Zdrowe bo domowe - HOT DOGI 197skromnie- orginał tu .Wyszły pyszne. Gorąco polecam zamiast kanapek, świetnie się sprawdzą na wycieczkach, piknikach. Z podanych składników spokojnie wyjdzie o 1-2 hot dogi więcej. Ciasto 45 dag mąki ( ja użyłam pszennej) 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 300 ml ciepłego mleka Dodatkowo 1 jajko wymieszane z łyżka(...)miejsce by drożdże się ruszyły ok 10 min. Roztapiam masło, zostawiam do przestygnięcia. Do robota przesiewam resztę mąki, sól i mieszam, dodaje drożdże i dalej mieszam do momentu aż ciasto będzie gładkie dodaje przestudzone masło i olej i mieszam do wchłonięcia przez ciasto tłuszczu. Wyrobione ciasto przykrywam ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około
Piekielna Kuchnia Pati
Makowa Choinka 213Święta coraz bliżej, a przy Wigilijnym stole nie może zabraknąć słodkości z wykorzystaniem maku, moją propozycją jest wprost ekspresowa makowa choinka Bardzo szybkie świąteczne ciasto na bazie ciasta francuskiego i maku. Makowa choinka jest bardzo prosta do zrobienia a przy tym efektownie wygląda. Na pewno mile zaskoczy naszych gości :) To ciasto nie może się nie udać, więc polecam(...)każdemu ! W święta jest tyle pysznych rzeczy do zrobienia, że na upieczenie ciasta może zabraknąć siły lub czasu, dlatego ten przepis doskonale się sprawdzi, na zrobienie go nawet w ostatniej chwili wystarczy pół godzinki i jest :) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie masy makowej z bakaliami 1 jajko Przygotowanie: Rozwijamy 1 ciasto francuskie smarujemy całą powierzchnię
W kuchennej krainie
Pierogi z kapustą i pieczarkami 233grzybami leśnymi. W tym roku susza spowodowała, że jesienią grzybów w wielu rejonach Polski nie było. Dlatego zachęcam do robienia pierogów z kapustą i pieczarkami :) Składniki na ciasto (wyszło 80 cieniutkich pierogów): 500 g mąki 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku(...)Dodajemy do niej uduszone pieczarki i zeszkloną cebulę. Całość doprawiamy solą i dość mocno pieprzem oraz dokładnie mieszamy. Farsz powinien być dość mocno doprawiony, ponieważ jeszcze się "przegryzie". Przygotowanie ciasta i pierogów: Składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się miękkie, sprężyste i przestanie się lepić do rąk. Jeśli ciasto nie będzie chciało przestać się lepić
Smak mojego domu
Ciasteczka piernikowe 12kcal? 232słodzikiem -> 0kcal WYKONANIE: W misce: 1. Jajko, jogurt, kakao, przyprawy oraz wszystko do posłodzenia mieszamy pięknie ze sobą. 2. Do masy dodajemy mąkę, mieszamy. Na blacie: Wyrabiamy dokładnie ciasto. W lodówce: Wkładamy do lodówki na godzinę. 3. Wyjmujemy z lodówki. 4. Wałkujemy LEKKO wałkiem! 5. Wycinamy piękne wzorki. DO PIEKARNIKA 180* 10minut (kontrolujcie!) SMACZNEGO! CAŁE CIASTO: 1088kcal B33 W219
fitolarun.blogspot.com
HIT ŚWIĄT! FIT MAKOWEIC- bez niczego! 107kcal 205Wigilia, Boże Narodzenie... no nie ma innej opcji...MAKOWIEC! Ale jak zrobić NISKOkaloryczny przysmak? Ciasto bez: - mąki - cukru - glutenu - masła - tłuszczu - drożdży No i wyszło PYSZNE! A MAKROSY GENIALNE! 1/20 CIASTA MA 107kcal B5 W9 T6 SKŁADNIKI: -7 białek (+łyżka sody oczyszczonej) -3 żółtka - jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (z biedronki
fitolarun.blogspot.com
Chleb Pszenny na Zakwasie 252naczynie z wodą do wstawienia do piekarnika Link do filmu z przepisem : Chleb pszenny https://www.youtube.com/watch?v=yVjJD8Hbac8 Przygotowanie : Ciasto na chleb można przygotować robotem lub ręcznie , ja przygotuję ręcznie ale jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sam . Do miski daję zakwas , wlewam letnią wodę i mieszam tak długo aż zakwas rozpuści się w wodzie Do rozpuszczonego zakwasu(...)dodaję pozostałe składniki chleba : mąkę , sól , cukier I mieszam łyżką aż składniki wstępnie się połączą następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam ręką przez kilka minut ( około 4 minut ) Ciasto mam ładnie wyrobione nie klei się do dłoni teraz wkładam je do miski oprószonej mąką Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Pszenny z Płatkami Owsianymi 202się puszysty jak pianka . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : płatki owsiane , mąkę , sól , mleko i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą teraz ciasto wykładam na blat posmarowany olejem ( można podsypać mąką zamiast smarować blat olejem) i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam do miski(...)posmarowanej olejem ( można oprószyć mąką) , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut . Po 30 minutach : Ciasto kilkakrotnie przerabiam (ugniatam) w misce żeby je odpowietrzyć Miskę z ciastem ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na jeszcze 30 minut Po 30 minutach : Ciasto wykładam na blat lekko posmarowany olejem (można podsypać mąką ) przerabiam kilka razy i formuję
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb Pszenny z Dynią na drożdżach 194pszenną , mąkę kukurydzianą , sól , pozostałe mleko , puree z dyni i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą . Gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce aż olej wchłonie się w ciasto . Teraz ciasto wykładam na blat – ciasto jest dość kruche ale po chwili wyrabiania stanie się gładkie i elastyczne - i wyrabiam dłonią około(...)minut aż będzie odstawało od dłoni . Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką , nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce tak żeby podwoiło swoją objętość , w moim przypadku ciast odstawiłam na około 60 minut . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia . Po około
