dodać 80 g mrożonego) 3 jajka 4 łyżki mąki krupczatki (może być pszenna) 3 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka masła olej do smażenia 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić i przełożyć do miski

KuchniaWeDwoje.pl
PRZECIER Z CUKINII DO PIZZY 587

cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać razem z cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą 116

sałatkę z pieczoną papryką Drukuj przepis Porcji: 6-8 Czas gotowania: 40 minut Składniki 3 papryki w różnych kolorach 150 g sera feta garść kolendry oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz Przepis 1 Paprykę obieramy, kroimy na ćwiartki, a ćwiartki na połowy, aby z każdej papryki powstało 8 w miarę równych części (by równomiernie się upiekły). Wykładamy na blaszkę

Kuchnia Bazylii
Balsamico winegret wg Aleex 131

dodatek do wielu dań. Spróbujecie? Składniki: • ¼ szklanki octu balsamicznego crème (bardzo gęstego) • ¼ szklanki oliwy z oliwek • 2 duże ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru • ¼ łyżeczki soli • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu Sposób przygotowania: 1. Do wysokiego kubka miksującego (lub zwykłego) włożyć ocet balsamiczny. 2. Dolać oliwę z oliwek. 3. Wsypać cukier. 4. Czosnek przecisnąć przez praskę i włożyć do kubka

W mojej kuchni
Sałatka z zielonych pomidorów do słoików 405

kilka słoików takiej oto sałatki. W tym roku za to posadziłam pomidorki koktajlowe, więc na bieżąco je zrywam i dzieci zajadają :) Składniki: 2 kg zielonych pomidorów 1 kg cebuli mielony czarny pieprz 1 listek laurowy na słoik 4 kulki ziela angielskiego na słoik  Zalewa: 1 szklanka octu 4 szklanki wody 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1 łyżka

Kuchnia domowa Ani
Jaglane klopsiki z oliwkami 201

łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i bazylii 1 łyżka oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron + odrobina do natłuszczenia papieru nierafinowana sól i przyprawy: po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonej kozieradki, 1/2 łyżeczki kolendry, po 1 łyżeczce suszonego oregano i słodkiej papryki, czarny pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie) około 25 niedużych, marynowanych oliwek bez pestek (czarnych i/lub

Even Better Food
Leczo 154

kiełbasy podsuszonej 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej  1 łyżeczka ziela angielskiego  3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 l przecieru pomidorowego sól do smaku i pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Rozgrzać patelnie z oliwą z oliwek. Pokroić cebulę w piórka i wrzucić na gorącą patelnię. Jak cebula się zeszkli to dodać pokrojoną w plasterki kiełbaskę. 5 minut podsmażyć

Różne smaki w kuchni
MAKARON Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI, SEREM GRANA PADANO I ŚWIEŻYM OREGANO 182

Składniki: 250-300 g pomidorków koktajlowych, 80 g sera Grana Padano startego na małych oczkach, dwie duże garście świeżego oregano, 1/2 średniej cebuli, 2 łyżki masła, sól, świeżo mielony pieprz, łyżeczka cukru, około 120 g makaronu wstęgi szpinak+czosnek Makarony Polskie, około 120 g makaronu wstęgi papryka+chili Makarony Polskie. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie według instrukcji

JejKuchnia

Proponowane wyszukiwania