ciasto - 162258 przepisów (strona:1661/10818)

Pierogi z jagodami i serkiem mascarpone 233

leżała w lodówce. I to był strzał w dziesiątkę! Jagody zostały zużyte do farszu, posypałam więc pierogi jeżynami. Pierogi były naprawdę pyszne, warto zrobić ! składniki  (ok 60 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz  250 g jagód 120 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru lub ksylitolu do podania:  słodka śmietanka,  jagody(...)jeżyny listki mięty do posypania przygotowanie ciasto Przygotować ciasto  Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nie klejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody,  jeżeli  za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić

Stare Gary
Jagodzianki z białym serem 161

Obowiązkowe bułeczki w sezonie jagodowym, tym razem wzbogacone o biały ser. Lekkie, puszyste ciasto drożdżowe, dużo jagód i lukier, doskonałe zestawienie ;) Takie jagodzianki pysznie poprawiają nastrój, szczególnie, gdy ma się do wykonania nudną pracę, dobrze, że jest http://finka.pl/ , stworzyli mi doskonały program księgowy, dzięki któremu o wiele łatwiej jest mi działać ;) Składniki na ciasto: 150 ml ciepłego mleka(...)roztrzepane jajko i drożdże, mieszać do czasu, aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę z solą przesiać do miski, dodać resztę cukru i mleko, wymieszane z pozostałymi składnikami. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Przygotować nadzienie - twaróg połączyć z żółtkiem, masłem, mąką ziemniaczaną i cukrami, odłożyć. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść

Domowa cukiernia Ewy
Domowe pierogi jagodowe 196

upragnione jagody. Od jakiegoś czasu marzył mi się sezonowy obiad - domowe pierogi jagodowe. Dlatego, gdy tylko zobaczyłam na stoisku te piękne, małe kuleczki od razu je kupiłam. Chwilka wyrabiania ciasta, lepienia, sklejania i... można się było delektować domowymi pierożkami z jagodowym nadzieniem. Zapraszam i Was. A już niedługo na blogu pojawią się inne przepisy z jagodami w roli głównej, m.in(...)lody, desery,... ... latem u mnie po prostu nie może zabraknąć jagodowych pierożków Składniki: (na 3 porcje po 16 średnich pierogów) Na ciasto: 2 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 jajko 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli Na farsz: 2 1/2 szklanki jagód 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (czubate) 1 łyżeczka cukru Do podania: ulubione dodatki: mleko zagęszczone / jogurt / śmietana + cukier

Słodkie okruszki
KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI 157

waniliowy, posolić - wymieszać. Dodać zimną margarynę i wysiekać. gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 1 jajko oraz 3 żółtka. Dodać śmietanę wymieszać następnie zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek i podzielić na dwie nierówne części (1 / 3 i 2 / 3) mniejszą część nieco rozpłaszczyć posypać kakaem i jeszcze raz zagnieść. Tak przygotowane ciast włożyć(...)woreczków jasne ciasto włożyć do lodówki, zaś kakaowe do zamrażalnika by łatwiej było nam zetrzeć na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej dzień wcześniej. Schłodzone jasne ciasto rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą o wymiarach 24 x 33 wyklejając nim spód i boki. Na cieście ułożyć na sztorc gęsto truskawki, a na nie zetrzeć

Ciastka - domowe słodkości
ciasto z kremem czekoladowo kawowym 150

składniki na ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 3 jajka 200 g cukru 7 g proszku do pieczenia 15 g cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier kryształ i z wanilią a następnie żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej(...)przy pomocy np. drewnianej łyżki mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej (sam dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego stygnięcia. Następnie przekrawamy (najlepiej następnego dnia) na trzy blaty. składniki na krem czekoladowo kawowy: 1 opakowanie budyniu czekoladowego 500 ml mleka 125 g cukru 20 g kawy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z owocami na oleju 256

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).     Składniki(...)cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać. Kruszonka: 5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy. 6. Wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki i poukładać owoce. 7. Na owoce wysypać pozostałą kruszonkę

