Przepis na ciasto pochodzi z TEJ strony. Bardzo lubię takie puszyste, wilgotne ciasta i to w 100% takie właśnie jest. Zamiast jagód jak było w oryginalnym przepisie użyłam borówek i mandarynek z puszki. Kusiło mnie, aby ciasto posypać jeszcze obficie kruszonką, ale obawiałam się czy ciasto "utrzyma" i dość ciężkie borówki i jeszcze kruszonką(...)szklanki) nie przerywając miksowania. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp borówkami i odsączonymi wcześniej mandarynkami. Piecz w nagrzanym piekarniku przez
Walijskie PichceniePolecam gorąco przepis wszystkim fanom babek. Przepis pochodzi z bloga KUCHNIA KROKUSIA Składniki: Na białe kulki: 25 dkg sera białego 1 żółtko 2 łyżki cukru 5 łyżek kokosu Na ciasto: 3 jajka 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl. mąki 1/2 szkl, mleka 1/4 szkl. oleju tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Kulki: W blenderze miksujemy(...)małe kuleczki - każdą obtaczamy w kokosie. Układamy na talerzu i ponownie wkładamy do lodówki. Ja kulki przygotowałam sobie poprzedniego dnia, chłodziłam przez całą noc a następnego dnia przygotowałam tylko ciasto. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy kakao, mąkę i proszek do pieczenia – miksujemy. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladę dodajemy do ciasta, a następnie mleko
Walijskie Pichcenieupiekłam pyszną szarlotkę z połówkami jabłek, na którą zaprosiłam mojego tatę, który stwierdził, że szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami jest bardzo pyszna. Aby zaspokoić zachcianki na słodkie ciasto nie trzeba wypiekać wielkich blach ciasta, przy 2 osobowej rodzinie, bez syna na co dzień (studiuje w Poznaniu) + ewentualnie 1 zaproszony gość (tata) wystarczy blaszka(...)osoby wychodzą 3 duże kawałki ciasta + 1 kawałek do podziału. Polecam również: j abłecznik z migdałami , jabłecznik z bitą śmietaną , kruche babeczki z jabłkami , oraz mini jabłeczniki . Jesienna Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami: 3 szklanki* mąki, 3 łyżki cukru pudru (czubate), 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie), 1 jajko, 200 g masła lub margaryny, ¾ szklanki* jogurtu greckiego 2 duże
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki, soda oczyszczona 2 łyżeczki, maliny 25 dag, galaretka owocowa 1 opakowanie, arbuz 2 szklanki, galaretka cytrynowa 1 opakowanie zabrakło mi proszku do pieczenia i dodałam 2 łyżeczki sody - ciasto ładnie urosło, więc proszek czasem można zastąpić sodą.... jajka, miękka palma, cukier utrzeć w robocie z 8 minut, wsypać mąkę z sodą i z 2 minuty ucierać na gęste ciasto(...)tortownica 24cm - boków nie smarować niczym, dno wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto na dnie blaszki na ciasto rozsypać opłukane i odsączone na sitku maliny, piec w 200C około 40-45 minut i ciasto dobrze wystudzić w blaszce galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i zostawić do stężenia na wierzchu ciasta poukładać wokół rantu kawałeczki arbuza
W Mojej Kuchni LubięFestiwal dyni trwa dalej. Kilka dni temu piekłam Ciasto orzechowe z dynią i lukrem . Ciasto dyniowe z polewą czekoladową i lukrem to kolejna moja propozycja na wykorzystanie dyni w słodkich wypiekach. 3 szkl. mąki + szczypta soli 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich 10 łyżek cukru 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki jogurtu(...)suchymi składnikami, wlewamy płynne składniki, mieszamy za pomocą trzepaczki, dodajemy startą dynię, mieszamy całość łyżką. Kwadratową blaszkę 23 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni ok. 45 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy polewą czekoladową, następnie dekorujemy lukrem, obkładamy kawałkami orzechów włoskich
