pora 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego w temp. pokojowej 1 woreczek Multigrano z siemieniem lnianym Risana sól himalajska i czarny mielony pieprz do smaku opcjonalnie posiekany koperek do posypania dania *u mnie mieszanka – 30% podsmażone ziemniaki w plastrach, 70% warzyw w różnych proporcjach (brokuł, zielona fasola szparagowa, cebula biała, kukurydza, czerwona
Słodkie okruszkipora lub innych pół pęczka mięty 1 duży ząbek czosnku 200 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu lub jogurtu greckiego 1 szczypta soli 1 szczypta cukru 1 szczypta białego, mielonego pieprzu Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!udowodnić, że wegańskie nie znaczy niedobre :) Przedstawiam wam mazurek wegański. Wszystkim nam bardzo smakował. Koniecznie wypróbujcie w te Święta Wielkanocne . Spód 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mielonych migdałów 10 daktyli 2 łyżki jogurtu sojowego 50 g oleju kokosowego Masa jaglana 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody starta skórka z cytryny laska wanilii 1/2 szklanki malin
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzrobienie w sobotę na obiad , bo zajmuje niestety sporo czasu , ale efekt zadowolenia po zjedzeniu gwarantowany :) Do przygotowania lazanii potrzebne są : Składniki: - 500 g mięsa mielonego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - puszka pomidorów krojonych bez skórki - ser żółty ( 300 g) - oregano - bazylia - natka pietruszki - sól i pieprz - sos beszamelowy Sos beszamelowy: - 50 g masła
Różne smaki w kuchnikroku - wykonanie Jajka rozbijamy , białka oddzielamy od żółtek, po czym wrzucamy do większej miski i miksujemy na pół sztywno.Wsypujemy brązowy cukier . Składniki ubijamy na sztywną piane. 2/3 szkl. mielonych i 1 łyżkę posiekanych migdałów mieszamy z 2 i 1/2 łyżki mąki oraz 1/2 szkl. cukru pudru. Składniki łączymy z wcześniej ubitą pianą z białek i brązowego cukru. Ciasto
Różne smaki w kuchnimiseczkach nasypać mak, orzechy włoskie, daktyle i figi . Zalać gorąco wodą i doczekać 30 minut. Następnie odcedzić na sitku o małych oczkach. Mak, orzechy figi , daktyle i migdały mielimy 2 razy. Masę marcepanową ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy zmielony mak z bakaliami. Następnie dodajemy pokruszone biszkopty ( mieliłam w blenderze ) i posiekaną skórkę
Różne smaki w kuchniłyżce mąkę z dodatkami. Gotowe ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 38 x 25 Piec ok. 20 minut w temp. 160 C. Składniki na sernik: 1 kg mielonego twarogu ( użyłam sera z wiaderka z Lidla) 8 jaj 1 szkl. cukru cukier waniliowy 400 ml kremówki 4 łyżki mąki ziemniaczanej Kajmak : 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 20 g masła
Różne smaki w kuchniminut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto: 250 g mąki 50 g cukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru wanilinowego Krem serowy : 350 g mielonego białego sera 1 jajko 1,2 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy garść rodzynek Dodatkowo: 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania : Mąkę przesiewamy , dodajemy do niej miękkie masło
Różne smaki w kuchniTemp. pieczenia : 180 C ; 170 C Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut Składniki: 120 g masła 150 g mąki 250 g sera śmietankowego 8 łyżek cukru 50 g mielonych migdałów 2 jaja i żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 jabłka antonówki 50 g płatków migdałów łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Masło siekamy z mąką i migdałami. Dodajemy 2 łyżki cukru
Różne smaki w kuchnimokra niedzielę ;) Wymiary blaszki: tortownica średnica 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 50-60 minut Składniki : Spod: 180 g herbatników czekoladowych 100 g masła 20 g mielonych orzechów Masa serowa : 5 jaj 170 g trzcinowego cukru 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu 250 g mascarpone 300 g puree z dyni opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu
Różne smaki w kuchnimiłośnikom czekolady. Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut Składniki : 5 jaj 170 g cukru 220 g masła 200 g gorzkiej czekolady 80 g mielonych migdałów płatki migdałowe cukier puder Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy stopniowo cukier,cały czas mieszając. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło kroimy na małe kawałeczki
Różne smaki w kuchnipieczenia : 60-65 minut Składniki: 600 g marchewki 7 jajek 75 g masła 4 łyżki ksylitolu + łyżka do piany cukier wanilinowy szczypta soli 6 łyżek soku cytrynowego 130 g mielonych migdałów 120 g zmielonych orzechów pekan 100 g wiórków kokosowych 1 łyżka cynamonu skórka starta z cytryny 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa 1 łyżka oleju
Różne smaki w kuchniduże pomidory 1 duży ogórek sałatkowy 2 średnie cebule 2/3 szkl. oliwy z winogron sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii sól , świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania : Kuskus przesyp do miseczki. Zalej olejem oraz sokiem z cytryny. Posól do smaku, wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 2 godz. , aby kaszka spęczniała.Powinna być lekko
Różne smaki w kuchnimoje nie są z alkoholem, więc trzeba je przechowywać w lodówce. Te kupne mają alkohol. Składniki: 2 duże cytryny 5-6 cm korzenia imbiru (moja znajoma zastąpiła 1 łyżką mielonego) 5 łyżek brązowego cukru 1 łyżka lejącego miodu 150 ml gorącej wody Cytryny sparzyłam we wrzątku. Pokroiłam na plasterki o grubości 2mm. Przełożyłam do garnka. Sok, który mi został
Szczęśliwa kuchniamoje nie są z alkoholem, więc trzeba je przechowywać w lodówce. Te kupne mają alkohol. Składniki: 2 duże cytryny 5-6 cm korzenia imbiru (moja znajoma zastąpiła 1 łyżką mielonego) 5 łyżek brązowego cukru 1 łyżka lejącego miodu 150 ml gorącej wody Cytryny sparzyłam we wrzątku. Pokroiłam na plasterki o grubości 2mm. Przełożyłam do garnka. Sok, który mi został
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com