takie połączenia, które wydają się, być dla siebie stworzone. Zaliczam do nich morele i lawendę, a wraz z wilgotnym, pachnącym owocami ciastem stanowią idealny letni deser. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i jeśli zdecydujecie się na upieczenie go bez lukru, to będzie to wegański wypiek, ponieważ nie zawiera nabiału i jajek. W dodatku do połączenia składników wystarczy tylko widelec(...)ciasto: 330 g mąki orkiszowej jasnej 60 g cukru trzcinowego kwiaty oberwane z 2-3 gałązek lawendy (lub 1 łyżka suszonych kwiatów) 300 ml soku z moreli (ewentualnie z pomarańczy) 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody 130 ml oleju rzepakowego szczypta soli dodatkowo: 7-8 średnich moreli lukier lawendowy: 60 ml mleka 1 gałązka lawendy (lub 1 łyżka
Mienta blogBardzo delikatne i puszyste ciasto. Szybko i pysznie. Polecam Wszystkie składniki muszą być o temperaturze pokojowej. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch. Następnie dodawać po jednym jajku. Cały czas mieszać. Mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Podczas mieszania dodawać składniki suche i wlewać mleko. Dokładnie wszystko wymieszać. Formę o wymiarach 20x 25 wyłożyć papierem(...)pieczenia i wlać ciasto. Na górze ciasta rozłożyć truskawki. Jeśli truskawki są tak duże jak moje to przekrójcie je na pół. Nagrzać piekarnik do 180 i piec ciasto 35-40 minut. Po ostudzeniu polać lukrem
Kuchnia PokoleńNadchodzi sezon na śliwki, więc szukam ciekawych przepisów na ciasta ze śliwkami. I choć temperatury nie sprzyjają włączaniu piekarnika, podniebienie i żołądek domagają się jakiejś słodkości na weekend. Ze względu na swoją prostotę zainspirował mnie przepis na szybkie ciasto ze śliwkami ze strony https://ania-gotuje.pl/przepis/proste-i-szybkie-ciasto-ze-sliwkami/ . Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła 😉😀 I zmniejszyłam ilość cukru. Ci, którym(...)Całość zmiksować na małych obrotach lub wymieszać za pomocą łyżki do czasu, gdy powstanie jednolita masa. Przelać masę do formy. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Posypać cynamonem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i z formy. Odstawić na ok. 10 minut i usunąć papier
Weekendy w domu i ogrodzietakie równiusieńkie cynamonki, symetryczne ślimaczki...mi się jeszcze to nie udało ani razu :) Zapraszam zatem na pokrętne, rustykalne i absolutnie przepyszne cynamonowe bułeczki w letniej wersji! Oto między puchatym ciastem drożdżowym kryją się soczyste, fioletowe wstęgi borówkowej rozkoszy, której zdarza się wystrzelić między zębami odrobiną soku ♥ Do tego równie soczysta i owocowa polewa borówkowa z miodem i odrobiną kremowego serka(...)pektyny, które są naturalnym zagęstnikiem, uwalniającym się najbardziej po zmiksowaniu, dlatego nie zdziwcie się, jeśli polewa po wyjęciu z lodówki będzie miała konsystencję jogurtu greckiego lub sztywnego musu. Samo ciasto drożdżowe nie zawiera jajek, zatem zamieniając masło i mleko na wersję roślinną, możecie uczynić je zupełnie wegańskim :) Nastawiajcie zatem drożdżowe i chwytajcie borówki, niech to będzie słodki weekend! (I niech
Kuchnia w Słońcu Skąpanapalmę i mikserem utrzeć wszystko do spienienia i na grudkowatą masę. Do masy jajecznej wsypać mąkę, proszek, dodać aromat migdałowy i tylko mikserem krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć ciasto, wygładzić wierzch ciasta. Opłukane i wypestkowane śliwki poukładać gęsto skórką do dołu na cieście. Piec w nagrzanym piekarniku(...)200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, z podanych składników utrzeć nie za mocno gęsty lukier, polać ciasto i w formie ciasto wystudzić - szybkie, łatwe, tanie, proste i bardzo smaczne ciasto ucierane z aromatem migdałowym i śliwkami, jest delikatne, wilgotne, aromatyczne........