Tarta jest idealnym pomysłem na szybki i pyszny obiadek świetnie także pasuje jako przekąska na zimno. Kruche ciasto możemy przygotować wieczorem, a na drugi dzień pozostaje upieczenie tary. Prosta delikatna i smaczna na kruchym cieście z kurczakiem, pieczarkami oraz kaparami. Polecam ! Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny(...)ząbek czosnku Mąkę, sól, oregano wsypać do miski i wymieszać, dodać masło i wyrabiać aż otrzymamy strukturę kaszy. Dodać jajko i sok z cytryny, zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez około 30 minut. Przygotować formę do taty o średnicy 25 cm, wysmarować masłem i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 200ºC. W tym czasie
Zabawa smakiemoknami upały więc dzisiaj szybki deser z ciasta francuskiego, na którego przygotowanie potrzebujemy 20 minut. Do deseru wykorzystałam świeże owoce oraz bitą śmietanę, którą możemy z powodzeniem zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. Składniki : 1 arkusz ciasta francuskiego 300 ml śmietany kremówki 80 g borówki amerykańskiej (malin, jagód, truskawek lub innych owoców) 3 łyżki cukru pudru Piekarnik rozgrzać(...)Ciasto francuskie rozłożyć na blachę, wyłożonej papierem do pieczenia i pociąć na 12 równych kwadratów, ciasto przykryć drugim arkuszem papieru i położyć na nim drugą blaszkę (ciasto podczas takiego pieczenia nie urośnie za bardzo a oto chodzi w tym deserku). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min. W czasie gdy pieczemy ciasto, ubić na sztywno śmietanę kremówkę
Zabawa smakiempysznych, choć kalorycznych i dość pracochłonnych ciastach przekładanych, postanowiłam upiec coś lżejszego, prostszego, co nie wymaga poświęcenia kilku godzin na przygotowania ani nie zawiera tylu kalorii co np. ciasto jogurtowo-grysikowe czy miodownik z orzechami . Przedstawię Wam dziś przepis na prostą babkę z majonezem. Jakiś czas temu po raz pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc(...)ciasto z jego zawartością może być dobre i nie smakować jak ten wyśmienity dodatek do sałatek czy sosów. Spróbowałam, posmakowałam i przyznam, że bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek - majonez nie jest w ogóle wyczuwalny, a babka smakuje bardzo dobrze. Może nie jest to przepis, przy którym biegniemy do sklepu po słoik majonezu, gdy postanowimy go wykorzystać, lecz raczej pomysł
Smakołyki BerenikiBabka herbaciana zaskakuje smakiem. Jest wilgotna, mało słodka, więc można śmiało wzbogacić ją o polewę czekoladową lub lukier. Ma piękny jasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako lekkie ciasto do kawy czy herbaty. Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne(...)babki, ale już dziś polecam babkę herbacianą, bo śmiało można ją upiec na świąteczny stół. Oryginalny przepis pochodzi najprawdopodobniej z książki "Kasia. Pyszne ciasta dla każdego", obecnie mam go w swoim zeszycie ze starymi przepisami, ale swego czasu (jak byłam dzieckiem) w moim domu rodzinnym robiło się ciasta z tej książki i stamtąd przepis mógł trafić do moich zapisków
Smakołyki Berenikiustach. Niesamowicie pachnie czekoladą. Udał mi się ten eksperyment, oj, udał ;] CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. (pomysł i wykonanie - Karmel-itka.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18% 2 budynie czekoladowe (proszek(...)płaska łyżka kakao 1 i 1/3 szklanki cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką, aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostał składniki i dokładnie wyrobiłam. Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a na ciasto
W kuchni Karmel-itkikażdego to sprawa indywidualna. Zaparzam aromatyczną herbatę. Zamyślam się. Kontempluję. Analizuję. I częstuję lekkim, kremowym sernikiem. ŁACIATY SERNIK BEZ SERA. na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Masa "serowa": 1kg kwaśnej śmietany 18% 2 budynie(...)waniliowe (proszek) 1 cukier waniliowy kilka kropli olejku waniliowego 1 szklanka cukru 4 białka Ciasto: Z podanych składników zagniotłam ciasto. Najpierw zimą margarynę posiekałam z mąką, aby uzyskać efekt piasku. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wyrobiłam. Zawinęłam w folię i na 30 minut włożyłam do lodówki. Po tym czasie wylepiłam, troszkę większą niż połowa ciasta, blaszkę
W kuchni Karmel-itkiKolejny szpinakowy przepis. Tym razem małe tarty z zielonym nadzieniem. Do farszu użyłam mieszanki różnych listków ale można również użyć samego szpinaku. składniki: kruche ciasto 125 g mąki pszennej 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g margaryny lub masła 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 400 g młodych liści pokrzywy,szpinaku,mizuny i lebiody (komosa biała) + dodatkowo 2 garście szpinaku(...)ricotty 2 jajka sól z pieprzem Kamis gałka muszkatołowa Kamis olej lub masło do smażenia Przygotować kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę lub masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i wylepić
