śniadania - 47913 przepisów (strona:1623/3195)

Chleb z jabłkami i serkiem 154

zasadzie przypomina nieco ciasto. Nadaje się na podwieczorek lub śniadanie. Doskonale smakuje ze słodkimi kremami typu Nutella, twarożkiem, miodem lub dżemem. Dodatek jabłek sprawia, że jest wilgotny i dłużej pozostaje świeży. Szczególnie lubiany przez dzieci. Ponieważ mają one zwyczaj wydłubywania wszystkiego z pieczywa, zrezygnowałam z dodatku suszonych jabłek. Przepis pochodzi z książki „Domowe przysmaki”wydanej przez oficynę Wydawniczą MULTICO

Wiem co jem
Chleb orzechowy 163

Proponuję upiec taki chlebek na jutrzejsze, niedzielne śniadanie. Może trochę kaloryczny, ale za to jaki zdrowy. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mąki : pszenną zwykłą, pszenną pełnoziarnistą i żytnią. Dołożyłam do tego mielone orzechy włoskie, ale mogą też być laskowe, ziemne czy piniowe (ale to już byłaby rozpusta). Wyszedł z tego bardzo smaczny, wilgotny chlebek. Świetnie pasuje do białych

Wiem co jem
Smoothie melonowy z kiwi, limonką i miętą 199

pewnego czasu zamieniłam, podobnie jak organizatorka akcji, tradycyjne śniadania na różnego rodzaju koktajle. Mam nadzieje schudnąć dzięki temu parę centymetrów w talii oraz dostarczyć mojemu organizmowi nieco witamin, aby na wiosnę wyglądać świeżo i zdrowo. Osobiście wolę gdy są zrobione z rodzimych owoców typu truskawki, maliny czy jagody. Niestety zimą jest to prawie niemożliwe, chyba że użyjemy owoców mrożonych

Wiem co jem
Pełnoziarnisty chlebek bananowy ze śliwkami 169

Odkąd spróbowałam go po raz pierwszy, praktycznie się z nim nie rozstaję. Towarzyszy mi zazwyczaj przy śniadaniu, jako że kolacji nie jadam, i bardzo nam dobrze razem. Dziś trochę inna jego wersja. Głównym składnikiem jest mąka pszenna pełnoziarnista. Dodałam też suszone śliwki i trochę otrąb owsianych, których jestem tak sama z siebie ambasadorką i staram się kogo mogę zachęcać

Wiem co jem
Mini kanapki z mini wafelków 214

przez cały rok. Część nagrody (podpłomyki i maca) zniknęła od razu. Rzutem na taśmę udało mi się zachować mini wafelki i dzięki temu mogłam przygotować z nich dziś na śniadanie mini kanapki. Wykorzystałam do ich przygotowania, oczywiście oprócz samych wafelków, chudą wędlinę, świeży ogórek, pomidorki koktajlowe, mozzarellę i natkę pietruszki. Było smacznie, zdrowo i dużo błonnika. Takie kanapeczki mogą

Wiem co jem
Deser brzoskwiniowy 157

kupna. Większość została od razu zjedzona na surowo, ale udało mi się część zachować i przygotować z nich lekki, zdrowy deser, który z powodzeniem może też zastąpić drugie śniadanie. Do jego przygotowania wykorzystałam miedzy innymi otręby granulowane KUPIEC ze śliwkami, ponieważ z brzoskwiniami nie ma, a szkoda. Mają one dość wyrazisty smak więc jeśli to komuś przeszkadza może użyć

Wiem co jem
Chleb piwny z suszonymi śliwkami 173

Jeśli ktoś lubi jeść na śniadanie twarożek lub domowe dżemy, konfitury itp. to ten chlebek będzie do tego w sam raz. Posmarowany cienką warstewką „Smakowitej z dodatkiem masła” smakuje znakomicie. Nie za słodki z lekką goryczką za sprawą piwa. Lekki, puszysty i wilgotny. Upiekłam go w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe

Wiem co jem
Słodka chwila przyjemności 151

font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} „Gdzieś między śniadaniem a obiadem jest taka chwila tylko dla mnie. Słodka i uzależniająca prawie jak narkotyk. Nie mogę się bez niej obyć. Gdy na zegarze wybija jedenasta, czas staje w miejscu

Wiem co jem
Hot cross buns czyli angielskie bułeczki z krzyżykiem 209

małe, słodkie bułeczki z bakaliowym nadzieniem, pachnące cynamonem w Wielkiej Brytanii spożywa się w Wielki Piątek na śniadanie. Zdobi je biały krzyż, który ma przypominać o ofierze Chrystusa. Tradycja ich wypieku sięga czasów pogańskich, kiedy to składano je w darze bogini wiosny. Żywiono też przekonanie, iż bułeczki posiadają magiczne właściwości. Początkowo Kościół próbował zabronić ulubionego przysmaku, ale był

Wiem co jem
Koktajl truskawkowy z mango 193

rano nie mamy ochoty na jedzenie, a zdrowy rozsądek podpowiada nam, że jednak powinniśmy coś zjeść, bo śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, taki pełen witamin koktajl owocowy z dodatkiem mleka będzie świetnym rozwiązaniem. Do tego owsiane ciasteczko i możemy pełni energii wychodzić z domu.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Bułeczki paprykowe 177

Moja propozycja na rodzinne niedzielne śniadanie - szczególnie jak kot obudzi o 6.00 rano i nie da więcej usnąć, a reszta rodziny jeszcze śpi. Spokojnie można przygotować takie bułeczki, a śpiochów na pewno ruszy z łóżek rozchodzący się po mieszkaniu zapach :) Bułeczki paprykowe Składniki: 300 g mąki pszennej typ 650 2 łyżeczki suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasteczka z truskawkowym musli i żurawiną 170

Ktoś znający mój zwyczaj jadania na śniadanie jogurtu z dodatkiem musli, sprezentował mi paczkę musli z suszonymi truskawkami, które okazało się niespecjalnie smaczne. Na szczęście w ręce wpadł mi Poradnik domowy z przepisami na zdrowe ciasteczka, a jeden z nich doskonale nadawał się do wykorzystania musli :) Ciasteczka z truskawkowym musli i żurawiną Z tej ilości składników wyszło

Kuchenne zapiski Edyty
Jajka faszerowane pieczarkami pod pierzynką z nowalijek 532

chciałam przedstawić, jest autorstwa mojego Taty - oczywiście otrzymałam od niego zgodę na jego opublikowanie :) Tak przygotowane faszerowane jajka od jakiegoś czasu stały się w domu Rodziców nieodłącznym elementem Wielkanocnego Śniadania, a ponieważ są bardzo smaczne, mam nadzieję, że w tym roku również ich nie zabraknie na stole. Jajka faszerowane pieczarkami Składniki: 12 jajek 30 dag pieczarek 1/2 – 1 łyżka

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka pieczarkowa z ogórkiem kiszonym 364

Szybka, smaczna sałatka z gotowanych pieczarek. Ja wprawdzie przygotowałam ją na drugie śniadanie do pracy, ale doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju spotkaniach. Z powodzeniem można dodać do niej starty żółty ser, będzie jeszcze smaczniejsza :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Rustykalna tarta z czarną rzepą, korzeniem pietruszki i cukinią 119

rzepy, o których cudownych właściwościach pisałam już TUTAJ , postanowiłam zrobić z nich coś,czego jeszcze nigdy nie robiłam. Padło na tartę, na którą natknęłam się w "Pytaniu na śniadanie". Dokonałam niewielkich zmian, upiekłam i... uznałam, że to moja nowa kulinarna wielka miłość :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania