Bardzo proste i szybkie ciasto. Jest to chyba najstarszy przepis w mojej rodzinie. Mamuśka robiła go bardzo często, dodając różne owoce. Ciasto rozpływa się w ustach, jest pyszne. Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową lub olejkiem waniliowym lub śmietanowym, dodawać po jednym jajku nie przerywając mieszania. Na koniec mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać(...)gładką puszystą masę. Na górę poukładać połówki śliwek, jeśli użyjecie dużych to pokroić je na 6 kawałków. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 40-45 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i przestudzić, Można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem. Ciasto zachwyca swoją prostotą, polecam bardzo
Kuchnia Pokoleńbyło to proste zadanie. Upiekłam kilka pizz, każdą na innym spodzie, ponieważ to właśnie ten element był największym wyzwaniem. Metodą prób i błędów ostatecznie uzyskałam zadowalający efekt i ciasto chyba idealne - mięciutkie i puszyste, na podstawie tego przepisu . Składniki : Ciasto : 12g drożdży suszonych (instant) 3 szklanki mąki (450g) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)oregano łyżeczka suszonej bazylii duża szczypta słodkiej i ostrej papryki duża szczypta cukru sól, pieprz oliwa i łyżka masła Dodatki : kilka plastrów szynki parmenskiej garść rukoli kawałek parmezanu Przygotowanie : Ciasto : Drożdże wsypać do kubka, zalać niewielką ilością ciepłej, ale nie gorącej wody, dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, aby zaczęły pracować i rosnąć. Do dużej miski przesiać mąkę
Codzienne Gotowaniegryczanej łyżeczka soli pół łyżeczki cukru spora garść suszonych śliwek ok. 400 ml wody Wieczorem wymieszać w dużym garnku mąki, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa ok. 5 minut (im mniej glutenu w cieście, tym krócej trwa wyrabianie ciasta). Dorzucić pokrojone śliwki. Wymieszać. Ciasto będzie miało dość mokrą konsystencję(...)powodu mniejszej ilości glutenu nie będzie się też zbyt klejące. Garnek przykryć wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na kilka (u mnie 8 godzin). Rano ciasto zwiększy swoją objętość. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek (uważajmy, by nie było w nim śliwek). Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
Weekendy w domu i ogrodziekostki margaryny ( miękkiej ) 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 duży cukier waniliowy Przygotuj również : cienki blat biszkoptowy jasny lub cienki blat z ciasta kruchego 1 puszka brzoskwiń Sposób wykonania : B laszkę wyściel papierem do pieczenia ciast. Na spód blaszki połóż upieczony dzień wcześniej blat biszkoptowy lub z ciasta kruchego. Brzoskwinie z puszki(...)długo. Gotową masę serową wylej do formy, wyrównaj. Posyp po całej powierzchni pokrojonymi kawałkami brzoskwiń. Łyżką powbijaj je lekko do masy serowej tak, aby nie było ich widać. Piec ciasto około 1 godziny w nagrzanym piekarniku 170-180 C. Wierzch ciasta powinien się zarumienić na ziemno złoty kolor. Po upieczeniu odstaw ciasto, aby przestygło. Zimne ciasto wyjmij z blachy, udekoruj
Przepisy i porady kulinarnemąki owsianej 150 g o temp. pokojowej Około 4 godzin po zrobieniu zaczynu wymieszaj mąkę owsianą i wodę. Odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 8 - 12 godzin. Ciasto chlebowe (2 bochenki): cały zaczyn cała namoczona mąka owsiana 650 g mąki pszennej chlebowej 230 g wody o temp. pokojowej 150 g sera koziego pleśniowego 8 g zmielonego słodu jęczmiennego(...)pszenną, zmielony słód, kminek i sól. Wymieszaj składniki do ich całkowitego połączenia się, a następnie wyrabiaj 5 - 7 minut, na blacie roboczym lub robotem z hakiem. Po wyrobieniu pozostaw ciasto w spoczynku na 45 minut, oczywiście pod przykryciem. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy. Dwukrotnie rozciągnij je i złóż, po czym rozwałkuj na grubość niecałego centymetra, nadając