Monia miesza i gotujeZapraszam też na film z ich przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI z tych proporcji wyszło ok 25-30 szt pieczonych w foremkach metalowych do tartaletek 10cm CIASTO -3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -3 żółtka -200g masła lub margaryny -2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18% NADZIENIE SEROWE(...)szkl cukru BEZA -3 białka -0,5 szkl cukru -1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu u mnie jabłkowy DODATKOWO ok 300g borówek amerykańskich z podanych składników zagniatamy ciasto, masło możemy posiekać lub zetrzeć na tarce wtedy ciasto lepiej się zagniecie ciastem cienko wykładamy foremki , oczywiście składników jest dużo, więc serniczki będziemy piec partiami MASA SEROWA 4 żółtka, miękkie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto które powstało w połączeniu rabarbaru z kajmakiem okazało się strzałem w dziesiątkę. Było po prostu przepyszne. Nie wymagało w ogóle wysiłku także nawet w godzinę możecie cieszyć się pysznym, domowym, wypiekiem idealnym do popołudniowej kawki ;) Składniki na tortownicę o śred. 22 Ciasto ucierane: 90 g masła 90 g cukru 1 jajko kl L ulub XL 160 g mąki pszennej(...)mąki pszennej tortowej 70 g masła 50 g cukru razem z waniliowym Dodatkowo: 1 obrana i pokrojona łodyga rabarbaru 1 łyżka cukru około 150 g kajmaku Ciasto ucierane 1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch. 2. Dodajemy jajko, miksujemy do jego wchłonięcia. 3. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz esencje waniliową. Miksujemy do połączenia się składników
Gotowanie...to proste !spróbuj tej pyszności! Skradnie Twoje serducho i przeniesie Cię w wakacyjne klimaty … Turcja, Grecja, Bałkany… Baklawę możesz w prosty sposób zrobić w domu. Zobacz. Składniki: 300-400 g ciasta filo (w zależności od opakowania) 200 g siekanych orzechów pistacjowych 150 g siekanych orzechów włoskich 300 g masła orzechowego (najlepiej lekko płynnego) 4 łyżki miodu 150 g rozpuszczonego masła Przygotowanie: Blaty(...)ciasta filo dzielę na 3 części (wychodzi przeważnie po 3-4 blaty na jedną część). Dwie części zwijam i przykrywam ściereczką, żeby ciasto nie wysychało, a jedną część kładę na stole (stolnicy). Smaruję masłem jeden blat, przykrywam drugim i tak postępuję z każdym blatem. Kiedy wszystkie blaty z pierwszej części mam już posmarowane masłem i ułożone jeden na drugim, przekrawam
Słodki sentymentSernik baskijski Kremowy, bogaty smak z delikatną nutą karmelu, która powstaje dzięki mocnemu przypieczeniu wierzchu. Wnętrze ciasta jest wilgotne i delikatne, niemal rozpływające się w ustach. Brak spodu sprawia, że całą uwagę skupia się na niepowtarzalnym smaku tego sernika, a lekko „spalony” wierzch dodaje mu unikalnego charakteru. Sernik baskijski niektórzy uznają za najlepszy sernik na świecie(...)chyba muszę się zgodzić, uwielbiam go. Piekłam to ciasto już kilka razy i zawsze wychodzi, trzeba się tylko trzymać przepisu. Sernik pieczemy krótko w wysokiej temperaturze, po tym czasie jest wysoki, spieczony z wierzchu, ale falujący w środku, tak ma być. Po ostudzeniu i długim schłodzeniu zetnie się w środku i będzie miał ten wyjątkowy smak smak oraz kremową konsystencję
Blog z Apetytemabà al rum to klasyczne włoskie (a właściwie francusko-neapolitańskie) ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, nasączone syropem z rumem. Podawane jest często z kremem, bitą śmietaną albo owocami. Oto klasyczny przepis : Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 550) 3 jajka 50 g masła (roztopionego) 2 łyżki cukru 10 g świeżych drożdży lub 4 g suchych szczypta soli(...)ciemnego rumu (według smaku) Sposób przygotowania: Zaczyn: W ciepłym mleku rozpuść drożdże z odrobiną cukru i łyżką mąki. Odstaw na 10–15 minut, aż się spieni. Ciasto: W dużej misie ubij jajka z cukrem i szczyptą soli, dodaj zaczyn, resztę mąki i mieszaj mikserem z hakiem (lub ręcznie). Na końcu wlej roztopione masło. Ciasto powinno być elastyczne i dość rzadkie
Zakamarki mojej kuchniMazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne, którego nie może zabraknąć na żadnym polskim stole. Ciasto to na naszych wielkanocnych stołach gości już od XVIIw. i najprawdopodobniej przywędrowało do nas aż z Turcji, choć istnieje także teoria, że pochodzi ono z Mazowsza, a jego nazwa wzięła się od mieszkańców tego rejonu, których zwano Mazurami. Mazurek kakaowy - przepis Do przygotowania ciasta będą(...)potrzebne: 500g mielonego twarogu, 50g ksylitolu zmielonego na puder, 1-1,5 łyżki kakao, łyżeczka ekstraktu z wanilii. Dodatki: suszona żurawina, suszone morele, migdały w słupkach. 1. Składniki ciasta zagnieć lub wrzuć do misy robota i wyrób. 2. Wyklej ciastem formę wysmarowaną tłuszczem i wstaw na 30 minut do lodówki. 3. Spód ciasta ponakłuwaj widelcem. 4. Piecz ciasto w piekarniku
Z notatnika dietetyka