Ciasto z rodzynkami lub śliwkami kalifornijskimi – jak wolicie, jak lubicie… Dużo kremu, delikatny, puszysty, kakaowy biszkopt, czekolada zdobiąca wierzch ciasta… To nie może nie smakować Typowe ciasto ‚masiaste’. I choć ostatnio jestem zwolenniczką lekkich ciast na bazie lekkiego kremu śmietankowego, tak uwierzcie mi, że od czasu do czasu marzą mi się takie konkretne, takie właśnie masiaste ciasta(...)wsypujemy do ubitych z cukrem jajek. Ubijamy krótko, na niskich obrotach miksera, do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Inna
Made By Mom And SonSkładniki na ciasto (około 50-60 pierogów) 500 g mąki pszennej lub tortowej 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 - 240 mililitrów) 4-5 łyżek oleju 1 jajko rozbełtane 1 łyżeczka soli Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Uwaga - zamiast jajka, oleju i wody można dodać do mąki bardzo gorące mleko - 2 niepełne szklanki mleka na 500 mąki(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przygotowanie pierogów ręcznie Sól rozpuszczamy we wrzącej wodzie Bardzo powoli wlewamy wodę z solą cały czas mieszając. Kiedy woda zostanie wchłonięta do ciasta również powoli dodajemy rozbełtane jajko i olej i nadal wyrabiamy. Ciasto należy wyrabiać do czasu aż będzie elastyczne, zajmuje to około 10-15 minut. Konsystencję ciasta możemy regulować dodając niewielką
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKhobar , tym bardziej rozsmakowuję się w arabskich słodyczach. Na poczatku często miałem wrażenie, że wszystkie są mocno przesłodzone, teraz już mi to niemal nie przeszkadza. Reweleacyjne jest moim zdaniem ciasto Om Ali , na które przepis dostałem od Hossama , a ostatnio moim faworytem stał się pochodzący z Libanu deser mafroukeh. Mafroukeh jest chyba zupełnie nieznany w Polsce(...)się gotować dodać sok z cytryny, zmniejszyć ognień i gotować do czasu, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Na ciasto mafroukeh 2 szklanki semoliny lub jeśli macie dostęp to knafeh mafroykeh 1/2 szklanki klarowanego masła lub 1/2 kostki masła niesolonego 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka posiekanych, uprażonych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataupiekliśmy wreszcie taką szarlotkę za jaką tęskniłem- z dużą ilością jabłek z cynamonem, gałką muszkatołową i pyszną bezową pianką. Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm Ciasto 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 90 g cukru pudru lub bardzo drobnego białego cukru 2 jajka 16 g cukru waniliowego (jedno małe opakowanie) 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia Przygotowanie ciasta Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.. Dodać pokrojone na małe kawałki masło i żóltka i szybko wyrobić. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażalnika. Na wysmarowanej masłem i obsypanej mąką blasze ułożyć warstwę mocno schłodzonego ciasta dociskając je dokładnie do powierzchni blachy, a następnie ponakłuwać widelcem. Boki formy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBarwniki spożywcze Przygotowanie: Białka ubić mikserem na sztywną pianę . Dodać cukier i miksować dalej, aż cukier się rozpuści. Następnie dodawać kolejno: żółtka , mąkę , olej i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną pozostawić białą a do drugiej dodać wybrany barwnik – (bądź podzielić na mniejsze porcje i stworzyć kilka kolorów). Ja używam barwników w proszku . Blaszkę do pieczenia(...)muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto należy nakładać w następujący sposób. Najpierw łyżkę ciasta jasnego na dno i łyżkę ciasta kolorowego. Następnie kolejna łyżka ciasta jasnego w środek i tak dalej, naprzemiennie, aż ciasto będzie sięgać 2/3 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 15-20 min.* *Doświadczenie nauczyło mnie, że najlepiej sprawdzać wykałaczką. Piekarniki mają różną moc nagrzewania się
