Uwielbiam przygotowywać ciasta z orzechami i kawą, a jak można połączyć te dwa składniki to już jestem cała szczęśliwa. Takie ciasta zawsze mają wyjątkowy smak i rozpływają się w ustach. Myślę, że pora rozpocząć nowy orzechowy sezon. Pierwsze orzechy już spadają, więc przygotowałam dla Was pierwszy przepis w tym sezonie na pyszne kawowo-orzechowe ciasto Składniki na biszkopt(...)blachę o wymiarach 25cm x 40cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez 40 minut. Zimny biszkopt przeciąć na dwie części. Składniki na ciasto orzechowe: 27 dag orzechów włoskich 6 białek 1 szklanka cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić z cukrem. Dodać zblendowane
Przepisy BabciGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki na ciasto kruche: 250 g mąki 125 g masła 50 g cukru 2-3 łyżki śmietany 2 żółtka 1 szczypta soli wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim do natłuszczonej, okrągłej formy do tarty. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 10-15 min. w 180 st. C. składniki na nadzienie śliwkowe(...)cały czas mieszając. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do śliwek. Mieszamy i podgrzewamy ok. 1 min. Dodajemy posiekane orzechy i mieszamy. Na podpieczony spód ciasta równomiernie wykładamy śliwki. Posypujemy kruszonką. Całość pieczemy w 170 st. C, aż kruszonka będzie rumiana, przez ok. 25 min. składniki na kruszonkę: 40 g mąki krupczatki 30 g masła 30 g cukru wykonanie
Domowy Smak Jedzeniawyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę ciastek maczanych w mleku, lekko je docisnąć, patrz FILM . Torcik wstawić na całą noc do lodówki. Wierzch: 7. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Ostrożnie zdjąć obręcz, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ciasto położyć na paterze, nożem wygładzić brzeg tortu, patrz FILM . 8. Śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder(...)ubić. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać. Śmietankę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu zrobić łyżką wgłębienia, aby powstały takie jakby „fale”, patrz FILM . Torcik ozdobić ciastkami oreo. Smacznego! :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta” ! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl
Mała CukierenkaPrzepis na przepyszne ciasto biszkoptowe z masą krówkową. Blaty biszkoptu przełożone są masą budyniową z dodatkiem bitej śmietany a całość posmarowana masą krówkową i posypana płatkami migdałów. Doskonałe połączenie smaków, polecam! Czas przygotowania: 90 min Czas pieczenia biszkoptu: 20 min Czas chłodzenia ciasta: min kilka godzin Składniki: Biszkopt (na dużą blaszkę piekarnikową 43×33) * Polecam upiec biszkopt(...)jajek 200 g cukru 150 g mąki 30 g masła Tutaj znajdziesz proporcje składników na inne wielkości blaszek * Podane proporcje dotyczą jednego blatu biszkoptu, jeśli po przełożeniu chcesz uzyskać ciasto o określonej wielkości upiecz dwa blaty. Masa budyniowo-śmietanowa (wielkość ciasta po przełożeniu to 22×33 czyli wielkość biszkopta z dużej piekarnikowej blaszki przekrojonego na pół
Słodki Blogśliwek, 2 mandarynki cukier puder - ile potrzeba Składniki o temperaturze pokojowej wszystkie poza owocami od razu dodajemy do naczynia i wszystko rózgą lub łyżką mieszamy do połączenia składników na ciasto o konsystencji nie za gęstej. Do masy wsypać pokrojone w kostkę owoce: gruszki, śliwki, mandarynki, jabłka i wszystko wymieszać. Tortownica 22 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy(...)łyżką wygładzić wierzch ciasta. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto murzynek w wersji mocno gruszkowo- owocowej, jest bardzo wilgotny, aromatyczny i przypomina ciasto a`la brownie.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczas do miękkości owoców, wystudzić, do zimnych wsypać kisiel wiśniowy i wymieszać. Do misy dodać jajka, mąkę tortową, cukier, zimny tłuszcz, proszek do pieczenia i spiralami miksera wyrobić kruche ciasto, 1/4 część ciasta zawinąć w woreczek i schować do zamrażarki na 30 minut. Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i łyżką je wyrównać, dodać(...)ciasto owoce kisielowe, na tarce zetrzeć pozostałe ciasto. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem by nadzienie dobrze stężało - bardzo smaczne, aromatyczne mocno nadziane śliwkami, jabłkami, jest bardzo idealne na każdą okazję........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięKolejne ciasto z książki Siostry Anastazji, które mogę polecić:) Ciasto ucierane z jabłkami pokrojonymi w plasterki, z polewą bezowo-cynamonową. Sezon jabłkowy trwa w pełni także zapisujcie przepis kochani i mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Moim zdaniem w przepisie jest za dużo cukru także możecie zmienić według swoich upodobań. Składniki blaszka 23/33: ciasto: mąka(...)sztywną piane, stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz roztopioną margarynę i miksować do połączenia na małych obrotach miksera. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Pianka: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać cynamon, zmiksować