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś zapraszam na cudownie wilgotne i aromatyczne jesienne ciasto z gruszkami z dodatkiem świeżego imbiru oraz korzennych przypraw. Jego przygotowanie jest banalnie proste i trwa dosłownie parę chwil, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Natomiast mam tylko uwagę co do owoców. Gruszki, których użyłam były twarde i nie do końca się upiekły(...)Dlatego proponuję używać już lekko dojrzałych owoców lub, przed pieczeniem, obgotować pokrojone gruszki przez chwilę we wrzątku. Inspiracja Bistro mama Jesienne ciasto gruszkowe Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 250 g mąki pszennej 170 g brązowego cukru 2 jajka 130 ml kwaśniej śmietany 18 % 130 ml oleju 1 łyżeczka proszku
Kulinarne przygody GatityChristopher potatoes. Specjał, dlatego ,że ziemniaczki są delikatne, ziołowe ,ze śmietanką i w kołderce. Właśnie ta kołderka z kruchego ,chrupiącego ciasta ,dla niektórych jest ważniejsza niż środek. Składniki. 1 kg ziemniaków 1 pęczek świeżych ziół sól pieprz gałka muszkatołowa 50g masła 100 ml śmietana kremówka 36% Ciasto. 30 dag mąki 15 dag masła 1 jajo 1 żółtko sól szczypta(...)łyżeczka sezamu czarnego Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 1 h. Następnie z części ciasta formujemy wałeczki, spirale, warkoczyki lub inne ozdoby, a resztą wylepiamy dno i boki naczynia do zapiekania o średnicy do 20cm.Brzegi ciasta muszą wystawać sporo poza rant naczynia ,abyśmy mogli założyć je środka. Obrane ziemniaki gotować 15 min, przestudzić i pokroić w plasterki
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepyszna tarta jabłkowa z orzechami i karmelem dla wszyst kich miłośników niebanalnych słodkości :) SKŁADNIKI Ciasto: 200 g mąki tortowej 100 g zimnego masła (najlepiej wsadzić na 10 min. do zamrażarki) 50g cukru pudru 2 żółtka Nadzienie: 4 duże kwaskowe jabłka 1 puszka masy krówkowej - kajmakowej (500g) 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich(...)PRZYGOTOWANIE Zagniatamy ciasto z podanych składników. Wyrabiamy, robimy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy formując koło i wyklejamy nim foremkę ( odkrawając wystające ciasto i uzupełniając ewentualn e braki na brzegach). Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy na cieście folię aluminiową i wysypujemy na nią
Moje Kuchenne RewelacjeBazą ciasta oczywiście jest ciasto cynamonowe na jogurcie, dlaczego akurat krem ? W domu panuje przewaga osób które uwielbiają ciasta z krem. Zrobiłam mały eksperyment ciasto cynamonowe jest bardzo intensywne. Potrzebowałam czegoś delikatnego i pasującego. Spróbowałam z białą czekoladą . Rezultat jest taki, że ciasto rozpływa się w ustach i smaki idealnie ze sobą współgrają . Ciasto: 100 g zmielonych orzechów(...)Wymieszać fixy z cukrem pudrem, miksować do momentu ubicia przy końcu dodać cukier z fixem. Ubijanie może potrwać troszkę dłużej niż zwykle przy ubijaniu śmietanki. Ciasto przekroić na pół , nałożyć kremem pozostawiając niewielką ilość na górę ciasta. Na górę nałożyć resztę kremu, można również obsypać kawałkami czekolady lub zetrzeć czekoladę na tarce
Wypieki UliSernik tradycyjny z kratką z ciasta. Sprawdzony przepis wiele razy :) musi się udać zawsze i każdemu!. Zabieramy się za pieczenie:) Składniki na ciasto: 3 szk mąki kostka margaryny pół szklanki cukru pudru 3 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Ciasto zagnieść, podzielić na pół. Jedną część wykładamy spód blaszki, a drugą część ciasta przeznaczamy na zdobienie wierzchu(...)sernika. Jeśli chcecie ozdobić swoje ciasta, zajrzyjcie na stronę http://allegro.pl/Shop.php/ Show?id=4183971 Składniki na masę serową: 1,2 kg sera białego, najlepiej z targu, a nie sklepowego, a jeśli już kupujemy w sklepie to trzeba szukać twardego - jak najmniej przerobionego sera, ser gotowy z wiadereczka kupiony w markecie nie da tego samego efektu co wiejski
