Tarta z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską 326wygląda, lepiej dodać, że smakowała wspaniale i nikomu nie przeszkadzało to, że była chudziutka. W ogóle tarty są wspaniałe. Gdy już dobrze się opanuje przepis na ciasto to można całkiem fajnie pokombinować z farszem. Właściwie to powinnam to danie nazwać quiche, ponieważ spójności całemu farszowi nadaje masa jajeczno-śmietanowa, natomiast w zwykłej tarcie tego nie ma. Ale... czy to tarta(...)plasterków szynki parmeńskiej pieprz cebulka czerwona ząbek czosnku 3 świeże pomidory garść czarnych oliwek 150 ml śmietanki kremówki 150 gram startego żółtego sera szczypta gałki muszkatołowej Zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy w niej dołek i dodajemy jedno jajko i masło pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Zagniatamy krótko lecz energicznie ciasto, jeśli jest taka potrzeba należy
Mango Papaja
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 490Tarta z ciasta kruchego, które robi się bardzo szybko i łatwo. Do środka tarty tym razem poszło to co akurat było „na stanie”. Było tak zwane czyszczenie lodówki, ale z głową. Użyłam składników, o których myślałam, że będą do siebie pasować i intuicja mnie nie zawiodła. Rozpuszczony brie, pieczarki ze słodką cebulą, szparagi, pomidorki, feta – wszystkie(...)przypadku tart naprawdę można zaszaleć i tworzyć za każdym razem inne smaki. Mam już mnóstwo pomysłów na kolejne. Tarta jest pyszna i na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz
OstryKęs
Domowa pizza na spodzie z mąką pełnoziarnistą 251Przepis na ciasto do tej pizzy powstał metodą prób i błędów, mogę jednak śmiało przyznać, że te proporcje są dopracowane w 100%. Chciałam przemycić trochę błonnika stąd dodatek mąki pełnoziarnistej, ale gwarantuję Wam, że wcale nie oznacza to, że ciasto jest mniej smaczne, wręcz przeciwnie. Ciasto jest elastyczne, po wyrobieniu i wyrośnięciu nie musiałam go nawet podsypywać mąką podczas(...)średnicy 35 cm (na cienkim spodzie) lub 8 pizzerinek. Ja zrobiłam jedną dużą i 4 małe. Duża niestety nie doczekała zdjęcia ;) Dodatki możecie oczywiście dobrać wedle uznania. Składniki: ciasto: 300g mąki pszennej typ 450 200g mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki soli 280ml ciepłej wody 2 łyżeczki drożdży instant 2 łyżki oleju sos pomidorowy: 150g przecieru pomidorowego 3-4 łyżki wody
Ze smakiem i z pasją
Wypasione ciacha z odzysku 287Zdarza się, głównie po świętach, że wszystkiego nie uda nam się dość szybko zjeść. Mnie został spory kawałek lekko wyschniętego ciasta czekoladowego. Można odświeżyć je w mikrofali i zjeść np. z dżemem lub mlekiem, ale można zrobić z nich coś lepszego. Bajaderki! Jako mała dziewczynka uwielbiałam te ciastka, dopóki babcia nie powiedziała mi, że w cukierniach robi się(...)resztek. Później już trochę bałam się je jeść, jednak doskonale pamiętałam ich smak, który wspominałam z rozrzewnieniem. Dlatego, gdy tylko zorientowałam się, że nasze powielkanocne ciasto nie nadaje się już do zjedzenia, postanowiłam je wykorzystać, zanim musiałabym je wyrzucić. Tak powstały pyszne, wilgotne bajaderki, które smakują tak samo, jak te kupne, a przynajmniej wiemy, co znajduje się w środku
Ratunku obiad
Jedne z ulubionych ;) 253kiszonej kapusty 1 niewielką marchew 1 niewielka pietruszkę 1/4 dużego selera 2 ząbki czosnku 1 sporą cebulę przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek odrobina oleju do smażenia Do ciasta: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 2 szklanki białej mąki pszennej 4 łyżeczki oleju 2 żółtka z dużych jajek sól wrzątek Dodatkowo: wędzony boczek pokrojony w drobną kostkę (opcjonalnie) Warzywa (oprócz kapusty, czosnku(...)zrumieni, dodajemy trochę wody oraz czosnek i dusimy aż zmięknie. Kapustę, posiekane warzywa z mięsem oraz cebulę z czosnkiem łączymy i porządnie przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Odstawiamy. Ciasto przygotowujemy partiami. Nigdy całe na raz, bo lubi obsychać. Na stolnicy robimy kopczyk z obu mąk, robimy wgłębienie i wbijamy do niego żółtko, a także dodajemy sporą szczyptę soli. Nożem
