Łabędzi puch to jedno z moich ulubionych ciast które pamiętam z domu rodzinnego. Stary przepis z notesu mojej mamy. Nieodłącznie na naszym stole podczas wielu rodzinnych spotkań i uroczystości. Każdy się nim zachwyca i zawsze jako pierwsze znika z patery :). Idealne dla miłośników kokosa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 5 jaj L 1 szklanka mąki pszennej tortowej (szklanka(...)miksując dodajemy po jednym żółtku. Następnie wsypujemy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na koniec wlewamy olej i wodę. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. (U mnie użyto blachy o wymiarach 40×26 cm ale śmiało możemy użyć mniejszej 36×24 cm. Biszkopt wyjdzie wyższy
Blog kulinarny S9.PLRóże karnawałowe, to pyszne, delikatne faworki w bardziej subtelnej formie. Z ciastem postępujemy dokładnie tak samo, do momentu wycinania kształtów. Bazujemy na ulubionym przepisie na faworki, ja wykorzystałam mój ostatni przepis na ten przysmak . Ciasto jest bardzo delikatne, idealnie sprawdziło się zarówno przy różach karnawałowych jak i przy faworkach. Choć raz w roku warto się pokusić i przygotować faworki(...)wycinania kół W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki na faworki, tj. mąkę, żółtka, sól, proszek do pieczenia, śmietanę oraz spirytus lub wodę i przy pomocy haka zagnieść jednolite ciasto. Gładkie, jednolite ciasto wykładamy na blat, dzielimy na 2-4 części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym delikatnie mąką blacie na cienki placek. Składamy kilkakrotnie ciasto w kształt prostokąta. Czynność tę powtarzamy
Smaczne ZdroweSłonecznej Kuchni też nikt nie przejdzie obojętnie obok tradycyjnego świętowania Tłustego Czwartku, a nawet dołożę na paterę kolejny pączkowy pomysł! Przed Wami pączki-nie pączki, bo przygotowanie na bazie ciasta do brioszek (brioche), usmażone klasycznie na głębokim tłuszczu i przełożone bardzo nie dbającym o nasze obwody - kawowym kremem mascarpone. Ale któż zwracałby akurat na to uwagę, kiedy brioszkowy pączek już(...)momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży i cukru - odstaw do wyrośnięcia na 15min. 2. W dużej misce lub robocie kuchennym umieść mąkę, dodaj sól, jajko i zaczyn drożdżowy - wyrabiaj ciasto przez 10min. 3. Do ciasta dodaj masło w kawałkach i ponownie wyrabiaj przez 10-15min, aż ciasto całkowicie wchłonie masło i stanie się gładkie - ciasto odstaw do wyrośnięcia
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszklanki mleka letniego, odstawić na 30 minut. Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól. cukier, dodać jajko i żółtka, wlać letnie mleko, aromat rumowy, stopioneletnie masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia. Forma z papierem do pieczenia 35x25 cm, wyrośnięte ciasto łyżką parę razy wyrobić i przełożyć do formy. Rabarbar obrany pokroić(...)kawałeczki i rozsypać na cieście, dłonią przycisnąć w ciasto, posypać cukrem i cynamonem, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo smaczne, puszyste, lekkie, aromatyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem, ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień, upiec wieczorem i na następny dzień jest doskonałe........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzwykły i wanilinowy oraz aromat malinowy. Zamieszaj wszystkie składniki za pomocą rózgi kuchennej bądź na niskich obrotach miksera. Następnie dodawaj mąkę pszenną łyżka po łyżce cały czas mieszając, aż ciasto będzie miało dosyć gęstą konsystencje. Ilość mąki z przepisu powinna wystarczyć, jednak lepiej kontrolować gęstość ciasta i dać odrobinę mniej bądź odrobinę więcej mąki. Zbyt duża ilość mąki spowoduje(...)ciasto będzie twarde a powinno być puszyste. Tak przygotowane ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą i odłóż na około pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie podziel ciasto na 4 równe części. Stolnicę obsyp mąką. Jedną z części rozwałkuj na grubość około 6 mm, pozostałe pozostaw w folii, bo mając dostęp do powietrza szybciej stwardnieją. Ciasto podziel na prostokąty
