ciasto - 162258 przepisów (strona:1651/10818)

Kruche ciasto z jeżynami 144

Składniki na ciasto mąka pszenna, 300g margaryna, 200g cukier, 100g jajko, 1 duża szt proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki Składniki na kruszonkę margaryna, 50g mąka pszenna, 60g cukier, 90g Owoce jeżyny, 500g cukier puder, 3 łyżki  Przygotowanie           W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto. Początkowo siekamy nożem, później szybko wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy(...)ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. W osobnym naczyniu przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy palcami, aż powstanie coś w rodzaju mokrego piasku.   Jeżyny delikatnie płuczemy. Ciastem z lodówki wykładamy dno i boki (na wysokość 1/2cm - nie więcej) blaszki wysmarowanej delikatnie margaryną. Na ciasto wykładamy jeżyny, rozkruszamy na wierzchu posypkę. Pieczemy około 45 minut. Na 10 minut przed

Gotowanie moimi oczami
Rogale Marcińskie 174

rogale Marcińskie robiłam w zeszłym roku, ale nie zdążyłam wrzucić przepisu.  Jedno jest pewne przygotowanie rogalików od postaw jest wyzwaniem, ale smakują wybornie. Polecam wykonie ciasta na macie silikonowej, ułatwi to Wam pracę. prze pis z nale ziony tutaj Składniki - nadzienie: 250 g białego maku 240 g biszkoptów, zmielonych na drobne okruszki 1/2 szklanka cukru 120 g orzechów arachidowych(...)Następnie do ciepłej masy dodajemy rodzynki, orzechy arachidowe  oraz esencję migdałową i całość mieszamy. Gotowa masę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Składniki - ciasto (18 sztuk): 4,5 szklanki mąki pszennej (typ 500 ) 2 jajka 1/2 kostki drożdży 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 3,2% 60 ml oleju 1 płaska łyżeczka soli

Delicious Titbits
pyszne ciasto z mrożonej dyni... 166

opakowanie, wiśnie 1 szklanka/mrożone, kolorowa posypka - ile potrzeba w rozdrabniaczu rozdrobnić dokładnie dynię aby były 3 szklanki miazgi, włożyć do woreczka i zamrozić, tak przygotowane dynię używam do ciast po odmrożeniu na sitku, można użyć dyni świeżej bez mrożenia mikserem utrzeć jajka, cukier na kogel-mogel, wlać mleko, olej i zmiksować wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon(...)utrzeć na jednolitą masę wsypać odmrożoną na sitku dynię i połączyć składniki, tortownica 24 cm, dno włożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, wlać ciasto piec w 200 C około 50-60 minut, wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty: jeden cieńszy na spód, można delikatnie nasączyć np. herbatą z cytryną zimną śmietanę ubić z galaretką agrestową i posmarować śmietaną blat

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto cynamonowe z jabłkami w budyniu 142

Ciasto czekoladowe, cynamonowy biszkopt i jabłka w budyniu to kwintesencja jesiennych smaków. Ciasto lekkie i bardzo aromatyczne. Jeśli komuś może wydawać się zbyt suche, blaty ciasta można naponczować herbatą. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto czekoladowe: 100 g gorzkiej czekolady 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 6 jajek 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu na nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 l mleka 4 łyżki cukru 125 g masła łyżeczka cynamonu Przygotować ciasto czekoladowe: czekoladę rozpuścić nad parą. Masło, cukier puder i kakao rozpuścić i wystudzić. Dodać żółtka, czekoladę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Białka ubić na pianę i delikatnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 182

serowe bułeczki to pyszna i szybka opcja na weekendowe śniadanie. Czy z jajecznicą, czy z wędliną, czy z pomidorem, czy nawet z samym masłem – robią wrażenie. Lekkie, wilgotne ciasto w środku, na zewnątrz apetyczna złota skorupka. Kto się oprze? Do tych bułek nie nadaje się żaden serek z pudełka typu Philadelphia czy President . Poszukajcie dobrego, tłustego sera twarogowego. Ten, który(...)partiami, dodajemy ją do masy jajecznej. W zależności od wilgotności sera może się okazać że potrzebujecie tylko 250g mąki. Jeśli ser jest mocno wilgotny, przyda się 300g. Szybko wyrabiamy ciasto na lekko podsypanej mąką stolnicy. Ze względu na zawartość sera to ciasto będzie lepkie. Stolnicę podsypujcie tylko odrobiną mąki – im mniej będzie jej dodane ‘ekstra’, tym bardziej miękkie i puszyste

