ciasto - 164325 przepisów (strona:1643/10955)

Pączki pieczone w piekarniku z dżemem truskawkowym (Fit) 261

się udało? Sądzę, że tak! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 70 minut + około 1,5 h na wyrośnięcie Ilość porcji:  około 20 pączków Składniki: Ciasto: 360g mąki pełnoziarnistej pszennej 170g masła 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 3 jajka 2 łyżki ksylitolu ½ łyżeczki brązowego cukru Szczypta soli Dodatki: Dżem truskawkowy , najlepiej własnej roboty Lukier pomarańczowy(...)kilka kropli cytryny RADA: Jeśli pączki mają być jeszcze bardziej odchudzone to zamiast lukru polejcie je roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą z dodatkiem masła Przygotowujemy rozczyn na ciasto. Mleko delikatnie podgrzewamy na palniku lub w mikrofalówce. Kiedy będzie letnie, przelewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy drożdże oraz jedną łyżkę mąki pełnoziarnistej pszennej, jedną łyżeczkę ksylitolu i ½ łyżeczki brązowego cukru. Dokładnie

Kolizje Smaków
Paluchy z Nutellą 355

Bywają takie dni, kiedy na przygotowanie czegoś słodkiego na deser mamy dosłownie kilka chwil, w takich wypadkach dobrze mieć wypróbowane ekspresowe przepisy. U mnie takim awaryjnym rozwiązaniem często bywa ciasto francuskie. Dziś mam dla Was pomysł na paluchy z ciasta francuskiego z Nutellą, których przygotowanie jest naprawdę błyskawiczne :) Potrzebne będą: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 białko Nutella cukier puder(...)posypania Odpakowujemy ciasto francuskie, można lekko je rozwałkować, żeby wyrównać wszystkie zagniecenia. Do białka dodajemy odrobinę wody i roztrzepujemy w miseczce. Smarujemy połowę płatu ciasta francuskiego Nutellą-brzegi powinny zostać wolne, żeby łatwo dało się je skleić. Składamy ciasto na pół i dociskamy lekko brzegi. Wierzch smarujemy białkiem. Ciasto tniemy na paski o szerokości około 1-1,5 cm, zwijamy

Ciastkozercy
babka z ryzem 232

ryżu 1 duża pierś kurczaka 4 i pół szklanki bulionu z kurczaka (gotowanego) parę orzeszków do dekoracji 2 -3 łyżki płatków papryki 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu sól Składniki ciasta 2 jajka 4 łyżki jogurtu 100 g margaryny 1 opakowanie proszku do pieczenia sól mąki ile zbierze(około 0,5 kg) Wykonanie Ugotować w osolonej wodzie kurczaka ,a następnie(...)samej wodzie ugotować umyty ryż .Przestudzony ryż, połączyć z kawałkami mięska i doprawić pieprzem i płatkami papryki. Wysmarować formę masłem ,lub margaryną i na dno wyłożyć orzeszki, Przygotować ciasto. Składniki wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 3/4 i 1/4 Rozwałkować 3/4 ciasta w formie kola (u mnie ) i wyłożyć formę ,zawijając ciasto poza nią. Wypełnić teraz formę farszem

w mojej kuchni
Eklerki dulce de leche 198

Polecam eklerki - idealne na właśnie trwający karnawał. Ekler to podłużne ciastko z parzonego ciasta, po upieczeniu przekrojone na pół i wypełnione kremem lub bitą śmietaną. Po raz pierwszy zmierzyłam się z ciastem parzonym i sama nie wiem czemu nigdy wcześniej nawet nie próbowałam. Pewnie dostojnie puszące się ptysie w cukierniach sugerowły, że to prawdziwy cukierniczy majstersztik. A to jedno(...)najprostszych ciast. Nie zrobisz zakalca, składniki się nie zwarzą, naprawdę trudno je zepsuć. Eklerki upiekłam z mąki orkiszowej, a tradycyjny krem budyniowy zastąpiłam mascarpone z dulce de leche. Nie ma prostszego kremu do przygotowania, a smak rewelacyjny! Wierzchy dodatkowo oblane czekoladą - po prostu "niebo w gębie". Bardzo, bardzo polecam! Składniki na ciasto (około 30 sztuk): 125 g mąki pszennej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte” 1034

