ciasto - 162907 przepisów (strona:1702/10861)

Torcik Malinowa Chmurka 128

Bardzo znane ciasto z malinami. W końcu zrobiłam je po raz pierwszy. Uwielbiam połączenie kruchego spodu, galaretki z malinami, śmietanki i bezy. Podane w formie torcika wygląda bardzo efektownie.  Tortownica 24 cm: Kruchy spód: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 110 g masła Warstwa malinowa: 3 galaretki malinowe(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 garść płatków migdałowych Spód: Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy ze sobą. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzonym ciastem wygniatamy spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia). Tortownica o wymiarach 24 cm. Wierzch nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Ciasto musi być

VioletoweKucharzenie
Sernik bananowy. 93

Sernik bananowy. Gładki, kremowy i pełen bananowego smaku. Taki właśnie jest ten sernik . Sernik , który łączy w sobie dwie ulubione przez nas rzeczy – słodkiego banana i pyszny twaróg . Ciasta o smaku banana są przepyszne i idealnie słodkie. Więc nie traćmy więcej czasu, musimy wykonać ten sernik jak najszybciej, by cieszyć się smakiem bananów i aksamitnego twarogu. Idealny sernik na każda(...)połączenia się składników. Dodajemy puree z bananów i kontynuujemy mieszanie na niskich obrotach. Dodajemy pojedynczo jajka. W razie potrzeby zeskrobujemy masę z brzegów miski. Masę serowa wylewamy na spód ciasta. Tortownicę umieszczamy w większej blaszce do pieczenia i wlewamy wodę do polowy wysokości tortownicy. Piekarnik nastawiamy na 150°C i pieczemy ciasto przez 1 godzinę i 30 minut. Wyłączamy piekarnika

Zdrowy Styl Joanny
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ 73

Pyszne ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką wyjdzie na pewno każdemu. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, wystarczy tylko wszystko wymieszać, przelać do blachy, ułożyć śliwki , posypać kruszonką i gotowe. Jest puszyste, miękkie, delikatne i cudownie pachnie. Sezon śliwkowy w pełni, a że bardzo lubię te owoce, to staram się je wykorzystać na każdy możliwy sposób. A Wy lubicie śliwki(...)nich przyrządzacie? Ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką - składniki na blachę 24 x 26 cm: * 300 g masła * 200 g cukru * 6 jajek * 300 g mąki pszennej * 60 g mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Kruszonka: * 100 g mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła Dodatkowo: * 500 g śliwek * cukier puder+ kilka kropel wody do zrobienia lukru

Zrób to smacznie
Polska pizza domowa. Przepis na placek drożdżowy z serem i dodatkami 138

grubym i puszystym cieście, z dużą ilością dodatków, niektórzy lubią ją bardziej niż włoski oryginał, my nazywamy ją domową pizzą po polsku. Jak zwykle zrobiliśmy wielką blachę i ani się obejrzeliśmy, zostały same okruszki. Przepis na polską pizzę domową Składniki: Na ciasto Szklanka lekko ciepłej wody, 40 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 3 szklanki mąki pszennej, kopiasta łyżeczka soli(...)około 15 minut, aby drożdże “ruszyły”. Do miski wsyp mąkę, sól, wlej oliwę i pozostałą wodę, wymieszaj, następnie przełóż na blat lub stolnicę i wyrób gładkie ciasto – należy je ugniatać około 10 minut. Jeśli będzie się kleić, podsyp mąką. Ciasto włóż do miski, przykryj, odstaw na minimum 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie cebulę

Kulinarna Polska
Ciasto dyniowo-pomarańczowe z żurawiną i orzechową kruszonką 109

Pyszne jesienne ciasto, z dodatkiem puree dyniowego, któremu zawdzięcza swój piękny kolor oraz skórki z pomarańczy, której to z kolei zawdzięcza bogaty aromat i smak :). Całość wspaniale uzupełnia suszona żurawina oraz orzechowa kruszonka z dodatkiem cynamonu ( nie rezygnujcie z niej, jest taka pyyyszna :) ). Ciasto jest miękkie i bardzo wilgotne, długo utrzymuje świeżość. W wykonaniu jest bardzo proste i szybkie. Idealny(...)dyniowego puree. Resztę można przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić i wykorzystać w przyszłości do innych przepisów ( dla ułatwienia polecam podzielić puree na mniejsze porcje ). Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej tortowej 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 200 ml oleju rzepakowego 350 g puree z dyni 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Opowieści z piekarnika
Matnakash – płaski ormiański chleb. Drożdżowe ormiańskie pieczywo 110

drożdżach . Moja wersja pieczywa jest drożdżowa, a przepis pochodzi przepis stąd Hub Pages . Dzięki recepturom na pieczywo z różnych zakątków świata możemy poczuć się jak na kulinarnych wakacjach. Składniki CIASTO 500 g mąki chlebowej typ 750 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 350 ml wody 2-3 łyżki oliwy GLAZURA 30 g mąki(...)umieszczamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 2-3 godziny, aby podwoił objętość. Pozostałą mąkę, sól i cukier wsypujemy do innej większej miski i dodajemy zaczyn, gdy będzie gotowy. Ciasto wyrabiamy, porcjami dolewamy pozostałe 100 ml ciepłej wody. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. Ponownie przykrywamy ciasto i jeszcze raz pozwalamy

Tajemnice Smaku
Proste ciasto z gruszkami 93

Proste ciasto z gruszkami , czyli jeden z najpyszniejszych placków, do którego przygotowania potrzebujesz dosłownie chwili. Uwielbiam go za to, że w środku ma mnóstwo owoców i bardzo mało ciasta. Jest bardzo soczysty, mięciutki oraz niezwykle delikatny smaku. Placek z gruszkami doskonale sprawdzi się jako szybkie ciasto do kawy lub też jako ekspresowy wypiek w przypadku niespodziewanych gości.  Naprawdę jest(...)przepyszny. U mnie zawsze znika w dniu pieczenia! To kto będzie piekł to najlepsze ciasto z gruszkami ?       Proste ciasto z gruszkami - składniki:  2 jajka 100g mąki pszennej 50g masła/margaryny 50g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 500g gruszek Opcjonalnie: sok z cytryny Proste ciasto z gruszkami - przygotowanie:   Gruszki. Umyte

Di gotuje
Torcik Myszka Minnie z kremem oreo oraz jagodowym i żelką 109

można użyć do innego tortu lub zamrozić na później. *** *** Po wyjęciu z piekarnika biszkopt lekko studzimy. Następnie za pomocą cienkiego, długiego noża odkrawamy brzegi biszkoptu od rantu. Przy odcinaniu ciasta od rantu nie wykonujemy ruchów góra-dół by nie poszarpać biszkoptu, po prostu wbijamy nóż wzdłuż po rancie i jednostajnym ruchem przesuwamy dookoła. Jeszcze lekko ciepły biszkopt po wyjęciu(...)woreczka i potłuc bardzo drobno wałkiem) *** *** Zblendowane ciasteczka dodajemy do pozostałego kremu, dokładnie mieszamy *** *** Składamy tort. Rant ustawiamy ponownie na średnicę biszkoptu i umieszczamy w nim pierwszy blat ciasta. Blat nasączamy ponczem. Na pierwszym blacie wykładamy połowę kremu jagodowego. Na kremie układamy żelkę z lodówki. Staramy się ją tak wypośrodkować, aby po bokach znajdował się krem, żelka nie może dotykać

Blog z Apetytem
Ciasteczka francuskie z bananami (wegańskie) 157

przygotowaniu, a przy wykorzystaniu dojrzałych bananów można pominąć dodatkowy cukier. Gorąco polecam! Zobacz więcej przepisów na wegańskie ciastka lub wykorzystanie bananów Przepis na ciasteczka francuskie z bananami Składniki opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 2 banany (400 g) opcjonalnie łyżeczka cynamonu 1-2 łyżki cukru Czas przygotowania:  20 minut + 20 minut pieczenia Ilość : 40 sztuk Przygotowanie Ciasto francuskie rozwijamy(...)opcjonalnie posypujemy cynamonem oraz cukrem . Warto je dosłodzić jeśli banany były mało dojrzałe. Następnie krótsze brzegi ciasta zwijamy ku środkowi tworząc dwie spiralki. Przecinamy je na środku by powstały dwa wałki . Każdy wałek kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm i lekko je spłaszczamy dłońmi. Jeśli podczas cięcia plasterki tracą swój kształt możecie schłodzić ciasto w lodówce przez

WegePrzepis
Cytrynowe ciasto na białkach 113

Bardzo proste i pyszne ciasto na białkach. Takie bardzo delikatne. Lekko cytrynowe i takie piankowe. Na szybką zachciewajkę. Gdy zostaną nam białka po innych wypiekach to z powodzeniem można upiec takie ciasto. Nic się nie zmarnuje, a my będziemy mieć pyszny podwieczorek. Ciasto pokroiłam na 4 porcje. Udanych wypieków.   Potrzebujemy: 3 białka 30 g mąki tortowej 30 g cukru(...)wyciśnięty z połowy cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia    Wykonanie pysznego ciasta:   1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy sok z cytryny i delikatnie mieszamy. 2. Ciasto przekładamy to tortownicy o średnicy około 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Izabelawkuchni
Ciasto z jabłkami 91

Puszysty biszkopt z plasterkami jabłek, to świetne ciasto, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, do przygotowania na szybko. Robi się je raz-dwa, a znika jeszcze szybciej. Moje dziecko poprosiło, bym następnym razem zrobiła je tyyyyylko dla niego Najlepiej z większą ilością jabłek! No fakt, wykorzystałam 3 sztuki, a spokojnie mogłam dać jeszcze jedno 4 jajka 3/4 szkl. cukru(...)jabłka cukier puder do oprószenia Jajka wraz z cukrem miksujemy na jasną, puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia. Połowę ciasta przelewamy do natłuszczonej, oprószonej mąką formy na babkę lub do tortownicy. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na plasterki. Rozkładamy je na cieście. Przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy przez około

Smaki Na Talerzu
Ciasto Latte Macchiato 136

Bardzo lubię ciasta bazowane na zwyczajnym, tradycyjnym biszkopcie- tutaj można poszaleć ze smakami mas czy kremu. Latte Macchiato to połączenie delikatnej słodyczy kremu Milky Way z wyrazistym smakiem prawdziwej kawy. Smaczku dodaje kropkowane nasączenie ( przy odpowiednim krojeniu otrzymujemy bonus w postaci fajnego wzorka na spodzie ciacha : ) ). Ciasto słodkie, ale przełamane goryczką kawy z alkoholem- sprawdzi się więc dla dorosłych

Domowe ciasta
Czekoladowe ciasto z cukinią i jabłkiem 86

Czekoladowe ciasto z cukinią i jabłkiem wypiek jest prosty, tani i smaczny, w sam raz na deser, kolację czy na piknik. Nie ma tu żadnej filozofii, ot wymieszanie kilku składników i przelanie masy do blaszki. Zamiennikiem jajek w tym przepisie jest zmielone siemię lniane, następnie zalane wrzątkiem i odstawione na minutę by się zżelowało. Ciasta wegańskie mają niesamowicie fajną strukturę(...)miąższu, są miękkie, wilgotne a jednocześnie jędrne, nie kruszące się, sprężyste. Polecam! PRZEPIS CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ I JABŁKIEM Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szklanka mąki graham 1 mała cukinia (200g) 1 małe jabłko 4 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kremu orzechowego 1 szkl cukru białego, trzcinowego albo ksylitolu czy erytrolu

Dorota Smakuje
Sernik z borówkami 99

pierwsze są niemal na każdą okazję. Tylko za każdym razem nieco inny ;) Biorąc pod uwagę że borówki w tym roku nieźle obrodziły, postanowiłam wykorzystać je właśnie do tego ciasta. Sprawdziły się super. Słodkie, kruche ciasto, kremowa konsystencja sernika i kwaskowate owoce. Zdecydowanie najlepsze połączenie! Składniki na blaszkę o wym. 23x38 Ciasto: 500g mąki tortowej orkiszowej 12g proszku do pieczenia 220g(...)mielonego lub dobrej jakości z wiaderka 200g masła 2 budynie śmietankowe 200g drobnego cukru 100ml śmietanki 30% Dodatkowo: ok 400g borówek cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania Ciasto:   Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier, żółtka oraz ocet. Wszystko siekamy i szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie części, jedną wkładamy do zamrażarki, a drugą wałkujemy

Kuchnia w czekoladzie
KAKAOWIEC ZE ŚLIWKAMI 108

Składniki: Ciasto kruche kakaowe: 3 szklanki mąki pszennej 4  żółtka 2 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny 1 lub 1,5 łyżki kakao Mus śliwkowy: 0,5 kg śliwek 1 łyżka cukru 2 opakowania galaretki  cytrynowej 2 łyżki żelatyny 1 słoik powideł śliwkowych (280g) Beza cytrynowa: 4 białka(...)szklanki cukru  2 opakowania budyniu o smaku cytrynowym Przygotowanie: Ciasto kakaowe-  margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej

Ciastka - domowe słodkości