Ciasto snickers 245ciasto snickers od dłuższego czasu namawiał mnie mój mąż – i w sumie racja, czego tu nie lubić? Puszyste biszkopty czekoladowe, bita śmietana, masło orzechowe i masa krówkowa :) Jestem pewna, że Wam też zasmakuje! Ciasto piekłam w dużej wysokiej formie o wymiarach 40×25 cm Składniki na 1 spód biszkoptowy (będą potrzebne 2) 4 jajka 12 łyżek cukru(...)śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i Śmietan Fixem. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Masło orzechowe mieszamy z mlekiem lub śmietaną kremówką (mnie zostało nieco z poprzedniego ciasta) do uzyskania gładkiej konsystencji. Powinno dać je się łatwo rozsmarować na biszkopcie. Pierwszy spód biszkoptowy wkładamy do blaszki (tej samej, w której był pieczony) i nakrapiamy kawą rozpuszczalną. Smarujemy biszkopt
Ciastkozercy
Szybka pizza 3 sery 165Mega szybka pizza bo na cieście francuskim. U mnie w lodówce zawsze leżakuje jedno lub dwa ciasta. Tak na wszelki wypadek jak na przykład odwiedziny niezapowiedzianych gości. Składniki oczywiście dowolne, byłąm przed zakupami więc korzystałam z tego co pozostało w lodówce. Składniki 1 ciasto francuskie mała gałązka pomidorów koktajlowych 2 czerwone cebule (biała mi się skończyła :)) 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej(...)opcjonalnie po prostu leżał w lodówce taki kawałek 2 cm i mi miejsce zajmował) ketchup oliwa czosnkowa,oliwa chilli (opcjonalnie do polania pizzy) Piekarnik rozgrzewamy do temp 220 stopni. Ciasto rozkładamy na blasze do pieczenia (może być na papierze w które jest zawinięte ciasto). Smarujemy ketchupem, na ketchup układamy pokrojoną w piórka cebulę, na nią szynkę szwarcwaldzką (ja swoją pokroiłam
Piekielna Kuchnia Pati
Najlepsze faworki (chrust) – przepis mojej mamy 284mamę nazywane faworkami, przez tatę, z południa Polski – chrustem. Podobnie w Krakowie, ich nazwa to chrust. Posypane kołderką z cukru pudru, rozpływającego się na języku. I te pęcherzyki ciasta pękające pod naciskiem zębów… To właśnie na faworki czekam cały rok Mi kojarzą się z dzieciństwem. Mama robiła je 2-3 razy w okresie karnawału, zawsze w sobotę(...)podanej ilości wychodziły dwa półmiski. Od samego patrzenia na to złoto, śmiały się oczy. A jeszcze ten zapach? Zawsze pomagałam przy nich mamie w kuchni. Przeciąganie kawałków ciasta przez siebie, było zawsze moim zajęciem. Tata za to zajmował się smażeniem. Taki podział ról. Przepisów jak i smaków faworków jest kilka. Te są delikatne, jeśli dobrze wybijecie ciasto wałkiem, to bąbelków
Mieszam w Garnku
Kruche ciastka drożdżowe mojej mamy 268maczanie ich w cukrze. Dzisiaj to zadanie przejmuje powoli moja córka :) Ciasteczka są jednocześnie miękkie i kruche, a brzoskwiniowa marmolada sprawia, że mają delikatny lekki smak. Z końcówek ciasta wykrawam czasem kółeczka i piekę je z cukrem bez marmolady. Za taką prostą wersją dzieci też przepadają. Moje ciastka zawsze wychodzą, więc polecam je również tym, którzy nie mają wprawy(...)płyn. Do miski wlać śmietanę i dobrze wymieszać z drożdżami. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, jajko i żółtko. Wszystko razem posiekać siekaczem do ciasta lub nożem, a następnie dodać drożdże ze śmietaną i wyrobić ciasto. Może to zająć kilka minut. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich lekko spłaszczyć, owinąć w folię
Trzeci talerz
BISZKOPTOWY TORCIK 1105 KCAL 207Halo, czy ktoś tutaj ma ochotę na małego torcika? Ciasto smakuje jak tradycyjny biszkopt, także nie ma na co czekać :D Zapraszam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)lodówki. 315kcal B23 W54 T0,5 TORT: 1. Biszkopt kroimy na pół. 2. Smarujemy konfiturą z jabłek. 3. Dodajemy jogurt 4. Dodajemy owoce. 5. Kładziemy na wierzch drugą warstwę ciasta. GOTOWE! CAŁOŚĆ 1105 B61 W186 T21,5 JEDNA PORCJA 1/10 110kcal