Karo in the Kitchen
Ciasto Rzeszowiak 214

Ciasto Rzeszowiak- czyli połączenie trzech ciast: makowca, sernika i orzechowca. Efektowne, ale niestety pracochłonne. Gdy zobaczyłam przepis, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie zawiodłam się ;) Ciasto jest wyborne! Doskonałe na zbliżające się święta Bożego narodzenia. Bardzo polecam. Przepis zaczerpnęłam z programu pani Ewy Wachowicz.   Składniki: (na blaszkę 24x40 cm) Ciasto kruche:  250 g mąki pszennej(...)śmietankowy  6 żółtek  2 łyżki cukru waniliowego  1 łyżka mąki ziemniaczanej  Dodatkowo:  10 białek  szczypta soli  cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykleić do blaszki 24x40 cm wyłożonej papierem

Nastoletnie Wypiekanie
Lekcja 1: Pierogi ruskie. Przedmiot: Wstęp do ciastodynamiki stosowanej. 154

Syllabus. Wstęp do ciastodynamiki stosowanej semestr 9, liczba godzin:15, liczba ECTS:1 Student opanowuje podstawowe umiejętności w dziedzinie nauk mąkoznawczych i wodoznawczych. Potrafi samodzielnie przygotować i rozwałkować ciasto pierogowe. Zaliczenie na ocenę. Kolokwium teoretyczne i test praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami, z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów(...)średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana i zeszklona na odrobinie oleju średnia cebula cząber c) naczynia garnek i patelnia praska lub widelec stolnica/blat szklanka butelka lub wałek Wykonanie: a) ciasto 1. Weź miskę/stolnicę/dużą deskę. Przesiej mąkę i dodaj sól. 2. Do goracej wody w szklance dodaj olej. Zamieszaj. 3. Wlej wodę z olejem do mąki. Mieszaj szybko

Fiolka w kuchni
zwyczajny pszenny razowiec 237

odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin  ( najlepiej na noc). Na drugi dzień d o wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb), d odajemy resztę pszennej razowej mąki, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które(...)jednak możemy wyrabiać w rękach.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką misie, zostawiając go na godzinę, w ciepłym

Miód i pieprz
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie 186

bardzo chętnie dzielę się moim zakwasem, więc jeśli ktoś chętny- zapraszam!   Składniki: ZAKWAS 50 g startera zakwasu 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 90 ml wody CIASTO WŁAŚCIWE 175 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki orkiszowej typ 1850 1 łyżeczka soli 325 ml wody 2 garści ziaren słonecznika Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM(...)Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. W DNIU PIECZENIA Zakwas jest gotowy, jeśli da się wyczuć lekko kwaśny zapach i po rozsunięciu ciasta widać, że jest napowietrzone i ma gąbczastą strukturę. Z przygotowanego zakwasu odważamy 175 g, resztę przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki (przyda nam się do kolejnego pieczenia). Do zakwasu

Smakowity Blog Kulinarny
Rolada Żyrafa 259

Rolada Żyrafa z bitą śmietaną i bananami... Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 80 ml wody 45 ml oleju 3/4 szklanki mąki 4 łyżki kakao Krem: 500 ml śmietany 30 % 2 śmietan fixy 4 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 2,3 banany (w zależności od wielkości) Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę, dodajemy(...)mąkę, wodę i olej. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 3 łyżki cukru i jeszcze chwilę miksujemy. Białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy 6 łyżek ciasta do woreczka cukierniczego, obcinamy rożek i wyciskamy wzór z ciasta na blasze piekarnikowej (u mnie 33 x 40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy wstępnie narysować

Pelusiowa Kuchnia
Ciasto „Cmentarz” 409

świętujemy całą noc. Jemy wówczas straszne palce wiedźmy, przerażające oczy, czy muffinki ociekające krwią :) Czemu by nie zjeść fragmentu „cmentarza”? :) W tym roku proponujemy Wam bardzo ciekawie wyglądające ciasto o niebagatelnym smaku brownie. Gwarantujemy piorunujące wrażenie na wszystkich uczestnikach Hallowenowej imprezy :)  Inspiracje na to ciasto zaczerpnęłyśmy z tego bloga .  Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Czas przygotowania(...)minut + 40 minut pieczenia Ilość porcji: Duża blacha około 24 na 30 centymetrów Składniki: Na ciasto: 300g cukru 200g mąki pszennej 200ml mleka 175ml oleju 50g kakao 4 jajka 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 150g gorzkiej czekolady 100ml śmietany kremówki Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Barwnik spożywczy (biały, szary

