mleczka koksowego, sok z cytryny do smaku. Przygotowanie: indyka pokroić w kostkę posypać cynamonem (ilość wg upodobań, ale nie może być za dużo żeby nie zabić smaku mleczka kokosowego), mielonym pieprzem, polać sosem sojowym. Wszystko wymieszać i pozostawić na ok 1-2 godziny. Po tym czasie wrzucić mięso na patelnie i obsmażyć. Następnie podlewamy mleczkiem kokosowym i dusimy
Państwo Wojtczuk gotująkolejny przepis inspirowany wschodnimi smakami. Tym razem coś cytrynowego. Składniki: ok 1 kg wieprzowiny (ja wzięłam łopatkę), 2 duże marchewki, 3 liście laurowe, pieprz mielony, kawałek trawy cytrynowej (ja miałam mrożoną), grubszy plasterek cytryny ze skórką (wcześniej dokładnie umyty), sos sojowy (ciut). Przygotowanie: wieprzowinę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz. Mięso się podsmaża
Państwo Wojtczuk gotująłyżka kakao Wedel, 150 g mąki pszennej razowej, 50 g cukru brązowego, 100 g płatków owsianych, 120g masła roślinnego, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka imbiru mielonego (lub cynamonu). Przygotowanie: Masło utrzeć dokładnie z cukrem. Dalej ucierając dodać jajko. Dodać pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Formować z ciasta ciasteczka i układać na foremce wyłożonej papierem
Państwo Wojtczuk gotująjest przepis na dwukolorowy sernik. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki, 15 dag margaryny, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka śmietany, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 1 kg mielonego białego sera, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 250 ml śmietany kremówki (30% lub 36%), po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka
Państwo Wojtczuk gotująkokosowego RAW w płynie, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka syropu daktylowego. polewa: 4 łyżki oleju kokosowego RAW w płynie, 5 łyżek karobu, ewentualnie 1/2 łyżeczki słodkiego syropu, 1/2 łyżeczki mielonej wanilii. Wykonanie: Składniki na wnętrze mieszamy i formujemy kuleczki. Umieszczamy w zamrażalce. Międzyczasie łączymy w miseczce składniki na polewę. Zatapiamy kuleczki w polewie i umieszczamy w lodówce. Trufle
Jeść, by żyć w zdrowiugorąco jako danie główne. Miłośnicy suszonych pomidorów na pewno polubią kurczaka w tej wersji. Składniki na 1 porcje: Pierś z kurczaka 1 szt, pomidory suszone 4 plastry, papryka słodka mielona, zioła prowansalskie, pieprz i s ó l, jajko 1 szt, m ą ka pszenna 2 łyżki, bułka tarta do obtoczenia, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka rozbijamy
kulinarne odsłony patiosoby, gotowane lub surowe Białe wino – 1 szklanka Masło – 50 g Czosnek – 1-2 ząbki (opcjonalnie) Chili – 1 świeża papryczka Sól – 1/3 łyżeczki Świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Krewetki umyj i oczyść – ja zdejmuję z nich pozostałości skorupki i pozbywam się ciemnego jelita. W niewielkim garnku rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek
Patchwork100g] 1 zł limonka – 1 szt. [100g] 1,50 zł ziarna kolendry – 1 łyżeczka 0,50 zł wanilia, aromat – kilka kropel 0,20 zł cynamon mielony – 1 łyżeczka [lub 1 laska – 1,50 zł] 0,20 zł imbir świeży – 1 łyżeczka 0,50 zł gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki 0,20 zł lawenda
Nerds Kitchentłusto go obchodzić ;) Nie ma co czekać, czas umilić sobie weekend tymi pyszotkami! Aebleskiver Potrzebujesz: 225g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy 2 jajka 200ml maślanki 1,5 łyżki oleju rzepakowego + 1/2 łyżki sok z 1/2 pomarańczy Dodatkowo: cukier puder ulubiony
Kuchnia w Słońcu Skąpanaświetnie uzupełniają bezmięsne przepisy. Składniki: nieduża główka kapusty pekińskiej spora marchew 1 por 3 łyżki łuskanych nasion konopi ząbek czosnku sok wyciśnięty z połowy cytryny pieprz słodka papryka mielona kubek jogurtu naturalnego Wykonanie: Kapustę szatkujemy drobno i spryskujemy sokiem z cytryny. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, a bielszą część pory siekamy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę
Poezja Smaków - blog kulinarnychociaż może kiedyś się o to pokuszę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Filety drobiowe, nadziewane mozzarellą , mielonymi suszonymi pomidorami , obtoczone w pudrze z suszonej cebulki i płatkach kukurydzianych , smakują wybornie . Zresztą , gdyby przepis był nieudany , nie zamieszczałabym go na blogu , bo i po co . Moja rodzinka
Ogrodnik w podróżygram, kurkuma 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, olej rzepakowy 2 łyżki, sól 1 łyżeczka, gorąca woda 1 litra +-, mięso gotowane 3/4 kg, kasza jaglana 100 gram, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, włoszczyzna 1/2 pęczka, cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżeczka mięso drobiowe (średni kurczak) z rosołu obrać z kości i zmielić
W Mojej Kuchni LubięPołączenie kiszonej kapusty z łagodnymi malinowymi pomidorami. Składniki 200 g wędzonego boczku 1 strąk czerwonej papryki 2 cebule olej 1 łyżka koncentratu pomidorowego ostra mielona papryka ocet jabłkowy 750 ml bulionu warzywnego puszka pomidorów 500 g kiszonej kapusty sól pieprz pieprz cayenne Przygotowanie Paprykę oczyściłem, pokroiłem w cienkie paski, cebule w pół talarki. Boczek w kostkę
R'n'G KitchenKotlety przygotowane z mięsa drobiowego z indyka oraz marchewki, to pyszny sposób na odczarowanie nudnych mielonych 😜 Są delikatne, soczyste oraz tak pełne smaku, że z pewnością wejdą na stałe do Waszego menu! 😊 6 szt.: * mięso z udźca indyka- 220 g (ew. pierś) * marchewka- 100 g (1 większa) * cebula- 1 mała * czosnek- 2 ząbki * kasza manna- 3 łyżki * posiekana natka
Kraina Miodem Płynąca