ciasto - 164325 przepisów (strona:1697/10955)

SERNIK BEZ SERA - NA JOGURTACH GRECKICH 82

Pyszne i półkruchym cieście z delikatną jogurtową pianką.        CIASTO :  5 jajek "M"  3/4 szklanki cukru pudru  200 g miękkiego masła  3 szklanki z czubkiem mąki pszennej - tortowej (szklanka ma pojemność 250 ml ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia       MASA :  5 białek 1/2 szklanka cukru 1 cukier waniliowy(...)jogurtu greckiego, gęstego  2 budynie waniliowe z cukrem  PRZYGOTOWANIE :  Z podanych składników zagniatamy półkruche ciasto. Dzielimy je większą i mniejszą część ciasta. Blaszkę o rozmiarze 25 na 35 cm liczyłam z bokami wyłożyłam papierem do pieczenia i tutaj rozkładam większą część ciasta trochę zostawiamy na wierzch, rozkładam na dnie.  Białka ubijam

Kulinarne Fantazje Marioli
Szybkie oponki serowe 79

Puszyste, szybkie oponki serowe to przepyszny pomysł na karnawałowy deser. Nie potrzebujesz miksera, by przygotować te pyszne oponki z serem – składniki możesz wymieszać łyżką. Ciasto nie wymaga zagniatania i wyrastania, jak w przypadku drożdżowych słodkości, więc przygotujesz je dosłownie w 20 minut! Przepis na szybkie oponki serowe Tłusty czwartek tuż tuż, więc to najwyższy czas na karnawałowe słodkości(...)tłuszczu. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Co zrobić, żeby oponki serowe były miękkie? Te szybkie i proste oponki serowe wyjdą idealnie miękkie i puszyste, jeśli oprzesz się pokusie obfitego podsypywania ciasta mąką podczas wałkowania. Z doświadczenia przyznam, że to jeden z najtrudniejszych elementów w ich przygotowaniu 😉 Ciasto jest mocno klejące, ale im mniej mąki, tym lżejsze, bardziej puszyste i dłużej świeże

Na-talerzu.pl
ciasto ur.Marty 85

szczyptą soli ,stopniowo dosypując cukier. Gdy piana zrobi się szklista i sztywna dodać żółtka i wszystko razem zmiksować. Do tak ubitej masy dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut. Zaraz po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z piekarnika i rzucić na podłogę z wysokości(...)czym wstawić z powrotem do piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia,przy otwartych drzwiczkach. W ten sposób usuwamy parę z ciasta , dzięki czemu biszkopt pozostaje idealnie równy. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na pol=== polowe wykorzystujemy do ciasta a druga polowe mrozimy na pozniej

mojej kuchni
ciasto ur.Marty 90

szczyptą soli ,stopniowo dosypując cukier. Gdy piana zrobi się szklista i sztywna dodać żółtka i wszystko razem zmiksować. Do tak ubitej masy dodać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut. Zaraz po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z piekarnika i rzucić na podłogę z wysokości(...)czym wstawić z powrotem do piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia,przy otwartych drzwiczkach. W ten sposób usuwamy parę z ciasta , dzięki czemu biszkopt pozostaje idealnie równy. Upieczony biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na pol=== polowe wykorzystujemy do ciasta a druga polowe mrozimy na pozniej

w mojej kuchni
Pączki z budyniem z likierem Baileys 107

dodatkiem likieru Baileys. Pączki są puszyste, pięknie się smażą, a smak nadzienia jest… Drukuj Proporcje na: 15-20 szt. Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na ciasto na pączki: 500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży (letnie, maksymalnie 40 stopni Celsjusza) 240 ml mleka 80 g cukru 2 jajka 3 żółtka 80 g masła (rozpuszczone(...)alkoholu Baileys 1 żółtko 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g proszku) 2-3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego składniki są na 15-20 pączków przygotowanie Jak zrobić ciasto na domowe pączki? Drożdże wymieszaj z 20 g cukru i 40 ml letniego mleka (cukier i mleko odbierz od całości odmierzonych składników). Pozostaw na 10-15 w ciepłym miejscu, aby rozczyn

