Nacieszmy się rabarbarem jeszcze chwilę... Składniki; 35 dkg rabarbaru, 1 płat mrożonego ciasta francuskiego, 20 dkg migdałow, 4 łyżki cukru, łyżeczka mielonego kardamonu, 5 dkg płatków migdałowych, 2,5 łyżki masła Przyprawy dostępne na stronie SKWORCU Wykonanie; Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto rozkładamy na blaszcze. Tworzymy lekki rant z ciasta. Na tak przygotowane ciasto ścieramy migdały
Anioły w kuchniszklanki masła orzechowego 250 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki przyprawy curry sól, brązowy cukier i pieprz cayenne, do smaku 200 g cienkiego makaronu jajecznego, ugotowanego i odcedzonego posiekane orzeszki ziemne do podania Przygotowanie: W celu
karmelowyPlastry boczku zrumieniamy na chrupko na patelni. Możemy tez obsmażyć kilka zostawionych wcześniej plastrów cukinii- do dekoracji. Zupę blendujemy. podajemy z chipsami z boczku i plastrami cukinii, posypaną świeżo mielonym pieprzem i listkami bazylii
Z Majeczką w kuchniparmeńskiej 200 ml białego wina 1 czubata łyżka ostrej musztardy 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka ziół włoskich (prowansalskich) ½ szklanki wody Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Pokrojone na plastry sznycle z indyka, myję i osuszam, obtaczam w papryce i ziołach włoskich odstawiam na pół godziny
Wanilia i Kardamonlubimy mięsa na ostro, to lepiej nie przygotowujmy kurczaka wg tego przepisu. Składniki : 6 porcji z kurczaka bez antybiotyków 3-4 łyżki musztardy np. sarepskiej płaska łyżka pieprzu mielonego czarnego płaska łyżka chili 2 łyżki suszonego lubczyku łyżka gałki muszkatołowej 2 łyżki kurkumy olej Przygotowanie : Składniki ziołowe połączyć z musztardą Uzyskaną mieszanką posmarować mięso, pozostawić w chłodzie do dnia
Proste Potrawycukru 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki opcjonalnie pół łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz do smaku (my zazwyczaj dodajemy po 1 niepełnej łyżeczce) opcjonalnie szczypta mielonych goździków Przygotowanie marynaty: wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Ps. Jeżeli nie chce Wam się samodzielnie przygotowywać marynaty możecie użyć gotowych, dostępnych w sklepach mieszanek przypraw do żeberek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki na truskawkowy sernik na zimno: ( * tortownica średnicy około 28 cm ) Spód pod sernik 200 g biszkoptów 100g białej czekolady 80 g masła Truskawkowa masa serowa: 1 kg twarogu mielonego ( lub w sera w wiadereczku - bez dodatków ) 200 g śmietanki 30% 130 g cukru pudru 200 g mrożonych truskawek Poltino 4 płaskie łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki
kolorowotorcikowonadaje się na niedzielny obiad ale nie tylko, koniecznie musicie spróbować. Zapraszam! Składniki; 5 udek z kurczaka 1 szklanka ketchupu 1 łyżeczka soli, pieprz do oprószenia, pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3 łyżki oleju Przygotowanie; Udka myjemy , osuszamy a następnie nacieramy solą, pieprzem i papryką. Przekładamy do naczynia. W małej miseczce mieszamy ketchup z olejem. Zalewamy nim mięso
Radość kipiąca uśmiechem.czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego 2 łyżki cukru brązowego 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka musztardy sarepskiej 1/4 szklanki sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester sól pieprz czarny mielony Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowy. Kiedy cebula się zeszkli dodać wszystkie pozostałe składniki sosu. Wymieszać i chwilę gotować
https:KKuchniaMniamawokado 1 puszka 400 g cieciorki 4 łyżeczki pasty sezamowej – Tahini 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oliwy (można dodać olej sezamowy) 3 łyżki soku z cytryny szczypta kminku mielonego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem : Hummus z awokado Przygotowanie : Wypłukaną i osączoną cieciorkę przekładam do pojemnika. Awokado przekrawam wzdłuż na pół, usuwam pestkę, obieram
Uwaga Babcia Gotujewoda gazowana 1/2 litra, olej rzepakowy 4 łyżki, szpinak mrożony 2 opakowania, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, mozzarella małe kulki 2 opakowania mąkę, budyń, cukier, sól, olej rzepakowy, jajka, mleko, wodę gazowaną blenderem zmiksować dokładnie i odstawić na 30 minut, wody dolewać w trakcie
W Mojej Kuchni Lubię100ml śmietanki 30% pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego (lub na pół z białym wytrawnym winem) 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 200g makaronu (np. tagliatelle) sól pieprz świeżo mielony szczypta oregano Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone mięso kurczaka, suszone pomidory
Obiad gotowyprzypominające masę makową, wzbogacone dodatkiem jabłek, które nadają mu wyjątkowej soczystości. Polewa czekoladowa dopełnia smaku, tworząc harmonijną całość. Składniki na makowiec japoński: forma 28x40 cm 400 g suchego, mielonego maku szklanka gorącego mleka 9 jajek 450 g cukru pudru 220 g masła w temperaturze pokojowej 700 g obranych i startych na grubych oczkach jabłek 9 łyżek kaszy manny
Rozpustne gotowaniejajeczny z jaj przepiórczych łazanka z kurkumą Makaron Babuni EkoMak opcjonalnie – koperek do podania *skład tej, którą używam: papryka słodka, sól, cukier, papryczka chili, czosnek mielony, kurkuma. Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozpuszczamy margarynę. Piersi z kurczaka kroimy w grubszą kostkę, a paprykę w drobniutką. Piersi podsmażamy na tłuszczu posypując przyprawą
Słodkie okruszkiryżu 100 g czarny oliwek 1 mała cebula ok 300 – 400 ml bulionu ok 150 g suszonych pomidorów spora garść posiekanej, świeżej pietruszki 400 g mięsa mielonego drobiowego Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso wraz z cebulą, pokrojonymi pomidormi i oliwkami (ok 15-20 minut). Gdy będzie rumiane, dodajemy ryż i chwilę smażymy (tak aby ryz zrobił się prawie
Szybko Tanio Smacznie