Ratunku obiad
Czekoladowe walentynki - edycja druga ;) 283naprawdę ogólną koncepcję miałam, ale całość wyklarowała się dopiero w sklepie. Padło na niezawodne połączenie czekolady i pomarańczy. Muszę przyznać, że i w tym przypadku mnie nie zawiodło. Ciasto wyszło przepyszne! Kruchy, maślany spód, delikatny i puszysty krem pomarańczowy, a to wszystko zwieńczone miękką polewą czekoladową. Mmmm... Poezja :) Kruche kwadraty z lekkim jak chmurka musem pomarańczowym i polewą czekoladową (przepis(...)pół gorzka i mleczna 2 łyżki miodu Z 1,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 żółtek i 130 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki. Schłodzone ciasto kroimy na jednakowej grubości plasterki (u mnie to było
Ratunku obiad
Domowy Chleb z Ziarnami 381szklanki surowych pestek dyni Skworcu 1/4 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki siemienia lnianego Skworcu Wykonanie: W dużej misce wymieszałam ciepłą wodę, drożdże, sól i mąki w lepkie ciasto. Ja wymieszałam mikserem ze spiralnymi końcówkami. Boki miski wysmarowałam oliwą z oliwek, miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę - półtorej do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu wyłożyłam(...)ciasto na oprószony mąką blat i zagniatałam przez chwilę. Następnie zagniatając starałam się wgnieść w ciasto wszystkie nasiona (pestki dyni, ziarna słonecznika i siemię lniane). Zagniatałam do momentu, w którym ziarna połączą się z ciastem. Ciasto wyłożyłam do silikonowej foremki keksówki lekko obsypanej mąką. Odstawiłam na godzinę, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie w cieście zrobiłam trzy nacięcia nożem
Blondynka Gotuje
Tarta śliwkowo - czekoladowa 244Prezentuję Wam tartę, jaką zabrałam na wczorajszy Piknik Smakoszy w Lublinie. Składniki: CIASTO: 125 g masła/margaryny 250 g mąki 70 g cukru odrobina wody NADZIENIE: 300 g śmietany 18 % 3 jajka 0,5 szkl. cukru 1/2 tabliczki czekolady deserowej 300-350 g śliwek Wykonanie: Z masła. mąki, cukru - zagnieść szybko ciasto. By ułatwić zlepienie składników, możecie dodać odrobinę(...)zimnej wody. Ciasto zlepić w kulę, zawinąć folią spożywczą, włożyć na 30-40 min. do lodówki. Śliwki umyć, wypestkować, zasypać 3 łyżkami cukru. Czekoladę zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Śmietanę, jajka, cukier i czekoladę wymieszać. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Przenieść ciasto, za pomocą wałka na formę do tarty ( posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą ). Docisnąć brzegi, odciąć nadmiar ciasta
kolorowotorcikowo
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 281Calzone, czyli ciasto drożdżowe, składane w pieroga, wypełnione farszem warzywnym, lub mięsno-warzywnym. Przepis na calzone wykonane przeze mnie, pochodzi z książki "Przemytnicy na wakacjach" Moniki Mrozowskiej-Szaciłło. Farsz jest prosty, a prostota zazwyczaj smakuje najlepiej - i tak jest także w przypadku tych pierożków. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 20 g świeżych drożdży letnia woda 1 łyżeczka cukru 1 płaska(...)oliwek sól pieprz zielony lub kolorowy Wykonanie: W 1/2 szklanki letniej wody rozprowadzić drożdże, dodając łyżeczkę cukru. Rozpuszczone drożdże łączymy z mąką, oliwą, solą. Stopniowo dolewamy wodę - wyrabiając ciasto. Ciasto ma być sprężyste. Ilość wody zależy od wilgotności mąki, u mnie było to około 3/4 szklanki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Cukinię umyć, pokroić
kolorowotorcikowo