Za drzwiami kuchniWspólne pieczenie pierniczków to wielka frajda , o czym mieliśmy okazję przekonać się z chłopakiem przed Świętami. Nigdy wcześniej nie robiłam tych kultowych Bożonarodzeniowych ciasteczek , choć samo wykonanie ciasta jest bardzo proste, a dekorowanie barwnymi lukrami otwiera pole do popisu gospodyni w każdym wieku Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze(...)Składniki: 4 szklanki mąki 4 łyżki miodu (jeśli użyjemy sztucznego, pierniki szybciej zmiękną) 1 ½ szklanki cukru 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 torebka przyprawy piernikowej 3 jajka (dwa do ciasta, jedno do smarowania) ½ szklanki ciepłego mleka Przygotowanie: Na stolnicę wysypać mąkę . Mód rozpuścić na małym ogniu. Gdy będzie już rzadki, wlać do mąki i siekać nożem aż do połączenia. Następnie
Za drzwiami kuchniborowików w całym domu…. U mnie uszka zaczynają znikać jeszcze przed Wigilią, dlatego lepiej przygotować większą porcję niż pozornie potrzeba. Też tak macie? Składniki: (na ok. 100 uszek) Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz: 20 g suszonych borowików 300 g pieczarek 1 cebula łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie: Farsz: Borowiki(...)maśle , po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu razem z borowikami do czasu, aż odparuje cała woda. Doprawić solą i pieprzem . Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko , olej i sól . Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wodę według potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i cienko rozwałkowujemy. Następnie kroimy
Za drzwiami kuchnijestem zbytnią miłośniczką ciast, ale od czasu do czasu przy okazji niedzieli zdarza mi się coś upiec do kawy. Dzisiejsze ciasto piekłam z myślą o końcu karnawału, co dla mnie oznacza pożegnanie z cukrem na kilka tygodni. W cieście nie ma jajek (można zatem zaserwować dla znajomych wegan), a puszystość osiągnęłam dzięki reakcji chemicznej ;) proszku do pieczenia z octem. Brzmi(...)wierzcie mi, że smakuje niesamowicie. Świeże jest niezwykle chrupiące, szczególnie na brzegach. Podane proporcje są na małą foremkę (27cm x 18cm x 3 cm) , bo to jedno z tych ciast, które są dobre zaraz po upieczeniu i ostudzeniu. Szybkie ciasto kakaowe bez jajek Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao łyżka dobrze zmielonej kawy łyżeczka proszku do pieczenia
Weekendy w domu i ogrodziepracy. Można go zjeść na zimno albo podgrzać w mikrofali w firmie. Można włożyć do środka, co tylko wpadnie nam pod rękę. Jest to zatem kolejny przepis "nawinie" ;) Ciasto zaproponowane przeze mnie można zastąpić własnym wypróbowanym przepisem na ciasto na pizzę. Składniki: ciasto: 9 czubatych łyżek mąki pszennej ok. pół szklanki ciepłej wody łyżeczka suszonych drożdży łyżeczka soli oliwa nadzienie(...)oliwa sól czosnek suszony 10 plasterków wędliny typu salami 6 plastrów szynki lub polędwicy 3 plastry żółtego sera ser typu mozzarella 4 pieczarki rozbełtane białko, żółtko lub jajko Zagnieść ciasto jak na pizzę. Oliwę dodać pod koniec wyrabiania. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na coś w kształcie
Weekendy w domu i ogrodzieZwykle piekę chleb w niedzielę. Dziś był wyjątek od reguły. Choroba chorobą, ale jeść coś trzeba. Wczoraj wieczorem resztkami sił wyrobiłam ciasto. Dziś dorzuciłam oliwki, jakby mi goryczy w ustach było mało ;( Chleb mieszany na zakwasie z oliwkami Wieczorem : Składniki na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm: zakwas z poprzedniego wypieku ( (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać(...)pierwszy zakwas) 220 g mąki razowej żytniej 230 g mąki pszennej 30 g siemienia lnianego łyżeczka soli pół łyżeczki cukru Z wymienionych składników w dużym garnku wyrobić ciasto, dolewając tyle wody, by masa dawała się wyrabiać drewnianą łyżką. Mieszać, aż w cieście pojawią się pęcherze powietrza (ok. 6 minut). Odstawić na noc do wyrośnięcia, nakrywając wilgotną ściereczką. Rano następnego dnia