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepis pochodzi z "Mojego Gotowania" z września 2010. Ciasto upiekłam wtedy i piekę je co roku, bo jest naprawdę smaczne. Nie może go zatem zabraknąć na moim blogu :) Składniki: Ciasto szklanka mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 120 g zimnego masła 3 łyżki wiórków kokosowych jajko 2 żółtka Masa kremowa 250 ml gęstej śmietany 100 ml cukru + 2 łyżki(...)śmietany, wymieszać i zdjąć z palnika. Zetrzeć do masy skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Wymieszać i odstawić masę, by trochę ostygła. Wymieszać ze sobą suche składniki ciasta. Zetrzeć do nich masło, dodać żółtka i jajko. Zagnieść miękkie i dość luźne ciasto. W foremce (27 x 8 x 3 cm) wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć ciasto (jest
Weekendy w domu i ogrodziedyni, utartej na grubych oczkach 100 g suszonej żurawiny 1 ½ łyżki posiekanego świeżego rozmarynu 1 łyżka soli Drożdże i zakwas rozpuść w wodzie. Dodaj obie mąki, dynię i zagnieć ciasto, ręcznie lub mechanicznie. Używam robota i zajmuje mi to około 10 minut. Kiedy ciasto już jest wyrobione dodaj sól i żurawinę. Zagniataj jeszcze przez 10 minut lub do wytworzenia nitek(...)glutenu. Ciasto dobrze wyrobione to ciasto, które rozciąga się między palcami jak guma do żucia. Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Złóż ciasto kilka razy, przełóż do naczynia, przykryj i znowu pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ponownie złóż ciasto i odczekaj 10 minut. Podziel ciasto na równe porcje i uformuj bagietki. Oprósz z wierzch
codojedzeniakąpieli wodnej by uzyskać taki właśnie efekt. Jego przygotowanie nie wymaga nawet miksera, przeciwnie, mikser jest wręcz niewskazany. Czy dyniowy sernik zagości u Was w domu? Polecam! Składniki: Ciasto: 180 g mąki razowej np. wieloziarnistej 135 g zimnego masła 30 g cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżeczka imbiru Mąkę, cukier puder i przyprawy wsypać do miski, wymieszać(...)Masło pokroić na małe kawałki i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia tak by papier wystawał na zewnątrz - należy zamknąć arkusz papieru w obręczy. Dzięki temu zabiegowi jeśli z sernika wypłynie trochę płynu
maniapieczeniałyżeczką kminku, całość zalewamy szklaną wrzącej wody, mieszany, przykrywamy nakrywką i stawiamy w te samo miejsce w którym odstawiliśmy zaczyn. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy zaparkę, oraz mąkę żytnią razową, mąkę pszenną razową, miód i sól. Całość mieszamy, dodając ( jeżeli będzie(...)taka potrzeba) letnią wodę tak by powstało dość elastyczne ciasto, które możemy wyrabiać w rękach ( ciasto nie może być "za twarde"). Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji zwartego, elastycznego ciasta. Tak wyrobione ciasto, formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta
Miód i pieprzCzęsto są zresztą spożywane jako skądinąd samodzielne danie, wówczas zwykle z dodatkiem skwarków lub sosu. Ich najbardziej charakterystycznym składnikiem są gotowane ziemniaki. Rozbite na gładką masę dodawane są do ciasta zawierającego również jajka i mąkę. Przygotowanie kopytek nie jest skomplikowane. Może być jednak wymagane nieco cierpliwości, gdyż ziemniaki należy ugotować, potem następuje wymagające naszego zaangażowania wyrabianie ciasta i jego krojenie(...)skwarkami, w kuchence mikrofalowej czy też piekarniku rozgrzanym do stosunkowo niskiej temperatury. Kopytka mogą być większe i mniejsze, zwykle mają jednak charakterystyczny kształt rombu. Bierze się on stąd, że ciasto formujemy w długie wałki o średnicy ok. 3 cm i kroimy je ukośnie w nieduże kluski. Jak to często ma miejsce z daniami mącznymi, kopytka podczas gotowania dość znacznie zwiększają
