ciasto - 162258 przepisów (strona:1714/10818)

Drozdzowe ciasteczka z jabłkami. 71

łyżki oleju 2 – 3 jabłka cynamon do smaku 1 jajko cukier puder do posypania Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie lub za pomoca robota planetarnego, na elastyczne gładkie ciasto. Wyrobione ciasto ułożyć w kule i ułożyć na dnie miski. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce(...)wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Jabłka umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w ósemki a następnie każda ósemkę przekroić jeszcze raz na pół. Kiedy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowanym cieście wyłożyć w rzędach jabłka. Patrz film. Jabłka posypać cynamonem do smaku. Następnie ciasto zwinąć

Pani M - kuchnia smakowita
Seromakowiec na cieście + filmik 98

Proponuję dziś pyszne ale i pracochłonne, i czasochłonne ciasto , jednakże ten wysiłek się opłaca, bo jest przepyszne. Jest to seromakowiec na domowej masie makowej z sernikiem z wiaderka. Można pójść na skróty i użyć maku z puszki , ale szczerze mówiąc nie polecam , jest niedobry, nie ma porównania do prawdziwej masy makowej i jeżeli nie mamy czasu to po prostu upieczmy(...)sernik, a gdy możemy sobie pozwolić na trochę trudu, to wtedy koniecznie przygotujmy domową masę makową . Ten seromakowiec jest na spodzie z ciasta, nie z ciasta kruchego, nie z ciasteczek, tylko ze zwykłego ciasta. Ale można pominąć ten etap , ciasto równie dobrze można upiec bez spodu. Ja jednak lubię ten spód i dlatego w moim przepisie nie pomijam tego elementu

Kawa z mlekiem
pyszne, drożdżowe ciasto kokosowo-truskawkowe 77

nakryć misę talerzem i zostawić do podrośnięcia zaczynu na 30 minut. Do zaczynu wsypać mąkę przesianą, resztę cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli, jajka, letni tłuszcz i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut. Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto łyżką wyrobić parę razy i wyłożyć(...)formy, wygładzić wierzch ciasta i obficie posypać wiórkami kokosowymi, ułożyć obrane połówki truskawek. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, lekko wystudzone ciasto polać pudrem cukrem wymieszanym w gorącej wodzie. Ciasto zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu - ciasto drożdżowe w połączeniu, kokosem, truskawkami, lukrem jest doskonałym ciastem na każdą okazję.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik na białkach 93

białek). Ja miałam odłożone, bo czasem używam tylko żółtek. Sernik jest prosty w przygotowaniu więc polecam, myślę że na pewno Wam posmakuje :-) Miłego dnia :-) Blaszka: 24 x 34 Składniki ciasto kruche: 250 g masła 5 żółtek (jajka L) 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g mąki pszennej 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie(...)malaksera lub jeśli będziemy wyrabiać ręcznie to na stolnicy. Wyrabiamy ciasto robotem lub ręcznie. Jak by było za suche (u mnie było) to dodajemy 1 lub 2 łyżki śmietany. 2. Ciasto dzielimy na dwie części (70/30) i mniejszą część umieszczamy w zamrażalniku, a większą ja od razu starłam na tarce o grubych oczkach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

kruche babeczki
Sernik raffaello – prosty, pyszny, bez cukru i słodzików 63

niesiarkowanych, 2 płaskie łyżki kakao 100%. Sposób przygotowania Przygotowanie tego serniczka jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Najdłużej trwa samo pieczenie i schłodzenie go w lodówce, dlatego warto przygotować ciasto dzień wcześniej Najpierw zblenduj ze sobą twaróg, jajka, dojrzałego banana oraz gęstą część mleczka kokosowego. Następnie dodaj wiórki kokosowe oraz mąkę i całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do tortownicy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 60 minut. W tym czasie można przygotować polewę. W tym celu suszone daktyle zalej gorącą wodą, około 2cm ponad poziom owoców. Odstaw je na około 10 minut aby zmiękły. Po tym czasie dodaj kakao i zblenduj wszystko na krem daktylowy. Polewę wykładamy

Natka Pietruszki
Ciasto daktylowe 66

Szybkie i proste ciasto daktylowe bez mąki i z niewielką ilością cukru. Ciasto jest delikatne i daje dużo możliwości serwowania Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 6 jajek 1/3 szklanki cukru 2,5 szklanki mielonych orzechów laskowych 150 g daktyli 2 łyżki rumu ½ cytryny Żółtka ubijam z cukrem na puszystą masę. Daktyle kroję w drobną kostkę, dodaję do nich rum, skórkę(...)połowy cytryny. Następnie daktyle dodaję do ubitych żółtek i mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam delikatnie z żółtkami i daktylami. Ciasto wykładam do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm i piekę 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto daktylowe można podawać z konfiturą, czekoladą, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego Artykuł Ciasto daktylowe