To Musisz WiedziećChyba każdy z nas zna to kultowe ciasto z owocami, z gorącym płynnym środkiem i chrupiącym zewnętrzem. Moja wersja ciasteczka smakuje tak samo fantastycznie, jest jednak pieczona a nie smażona w głębokim tłuszczu, zatem zdrowsza! Pokochacie to ciasteczko w wersji domowej, na tyle aby pokusić się o zrobienie go w innych wersjach smakowych! Deska Gąska Apolonia – średnia Dodaj(...)włoskie tiramisu – tiramisu – prosta szarlotka – gruszki pieczone w miodzie – chlebek bananowy – florentynki – przepis na chałwę – truskawki z kruszonką – blok czekoladowy – ciasto zebra CIASTKA Z JABŁAMI JAK Z McDonald’s Przygotowanie : około 40 minut Ilość: 6 ciastek Składniki: – 1 arkusz ciasta francuskiego (jeśli masz arkusz XL zrób nieco więcej nadzienia
nietylkopasta.plDawno już nie robiłam ciasta typu biszkopt + masa, dlatego postanowiłam to nadrobić. Przygotowałam biszkopt kakaowy z masą czekoladowo-orzechową. Ciasto jest pyszne, a jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu. Ciasto to będzie idealne dla smakoszy czekoladowych i orzechowych smaków. Fajnie sprawdzi się zarówno jako ciasto na co dzień, jak i od święta. Masa czekoladowo-orzechowa zawiera w sobie dużą(...)ilość czekolady (200g), a co za tym idzie, jest dosyć słodka, ale wiem, że część z Was właśnie takie ciasta lubi To co, robicie je razem ze mną? Na Instagramie i Facebooku możecie zobaczyć krótki filmik z poszczególnych etapów przygotowania. 4 duże jajka 4 łyżki cukru drobnego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju + 2 łyżki wody
Smaki Na Talerzulodówce i czekała i czekała, aż się doczekała. I nawet, jak nie jestem jej zwolennikiem to w tej wersji bardzo mi smakowała. Blacha 30 cm x 35 cm Składniki: ciasto 400 g maki pszennej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 sera ricotta 2 jajka 80 g oleju 1 łyżeczka soli masa 200 g startego sera gouda 400 g brukselki(...)czosnku 2 cebule 150 g sera ricotta 100 g jogurtu naturalnego 4 jajka łyżeczka soli i pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżeczki ziół prowansalskich łyżka oleju P rzygotowanie: ciasto Wszystkie składniki na ciasto zagnieć. Wyłóż blachę papierem pergaminowym. Ciasto rozwałkuj i dopasuj do blachy. Wyłóż nim blachę oraz ścianki. masa Cebulę i czosnek posiekaj i na rozgrzanej patelni
Niezły MłynekPrzepis mojej mamy, na mega tanie i szybkie faworki. Im cieńsze tym lepsze, dlatego pamiętajcie aby ciasto rozwałkować, aż będzie prześwitywał blat. Wtedy w smaku będą najlepsze Składnik: ciasto 1,5 szklanki mąki 4 żółtka 2,5 łyżki śmietany 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka spirytusu lub octu 1 l oleju do smażenia cukier puder do oprószenia Przygotowanie(...)Wszystkie składniki zagnieść, tak aby powstało ciasto, ( ciasto należy dobrze wybić, aby powstały pęcherzyki). Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy tak cienko, że aż będą prześwity na stolnicę. Wycinamy za pomocą noża lub wykraweczki faworki. Faworki kładziemy na ściereczkę, aby się nie skleiły. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju temperatura
Niezły Młynekskładniki: 1 puszka ananasa w plastrach 1 opakowanie ciasta francuskiego cukier puder do oprószenia wykonanie: Plastry ananasa odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie tniemy na kwadraty ok. 12×12 cm. Na środku każdego układamy plasterek ananasa. Każde ciasto nacinamy ok. 1 cm od brzegu, nie docinamy na środkach. Dwa naprzeciwległe kąty sklejamy ze sobą tworząc kwiatka
Domowy Smak Jedzeniaciasto już kilka miesięcy temu przykuło moją uwagę w Internecie. W końcu zrobiłam go na imprezę rodzinną i goście byli nim zachwyceni. Biszkopt, krem serowy z bitą śmietaną, kajmak i maliny z galaretką. W oryginale kajmak jest kakaowy jednak miałam problemy z jego kupnem więc zastąpiłam go masą krówkową. Przepis, z którego korzystałam został zrobiony na blaszkę o wymiarach 24/24(...)jednak ja zrobiłam go na dużą blachę 23/33 cm. Mimo tego ciasto wychodzi spore. Biszkopt wychodzi dosyć niski, więc dla ułatwienia możecie zrobić go z 1,5 porcji. Składniki blaszka 23 /33: Biszkopt: jajka 4 szt, cukier 3/4 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, szczypta soli, Masa serowa: ser z wiaderka
kulinarne odsłony patimoich ulubionych przepisów , gorąco polecam! Jeśli lubisz takie amerykańskie smaki zapraszam po więcej przepisów tutaj , a po przepisy na czekoladowe słodkości tutaj Przepis na brownie z kremem orzechowym Składniki ciasto kostka masła (200 g) 2 tabliczki g orzkiej czekolady (200 g) szklanka cukru pudru (120 g) 3 jajka szklanka mąki (140 g) krem orzechowy 500 g mascarpone 2,5 szklanki(...)masła orzechowego (350 g) pół szklanki cukru pudru (60 g) opcjonalnie opakowanie cukru wanilinowego garść orzeszków ziemnych do posypania Czas przygotowania: 30 + 20 minut pieczenia Ilość: blacha ciasta o wymiarach 24 x 25 cm* * Sprawdź czas pieczenia blach o innych wymiarach tutaj . Przygotowanie W garnku rozpuszczamy masło wraz z połamaną czekoladą i cukrem pudrem na małej mocy palnika często mieszając
WegePrzepismalin czy z czarnego bzu. Pychota w środku mroźnej zimy! Zimowy piernik w polewie czekoladowej Do upieczenia zimowego piernika zamiast białego cukru używamy cukru trzcinowego i miodu, dzięki temu ciasto jest zdrowsze i aromatyczne. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (320 g) pół kostki masła (100 g) 1 szklanka mleka (250 g=250 ml) 3/5 szklanki cukru trzcinowego lub cukru zwykłego(...)wystudzenia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, jajka, wystudzone mleko oraz przestudzoną masę kakaową, miksujemy całość na najniższych obrotach miksera, jak najkrócej, tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Ciasto umieszczamy w formie keksowej wyłożonej papierem do pieczenia (u Agaty o wymiarach 27cmx8cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45-55 minut (pod koniec pieczenia wbijamy
KulinarneImpresje.plTort czapka z pomponem to zimowy pomysł na tort urodzinowy, imprezowy, niedzielny… Środek to czekoladowe ciasto, czekoladowy krem i dużo wiśni. Ciasto piekłam w foremce o kształcie półkuli, ale możecie upiec również w foremce babkowej pełnej, bez kominka. Przyznaję, że dekoracja zajmuje trochę czasu, ale efekt jest sympatyczny Składniki na ciasto: 6 jajek ½ szklanki cukru pudru 9 łyżek wody(...)sztywną pianę i wykładam na masę czekoladową, nie mieszam jeszcze. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wysypuję na białka. Teraz całość mieszam delikatnie łopatką do połączenia się składników. Ciasto piekłam w formie PÓŁKULI (24cm) w 180 stopniach przez 55 minut do suchego patyczka. Składniki na krem: 400 ml mleka 1 budyń czekoladowy 2 łyżki cukru lub ksylitolu
Słodki sentymentPrzepis mam od mojej synowej. Ciasto pycha, polecam. Dziękuje Sylwusia. Do szklanki wsypać kawę i zalać wrzącą wodą. Zostawić żeby przestygła. Składniki suche wymieszać razem. Jajka ubić z cukrem, dodać składniki mokre( oprócz kawy) i suche. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przestudzoną kawę wlać do masy. Dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach 20 x 25 cm wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką(...)manną. Wylać ciasto. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 30 minut. Ostudzić ciasto, następnie nakłuć dziurki za pomocą drewnianego patyczka o średnicy 5 mm. Nakłuwać w odstępach co 1,5 – 2 cm. Masę kajmakową i śmietanę wymieszać dokładnie i wlać do dziurek. Pozostałą masę wlać na górę ciasta. Orzeszki przysmażyć na gorącej patelni, muszą lekko się zarumienić. Ostudzić
Kuchnia Pokoleń