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb z Kaszą Gryczaną , Pestkami Dyni i Słonecznikiem 198pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, kaszę gryczaną, sól, wodę . Składniki na początku mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat. Ciasto przerabiam kilka razy na blacie i dodaję słonecznik i dynię i nadal wyrabiam. Ciasto wyrabiam około 3 -4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie(...)kleiło się do dłoni – jeżeli ciasto jest zbyt luźne to możemy blat podsypać niewielką ilością mąki i nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto wkładam do miski lekko poruszonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość – moje ciasto wyrastało około 40 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pizza z pieczarkami 227miejsce i rozstawiają talerze. Tego lata grzybów nie było, więc żeby wyrobić limit roczny, piekę pizzę po urlopie z dodatkiem grzybów zebranych jesienią, grzybów mrożonych lub pieczarek. Składniki : Ciasto ok. 40 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej ok. 200 ml ciepłej wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano Dodatki słoik gotowego sosu pomidorowego(...)pieczarek (same kapelusze, bez ogonów) pół cebuli kulka mozzarelli (150 g) łyżeczka oregano Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody. Dodać mąkę, sól, i oregano oraz łyżkę oliwy. Wyrobić ciasto, polać je resztą oliwy, lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę. Odstawić przykryte ściereczką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta). W czasie wyrastania ciasta zagotować
Weekendy w domu i ogrodzie
Tradycyjny sernik z brzoskwiniami 278Serniki są ulubionymi ciastami w moim rodzinnym domu. Nie używamy tych gotowych mas sernikowych tylko sami mielimy ser - wtedy sernik jest ciężki i wilgotny. Każdy ma swój ulubiony jednak te w tradycyjnym wydaniu zawsze znikają jako pierwsze. Ten przepis na sernik z brzoskwiniami pochodzi z bloga Moje wypieki i jest genialny. Ciasto wychodzi idealnie kruche a sernik jest taki jaki(...)wszyscy lubimy czyli wilgotny i nie za bardzo kremowy. Polecam szczególnie w okresie zbliżających się świąt Bożego Narodzenia Tradycyjny sernik z brzoskwiniami Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna) 5 żółtek Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 3 razy przemielonego 2 łyżki mąki
sierotka maRysia w kuchni
Knedle z Truskawkami 221następnie przecisnęłam przez praskę ale można zmielić w maszynce do mielenia mięsa . Umyte i oczyszczone truskawki zasypuję cukrem – jeżeli mamy większe truskawki to kroimy na mniejsze kawałki. Teraz przygotuję ciasto na knedle – do miski daję ziemniaki, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka, sól i wyrabiam ciasto dłonią w misce. Gdy składniki wstępnie się połączą ciasto wykładam na blat podsypany mąką(...)nadal wyrabiam tak aby ciasto stało się gładkie ( około 2 minut – dokładnie widać to na filmiku). Gotowe ciasto dzielę na pół i z każdego kawałka formuję dłońmi wałek (ciasto możemy podzielić na więcej kawałków aby łatwiej było nam formować wałek) Wałek dzielę na mniejsze kawałki o długości około 4 cm ( długość kawałka zależy jak gruby zrobiliśmy wałek). Teraz w dłoniach
Uwaga Babcia Gotuje
orkiszowy razowy chleb z suszonymi pomidorami 203sześć łyżek aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę orkiszową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, olej z pomidorowej zalewy, pokrojone w cienkie paski suszone(...)pomidory, oraz sól. Całość mieszamy, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto, formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki
Miód i pieprz
Tort tiramisu 204formie tortu . Smakuje równie pysznie jak nie lepiej :) mój piekłam na urodziny Mamy :) do masy idą same żółtka dlatego zwykle na drugi dzień robię coś bezowego . Składniki : Ciasto - 120 g mąki pszennej tortowej - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g drobnego cukru - 6 dużych jajek - 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia ( 10 g) Masa - 500 g serka mascarpone(...)żółtek - 200 g drobnego cukru Dodatki - 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji - szklanka mocnej kawy - 50 ml wódki lub jak ktoś woli smakowego alkoholu Sposób wykonania : Ciasto Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ,powoli dosypujemy cukier i tak naprawdę to jest najważniejszy etap w wykonaniu ciasta biszkoptowego. Do masy dodajemy po jednym żółtku
Wypieki Rene
Ciasto Krówka 224Połączenie ciasta kruchego z bitą śmietaną zawsze daje świetny efekt :) zwłaszcza na drugi dzień kiedy to ciasto zwilgotnieje od śmietany . U mnie wszyscy uwielbiają Krówkę więc z reguły robię z powiększonej o 1/3 porcji na większej blaszce :) W większości przepisów jest jedynie mąka pszenna ale dodając mąki krupczatki sprawimy ,że ciasto będzie miało lepszy smak i przyjemniejszą konsystencję. Składniki(...)rozpuściło za bardzo ,dzielimy na dwie części , wkładamy do woreczka i do lodówki na godzinkę . Blaszkę 20 x 30 cm posmarować masłem i posypać mąką ,wyłożyć równomiernie część ciasta ,ja robię to ręcznie ponieważ ciasto jest tak plastyczne ,że nie ma sensu bawić się wałkiem :) piekarnik rozgrzać do 180 stopni ,włożyć ciasto i piec 15-18 minut ,do koloru
Wypieki Rene