Via Gusto
Tort budyniowy z owocami 74

potrzebie wszystko może się udać ? Tort wyszedł naprawdę pyszny. Jest całkowicie bez czekolady, ponieważ takie było życzenie, ale możecie oblać wierzch czekoladą rozpuszczoną w odrobinie śmietanki 30%. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego Skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego 3 jajka 1 szklanka oleju Uwaga(...)szklanka 200 ml Składniki suche mieszam w jednej misce, a składniki mokre w drugiej. Następnie mokre dodaję do suchych i mieszam do połączenia się składników. Ciasto wykładam do tortownicy (średnica 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawiam do wystygnięcia. Składniki na krem

Słodki sentyment
Ramię Cygana 87

Przepis pochodzi z książki „Najlepsze przepisy na wypieki z całego świata”. Bardzo fajna kompozycja rodem z Hiszpanii , z Katalonii . Zatem o lé i do dzieła! Składniki na ciasto: 5 jajek 5 łyżek zimnej wody ½ szklanki cukru Skórka otarta z cytryny 1 niepełna szklanka mąki Dodatkowo: 3 łyżki cukru Trochę wody Uwaga: Szklanka 200 ml Białka ubijam razem(...)dodaję po jednym żółtku. Następnie wyłączam mikser i dodaję mąkę. Teraz mieszam już delikatnie łopatką. Blachę (dużą, tę z piekarnika) wykładam papierem do pieczenia i na papierze rozkładam równomiernie ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut, aż zacznie leciutko się rumienić. Ciasto wyciągam z piekarnika, posypuję dodatkowym cukrem, przykrywam ściereczką kuchenną, przykrywam dużą

Słodki sentyment
Tort kawowy z kajmakiem 81

właściwie tort kawowy z kajmakiem i czekoladą – bo to jest pełnia smaków tego tortu ? Bardzo fajne połączenie smaków, delikatna dekoracja i tort urodzinowy gotowy. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 2 jajka 5 łyżek musu jabłkowego 1 szklanka oleju 1 ¼ szklanki śmietanki 18% Uwaga: szklanka 200 ml Wszystkie(...)składniki umieszczam w misce i mieszam tylko do połączenia składników, ciasto nie musi być gładkie. Dno tortownicy (średnica 18 cm) wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto do tortownicy. Piekę ok 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ¼ szklanki gorącej wody ¾ szklanki letniej wody Kawę rozpuszczam

Słodki sentyment
Tarta budyniowa z ciemnymi owocami 83

ksylitolu , żeby było trochę zdrowiej ? Składniki: 2,5 szklanki mąki 1 szczypta soli 1 budyń waniliowy (40g) 4 łyżki ksylitolu (jeśli chcesz, możesz użyć 2,5 łyżki cukru pudru, ciasto będzie wtedy delikatniejsze) 1 jajko 1 żółtko 110 g masła Uwaga: szklanka 200 ml Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i zagniatam (można to zrobić również przy użyciu miksera(...)planetarnego). Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 4mm, kształtem powinno przypominać koło, ale nie musi być regularne. Nadzienie: 400 g owoców (u mnie to borówki i jeżyny) 1 łyżka mąki 1 łyżka ksylitolu lub cukru Owoce mieszam z mąką i ksylitolem i wysypuję na środek rozwałkowanego ciasta. Boczki zakładam do środka lekko je zlepiając. Ciasto smaruję mlekiem i wstawiam do piekarnika

Słodki sentyment
Kruche rulony 85

powideł Cukier puder do posypania Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wsypuję do miski. Dodaję cukier puder, cukier waniliowy, jajko, żółtka, masło i wodę i całość zagniatam. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj jeszcze wody. Konsystencja zagniecionego ciasta jest zbita i zwarta. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości 5 mm – potrzeba do tego trochę siły, bo ciasto jest twardawe. Następnie(...)kroję ciasto na 12 kwadratów. Na środku każdego kwadratu układam dużą łyżkę dżemu, zwijam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rulony piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut. Kiedy przestygną, posypuję je cukrem pudrem. Kruche rulony gotowe. Smacznego ? Artykuł Kruche rulony pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Ciasto daktylowe 82

Szybkie i proste ciasto daktylowe bez mąki i z niewielką ilością cukru. Ciasto jest delikatne i daje dużo możliwości serwowania ? Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 6 jajek 1/3 szklanki cukru 2,5 szklanki mielonych orzechów laskowych 150 g daktyli 2 łyżki rumu ½ cytryny Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Do żółtek dodaję mielone orzechy i mieszam łopatką. Daktyle kroję(...)połowy cytryny. Następnie daktyle dodaję do ubitych żółtek z orzechami i mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam delikatnie z żółtkami, orzechami i daktylami. Ciasto wykładam do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm i piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto daktylowe można podawać z konfiturą, czekoladą, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego

Słodki sentyment
Rolada bez pieczenia 91

pudru 200 g ulubionego dżemu Dodatkowo siekane orzechy lub migdały, pokruszony wafelek, albo inny dodatek, który lubisz oraz czekolada. Przygotowanie: Ciasteczka blenduję na piasek, dodaję mleko i zagniatam kulkę ciasta. Następnie kulkę owijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut. Śmietankę ubijam razem z mascarpone i cukrem pudrem. Do kremu dodaję jakiś ulubiony dodatek (u mnie to czekoladowy(...)wafelek). Wyciągam ciasto z lodówki i kładę na folii aluminiowej. Rozwałkowuję na prostokąt ok. 30cmx20cm. Na ciasto wykładam krem, a wzdłuż jednego dłuższego boku dżem. Teraz najtrudniejsza część, czyli zwijanie. Roladę zawijam zaczynając od boku z dżemem. Pomagam sobie folią, to znaczy – podnoszę ciasto razem z folią, zawijam i dopiero wtedy „odczepiam” folię od ciasta. Po kawałku zawijam, a zwiniętą

Słodki sentyment
Ciasto brzoskwiniowe ze smażonymi wiórkami kokosowymi 96

lekkie ciasto brzoskwiniowe ze smażonymi wiórkami kokosowymi po raz pierwszy spróbowałam u mojej Mamy. A że smaczne i godne, to wyprosiłam przepis. Oczywiście musiałam zrobić trochę „po swojemu” Oryginalnie ciasto jest na białym biszkopcie i serkach waniliowych. U mnie znajdziecie ciemny biszkopt i ricottę. A przepis jest taki Składniki na biszkopt: 6 jajek 2/3 szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki tortowej(...)kostkę brzoskwinie z puszki. Masę wylewam na pierwszy blat biszkoptu i przykrywam drugim blatem. Dodatkowo potrzebujemy: 200 g dżemu brzoskwiniowego 100 g wiórków kokosowych 25 g masła Przygotowanie: Wierz ciasta smaruję dżemem brzoskwiniowym. Masło rozpuszczam na patelni, wsypuję wiórki i przysmażam, aż nabiorą złotego koloru. Gorące wiórki wykładam na dżem. Ciasto brzoskwiniowe ze smażonymi wiórkami kokosowymi wstawiam do lodówki

Słodki sentyment
Ciasto kakaowe z wiśniami z airfryer... 88

czekolada deserowa posiekana 100 gram, skórka starta z 1 pomarańczy, cukier puder do posypania - ile potrzeba Wiśnie mrożone bez pestek odmrozić w torebce, potem wylać na sitko, sok do ciasta. Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wsypać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, jajka, miękką palmę, startą skórkę z pomarańczy sparzonych, posiekaną drobno czekoladę, sok z wiśni i mikserem utrzeć(...)dość gęste ciasto z 4 minuty na najwyższych obrotach. Formę silikonową 22 cm posmarować cienko olejem, do formy przełożyć ciasto. Na wierzchu ciasta rozłożyć odmrożone wiśnie, formę wstawić do Airfryer Philips HD9240/30, ustawić 160 C i 40 minut, zamknąć szufladę i włączyć. Po zakończeniu programu sprawdzić patyczkiem, jeśli jest ciasto na patyczku to jeszcze dopiec z 10 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Ekspresowe ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką 91

Przepis na to ciasto z jabłkami znalazłam tutaj ( klik ). Jest to niezwykle proste ciasto w przygotowaniu i szybkie. Smakuje i pachnie rewelacyjnie, jest puszyste i wilgotne. Jeśli szukacie fajnego ciasta do kawy, to jak najbardziej polecam. U nas zrobiło ono furorę i robiłam go już dwa razy :-) Keksówka: 25 x 11 cm Składniki: 2 jajka 120 ml jogurtu naturalnego(...)składniki mokre i delikatnie, oraz powoli mieszamy drewnianą łyżką tylko do pierwszego połączenia się składników (nie możemy mieszać za długo). 4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, górę wyrównujemy.  Skorupka cynamonowa: 1. Do miseczki dajemy wszystkie składniki i palcami je łączymy. Tak powstałą kruszonkę rozkładamy na wierzchu ciastaCiasto pieczemy w 180 stopniach przez około

kruche babeczki