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięborówkami jest szybki i prosty w zrobieniu, a smakuje wybornie. Wygląda pięknie w dwóch odcieniach niebieskiego. Jest lekki jak chmurka, idealny na upalne dni. Jestem pewna, że moje ciasto bez pieczenia zachwyci każdego. Bardzo lubię wykonywać i jeść ciasta bez pieczenia. W wakacje moimi faworytami są oczywiście serniki na zimno. Tym razem przygotowałam sernik na zimno z sezonowymi borówkami(...)wykorzystasz inne kolorystycznie owce, to zastosuj tego samego koloru galaretkę :-). Sernik: 1 kg sera z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 galaretka niebieska 1 i pół łyżki żelatyny Góra ciasta: 2 galaretki niebieskie 150 g borówek Spód ciasta: 100 g biszkoptów Sposób wykonania sernika na zimno z borówkami Do przygotowania sernika na zimno z borówkami potrzebować będziemy przede wszystkim: dwóch
Ania gotujeProste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jagodami lub innymi owocami. SKŁADNIKI: Szklanka jagód 10 dag stopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki śmietany 18% 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru PRZYGOTOWANIE Masło roztopić odstawić aby przestygło. Białka ubić na sztywną pianę , żółtka utrzeć z cukrem, na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone(...)masło, śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu wysypać jagody. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
RAROSSAprzyrządzić najlepsze ciasto ucierane z borówkami? Wypróbujcie mój sprawdzony przepis na naprawdę szybkie w przygotowaniu, pyszne i wilgotne ciasto z wykorzystaniem borówek amerykańskich. Sezon na borówki amerykańskie w pełni, dlatego warto go możliwie jak najlepiej wykorzystać. Od dzisiaj będę miał dla Was kilka nowych propozycji zawierających je w składzie. Dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania ... The post Najlepsze ciasto ucierane(...)borówkami first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Najlepsze ciasto ucierane z borówkami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plUcierane ciasto cynamonowe z jabłkami – doskonały pomysł na szybki deser z wykorzystaniem jabłek. Ciasto za pierwszym razem przygotowałem z mniejszymi proporcjami składników, przez co wyszło nieco niskie (jak na zdjęciach). W przepisie postanowiłem podać Wam więc zwiększone proporcje, idealne na formę 22cm :) Zapisz przepis The post Ucierane ciasto cynamonowe z jabłkami first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Ucierane ciasto cynamonowe
Pogotujmy.plKiedy każde wyjście przed dom oznacza zbieranie owoców z krzaczków, co jakiś czas trzeba równocześnie pomyśleć co z nich zrobić. Te wakacje obfitują w słodkie nowości, a jednym z ciast jest tarta z kremem serowym i owocami . Właściwie można o niej powiedzieć, że to taki serniczek na zimno z owocami, czyli coś, co bardzo lubimy zjeść do kawy jako letni(...)deser. Tarta z kremem serowym i owocami – składniki Owoce: 300-500 g sezonowych owoców ( maliny , borówki , jagody , jeżyny ) Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 100 g cukru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody Krem z serem: 500 g sera z wiaderka 400 g śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej) 100 g cukru pudru 2 łyżki żelatyny