Słodki sentyment
Tarta cytrynowa z borówkami i kruszonką z palonej białej czekolady 66

Kwaśno-słodka, chrupiąca, wyborna. Tarta cytrynowa z borówkami i kruszonką z palonej białej czekolady to ciasto dość łatwe i do tego z efektem wow. Nadaje się zarówno do niedzielnej kawy, jak i na zakończenie eleganckiego obiadu. Świetnie sprawdzi się też w roli mazurka. Palona czekolada nie jest bardzo słodka – po upieczeniu nabywa karmelowo-kawowego smaku, dlatego jeśli nie lubicie(...)słodkich ciast, powinniście być zadowoleni. U mnie okazała się hitem i z pewnością będę do niej nie jeden raz wracać. Tarta cytrynowa z borówkami i kruszonką z palonej białej czekolady – kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (280 g) 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru 125 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 2 łyżki zimnej wody Tarta cytrynowa z borówkami

Poezja smaku
Sernik zebra wg Aleex 89

porze roku najczęściej piekę ciasta korzenne, pachnące przyprawami, miodem, orzechami. Często też robię szarlotki. Ale od czasu do czasu w mojej kuchni musi pojawić się sernik. Uwielbiamy serniki, więc robię je w najróżniejszych odmianach. Oczywiście każdy z nas ma swoje ulubione, ale ponieważ ciągle serwuję nowe, to i preferencje domowników szybko się zmieniają.  Na ten weekend wreszcie przyjechała Gwiazdeczka(...)weekend ma więcej czasu, na odwiedziny rodziców wybiera na ogół niedzielę. Niedziela to taki bardzo rodzinny dla nas dzień. Zazwyczaj jesteśmy wtedy w domu. Robię obiad, a także piekę ciasto na deser. Stół gromadzi nas razem, a przy pysznym cieście i popołudniowej kawie czas płynie zupełnie inaczej. Dzisiaj te chwile będziemy celebrować przy serniku zebrze, który piekłam już jakiś czas

W mojej kuchni
Parówki mumie. Przekąska na halloween. 73

Halloween już całkiem blisko. wielu z was obchodzi to święto w domu więc to dla Was jest ta propozycja. Znana ale warta przypomnienia. Zapraszam!  Składniki; 1 opakowanie ciasta francuskiego parówki ok 8 sztuk majonez czarna oliwki na oczy zioła do obsypania parówek ( bazylia, słodka papryka, majeranek) 2 łyżki oliwy jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie; Ciasto wyjąć z lodówki. Parówki(...)posmarować olejem, następnie obsypać ulubionymi ziołami. Ciasto pokroić na cienkie paseczki o grubości około 1,5 cm. Każdą parówkę owinąć na około ciastem, zostawiając przerwy. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i ułożyć do blachy wyłożonej papierem. Piec do czasu zrumienienia ciasta. Po lekkim przestudzeniu zrobić oczy z majonezu i kawałków czarnej oliwki.  Podawać z  ulubionym sosem.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik piernikowy 280

Sernik piernikowy. Pyszny, z korzenną, pomarańczową nutą, bardzo aromatyczny. Idealne ciasto na jesienno-zimową porę. Na święta sprawdzi się wyśmienicie. ardzo prosty i szybki w przygotowaniu, bez zagniatania ciasta. Polecam serdecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kruszonkę: 3szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 250 ml) 1 szklanka cukru 200 gram margaryny lub masła 3 żółtka 1 łyżka kakao(...)masła 4 żółtka 6 białek 2 łyżki skrobi/mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki cynamonu skórka otarta z jednej pomarańczy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika,żółtka, proszek do pieczenia oraz rozdronioną margarynę. Mieszamy i wyrabiamy w dłoniach aż powstanie sypka kruszonka. przygotowanie masy serowej: miękką margarynę/mas

Blog kulinarny S9.PL
Szarlotka z bitą śmietaną 487

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szarlotka to najlepsze ciasto, jakie znam. Chociaż istnieje wiele różnych przepisów na idealną szarlotkę, jestem pewna, że każda smakuje równie dobrze. Na moim blogu znajdziecie przepisy na szalotkę w różnych wersjach, jak na przykład: Szarlotka sypana Szarlotka z bezą i kruszonką Szarlotka bez pieczenia Szarlotka z keksówki Tym razem przygotowałam szarlotkę z bitą(...)śmietaną na biszkopcie. Jest delikatna, puszysta, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek musu jabłkowego sprawia, że ciasto jest idealnie wilgotne i słodkie. Szarlotkę przygotowuje najczęściej jesienią, kiedy w naszym kraju jest sezon jabłkowy. Wówczas szarlotka smakuje najlepiej. W ciągu roku czasem również pojawia się w naszym domu, bo każdy ją uwielbia. Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszną szarlotkę

Przepiski.pl

Proponowane wyszukiwania