Mała Cukierenka
rolada szpinakowa z kremem brzoskwiniowym 184

składniki na ciasto biszkoptowe ze szpinakiem: 450 g szpinaku (zmiksowanego, mrożonego) 120 g cukru 100 g mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka, cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodajemy szpinak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mieszamy(...)drewnianą łyżką). Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (36×36 cm). Pieczemy przez ok. 20 -25 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestudzeni, usuwamy papier, przekładamy na ściereczkę i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. składniki na krem brzoskwiniowy: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru pudru 1 słoiczek

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z jagodami i czerwonymi porzeczkami. 177

Uwielbiam wszystko co słodkie i z owocami :-). Pierogi z nadzieniem owocowym przygotowuję zawsze, gdy zostanie mi ciasto na pierogi lub chcę moich bliskich mile zaskoczyć. Pierogi z owocami w tej kombinacji są przepyszne. Słodkie jagody przełamane kwaskowym smakiem porzeczek, wszystko to oblane sosem na bazie jogurtu naturalnego i owoców. Kurcze, ale były pyszne!!! Składniki na pierogi z jagodami i czerwonymi(...)porzeczkami ciasto: 250 g mąki pszennej 175 ml ciepłego mleka farsz: 1 i 1/2 szklanki mrożonych jagód 1 szklanka mrożonych czerwonych porzeczek 1 łyżka cukru sos: 2 łyżki jagód 1 łyżka czerwonych porzeczek 1 łyżka miodu lub cukru 150 g jogurtu naturalnego (może być również owocowy, ale wtedy nie dodajemy miodu)      Ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę formując

Rozpustne gotowanie
Racuchy z jabłkami i karmelizowanymi w miodzie bananami z sosem miodowo- bananowym. 111

dziś od rana w naszym domu roztacza się cudowny zapach świeżo smażonych, delikatnych racuszków. Postanowiłam trochę "podkręcić" stary, sprawdzony przepis i w rezultacie powstało to niesamowicie smakowite danie. Ciasto z tego przepisu jest gęste, przez co racuszki wychodzą grubiutkie, puchate, dzięki dodatkowi jabłek wilgotne, soczyste, a dodatek karmelizowanych bananów nadaje całości wysublimowanego, niezapomnianego smaku!!! A jeśli dodatkowo polejemy(...)zaczną rosnąć. Po tym czasie do pozostałej szklanki ciepłego mleka wbijamy jajka i rozbijamy je (wyrówna się temperatura jajek), dolewamy do mąki i mieszamy dokładnie aż powstanie gładkie, gęste ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.      Obieramy banany i kroimy je wzdłuż na pół, a następnie na 1 cm kawałki, przekładamy

Rozpustne gotowanie
Zwoje bawełny, czyli rogaliki drożdżowe z dżemem. 146

Raczej zawijańce niż rogaliki, ale mniejsza o to :-) Najważniejsze jest to, że są niesamowicie puszyste, delikatne i leciutkie, niczym bawełna. A przy tym pyszne!!! Ciasto nie jest za słodkie, ale w połączeniu z dżemem i syropem tworzą harmonijną całość. Rozeszły się błyskawicznie! Polecam!!! Składniki na zwoje bawełny, czyli rogaliki z dżemem wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ROZCZYN(...)ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko oraz jajka i miksujemy mikserem z hakiem około 10 minut, po tym czasie dolewamy olej i miksujemy aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i przestanie się błyszczeć. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut (w tym czasie ma podwoić objętość). Jeśli przygotowujemy

Rozpustne gotowanie
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 148

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko oraz jajka i miksujemy mikserem z hakiem około 10 minut, następnie dolewamy olej i miksujemy aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i przestanie się błyszczeć. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut (w tym czasie ma podwoić objętość). Jeśli przygotowujemy(...)ciasto na kilka godzin przed pieczeniem np. wieczorem, a piec chcemy następnego dnia, to miskę z ciastem zabezpieczamy folią spożywczą i natychmiast wkładamy do lodówki (ciasto też wyrośnie, tyle tylko, że zajmie mu to więcej czasu).      Składniki nadzienia dokładnie mieszamy, dodajemy cukru do smaku. Gdy ciasto już nam pięknie wyrosło dzielimy je na 5 części. Każdą część

