Pomysł na ciasto w 10 minut? Zapraszam na brownie z orzechami brazylijskimi i białą czekoladą . To ciasto, które przygotowuje w sytuacji awaryjnej – gdy goście będą za chwilę, a ja nie mam czym ich poczęstować, albo, gdy mam ochotę na coś słodkiego i absolutnie nie mogę długo czekać, ani się za dużo nad tym ciastem namęczyć. Co jeśli nie macie(...)mogą sprawdzić się tutaj migdały albo orzechy laskowe. Jedyne czego nie róbcie to nie rezygnujcie z białej czekolady. Jeśli zamienicie ją na jakąś inną to już będzie zupełnie inne ciasto Pomysł na ciasto w 10 minut Brownie z orzechami brazylijskimi i białą czekoladą Składniki: 150 g białej czekolady 80 g masła 50 g drobnego cukru 2 jajka 200 g mąki
365 dni dookoła kuchnidokładnie i odstawiam do wyrośnięcia pod przykryciem na 10 minut. Mąkę pszenną i 5 szklanek mąki orkiszowej umieszczam w misce, dodaję olej, resztę mleka, sól i wodę i wyrabiam ciasto (wyrabiałam mikserem). Dodaję w 3 partiach pozostałe 1,5 szklanki mąki orkiszowej i dalej wyrabiam ciasto. Następnie odstawiam ciasto chlebowe na 60 minut do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu(...)czasie formuję z ciasta chleb, kształt dowolny (uformowałam okrągły bochenek, ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ograniczyłam nasmarowanym olejem rantem z tortownicy). Ponownie przykrywam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut. Przed pieczeniem smaruję chleb łyżką mąką rozrobioną w odrobinie letniej wody (konsystencja papki), chleb można też ponacinać. Chleb orkiszowy piekę przez 60 minut
Słodki sentymentBabeczki jogurtowo-jabłkowe Ciasta jogurtowe to jedne z moich ulubionych. Są wilgotne, mięciutkie i długo zachowują świeżość. Dziś zapraszam na pyszne babeczki jogurtowe z jabłkami. Po prostu niebo w ustach! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem. CIASTO: 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego(...)masła DODATKOWO: 1 jabłko *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta *** *** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia *** *** Całość delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę
Blog z ApetytemCiasto na biszkopcie, z masą serową i musem śliwkowym, ukryte pod warstwą masy kawowej... Biszkopt z masą sernikową i warstwą musu śliwkowego został wykonany w mniejszej tortownicy, a następnie przeniesiony do tortownicy większej i zalany kremową masą kawową. Ciasto dość pracochłonne, ale za to pysznie smakuje i świetnie się prezentuje. Masa serowa to sernik gotowany w garnku. Przygotowany został(...)śliwkowy to gotowane śliwki świeże lub mrożone, a następnie zblendowane i połączone z żelatyną. Całość zwieńcza kawowa masa przygotowana na śmietance kremówce, która znajduje się nie tylko na wierzchu ciasta, ale przede wszystkim dookoła ciasta. Ciasto nie jest przesłodzone i z wielką przyjemnością się po nie sięga. Delikatny biszkopt, do tego słodki i aksamitny sernik przełamany lekko kwaśnym musem śliwkowym
Kuchnia MagdaLenydrożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać mąkę, ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki na ciasto. Masę dobrze wyrobić dłonią lub robotem z odpowiednimi hakami. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto na godzinę (musi podwoić swoją objętość). W między czasie przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu(...)używając 450 ml mleka zamiast 500ml). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1,5 max 2 cm. Całe ciasto posmarować roztopionym masłem. Cukier waniliowy wymieszać z cynamonem, posypać na posmarowane masło. Ciasto zawinąć w rulonik. Pokroić w poprzek na plasterki grubości około 2-2,5 cm. Tak przygotowane ruloniki ułożyć w blaszce
Zrób to smacznieweekend rodzinka upominała się o coś słodkiego a ja zaczęłam tęsknić już za czym lekkim, puszystym a jednocześnie wilgotnym. Wszystkie te warunki spełnia właśnie jedno z moich ulubionych ciast – sernik. Tym razem powstał w wersji z powidłami śliwkowymi. Choć nie do końca byłam przekonana do takiego połączenia – efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Sernik wyszedł przepyszny. Składniki: Ciasto(...)śliwki węgierki, które kupicie tutaj Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i masło. Całość siekamy nożem aż składniki lekko się połączą. Dodajemy jajko. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Blaszkę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190º, pieczemy
Fascynacje AniBanalnie proste do przygotowanie, aromatyczne i bardzo smaczne ciasto miodowo – pomarańczowe z jabłkami i orzechami włoskimi . Robi się je w mgnieniu oka Nie trzeba nic ubijać, wystarczy wszystko wymieszać, przełożyć na blachę i upiec. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, a dzięki skórce pomarańczowej pięknie pachnie w całym mieszkaniu… Składniki: 5 jabłek 2 szklanki mąki 4 jajka 1/2 szklanki płynnego(...)wsypać przesianą mąkę i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać. Blaszkę o wymiarach około 21 x 32 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Ciasto miodowe z rabarbarem i orzechową kruszonką → Próżniak
Oryginalny smakpodane parówki w cieście francuskim są przepyszną przekąską, którą można przygotować bardzo szybko. Sprawdzą się również na drugie śniadanie, czy też kolację. Koniecznie musicie kiedyś spróbować, bo smakują rewelacyjnie. Sama nazwa "francuskie hot dogi" nawiązuje raczej do wykorzystanego w przepisie ciasta francuskiego. Spotkałam się również z takimi hot dagami w zajazdach i pubach. Nie wiem jednak, czy mają one cokolwiek(...)wspólnego z Francją. Na 10 sztuk. SKŁADNIKI 1 duże opakowanie ciasta francuskiego 80 g koncentratu pomidorowego 10 parówek 1 jajko zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwinąć, posmarować równomiernie koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Następnie ciasto przeciąć na pół pionowo tworząc dwa długie kawałki
Passions hobbies lifeMoja ulubiona pora na wieczorne wypieki właśnie wystartowała. Co za tym idzie, dobroci w postaci jabłek z naszego sadu zamieniają się w słodkie i ciepłe przyjemności. Dziś ciasto za całymi jabłkami :) Potrzebna tortownica o średnicy ok 21 cm Składniki: 4 jabłka obrane, bez gniazd nasiennych i pokrojone w ćwiartki 130 g miękkiego masła 3 jajka(...)posypania Przygotowanie: Do miski włóż masło, jajka, cukier, whisky, mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli - wszystko wymieszaj na gładką masę (najlepiej za pomocą robota kuchennego). Gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym. Na górę ułóż ćwiartki jabłek, wcześniej nacięte (jednak uważaj, aby ich nie przeciąć do końca). Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika na 180C
Niezły MłynekPrzepis na pyszne delikatne ciasto z kremem budyniowym i serkiem mascarpone oraz z bananami, które idealnie współgrają z waniliowym smakiem masy i puszystym biszkoptem. Składniki: Biszkopt (na blaszkę piekarnikową 43×33) 5 jajek 125 g cukru 125 g mąki 2 łyżki oleju Masa 400 ml mleka 4 żółtka 80 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 60 g skrobi(...)puszystą masę, która zwiększy swoją objętość dwu, trzykrotnie. Następnie do miski z jajkami przesiej mąkę i zmiksuj krótko na wolnych obrotach miksera. Wlej olej i ponownie krótko zmiksuj. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj. Piecz ok. 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 160°C do suchego patyczka. W czasie pieczenia się biszkoptu przygotuj czystą ściereczkę
Słodki BlogRolada czekoladowa z twarogowo-śmietankowym wypełnieniem oraz borówką amerykańską, to propozycja na szybkie ciasto do kawki. Kiedyś takie ciasto można było przygotować tylko latem, na szczęście obecnie mamy w sklepach dostęp do borówek amerykańskich niemalże przez cały rok. Jeśli ktoś chciałby wrócić wspomnieniami do smaków lata, polecam przygotować taką właśnie roladę. Jest słodko i przyjemnie. Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl(...)krótko, tylko do połączenia. Masę wylewamy na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (z wyposażenia piekarnika). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Upieczone ciasto wykładamy na rozłożoną na blacie wilgotną ściereczkę. Ostrożnie zdejmujemy papier do pieczenia. Wciąż ciepłe ciasto zwijamy wraz ze ścierką w roladę. Odstawiamy do przestudzenia. Twaróg przepuszczamy dwu-trzykrotnie przez praskę
Smaki Na Talerzudwoma nie ma problemu, bo robicie to, co znacie i lubicie, pozostała ilość uruchamia twórcze kulinarne myślenie. Jednym z efektów jest właśnie pieczony sernik dyniowo-kokosowy . Kruche czekoladowo-kokosowe ciasto dobrze pasuje do wilgotnej, lekkiej serowej masy o smaku dyni i kokosa. Sernik dyniowo-kokosowy przypadł Bartkowi do gustu i już mnie pyta, jakie jeszcze smaczne pomysły na resztę dyni(...)kryją się w mojej głowie. Udostępnij Sernik dyniowo-kokosowy – składniki Czekoladowo-kokosowe ciasto: 450 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 3 / 4 szklanki cukru 2 żółtka 1 jajko 100 g wiórek kokosowych 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki kakao Masa serowo-dyniowa: 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka 1 puszka mleka
niecodziennikparyRolada marchewkowa z kremem i owocami Wilgotne i delikatne ciasto marchewkowe z orzeźwiającym kremem cytrynowym i mandarynkami. Rewelacyjna rolada, która z pewnością zachwyci wszystkich gości. A w dodatku jest prosta i szybka w wykonaniu. Polecam! Składniki: 270g startej marchewki (2 szklanki) 3 jajka pół szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 2 łyżki oleju 100g mąki 1 łyżeczka(...)startą marchewkę i ponownie mieszamy *** *** Masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę z wyposażenia piekarnika *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 25 minut *** *** Po upieczeniu ciasto przekładamy „do góry nogami” na posypaną cukrem pudrem ściereczkę kuchenną i delikatnie ściągamy papier *** *** Roladę zwijamy w ściereczkę i odkładamy do przestudzenia *** *** Przygotowujemy krem: galaretkę rozpuszczamy w szklance
Blog z Apetytem