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczka soli 6 suszonych śliwek duża garść suszonych żurawin przefiltrowana woda W sobotę wieczorem 200 g mąki uprażyć na patelni. Ja robiłam to na dwie raty. Wyrobić ciasto z uprażonej i zwykłej mąki, zakwasu, soli, cukru, kminku i wody. Konsystencja ma być gęsta, ale taka, by można było ciasto wyrabiać drewnianą łyżką. Gdy ciasto nabierze powietrza, dodać owoce(...)Wymieszać. Przykryć ciasto mokrą ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia. W niedzielę rano odłożyć do pojemnika garść ciasta na następny wypiek. Warto zwrócić uwagę, by nie wkładać do pojemnika owoców. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać mieszanką płatków owsianych, ciemnego i złocistego siemienia lnianego (ok. 2 łyżek). Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ponad
Weekendy w domu i ogrodzieciasto robiłam na zamówienie, bo sama za ciastami przekładanymi nie przepadam. Czego się jednak nie robi dla Rodzinki ;) Oni będą mieli uciechę z jedzenia, ja miałam radochę z robienia i trochę zegarmistrzowską papraninę podczas ozdabiania. Składniki (na formę (35x24x5) cm: Ciasto pół kilograma mąki pół margaryny 1/4 szklanki cukru 2 jaja 3 kopiaste łyżki skrystalizowanego miodu łyżeczka proszku(...)pieczenia mąka do posypania stolnicy Dwie formy wyłożyć papierem do pieczenia. Z wymienionych składników zagnieść ciasto. Po wyrobieniu będzie kleiło się do rąk. Ciasto podzielić na dwie części. Stolnicę wysypać mąką. Rozwałkować na niej blaty do przekładańca. Zwinąć na wałek rozwałkowane ciasto i wyłożyć je do form. Nie robić żadnych rantów! Blaty muszą być płaskie. Jeśli w rogach brakuje ciasta
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto jest przepyszne i do tego banalne w wykonaniu. Ot zwykłe/niezwykłe kruche ciasto przełożone budyniem. Po spróbowaniu jednego kawałka, ma się ochotę na kolejny i tak dalej... Ciasto idealnie słodkie. Z blachy znika w mgnieniu oka. Kroi się go idealnie, tylko należy pamiętać, żeby przed podaniem całkowicie ciasto wystudzić. Polecam z czystym sumieniem, nie tylko do niedzielnej kawki(...)ciasto budyniowe' Składniki: - 4 żółtka - 1 niepełna szklana cukru - 3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka śmietany (użyłam zwykłej 18%) - 1 łyżka octu - 200g masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker'a - 2 budynie śmietankowe Dr.Oetker'a - 900 ml mleka Budynie ugotować w mleku i przestudzić. Z pozostałych składników wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z nich zawinąć
CookYourselfburakami i do tego surowymi :)) i rukolą. Pycha! Słodkości nadaje jej karmelizowana cebula. Pizza jest na cienkim spodzie, więc jeśli chcecie mieć ją na grubszym, nie radzę Wam rozwałkowywać ciasta tak cienko ;) 'pizza z karmelizowaną czerwoną cebulką, burakami i rukolą' Składniki (na 2 pizze dla 2-3 osób): * ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 op drożdży instant (7g) - 200ml mleka(...)łyżeczką mąki, w 5 łyżkach letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia na ok 10 min. Mąkę wymieszać z solą, dodać oliwę, wodę, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyłożyć do nasmarowanej oliwą miski. Odstawić na 1h do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Cebule pokroić w półksiężyce. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Doprawić solą i pieprzem. Gdy już
CookYourselfMoja pierwsza w życiu wuzetka. Matko ile to ja czasu jej nie jadłam. Jest pyszna. Z prawdziwą bitą śmietaną i odpowiednio nasączonym ciastem. Już wiem, czemu ja sklepowych nie lubię. Po pierwsze są za słodkie, po drugie za wilgotne i ta sztuczna bita śmietana. Domowa jest o niebo lepsza. Aaaa i ta polewa z gorzkiej czekolady - palce lizać. Polecam(...)wuzetka' Składniki: * ciasto: - 7 jajek - 2/3 szklanki gorzkiego kakao - 2/3 szklanki mąki pszennej - 2/3 szklanki cukru * masa: - 1l śmietany kremówki (schłodzonej) - 3/4-1 szklanka cukru pudru - 1 łyżka żelatyny* * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka * dodatkowo: - 1 słoiczek powideł śliwkowych - sok z 1 limonki - 5 łyżek malibu Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka
CookYourself