niecodziennikparypoprzednia szarlotka dla diabetyka cieszy się dużym zainteresowaniem, ale ta jest zupełnie nowa! Żeby obniżyć indeks glikemiczny użyłam mąki migdałowej i trochę pełnoziarnistej, a zamiast cukru erytrolu. W moim cieście pojawiły się papierówki, ale sprawdzą się każde inne jabłka albo kwaskowate owoce np. porzeczki czy nawet rabarbar. Łapcie przepis! Składniki na 9 porcji : 350g jabłek pokrojonych w plasterki 100g mąki(...)proszku do pieczenia Jabłka obierz i pokrój w plasterki. Do miski wsyp mąkę migdałową, pełnoziarnistą, erytrol, proszek do pieczenia, cynamon i masło, utrzyj razem składniki. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Wyklej dno silikonowej formy (moja ma 20x20cm) 2/3 ciasta (1/3 zostaw na wierzch). Na spód wysyp jabłka, oprósz cynamonem (żadnego cukru!), a na wierzchu porwij i ułóż resztę ciasta. Piecz
DietologDzisiaj podam przepis na ciasto biszkoptowe, przełożone masą z bitej śmietany i jagód. Bardzo smaczne i efektowne. Polecam przepis. BISZKOPT : 6 jajek "M" 3/4 szklanki cukru ( szklanka ma pojemność 250 ml ) 1/2 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej ( 120 g ) 1 łyżeczka z czubkiem, proszku do pieczenia 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej(...)dalej ubijamy nastepnie żółtka i dalej ubijamu, olej i na koniec przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 % *. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Ciasto przecinamy na dwie równe połówki. Bardzo zimną śmietanę wlewamy do misy robota, wsypujemy cukier waniliowy i cukier, ubijamy na najwyrzszych obrotach aż śmietana będzie mocno ubita. Teraz dodajemy mascarpone
Kulinarne Fantazje MarioliKrucha tarta, z sezonowymi owocami to coś na co miałam ochotę, a że kocham ciasta nad przygotowaniem których nie trzeba spędzać długich godzin to tarta wpisuje się w to idealnie, spód zagniatamy, masę tylko miksujemy i można powiedzieć że gotowe ;) Zdradzę Wam dobry patent na jeszcze szybsze robienie tart, wystarczy zagnieść sobie wieczorkiem czy rano więcej ciasta kruchego, pomrozić(...)potem tylko wyjmować ;) Składniki na blaszkę 30 x 10 cm Ciasto kruche: 150 g mąki pszennej pół na pół z krupczatką 2 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 żółtko 100 g masła 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % (ewentualnie, jeśli ciasto nie chce się zagnieść) Masa: 125 g mascarpone 65 g śmietany 18 % 1 jajko
Gotowanie...to proste !Cudowne chrupiące warstwy ciasta filo z nadzieniem warzywnym. Pycha :) Smakuje na ciepło i na zimno z sosem czosnkowym. 1 opakowanie ciasta filo 6 arkuszy 200g pieczarek 300 g brokuł 1 mała czerwona papryka 1 średnia cebula 3 jajka L 80 g startego żółtego sera 2 łyżki masła sól pieprz 1 duży ząbek czosnku Cebulę podsmażyć na maśle następnie dodać pokrojone(...)pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem. Całość jeszcze krótko przesmażamy. W miseczce mieszamy olej z wodą (potrzebujemy około 70ml mieszanki 50/50) Dno i boki foremki smarujemy odrobiną tłuszczu, następnie pierwszy arkusz ciasta filo za pomocą pędzelka smarujemy mieszanką wody z olejem. Układamy w foremce tak aby ciasto wystawało za brzegi foremki. Następnie smarujemy kolejne arkusze ciasta mieszanką oleju
Andzia Pichcilekkie ciasto brzoskwiniowe ze smażonymi wiórkami kokosowymi po raz pierwszy spróbowałam u mojej Mamy. A że smaczne i godne, to wyprosiłam przepis. Oczywiście musiałam zrobić trochę „po swojemu” Oryginalnie ciasto jest na białym biszkopcie i serkach waniliowych. U mnie znajdziecie ciemny biszkopt i ricottę. A przepis jest taki Składniki na biszkopt: 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej(...)kostkę brzoskwinie z puszki. Masę wylewam na pierwszy blat biszkoptu i przykrywam drugim blatem. Dodatkowo potrzebujemy: 200 g dżemu brzoskwiniowego 100 g wiórków kokosowych 25 g masła Przygotowanie: Wierz ciasta smaruję dżemem brzoskwiniowym. Masło rozpuszczam na patelni, wsypuję wiórki i przysmażam, aż nabiorą złotego koloru. Gorące wiórki wykładam na dżem. Ciasto brzoskwiniowe ze smażonymi wiórkami kokosowymi wstawiam do lodówki
Słodki sentyment