PIZZA NA MĄCE PSZENNEJ - NAJLEPSZA 212Dziś dla odmiany a także dla tych, którzy używają mąki pszennej przepis na idealne ciasto na pizzę. Ciasto jest puszyste, nie klejące więc nie trzeba go podsypywać i łatwe do przygotowania. Przepis na 6-8 cienkich blatów. Zaczerpnięty z książki Jamie Oliver w domu , z małymi modyfikacjami. Polecam bo pizza jest baaaardzo smaczna, no i przede wszystkim wiemy(...)jemy. Każdy może przygotować sobie swoją własną kompozycję. Frajda przy tym niesamowita. Ciasto można sobie przygotować wcześniej i po wyrośnięciu podzielić na porcje , zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce. Można także zamrozić. Ja użyłam zwykłą mąkę tortową typ 450. Używając mąki orkiszowej trzeba jej użyć trochę więcej - ok.1100g. Składniki: - 1000g mąki pszennej tortowej typ 450 - 2 paczki suchych
Smaczne Zdrowe
CHRUSTY, CHRUŚCIKI, FAWORKI NA MĄCE ORKISZOWEJ I KSYLITOLU 379ok.1litr oleju do smażenia, u mnie olej kokosowy bezzapachowy - mielony ksylitol lub puder do posypania Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Można również wyrobić ciasto ręcznie. Z wyrobionego ciasta formujemy gładką kulę (u mnie 2), zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy na ok.40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, składamy na kilka warstw(...)ponownie wałkujemy. Czynność powtarzamy jeszcze 1-2 razy. Po kilku rozwałkowaniach i składaniach ciasto jest odpowiednio napowietrzone i gotowe do wykrawania i smażenia. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i każdy rozwałkowujemy na bardzo cienki płat, czym cieńszy tym lepiej) . Z ciasta wykrawamy radełkiem (lub nożem) pasy, które następnie dzielimy na krótsze kawałki. Każdy nacinamy pośrodku. Przez nacięcie w środku
Smaczne Zdrowe
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 342oknem skwar, słońce wlewa się małym oknem do ciasnej kuchni, gdzie słychać, jak zawsze jej krzątaninę. Fartuszek zawiązany na szyi, rękawy brudne od ciasta. W garnku bulgocze woda. A ona stoi i lepi te pierogi zupełnie jak świstak, co zawijał sreberka. Pierogi te powstały nie przypadkowo, ale na specjalne zamówienie. Mam nadzieję, że wszystkim smakowały :) PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ(...)/przepis na ciasto z książki Kuchnia Polska ; farsz własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 400g szpinaku (u mnie mrożony) 150g sera typu feta 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki oleju Ciasto: Do mąki z solą dodaję około 0,3-0,5 szklanki gorącej wody
W kuchni Karmel-itki
Tartinki z figami, ricottą i szynką 219chabrowe niebo i czyhające na każdym kroku nitki babiego lata. Chwilo trwaj) Wrzesień to również miesiąc ostatnich fig, które uwielbiam. Zapraszam na figi w wersji wytrawnych słodko-słonych tartinek. Ciasto na tartinki, to kruche ciasto na oleju, które już pojawiło się na blogu, a które ponownie proponuję, bo pyszne i lekkie. Jeśli chodzi o nadzienie to zależy co lubicie; jeśli(...)parmeńskiej) 40 g startego parmezanu 1 mała wiązka rozmarynu 2 łyżeczki miodu( u mnie z owoców leśnych) sól, pieprz, czosnek. 4/5 fig Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno być elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby należy dodać trochę wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 30min. Po tym czasie ciasto
Mia Cucina Sofieta
Sernik prawie krakowski 233semolina) i dodanie suszonej, sproszkowanej skórki pomarańczowej oraz szczypty kardamonu. Serniczek smiało mogę uznać za mój kulinarny sukces, ponieważ nawet moje dziatki, które z reguły nie przepadają za mumusinymi ciastami, skusiły się na całe dwa kawałki, zamawiając je na następny tydzień. Sernik prawie krakowski Składniki na blaszkę 23x33 cm Ciasto: 250 g mąki 1 jajko 150 g masła(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 lyzki kaszy manny( u mnie semolina) cukier waniliowy 100 ml śmietany kremówki 100 g masła 70 g rodzynek szczypta suszonej , sproszkowanej skórki pomarańczowej i kardamonu Ciasto: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 40 min. W tym czasie przygotowujemy masę serową: Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i moczymy przez
Mia Cucina Sofieta