Rozpustne gotowanie
Włoskie ciasto drożdżowe, idealne na pizzę, calzone lub bułki śniadaniowe. 139

Jest to bardzo uniwersalne ciasto, o pysznym, ziołowym smaku (którego nadaje mu dodatek oregano). Z jednej porcji mogą powstać 2 średniej wielkości pizze, 6 calzone lub 12 bułek  Po upieczeniu ciasto jest puszyste, mięciutkie i pachnące. Polecam!!! Składniki na ciasto drożdżowe, idealne na pizzę, calzone lub bułki śniadaniowe 500 g mąki pszennej (tortowej, dobrej jakości) 250o g ciepłej wody(...)posypania      Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej wgłębienie, wsypujemy w nie drożdże, cukier, wlewamy wodę i odstawiamy na 2-3 minuty (jeśli przygotowujemy ciasto ze świeżych drożdży najpierw ucieramy drożdże z cukrem i 50 ml ciepłej wody, dodajemy do mąki i czekamy około 5-10 minut, aż drożdże podwoją objętość). Po tym czasie dodajemy

Rozpustne gotowanie
Pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem. 225

wolne, więc smażę pączki ;p Dziś kolejna odsłona tych krągłych pyszności, a mianowicie kardamonowe pączki z nadzieniem z jabłek i z lukrem cynamonowym. Pycha!!! Mięciutkie, pulchne ciasto, kwaskowaty mus jabłkowy i pachnący lukier. Mówię Wam: COŚ WSPANIAŁEGO! Żałowałam, że nie robiłam z podwójnej porcji ;( Pączki można również nadziać dżemem, marmoladą, myślę również, że czekośliwka też by tu pasowała. Jeśli ktoś(...)połączenia składników. Do wyrośniętego rozczynu wlewamy mleko z masłem i jajkami, dodajemy przesiany cukier puder, kardamon, sól i ekstrakt waniliowy. Za pomocą miksera (końcówki z hakami) wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (nie krócej jednak niż 10 minut). Gotowe oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, czyli aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto rośnie

Rozpustne gotowanie
Bułeczki zajączki. 150

widać zaczynam przygotowania do Wielkiej Nocy. W tym roku, ku uciesze najmłodszego członka naszej rodziny, upiekłam zajączki z maślanego ciasta drożdżowego. Synek był zachwycony, my z resztą też! Ciasto jest miękkie, puszyste, pachnące i bardzo smaczne. A zajączki wyglądają uroczo! W tym roku zamiast  chlebka do koszyczka  poświęcimy maślanego zajączka, niech będzie raz inaczej ;). Ja przygotowałam ciasto(...)ściereczkę i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły podwajając swoją objętość.     Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, cukier, sól, i tyle mleka żeby otrzymać elastyczne, gładkie ciasto, nie może być rzadkie, ani twarde, ma być miękkie i łatwe do wyrabiania. Po około 5 minutach dodajemy letnie masło i zagniatamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie
Sernik nowojorski z czereśniami 208

łyżki cukru pudru (50 g) 2 łyżki kakao (30 g) 1 żółtko szczypta soli Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i kakao. Posiekaj masło i dodaj do mąki. Zagnieć szybko ciasto i wyłóż nim okrągłą formę, zarówno spód, jak i boki na wysokość  ⅓  wysokości tortownicy. (Ciasta z pewnością trochę zostanie). Ciasto ponakłuwaj widelcem, a formę schłodź przez 30 minut(...)masa stanie się idealnie gładka. Masę serową wylewamy na upieczony i wystudzony spód. Następnie formę wkładamy w większe naczynie o podobnej wysokości i wlewamy doń wrzącej wody. (Formę z ciastem można dodatkowo zabezpieczyć folią aluminiową bądź spożywczą, by uniknąć kontaktu sernika z wodą). Wstawiamy wszytko do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 180 °C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę

Food Square

Proponowane wyszukiwania