Apetyczna babeczkawody. Dodać resztę wody. 2. Wlać drożdże z wodą w zagłębienie w mące i wymieszać palcami z odrobiną maki. Stopniowo zagarniać mąkę od strony krawędzi miski, wyrabiając zwarte, gładkie ciasto. 3. Posypać ciasto odrobiną mąki i postawić ciasto w ciepłym miejscu, by wyrosło. Po 20 minutach w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać wtedy mleko i resztę mąki. Wyrobić zwarte(...)ciasto. 4. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać 20 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć je do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 60-70 minut. 5. Przekłuć ciasto nożem i wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść i ułożyć w przygotowanej formie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce
Apetyczna babeczkajabłecznik jest z jednym z najtrudniej fotografowanych ciast, bo znika w tempie ekspresowym zaraz po wyjęciu z piekarnika!, chociaż wypadało by poczekać aż ostygnie.... Składniki na ciasto na dużą prostokątną blaszkę: 4 szklanki maki 30 dag margaryny 1 szk cukru 1/2 kostki smalcu 2 jaja(...)Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.Wyrobić ciasto, jeśli się zbyt klei to wystarczy podsypać mąką pszenną. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć
Apetyczna babeczkaKocham lepić, tworzyć, formować, dla mnie to prawdziwa zabawa :), tak więc praca przy łabędziach była dla mnie prawdziwą przyjemnością!. Najważniejsza sprawa to zrobić wdzięczne długie szyje i dobre ciasto ptysiowe. Przepis jest na 25-30 sztuk. Ciasto parzone, ptysiowe: 7 dużych jaj 500 ml wody 25 dag maki pszennej 25 dag masła lub dobrej margaryny 1. Margarynę(...)wodą rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia, małymi porcjami dosypujemy mąkę i cały czas gotujemy mieszając. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Mikserem miksujemy wystudzone ciasto i dodajemy kolejno po jednym jajku. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy. 2. Foremki wykładamy papierem do pieczenia, formujemy szyje oraz brzuszki łabędzi. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200C i pieczemy ciasto ok 20 minut, aż będą
Apetyczna babeczkaKUTIA W CIEŚCIE SKŁADNIKI: Kutia -1 puszka mąka szymanowska -0,5 kg drożdże -100 g mleko -0,5 szkl masło lub margaryna -150 g jajka -2 szt białko -1 szt sól -szczypta cukier-100 g cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem. Następnie dodać mąkę, jajka, szczyptę soli, cukier i masło, wyrobić gładkie ciasto, pozostawiając(...)wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzelić je na 2 części. Ciasto przełożyć na stolnicę, wysypaną mąką, rozwałkować ciasto na prostokąty. Kutię podzielić na 2 części, tak aby posmarować nią 2 placki. Ciasto zwinąć ciasno w rulon, przełożyć na wysmarowane tłuszczem wąskie blaszki. Białko roztrzepać widelcem, posmarować ciasto. Piec w 180 stop.przez 40 minut. Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić, posypać
Kuchnia DanusiPasztet rybny SKŁADNIKI: CIASTO 350 g mąki jajko -1 szt margaryna -200 g sól FARSZ filety z łososia -0,5 kg słodka śmietanka -400 g białko jaj -1 szt sok z 1 cytryny pieprz kajeński świeżo zmielony pieprz sos worcester sól PONADTO żółtko -1 szt marchewki -2 szt seler -1 szt por -1 szt bulion warzywny filety rybne o białym(...)zwartym mięsie -250 g przyprawa do ryb-1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Ciasto Mąkę zagnieść z jajkiem,solą i margaryną na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię,odstawić do lodówki na 1 godz. FARSZ Filety opłukać,osuszyć,pokroić na paseczki,skropić sokiem cytrynowym,sosem worcester,posypać pieprzem,solą i pieprzem kajeńskim,odstawić na 20 minut do lodówki. Łososia zmiksować
Kuchnia Danusi