fitolarun.blogspot.com
bajaderki 245Bajaderki to jedne z moich ulubionych ciastek. Są świetnym sposobem na pozbycie się ciasta, które zostało po świętach czy imprezie. Możemy wrzucić do nich wszystkie ciasteczka, ciasta, babki (byleby bez owoców, kremów, galaretek itp.), czyli tzw. czerstwe suche ciasto. Ja wykorzystałam dość duży nadmiar ciasta, które zostało mi po wyrównaniu murzynka pod ostatni tort mleczny. Do tego sporo bakalii(...)musi być mocno wyczuwalny. I tak niewielkim nakładem pracy, zużywając resztki powstaje całkiem pyszny deser. Bo w mojej kuchni nic nie może się zmarnować. Składniki: 350 g czerstwego ciasta 300 g herbatników 1/2 szklanki mleka 2 szklanki bakalii (orzechy, żurawina, rodzynki, suszone śliwki, skórki kandyzowane) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki rumu (lub mniej jeśli ktoś nie lubi mocnego smaku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
domowe hot dogi 238składniki na ciasto: 350 g mąki 20 g drożdży 100 g masła 90 ml mleka, ciepłego 1 łyżka cukru 1 jajko 1 łyżeczka soli dodatkowo: 12 szt parówek 12 plasterków sera żółtego 1 białko do smarowania opcjonalnie: ulubione zioła, ziarenka do posypania np. czarnuszka, mak, sezam wykonanie: Masło roztapiamy. Do miski wkładamy drożdże, cukier, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy(...)rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy mąkę wlewamy roztopione, jeszcze ciepłe masło oraz dodajemy jajko, sól i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy ciasto na ok. 10 min. do wyrośnięcia a następnie dzielimy na 12 równych części, z których formujemy prostokąciki (ok. 8cm x 14cm). Na każdym układamy po 1 plasterku sera żółtego i parówkę. Zwijamy i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Przekładamy
Domowy Smak Jedzenia
Francuskie kwadraciki z budyniem i brzoskwiniami 336Prosty, pyszny i szybki przepis na słodkie kwadraciki z ciasta francuskiego z waniliowym budyniem i brzoskwiniami z puszki. Takie „bułeczki” pamiętam jeszcze z czasów szkolnych, kiedy były sprzedawane w piekarni nieopodal mojego domu (często kupowałam je na drugie śniadanie) :) W pamięci utkwił mi ich fantastyczny zapach, delikatność i kruchość łamiących się podczas jedzenia listków ciasta francuskiego, a do tego pyszne(...)bajecznie proste, a smak boski! Jeśli chcecie dodatkowo nadać połysk swoim kwadracikom, wystarczy już po upieczeniu posmarować brzoskwinie lekko podgrzanym dżemem morelowym :) Składniki (na 7-8 kwadracików): 1 op. ciasta francuskiego (moje ważyło 375 g) 1 op. budyniu waniliowego 7-8 połówek brzoskwiń z puszki 350 ml mleka 1-2 łyżki cukru 1 jajko Wykonanie: Budyń gotujemy według przepisu
MyCookBook.pl
Chałka rosyjska 225letniej wody 14 g aktywnego zakwasu pszennego Składniki obu zaczynów dokładnie wymieszać (w oddzielnych naczyniach), szczelnie przykryć i zostawić na 3 godz., w ciepłym miejscu. Ciasto 159 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 27 g cukru 6 g soli 18 g margaryny 30 g wody oba zaczyny Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Wyrobić ciasto(...)powinno być gładkie, miękkie i lekko klejące. Pozwolić ciastu odpocząć przez 10 minut pod przykryciem. Podzielić ciasto na trzy równe części, uformować kulki i zostawić przykryte na następne 10 minut. Kulki ciasta przełożyć do posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy 10x30 cm. Zawinąć szczelnie w torbę foliowa i zostawić do wyrośnięcia na 3 godziny w ciepłym miejscu
Przepisy na domowy ser i chleb
Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami 231wymieszać mąki, proszek do pieczenia, cynamon. W drugiej misce wymieszać mus owocowy i mleko. Do mokrych składników dodać suche, wymieszać. Jabłka umyć, wydrążyć gniazda. Pokroić na ósemki. Wymieszać z ciastem. Odstawić na 10 min, ciasto ma mieć konsystencję kwaśniej śmietany, jeżeli tak nie jest, dodać łyżkę wody. Wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, z obu stron na złoty