Kulinarna Pokusakażdej wygląda to inaczej. Ale wracając do muffinek to powiem tylko tyle, że są pyszne. Więc bierzcie się za wypiekanie. Przepis od Bereniki z moimi małymi zmianami. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej T 500 15 g drożdży 125 ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli Nadzienie: 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka(...)cynamonu Ale-raj 0,5 łyżki cukru wanilinowego 0,5 łyżki cukru 40 g masła 1 łyżka bułki tartej sok z cytryny do skropienia jabłek mleko do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Nadzienie: Masło roztopić dodać cukry, cynamon i wymieszać. Odłożyć by przestygło. Obrane jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru
Ala piecze i gotujeświeżych drożdży 3/4 szklanki letniej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka tymianku 3 łyżki oleju 4 duże figi 1 serek camembert Przygotować zaczyn na ciasto. Do miseczki wkruszyć drożdże i dodać cukier a następnie połowę letniej wody. Wymieszać aż drożdze się rozpuszczą i odstawić na kilka minut aż zaczną pracować. W drugiej misce wymieszać mąkę z solą(...)tymiankiem. Dodać przygotowany wcześniej zaczyn, olej i resztę wody. Zagnieść ciasto. Potem ciasto podsypać mąką i rozwałkować, ja rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach mniej więcej 35x25. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut aby podrosło. W tym czasie przygotować dodatki. Figi pokroić w ćwiartki lub ósemki a serek w trójkąty
Monia miesza i gotujeKolejne Wypiekanie na śniadanie i drożdżowe mufinki wg tego przepisu.. Razem ze mną mufinki piekły: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży 125ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30g masła szczypta soli nadzienie 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu 1 czubata łyżka cukru 40g masła 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z cytryny(...)skropienia jabłek dodatkowo cukier do posypania ciasta 1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta masło i mąka do formy Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Drożdże rozkruszyć, zalać połową ciepłego mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut.Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać
Moje domowe kucharzeniechciałam Was zachęcić do ugotowania w weekend knedli, takich pysznych, jesiennych i niedzielnych. Najlepiej zrobić je całą rodziną, niech tata gotuje wodę i wrzuca gotowe kuliki, mama niech zrobi ciasto i razem z potomkami niech kula knedle. Dzieci uwielbiają zabawę w gotowanie, a ciasto knedlowe idealnie nadaje się do ugniatania, międlenia i przeciskania przez palce. Rodzinne spędzanie czasu i sensoryczna(...)kilograma mąki na kilogram ziemniaków). Dodać jajko i ewentualnie mąkę ziemniaczaną (tylko przy młodych ziemniakach, ponieważ mają mniej skrobi niż późniejsze, jesienne ziemniaki i potrzebują odrobiny pomocy), zagnieść ciasto. I tutaj czeka przed nami największe wyzwanie i to, co powoduje, że każda kucharka przygotowuje inne knedle, ponieważ jeśli ciasto ma zbyt luźną konsystencję, trzeba dodać jeszcze trochę mąki pszennej
Przepysznik - BLW i nie tylkoposypana płatkami migdałów. Ja swoje (przygotowywałam dzieciom do szkoły, więc od razu z podwójnej porcji) ogarnęłam w 1,5h, więc jest to robota expresowa, a to wszystko dzięki cudownemu ciastu, które nie potrzebuje wyrastania. Wykorzystuję do tego przepis na ciasto drożdżowe , dzielę je na kawałki i formuję drożdżówki, daję owoce, kruszonkę i do pieca. To ciasto dzięki temperaturze, jaką uzyskuje(...)tortowej - 70g ksylitolu - 60 zimnego masła Do miski wsypać mąkę i ksylitol, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i energicznie zagnieść kruszonkę. Odstawić. Kruszonkę musimy sobie przygotować przed zarabianiem ciasta. Później nie zdążymy jej zagnieść, tak szybko wyrasta ciasto. W misie miksera utrzeć żółtka z solą, cukrem, cukrem waniliowym i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę. W rondelku roztopić masło
Smaczne Zdrowe