Bardzo znane ciasto z malinami. W końcu zrobiłam je po raz pierwszy. Uwielbiam połączenie kruchego spodu, galaretki z malinami, śmietanki i bezy. Podane w formie torcika wygląda bardzo efektownie. Tortownica 24 cm: Kruchy spód: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 110 g masła Warstwa malinowa: 3 galaretki malinowe(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 garść płatków migdałowych Spód: Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy ze sobą. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzonym ciastem wygniatamy spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Tortownica o wymiarach 24 cm. Wierzch nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Ciasto musi być
VioletoweKucharzenieSernik bananowy. Gładki, kremowy i pełen bananowego smaku. Taki właśnie jest ten sernik . Sernik , który łączy w sobie dwie ulubione przez nas rzeczy – słodkiego banana i pyszny twaróg . Ciasta o smaku banana są przepyszne i idealnie słodkie. Więc nie traćmy więcej czasu, musimy wykonać ten sernik jak najszybciej, by cieszyć się smakiem bananów i aksamitnego twarogu. Idealny sernik na każda(...)połączenia się składników. Dodajemy puree z bananów i kontynuujemy mieszanie na niskich obrotach. Dodajemy pojedynczo jajka. W razie potrzeby zeskrobujemy masę z brzegów miski. Masę serowa wylewamy na spód ciasta. Tortownicę umieszczamy w większej blaszce do pieczenia i wlewamy wodę do polowy wysokości tortownicy. Piekarnik nastawiamy na 150°C i pieczemy ciasto przez 1 godzinę i 30 minut. Wyłączamy piekarnika
Zdrowy Styl JoannyPyszne ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką wyjdzie na pewno każdemu. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, wystarczy tylko wszystko wymieszać, przelać do blachy, ułożyć śliwki , posypać kruszonką i gotowe. Jest puszyste, miękkie, delikatne i cudownie pachnie. Sezon śliwkowy w pełni, a że bardzo lubię te owoce, to staram się je wykorzystać na każdy możliwy sposób. A Wy lubicie śliwki(...)nich przyrządzacie? Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką - składniki na blachę 24 x 26 cm: * 300 g masła * 200 g cukru * 6 jajek * 300 g mąki pszennej * 60 g mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruszonka: * 100 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła Dodatkowo: * 500 g śliwek * cukier puder+ kilka kropel wody do zrobienia lukru
Zrób to smaczniegrubym i puszystym cieście, z dużą ilością dodatków, niektórzy lubią ją bardziej niż włoski oryginał, my nazywamy ją domową pizzą po polsku. Jak zwykle zrobiliśmy wielką blachę i ani się obejrzeliśmy, zostały same okruszki. Przepis na polską pizzę domową Składniki: Na ciasto Szklanka lekko ciepłej wody, 40 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 3 szklanki mąki pszennej, kopiasta łyżeczka soli(...)około 15 minut, aby drożdże “ruszyły”. Do miski wsyp mąkę, sól, wlej oliwę i pozostałą wodę, wymieszaj, następnie przełóż na blat lub stolnicę i wyrób gładkie ciasto – należy je ugniatać około 10 minut. Jeśli będzie się kleić, podsyp mąką. Ciasto włóż do miski, przykryj, odstaw na minimum 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie cebulę
Kulinarna PolskaPyszne jesienne ciasto, z dodatkiem puree dyniowego, któremu zawdzięcza swój piękny kolor oraz skórki z pomarańczy, której to z kolei zawdzięcza bogaty aromat i smak :). Całość wspaniale uzupełnia suszona żurawina oraz orzechowa kruszonka z dodatkiem cynamonu ( nie rezygnujcie z niej, jest taka pyyyszna :) ). Ciasto jest miękkie i bardzo wilgotne, długo utrzymuje świeżość. W wykonaniu jest bardzo proste i szybkie. Idealny(...)dyniowego puree. Resztę można przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić i wykorzystać w przyszłości do innych przepisów ( dla ułatwienia polecam podzielić puree na mniejsze porcje ). Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej tortowej 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 200 ml oleju rzepakowego 350 g puree z dyni 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Opowieści z piekarnikadrożdżach . Moja wersja pieczywa jest drożdżowa, a przepis pochodzi przepis stąd Hub Pages . Dzięki recepturom na pieczywo z różnych zakątków świata możemy poczuć się jak na kulinarnych wakacjach. Składniki CIASTO 500 g mąki chlebowej typ 750 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 350 ml wody 2-3 łyżki oliwy GLAZURA 30 g mąki(...)umieszczamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 2-3 godziny, aby podwoił objętość. Pozostałą mąkę, sól i cukier wsypujemy do innej większej miski i dodajemy zaczyn, gdy będzie gotowy. Ciasto wyrabiamy, porcjami dolewamy pozostałe 100 ml ciepłej wody. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. Ponownie przykrywamy ciasto i jeszcze raz pozwalamy
Tajemnice SmakuProste ciasto z gruszkami , czyli jeden z najpyszniejszych placków, do którego przygotowania potrzebujesz dosłownie chwili. Uwielbiam go za to, że w środku ma mnóstwo owoców i bardzo mało ciasta. Jest bardzo soczysty, mięciutki oraz niezwykle delikatny smaku. Placek z gruszkami doskonale sprawdzi się jako szybkie ciasto do kawy lub też jako ekspresowy wypiek w przypadku niespodziewanych gości. Naprawdę jest(...)przepyszny. U mnie zawsze znika w dniu pieczenia! To kto będzie piekł to najlepsze ciasto z gruszkami ? Proste ciasto z gruszkami - składniki: 2 jajka 100g mąki pszennej 50g masła/margaryny 50g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 500g gruszek Opcjonalnie: sok z cytryny Proste ciasto z gruszkami - przygotowanie: Gruszki. Umyte
Di gotujemożna użyć do innego tortu lub zamrozić na później. *** *** Po wyjęciu z piekarnika biszkopt lekko studzimy. Następnie za pomocą cienkiego, długiego noża odkrawamy brzegi biszkoptu od rantu. Przy odcinaniu ciasta od rantu nie wykonujemy ruchów góra-dół by nie poszarpać biszkoptu, po prostu wbijamy nóż wzdłuż po rancie i jednostajnym ruchem przesuwamy dookoła. Jeszcze lekko ciepły biszkopt po wyjęciu(...)woreczka i potłuc bardzo drobno wałkiem) *** *** Zblendowane ciasteczka dodajemy do pozostałego kremu, dokładnie mieszamy *** *** Składamy tort. Rant ustawiamy ponownie na średnicę biszkoptu i umieszczamy w nim pierwszy blat ciasta. Blat nasączamy ponczem. Na pierwszym blacie wykładamy połowę kremu jagodowego. Na kremie układamy żelkę z lodówki. Staramy się ją tak wypośrodkować, aby po bokach znajdował się krem, żelka nie może dotykać
Blog z Apetytemprzygotowaniu, a przy wykorzystaniu dojrzałych bananów można pominąć dodatkowy cukier. Gorąco polecam! Zobacz więcej przepisów na wegańskie ciastka lub wykorzystanie bananów Przepis na ciasteczka francuskie z bananami Składniki opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 2 banany (400 g) opcjonalnie łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki cukru Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Ilość : 40 sztuk Przygotowanie Ciasto francuskie rozwijamy(...)opcjonalnie posypujemy cynamonem oraz cukrem . Warto je dosłodzić jeśli banany były mało dojrzałe. Następnie krótsze brzegi ciasta zwijamy ku środkowi tworząc dwie spiralki. Przecinamy je na środku by powstały dwa wałki . Każdy wałek kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm i lekko je spłaszczamy dłońmi. Jeśli podczas cięcia plasterki tracą swój kształt możecie schłodzić ciasto w lodówce przez
WegePrzepisBardzo proste i pyszne ciasto na białkach. Takie bardzo delikatne. Lekko cytrynowe i takie piankowe. Na szybką zachciewajkę. Gdy zostaną nam białka po innych wypiekach to z powodzeniem można upiec takie ciasto. Nic się nie zmarnuje, a my będziemy mieć pyszny podwieczorek. Ciasto pokroiłam na 4 porcje. Udanych wypieków. Potrzebujemy: 3 białka 30 g mąki tortowej 30 g cukru(...)wyciśnięty z połowy cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie pysznego ciasta: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy. 2. Ciasto przekładamy to tortownicy o średnicy około 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
IzabelawkuchniPuszysty biszkopt z plasterkami jabłek, to świetne ciasto, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, do przygotowania na szybko. Robi się je raz-dwa, a znika jeszcze szybciej. Moje dziecko poprosiło, bym następnym razem zrobiła je tyyyyylko dla niego Najlepiej z większą ilością jabłek! No fakt, wykorzystałam 3 sztuki, a spokojnie mogłam dać jeszcze jedno 4 jajka 3/4 szkl. cukru(...)jabłka cukier puder do oprószenia Jajka wraz z cukrem miksujemy na jasną, puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia. Połowę ciasta przelewamy do natłuszczonej, oprószonej mąką formy na babkę lub do tortownicy. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na plasterki. Rozkładamy je na cieście. Przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy przez około
Smaki Na TalerzuBardzo lubię ciasta bazowane na zwyczajnym, tradycyjnym biszkopcie- tutaj można poszaleć ze smakami mas czy kremu. Latte Macchiato to połączenie delikatnej słodyczy kremu Milky Way z wyrazistym smakiem prawdziwej kawy. Smaczku dodaje kropkowane nasączenie ( przy odpowiednim krojeniu otrzymujemy bonus w postaci fajnego wzorka na spodzie ciacha : ) ). Ciasto słodkie, ale przełamane goryczką kawy z alkoholem- sprawdzi się więc dla dorosłych
Domowe ciastaCzekoladowe ciasto z cukinią i jabłkiem wypiek jest prosty, tani i smaczny, w sam raz na deser, kolację czy na piknik. Nie ma tu żadnej filozofii, ot wymieszanie kilku składników i przelanie masy do blaszki. Zamiennikiem jajek w tym przepisie jest zmielone siemię lniane, następnie zalane wrzątkiem i odstawione na minutę by się zżelowało. Ciasta wegańskie mają niesamowicie fajną strukturę(...)miąższu, są miękkie, wilgotne a jednocześnie jędrne, nie kruszące się, sprężyste. Polecam! PRZEPIS CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ I JABŁKIEM Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szklanka mąki graham 1 mała cukinia (200g) 1 małe jabłko 4 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kremu orzechowego 1 szkl cukru białego, trzcinowego albo ksylitolu czy erytrolu
Dorota Smakujepierwsze są niemal na każdą okazję. Tylko za każdym razem nieco inny ;) Biorąc pod uwagę że borówki w tym roku nieźle obrodziły, postanowiłam wykorzystać je właśnie do tego ciasta. Sprawdziły się super. Słodkie, kruche ciasto, kremowa konsystencja sernika i kwaskowate owoce. Zdecydowanie najlepsze połączenie! Składniki na blaszkę o wym. 23x38 Ciasto: 500g mąki tortowej orkiszowej 12g proszku do pieczenia 220g(...)mielonego lub dobrej jakości z wiaderka 200g masła 2 budynie śmietankowe 200g drobnego cukru 100ml śmietanki 30% Dodatkowo: ok 400g borówek cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier, żółtka oraz ocet. Wszystko siekamy i szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie części, jedną wkładamy do zamrażarki, a drugą wałkujemy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: Ciasto kruche kakaowe: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 1 lub 1,5 łyżki kakao Mus śliwkowy: 0,5 kg śliwek 1 łyżka cukru 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki żelatyny 1 słoik powideł śliwkowych (280g) Beza cytrynowa: 4 białka(...)szklanki cukru 2 opakowania budyniu o smaku cytrynowym Przygotowanie: Ciasto kakaowe- margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej
Ciastka - domowe słodkości