Dzisiaj prawdziwa rozpusta :). Pyszne, czekoladowe ciasto z bananami. Słodkie, bardzo czekoladowe i na jednym kawałku nie można poprzestać. Wygląda apetycznie i uświetni niejedno przyjęcie. Przed przystąpieniem do pracy proszę dokładnie przeczytać przepis. Dostałam go od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., której bardzo dziękuję :), trochę go zmodyfikowałam. Bardzo polecam.   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ostygnięte

Mała Cukierenka
Calzone 286

mięso mielone wieprzowe oraz przyprawy. Nie dodawałam sera ze względu na moją nietolerancję laktozy, a że łasuch jestem to i tak bym zjadła a potem odchorowała. Przepis na ciasto pierogowe pochodzi z wycinków z gazet.  Z podanego przepisu wyszły mi 4 pierogi. Składniki ciasto: 420 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki ziaren kminku 2 – 3 łyżeczki suszonego majeranku(...)suszonych drożdży 250 g ciepłego mleka 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania ciasta: Mleko podgrzać wsypać drożdże i odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać z przyprawami, dodać sól, oliwę oraz mleko z drożdżami. Zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Gotowe ciasto zostawić na 1 – 2 godziny w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Składniki na nadzienie: 1 opakowanie mrożonych warzyw

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi z kaszanką 300

farsz jest wyrazisty. Robiłam taki farsz po raz pierwszy, użyłam pysznej kaszanki domowej roboty ( sami ją zrobiliśmy na warsztatach ) i naszej domowej kapusty kiszonej. Jeżeli nie wykorzystacie całego ciasta, z reszty warto zrobić makaron. Bardzo polecam, warto takie pierogi zrobić :)  składniki ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz ok 200 g kaszanki 1 średnie cebula(...)kapusty kiszonej 5 - 6 ząbków czosnku majeranek sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić

Stare Gary
Pączki z kajmakiem 1084

Pączki z kajmakiem to idealna propozycja na tłusty czwartek. Tradycyjne ciasto drożdżowe na pączki i pyszna masa kajmakowa (krówkowa) - czy może być pyszniejsze połączenie? :) Pączki uformowałam w podłużny kształt, żeby odróżniały się od tych klasycznych. Można je nadziewać przed lub po usmażeniu, nakładając kajmak na całą długość pączka, jeśli robimy to przed smażeniem lub nadziewając go w dwóch miejscach(...)mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, utarte z cukrem żółtka, resztę wody (lub mleka), ekstrakt z wanilii oraz wódkę, składniki wymieszać, wyrabiać przez kilka minut (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub ręcznie), następnie stopniowo dodawać rozpuszczone masło, dalej wyrabiając - ciasto należy wyrabiać w sumie 15-20 minut ręcznie lub 10-15 minut mikserem, ważne jest, aby do ciasta wtłoczyć

Smakołyki Bereniki
Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą 418

Ciasto które zachwyca porzeczkowym aromatem, jest wilgotne niczym tort, pyszna masa z mleka w proszku i serków homogenizowanych tylko dopełnia smaku a warstwa czekoladowa to kropka nad „i”    Godne polecenia. Składniki: Ciasto porzeczkowe: 6 jaj ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka 5 łyżek oleju roślinnego 1 płaska łyżeczka sody 1  łyżeczka(...)kostki masła 2 żółtka 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao ¾ szklanki cukru 1 galaretka z czarnej porzeczki 50 ml rumu 7 dag mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: Ciasto: Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, wlewamy mleko oraz olej, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy

Wanilia i Kardamon
Bułeczki cynamonowe 181

słodko. Po trzecie uwielbiam cynamon. A po czwarte... koniecznie musicie upiec te bułeczki, są boskie ! Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Czas przygotowania:  180 minut Składniki  na 20 bułeczek Ciasto: 250 ml letniego mleka 50 g drobnego cukru trzcinowego 20 g świeżych pokruszonych drożdży 90 g topionego masła 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej 1 jajko 500 g mąki pszennej(...)gorzkiej czekolady 50 g topionego masła 80 g brązowego cukru 2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego kardamonu Wykonanie: Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta, oprócz mąki. Mieszamy, aż uzyskamy gładką masę, po czym stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie dochodziło od miski. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 60 minut

Kulinarne przygody Gatity
Faworki (chrust) 233

łyżeczki soli 1 l tłuszczu do smażenia (oleju, smalcu itp.) Cukier puder do posypania Przygotowanie:  Mąkę, żółtka. śmietanę, spirytus, cukier puder, sól umieszczamy w dużej misie i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i nie lepić się do rąk. Jeżeli ciasto wychodzi zbyt lepkie, to dodajemy trochę mąki, a jeżeli nie wchłania całej mąki to więcej śmietany. Tak zagniecione(...)ciasto wstawiamy do lodówki na 30 min, aby odpoczęło i było bardziej podatne do wałkowania. Odpoczęte ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm, po czym wycinamy prostokąty o wymiarach 10x8 cm jeżeli chcemy większe faworki, lub 6x3 cm jeżeli mniejsze. Na środku każdego pasku robimy nacięcie i jeden koniec przewlekamy przez dziurkę, aby wyszła tradycyjna forma chruścika. Tak przygotowane ciasteczka

Kuchnia Łukasza
chałka żyrafa 236

kilka minut aż drożdże ruszą. Masło stopić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać rozczyn, posolić i zacząć wyrabiać. Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Kiedy ciasto będzie wyrobione oderwać niewielki kawałek ( mniej więcej wielkości pięści) a resztę podzielić na połowę. Do jednej dużej części wmiksować  kurkumę. W osobnych miskach rozdzielić kakao: do jednej dać łyżkę(...)drugiej dwie. Do każdej wlać po łyżce mleka. Małą część ciasta wymieszać w tej misce, w której jest więcej kakao. Pozostałe ciasto wymieszać z resztą kakao.Wszystkie kawałki ciasta przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Kiedy ciasto wyrośnie, każdą z części podzielić na 6 kawałków.  Z najciemniejszych kawałków uformować wałeczki długości keksówki, lekko je rozwałkować

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i płatkami owsianymi 287

Powoli przekonuje się do samodzielnego wypieku chleba. Niestety wiedzę o tym mam czysto teoretyczną, a samo wyrabianie ciasta chlebowego i wypiek bochenka chleba odbywa się metodą prób i błędów. Dodatkowo sprawę utrudnia mi fakt, że mieszkanie, w którym obecnie przebywam jest troszkę zimne. A drożdże potrzebują ciepła, aby ciasto wyrosło. Kombinując trochę, w końcu udało mi się wypiec zgrabny, mały(...)bochenek, który jeszcze ciepły pochłonęliśmy z masłem i twarożkiem. Szczerze zachęcam Was do samodzielnego wypieku chleba - zapach unoszący się po domu rekompensuje trud oczekiwania na wyrośnięcie ciasta i upieczenie się chleba :) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 33 x 10 cm. 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej około 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli

W kuchni Katie
Pizza resztkowa 328

Sprzątanie lodówki może skutkować znalezieniem różnych resztek, których szkoda wyrzucić, bo nadają się jeszcze do jedzenia. Można przygotować z nich zapiekankę, potrawkę lub wrzucić na ciasto i upiec placek. Jeśli mamy obawy, że placek będzie wyglądać mało zachęcająco, można go przykryć ( podwójna zakręcona margherita ) lub zwinąć. Składniki : Ciasto na pizzę (na podwójną ilość; wychodzi bardzo puszyste; nadmiar ciasta można przechować(...)misce wymieszać mąkę z solą. Dodać do mąki drożdże, gdy te zaczną rosnąć. Wymieszać łyżką, dodając stopniowo wodę (na początek ok. 100 ml). Odczekać ok. 2 minut. Zacząć wyrabiać ciasto ręką, dolewając ok. 2 łyżek oliwy i ewentualnie dolewając wodę. Gdy ciasto osiągnie jednolitą konsystencję, polać je resztą oliwy, uformować w kulę i zostawić pod przykryciem (pod wilgotną ściereczką

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Tajemniczy Ogród 1026

każdą sobotę mam dla Was przepis na pyszne ciasto. Tym razem zapraszam na lekkie, orzeźwiające ciasto biszkoptowe z musem jabłkowym i masą z serków homogenizowanych. Warto przygotować to ciasto, ponieważ jest przepyszne.  SKŁADNIKI: Biszkopt jasny:  6 jajek, 1 szklanka cukru, 2 szklanki mąki, 8 łyżek oleju, 1 łyżka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, Biszkopt ciemny: 3 jajka(...)łyżki kakao, kakaowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny : Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Biszkopt ciemn

Tradycyjna kuchnia Kasi