porą, a latem z sosami owocowymi. Pieczony w szerszej blaszce staje się dość cienki, ale wygląda jak serowy batonik. Składniki: – 1 kg sera białego mielonego, u mnie Piątnica – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 1/2 szklanki cukru – 1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej – 1 cukier waniliowy – 5 jajek
To co kochamkapusta, drobno posiekana 1 papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie plasterki Składniki na dressing: 1/2 łyżki mielonej papryczki chilli sok z 1 cytryny 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/2 szklanki majonezu sól, pieprz i cukier puder do smaku Przygotowanie: Wymieszaj składniki surówki w dużej misce. W mniejszej
karmelowychleba tostowego 2 duże / 4 małe plastry ulubionej szynki 4 plasterki topionego sera kilka liści sałaty (masłowej, rzymskiej) 2 łyżki masła 2-3 łyżki oliwy sól czarny pieprz świeżo mielony Sałatka 1 średniej wielkości średnio dojrzałe avocado, 200g pomidorków koktajlowych 150g karczochów z zalewy kilka łyżek soku z cytryny lub limonki Instrukcje Na patelni na dość silnym
Kulinarna Pokusasię szybko, są smaczne i w sam raz dla większej ilości osób :) bułki: 200 g mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko łyżeczka cukru szczypta soli łyżka ostrej papryki mielonej 80 ml maślanki 60 ml oleju żółtko do posmarowania łyżeczka sezamu łyżeczka czarnego sezamu dodatki: 16 łyżeczek łagodnego ajwaru 4 duże korniszony 200 g sera halloumi łyżeczka oliwy Przygotowujemy
Mienta blogpszennej 1/2 szkl. mąki chlebowej 2 czubate łyżki posiekanego koperku 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka majeranku sól i świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki rozgniatamy z masłem (jeśli są jeszcze ciepłe masło się rozpuści-wtedy ostudź całość), ale jeśli z obiadu poprzedniego dnia, to pogrzej masło
Kolorowy PrzepisownikParówki. Proste, tanie jedzenie. Kojarzą się z szybkim śniadaniem albo hot dogiem. Te kiełbaski wyrabiane są z bardzo drobno mielonego mięsa (albo i nie mięsa - oczywiście mam na myśli parówki wegetariańskie ;)), a ich skład może się znacznie różnić w zależności od regionu, czy kraju pochodzenia. W Polsce mówimy: parówka , w Czechach: parek , ale niemal na całym świecie jest
zadanie-gotowaniekurczaka 4 łyżki bazyliowego pesto 10 dag suszonych pomidorów w oliwie Kawałek pora 2 kulki sera mozzarella w zalewie Granulowany czosnek do smaku Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Filety z kurczaka opłukać z wierzchu ponacinać delikatnie nożem tworząc kieszonki tak aby nie przeciąć mięsa do końca, wysmarować mięso bazyliowym pesto
Wanilia i Kardamonporcje: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej + 1 szklanka wody garść sułtanek/rodzynek (niesiarkowanych) około pół łyżeczki nierafinowanej soli i przyprawy do gotowania kaszy: 1 liść laurowy, po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, kuminu, kardamonu, kurkumy i kolendry, spora szczypta ostrej papryki 1 łyżka oleju 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem lub 2 szalotki lub 1/2 małej czerwonej cebulki spora garść
Even Better Foodzalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum 30 minut. W międzyczasie siekamy orzechy i migdały oraz kroimy suszone owoce na drobne kawałki. Odlewamy wodę z maku, a następnie kilkakrotnie mielimy mak (w maszynce do mielenia kawy lub wysokoobrotowym blenderze). Do zmielonego maku dodajemy bakalie oraz olej. Mieszamy, umieszczamy masę w lodówce. Składniki na ciasto blendujemy do uzyskania klejącej masy. Następnie
Jeść, by żyć w zdrowiuczyli zrównoważona. Koktajl powinien posmakować szczególnie tym, którzy cenią sobie naturalną słodycz. Koktajl zdrowia ze zbóż i z zielonych warzyw. Składniki na 2 porcje: łyżeczka Inki Klasycznej Bio łyżeczka mielonego lnu banan 250 ml soku jabłkowego 5 cm łodygi selera naciowego kilka gałązek natki pietruszki liść sałaty pół ogórka zielonego lub jeden gruntowy, lub 1/4 niedużej cukinii Wykonanie: Wszystkie
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: 2,5 kg ogórków 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki soli 1,5 szklanki cukru 1 szklanka octu 7 liści laurowych 2 łyżki gorczycy 2 łyżki pieprzu mielonego 12 ziaren ziela ang na każdy słoik po 2 łyżki oleju Wykonanie: *Marchew obieramy. Ogórki pozostawiamy ze skórką. Bardzo ostrym nożem z łatwością pokroimy marchew i ogórki na bardzo cienkie
Z Majeczką w kuchniwakacji we Włoszech. Składniki (na 2 porcje): 1 ciabatta ok 20cm 2 duże mięsiste pomidory 1 mała czerwona cebula ząbek czosnku oliwa sól morska pieprz czarny świeżo mielony garść listków bazylii łyżka startego parmezanu Ciabattę pokroić w kromki o grubości 1,5cm. Kromki pieczywa ułożyć na grillowej patelni i zrumienić z obu stron. Zamiast na patelni można
Obiad gotowySkładniki: dwie garście pomidorków paprykowych* około 2 cm zielonego ogórka lub ogórka gruntowego 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki majonezu 1 ząbek czosnku sól himalajska do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku do podania – kilka listków mini sałaty rzymskiej *można użyć dowolnych pomidorów np. malinówek (wystarczy je wówczas pokroić na ćwiartki) Przygotowanie: W małej miseczce mieszamy
Słodkie okruszkipomidorowym, dlatego też postanowiłam zrobić pulpeciki w sosie na bazie sera gorgonzola, który jest ostatnio moim ulubieńcem. Bardzo polecam, mam nadzieję, że wam również zasmakuje. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko kromka suchego pieczywa 1/2 cebuli 1 łyżka musztardy dijon 100 g sera gorgonzola 1 szklanka bulionu 1 łyżka sosu worcesterschire 2 łyżki mąki
Delusional Trinemiseczek i odstaw do schłodzenia. Polej odrobiną oliwy, udekoruj odrobiną sera (opcjonalnie) i posyp szczyptą pieprzu kajeńskiego lub papryki, oraz drobno posiekanymi listkami mięty. Podawaj krem schłodzony. *Typu np. mielony twar óg sernikowy lub inny serek śmietankowy . Jeśli serek jest bardzo gęsty, dodaj trochę śmietany kremówki. (Możesz wybrać ser o jak najniższej zawartości tłuszczu.) ** Lub pieprzu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska