Pyszne ciasta drożdżowe - strucle o nadzieniu makowym i orzechowym. Smaczne belikatne ciasto i farsz, polecam przepis. SKŁADNIKI : 700 g mąki pszennej tortowej 100 g masła 50 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 2 jajka 1/2 szklanka cukru(...)łyżka cukru 5 łyżek mleka 250 g masy makowej PRZYGOTOWANIE : Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem, następnie dodajemy resztę składników oraz rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto. Nakrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Orzechy miksujemy z miodem, cukrem i mlekiem na smarowną masę. Ciasto dzielimy na dwa kawałki i każdy rozwałkowujemy na prostokąt o długości
Kulinarne Fantazje MarioliImprezowe łódeczki z ciasta francuskiego to świetna przekąska, którą można przygotować w mgnieniu oka. Do ich wykonania potrzeba tak nie wiele a smak jest naprawdę obłędny! Takie przekąski z ciasta francuskiego z pieczarkami idealnie sprawdzą się na domowe imprezy, rodzinne spotkania, Święta czy Sylwestra. Robi się je naprawdę błyskawicznie, ale jeszcze szybciej znikają z talerza. Koniecznie wypróbujcie przepis! IMPREZOWE ŁÓDECZKI(...)CIATA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 150 g żółtego sera 400 g pieczarek 1 cebula sól pieprz kilka łyżek ketchupu Wykonanie Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię z odrobiną masła i podsmażyć na złoty kolor. Pieczarki pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli i dusić przez kilka minut, do momentu aż zmniejszą swoją objętość
Alle Dobre!Zastanawiacie się jakie ciasta na święta przygotować w tym roku? Szukacie sprawdzonych przepisów, by pozytywnie zaskoczyć swoją rodzinę? Świetnie się składa! Poniżej znajdziecie listę najlepszych przepisów na świąteczne wypieki, które będą idealnym wyborem na tegoroczne święta! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym wpisie znajdziecie mnóstwo ciekawych propozycji na świąteczne ciasta, obok których nie da się przejść obojętnie. Każde z nich(...)wygląda bardzo apetycznie i aż prosi się o upieczenie. 1. Makowiec japoński Przepis na: Przepiski.pl 2. Ciasto orzechowe z musem jabłkowym Przepis na: KulinarneCuda.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Kubanka Przepis na: Alledobre.pl 4. Ciasto wiśniowy puch Przepis na: ProstaKuchnia.pl 5. Seromakowiec Przepis na: wasze-przepisy.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Świąteczne wypieki – najlepsze przepisy na ciasta pochodzi z serwisu Damusia.pl
Damusia.plCiasto: 4 jajka szklanka cukru 3/4 szklanki śmietany 18% 3/4 szklanki oleju 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru Dodatkowo: brzoskwinie z puszki ok. 500 g Lukier: 2 łyżki śmietany 18% 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą(...)mieszamy widelcem kilka minut. Bardzo ładnie się wszystko łączy i ciasto odchodzi od brzegów miski. Następnie wkładamy ciasto na formę (36×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy owoce. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Posypujemy wierzch ciasta i do pieca na 50 min / 180 stopni. Po upieczeniu, składniki lukru ucieramy i polewamy jeszcze ciepłe, ale nie gorące
Kocham Czekoladęłyżce i ucieramy Na koniec wlewamy ocet i ostrożnie całość mieszamy Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy wzdłuż na pół Przekładamy jedną część do foremki ciut mniejszej niż piekło się ciasto W czasie gdy piekło się ciasto przygotowujemy galaretki- rozpuszczamy w jednej szklance(...)poprzez ubijanie z 200 ml zimnej śmietany, każdą oddzielnie chyba,że robimy jeden kolor Przekrojoną warstwę spodnią biszkoptu nasączamy, smarujemy ulubionymi powidłami i wykładamy tężejącą śmietanę Przykrywamy drugim przekrojonym ciastem- nasączamy je i wykładamy drugą warstwę śmietany Zostawiłam ciut tężejących galaretek i udekorowałam nimi wierzch ciasta Piekłam w foremce Dodatkowo: 2 galaretki- u mnie cytrynowa i malinowa 2 śmietany
Proste Potrawypszennej 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 100 ml ciepłego mleka 2 łyżki oliwy 1 jajko 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 7 g suchych drożdży Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i łączymy ze sobą. Następnie zgniatamy na jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po upływie czasu wyrośnięte ciasto przekładamy(...)oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto formujemy w długi rulonik i dzielimy na 10 kawałków. Z każdego formujemy bułeczkę. Gotowe bułeczki wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i przykrywamy an 30 minut, do wyrośnięcia. Po upływie czasu blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 15 minut. Studzimy na kratce. Artykuł Domowe bułeczki
Alle Dobre!WUZETKA Ciemne ciasto nasączone rumem do tego bita śmietana. Kultowe ciasto PRL-u. U nas pieczone do dziś. SKŁADNIKI Ciasto mąka 250 g margaryna 130 g cukier 100 g 1/2 słoika dżemu 2 jajka mleko 12-16 łyżek kakao 2 łyżki soda oczyszczona 1 łyżeczka rum do polania Krem śmietana 30 % 800 ml cukier puder 1-2 łyżki cukier waniliowy(...)łyżeczka ew. śmietan-fix trochę dżemu Polewa margaryna 50 g mleko 2 łyżki cukier puder 120 g kakao 2 łyżki Ciasto. Miękką margarynę utrzeć dodając cukier. Następnie stopniowo dodawać resztę składników, dokładnie ubijając. Ciasto wylać na wysmarowaną i posypaną bułką blachę. Piec w 180 C ok. 30 minut. Krem. Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodać cukry i fix. Polewa. Margarynę
Smaczne mojeBajeczny snickers bez pieczenia Sprawdzony przepis na pyszne ciasto z herbatnikami, delikatnym mlecznym kremem, masą kajmakową i orzeszkami w czekoladzie. Szybkie i proste w przygotowaniu, a w smaku prawdziwa petarda! Składniki: na blaszkę o wymiarach 21×21 cm Herbatniki – około 50 sztuk 200g pełnego mleka w proszku 100g masła 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru(...)rozsmarowujemy pozostały kajmak *** *** Orzeszki kroimy na mniejsze kawałki (kupiłam orzeszki już uprażone, jeżeli jednak nie uda Wam się takich dostać, można podprażyć je na patelni) *** *** Orzeszki rozkładamy równomiernie na cieście *** *** W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę, gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy połamaną czekoladę po chwili całość dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita polewa *** *** Tak powstałą masą polewamy ciasto
Blog z Apetytemłyżki mąki pszennej – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 1 cukier waniliowy Jajka i twaróg powinny mieć temperaturę pokojową. W misce wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta. Powstanie gładkie ciasto. Następnie podziel je na dwie równe części. Owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 1,5 do 2 godzin. W między czasie wykonaj masę serową. Masło(...)soli na sztywną masę. Gotową pianę przełóż do masy serowej, wsyp rodzynki. Delikatnie wymieszaj łyżką. Blachę o wymiarach 23×34 cm posmaruj tłuszczem i rozwałkuj jedną część schłodzonego ciasta i wyłóż nim spód blachy. Wlej delikatnie masę serową, wyrównaj delikatnie. Z lodówki wyciągnij drugi kawałek ciasta kakaowego i zetrzyj go na tarce na grubych oczkach. Starte ciasto rozłóż delikatnie
Zdrowy Styl Joannyminuty na najwyższych obrotach do spienienia, masa będzie grudkowata. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, mikserem utrzeć tylko (krótko) do połączenia składników na dość gęste i gładkie ciasto. Forma keksówka 35x15 cm z papierem do pieczenia (może być inna większa forma) , do formy wyłożyć łyżką 3/4 ciasta, wygładzić wierzch. Na ciasto wyłożyć wystudzony mus jabłkowy, wygładzić wierzch. Na jabłkach rozsmarować(...)resztę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu zostawić, przed podaniem posypać puder cukier - bardzo łatwe, szybkie, tanie ciasto ucierane, jest idealną bazą jak ciasto do wielu owoców, tutaj jest mocno nadziane musem jabłkowym........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięFale Dunaju to pyszne ciasto, lecz jego modyfikacja z brzoskwiniami i galaretką smakuje o niebo lepiej! Składniki: Ciasto: 3/4 kostki masła lub Kasi 4 jaja 2 szklanki maki tortowej 100 g cukru 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia brzoskwinie z puszki odsączone Krem: gotowy krem budyniowy (np.typu Karpatka) 1/2 kostki masła Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe trochę kakao(...)posypania ciasta na wierzchu Wykonanie: Masło dobrze utrzeć z cukrem, dodać żółtka cały czas miksując. Następnie przesiać make, dodać do mąki proszek, połączyć wszystko ,cały czas miksując, ubić piane z pozostałych białek z odrobina cukru – dodać do ciasta, również chwilę miksując. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Następnie wylewamy jasna masę na blachę; potem ciemna
Olcia gotuje!adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki; Ciasto kruche; 3 szklanki. mąki tortowej 2/3 szklanki cukru kostka tłuszczu(może być kasia) 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa; 1,5 kg jabłek(lub duży słoik musu jabłkowego) 150 g rodzynek 2 galaretki cytrynowe Masa orzechowa; 300g orzechów włoskich 80g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Wykonanie; Wszystkie składniki ciasta kruchego wkładamy do miseczki i zagniatamy .Ciasto dzielimy na 3 części .W dwóch takich samych blaszkach pieczemy 2 kruche ciasta, ok.25 min w temp.200st.Trzecią część ciasta odkładamy.W tym czasie przygotowujemy masę jabłkową: jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i na patelni smażyć na złoty kolor.Rodzynki sparzyć.Do gorącego musu dodać rodzynki
Olcia gotuje!adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Biskup-warstwowe, na różne okazje. Bardzo smaczne z kremem budyniowym, bezą kokosowo -makową oraz galaretką. Ciasto samo rozpływa się w ustach. Połączenie galaretki ,bezy i maku daje niesamowity smak. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 5 jaj 1 szklanka cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła szczypta soli Składniki na polewę czekoladową: 100 g czekolady gorzkiej 64 % 2 łyżki śmietany kremówki 30 % 2 łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Biskup przepis: Blaszkę o wymiarach 23×33 cm,(jeżeli mamy trochę mniejszą wyjdzie wyższe ciasto)posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać
Olcia gotuje!Ciasto Margaretka to bardzo pyszny deser który sam rozpływa się w ustach i w dodatku bez pieczenia.Swoją nazwę zawdzięcza ciasteczkom,które ułożone są na wierzchu.Nie każdy ma chęć i ochotę ,aby spędzić dużo czasu na przygotowanie ciasta domowej roboty. Tak więc proponuję Margaretkę, która jest smaczna ,szybka w przygotowaniu i na dodatek nie potrzeba piekarnika.Idealna na święta,przyjęcia rodzinne(...)spotkanie ze znajomymi. Jeżeli szukasz ciasta łatwego, szybkiego i smacznego ! to zachęcam do skorzystania mojego sprawdzonego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Margaretka składniki: Na blaszkę 23×30 Biszkopty 200g (ja zakupiłam w Biedronce jedno opakowanie) galaretka przezroczysta 3 szt galaretka cytrynowa 2 szt Śmietana 30% -500 ml 1 opakowanie ciasteczek z nadzieniem (dostępne w Biedronce) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto
Olcia gotuje!