moj przepis na
Pączki z budyniem 206podgrzać ( nie zagotować, ma być lekko ciepła), masło roztopić i lekko przestudzić.Do dołka w mące wlać wyrośnięte drożdże, masę jajeczną,roztopione masło, spirytus i letnią śmietanę. Wyrobić, zagnieść ciasto drożdżowe. Musi być gładkie i elastyczne. Jest gotowe jeśli „odchodzi” od ręki i jest lśniące. Trzeba sobie dać czasu i mocno je ugniatać. Włożyć ciasto do miski, przykryć(...)zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Taka rada – jeśli ciasto klei się do rąk to podsypać delikatnie mąką Gdy ciasto jest wyrośnięte nabierać równe porcje ciasta, z których formować płaskie krążki. Na środek każdego krążka nakładać łyżeczkę zimnego budyniu. Zlepić dokładnie, formując w rękach równe kulki. Zlepioną częścią układać na obsypanej mąką stolnicy. Przykryć czystym ręcznikiem kuchennym
Kuchnia Pokoleń
Muffinki cynamonowe 195Uwielbiam piec różne ciasteczka, muffinki i inne małe słodkości do rączki. Dlaczego? Ponieważ zauważyłam, że moje szkraby bardziej lubią takie słodkości niż ciasta, które trzeba jeść z talerzyka. I zapewne nie tylko moje maluchy wolą trzymać jakieś małe ciasteczko w rączce niż siedzieć przy stole i jeść ciasto. Dlatego moja kolejna propozycja na słodkości do rączki została zaczerpnięta od gruszkazfartuszka(...)Składniki: ciasto na muffinki: 3/4 szklanki maślanki 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru
Amatorka kuchenna
ciasto snikers 247rozkoszne podniecenie . przepis na blaszkę 35x24 cm ciasto : 60 dkg mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 jajka + 2 żółtka 20 dkg masła 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 1 laska wanilii 2 łyżeczki sody wszystkie składniki razem połączyć i zarobić jednolite ciasto, podzielić na trzy części rozwałkować i piec każdą z osobna około 10-15 minut (aż się zarumieni(...)temperaturze 180 stopni , na trzecią część ciasta wylać polewę orzechową przed pieczeniem. polewa orzechowa : 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru 2 łyżki miodu 30 dkg posiekanych orzechów - tutaj laskowe ( rozgnieść lub rozbić na mniejsze kawałki) Masło pokroić w małą kosteczkę dać do rondelka z innymi składnikami doprowadzić do wrzątku i gotować około 2 minut , następnie gorące wylać na rozwałkowane ciasto
na gazie
Ciasteczka drobiowe 257Pomysł na te ciasteczka wziął się po namowach syna abym zrobił (jak on to mówi) przepis dla niego. Ciasto francuskie miałem w lodówce reszta narodziła się sama - efekt, jak tylko nieco ostygły to mój czterolatek zjadł trzy :) Składniki na 24 sztuki: 2 arkusze ciasta francuskiego połowa filetu z kurczaka łyżeczka curry szczypta kurkumy pół pęczka pietruszki 1 jajko sól, pieprz(...)Przygotowanie : Ciasto wyjmij z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Pierś ugotuj w wywarze warzywnym (opcjonalnie na kostce rosołowej) ostudź, pokrój w małe kawałki i dodatkowo w misce rozdrobnij palcami. Dodaj curry, kurkumę, poszatkowaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem. Jajko rozbełtaj w szklance z odrobiną soli i wlej do misy zostawiając tylko tyle aby wystarczyło do pomalowania ciasteczek. Masę
Mechanik w kuchni
wytrawne paluchy francuskie 193składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego gruboziarnista sól żółty ser starty na tarce o grubych oczkach ulubione przyprawy np. słodka lub ostra papryka, zioła prowansalskie… mleko do posmarowania ciasta wykonanie: Ciasto rozwijamy, smarujemy je mlekiem i posypujemy np. część ciasta solą, część startym serem i papryką. Wycinamy paseczki (np. o szerokości 2-3 cm) zaczynając wzdłuż krótszego brzegu a następnie
Domowy Smak Jedzenia