Kolizje Smaków
Ciasto marchewkowe z bakaliami i kremem 175

Ciasto marchewkowe z bakaliami i kremem Po tygodniowym urlopie zabieram się ostro za robotę. Wróciłam wypoczęta, pełna nowych pomysłów i wyzwnań. Podpatrzyłam to i owo na innych stołach i na start z biegu na moim stole pojawiło się ciasto marchewkowe z chrupiącymi migdałami, soczystym ananasem, a wszystko pokryte kremem mascarpone i posypane obficie granatem. Idealne ciasto na halloween. Proste, smaczne(...)cukier, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy korzenne i migdały i mieszamy. Następnie wlewamy olej, wbijamy całe jaja i miksujemy. Marchewkę zcieramy na tarce, ananasy kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 26 cm) i pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut. Ciasto studzimy. Śmietanę ubiamy na sztywno

na moim stole...
Europejski Festiwal Smaku - warsztaty kulinarne nad Bystrzycą dla mieszkańców Lublina 161

olejem! Wg mnie podpłomyki to takie szybkie chlebki, które wrzucało się na płytę studzonego pieca w kuchni. Placki te nie potrzebują wysokiej temperatury aby urosły. Im szybciej wyrobimy ciasto, tym podpłomyk jest lżejszy, niezbity i puszysty, łatwo się go rwie w dłoniach. Ja wyrabiam ciasto na podpłomyki ze 100 g mąki pszennej w ciągu kilkunastu sekund. I naprawdę nie potrzeba(...)sody oczyszczonej i cukru. Z racji tego, że gotowaliśmy bez soli, na warsztatach kulinarnych jej nie użyliśmy (w tradycyjnych podpłomykach jednak szczyptę soli dodaje się na taką ilość mąki). Ciasto najlepiej w yrobić szybko, energicznie łyżką w misce, a gdy odchodzi od miski, jest luźne i można je rozciągać w rękach przy pomocy siły grawitacji, to znak aby je przełożyć

Right Behind The Kitchen
Ciasto chałwowe bez pieczenia 5507

Szybkie ciasto dla miłośników chałwy. Takich na prawdę miłośników-miłośników. Do ciasta wykorzystamy 200g chałwy na małą keksóweczkę ;) Ale szczerze - polecam. Nawet ja, która za chałwą aż tak nie przepadam, zjadłam kawałeczek - bo na prawdę malusim kawałeczkiem można się zasłodzić. Plusem ciasta jest to, że się go nie piecze i całość - od zrobienia budyniu do podania ciasta gościom - trwa(...)Wiadomo, najlepiej gdyby ciasto przeleżało noc ale po min 3h w lodówce jest równie smaczne. Składniki na keksówkę/naczynie żaroodporne (10x20 cm) * budyń: - 1 szklanka mleka - 1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej - 1 łyżka płaska mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka cukru (ostrożnie, bo i bez cukru ciasto jest słodkie) - 200g chałwy - 75g miękkiego masła * polewa: - 50g gorzkiej czekolady - 50ml mleka

CookYourself
Czekoladowa kopuła z malti keksami 366

Czekoladowe ciasto na bazie coli, lekkie puszyste i mega czekoladowe, zwieńczone kremem czekoladowo-kawowym, kropką nad" i "są malti keksy-chrupiące kuleczki z ciasteczek w polewie- to od nich się zaczęło J Pomysł na to ciasto powstał właśnie dzięki paczce ambasadorki Streetcom, to efektowny deser na różne okazje. Jeśli również masz ochotę zostać ambasadorką Streetcom  wystarczy,  że zalogujesz(...)się na stronie i zaczniesz wypełniać ankiety, polecam bo kampanie są świetne! Składniki: Ciasto na tortownicę o wym 22 cm 2 jajka 20 dag mąki tortowej 15 dag cukru trzcinowego brązowego 100 ml oleju roślinnego 150 ml coca coli 2 łyżki kakao 30 g startej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania