Nadziewane pierniczki z ciasta na piernik staropolski już gotowe, więc teraz czas na docelowy wypiek :) Robienie piernika staropolskiego składa się z trzech etapów- przygotowania ciasta, pieczenia blatów oraz przekładania i dekorowania. Ciasto już od dawna jest, więc czas na kolejny etap :) Blaty pieczemy na 5-7 dni przed świętami. Dajemy ciastu 2-3 dni na skruszenie i po tym czasie przechozimy to ostatniego etapu, o którym napiszę wkrótce :) SKŁANIKI (3 nieduże blaty 30x20 cm) 1/2 ciasta z tego przepisu m... czytaj dalej...
Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.
Czytaj dalej...