kulinarne odsłony patiMagda Taki przekładaniec z gotowego ciasta, warstwy puszystego kremu i świeżych owoców to wspaniały pomysł na szybki deser. Proste wykonanie, a do tego doskonały smak tym bardziej zachęcają do zrobienia go jeszcze dzisiaj! Do niego pasują prawie wszystkie owoce, ale ja w tym roku zakochałam się na nowo w brzoskwiniach i stawiam właśnie na te pyszne, słodkie i soczyste owoce(...)nich pasuje nuta cytryny w postaci skórki, soku oraz gotowego ciasta cytrynowego. Borówki to piękny kontrast kolorystyczny – musicie przyznać, że deser wygląda zjawiskowo. Składniki (na dużą miskę, około 6 porcji): opakowanie rolady cytrynowej z kremem lub babki cytrynowej pudełko sera mascarpone 330ml śmietanki kremówki sok i skórka otarta z małej cytryny 4 dojrzałe brzoskwinie 2 garści borówek amerykańskich
Smaczna Stronaciasto powstało bardzo, ale to bardzo spontanicznie. W lodówce miałam dość sporo świeżych jagód, które wypadałoby jak najszybciej zużyć. I tak połączyłam ze sobą kilka składników, dodałam wcześniej wspomniane owoce, wszystko ze sobą wymieszałam i okazało się, że wyszło całkiem przyzwoite ciacho 😄 Szybko się je robi (pomijając etap pieczenia), pięknie wyrasta, ma ciekawą strukturę, jakby nieco sypką i zadowalający smak(...)przypadku tego ciasta nieodzowna okazała się kratka do studzenia ciasta, którą wynalazłam w ofercie sklepu Tadar . Nigdy wcześniej nie posiadałam takiego gadżetu, a jest on uważam niezwykle przydatny, aby świeżo upieczone ciasto mogło swobodnie odparować. Taka kratka jest też pomocna przy pieczeniu gofrów, ponieważ układając je na takiej powierzchni mamy pewność, że będą chrupiące, a nie jak to często bywa
Zdrowie na języku :Prazem coś dla miłośników słodkich wypieków pełnych bakali i podobnych do nich dodatków. Ciasto opiera się na dojrzałych bananach, jednak dzięki niemal dowolnemu doborowi dodatków jego szczegółowy skład możemy konfigurować w zależności zarówno od indywidualnych upodobań jak i tego co aktualnie mamy pod ręką. Jeżeli jesteśmy szczególnymi miłośnikami bananów, to oprócz tych świeżych możemy nawet dodać do ciasta posiekane banany(...)Dlatego do przepisu dołączamy kilka wskazówek użycia miodu zamiast cukru lub zastępujących go słodzików. Chlebek bananowy 2020-09-09 14:04:12 Zdrowe, smaczne a przede wszystkim niezwykle proste ciasto z dojrzałych bananów z dodatkiem niemal dowolnych bakalii czy rodzimych suszonych owoców. Zapisz przepis Drukuj Składniki 4 bardzo dojrzałe banany (im czarniejsza skórka tym lepsze) 1 szklanka erytrytolu
Kulinarna Pokusamikserem utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na gładkie i dość gęste ciasto. Keksówki silikonowe 20x11 cm, do form wyłożyć ciasto, łyżką wygładzić, do ciasta włożyć duże połówki śliwek. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 40 minut, w formach(...)ciasto wystudzić,ciasto można polać lukrem, polewą ale nam smakuje bez dodatków - bardzo łatwe, szybkie i jednocześnie bardzo delikatne, aromatyczne ciasto ucierane ze śliwkami idealne na każdą okazję........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCUKRU. CALOSC DOBRZE WYMIESZAC I ODSTAWIC W CIEPLE MIEJSCE DO MOMENTU AŻ DROŻDŻE ZACZNĄ PRACOWAĆ. WYROŚNIĘTE DROŻDŻE POŁĄCZYĆ Z MĄKĄ, JAJKAMI I POZOSTAŁYM CUKREM. SKLADNIKI WYMIESZAC LYZKA I WYROBIĆ CIASTO. CIASTO WYROBIĆ MOŻNA RĘCZNIE LUB ZA POMOCĄ MIKSERA PLANETARNEGO. W OBU WYPADKACH CIASTO WYRABIAMY 10 – 15 MINUT. POD KONIEC WYRABIANIA DO CIASTA DODAĆ ROZPUSZCZONE MASŁO I PONOWNIE WYROBIĆ(...)MOMENTU POŁĄCZENIA SIĘ SKŁADNIKÓW. WYROBIONE CIASTO PRZYKRYĆ ŚCIERECZKA KUCHENNA I ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE, DO WYROŚNIĘCIA, NA OKOŁO 1 GODZINĘ. KIEDY CIASTO WYROŚNIE, WYŁOŻYĆ JE NA PODSYPANĄ MĄKĄ STOLNICE I ROZGNIESC NA DUŻY PLACEK O GRUBOŚCI 1 CM. Z TAK PRZYGOTOWANEGO PLACKA WYKROC SZKLANKA KOŁA. PO SRODKU KAZDEGO KOLA WYŁOŻYĆ ŁYŻECZKĘ UMYTYCH I OSUSZONYCH JAGÓD, WYMIESZANYCH Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ
Pani M - kuchnia smakowitaMurzynek z mascarpone i malinami to pyszne ciasto dla wszystkich wielbicieli słodkości idealne na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty. Wykonanie tego smakołyku jest bardzo proste oraz szybkie, ciasto można modyfikować dodając ulubione owoce. składniki na tortownicę 26 cm 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki oleju 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy kakao i całość łączymy mikserem aż składniki sie połączą. Na końcu do masy wsypujemy mąkę pszenną oraz proszek i wszystko krótko miksujemy, ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Ciasto przekładamy do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C około 40 minut, po upieczeniu
Smakowite DaniaRacuszki drożdżowe z jabłkami i budyniem Składniki: Ciasto: 7g suchych drożdży 250g mąki pszennej 250ml letniego mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego- 40g 2 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: 2 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania *** Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, budyń (sam proszek), sól oraz cukier i mieszamy. Następnie(...)dodajemy mleko oraz jajka i wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą miksera*** *** Ciasto miksujemy do momentu, aż powstanie gładka jednolita masa – bez grudek *** *** Miskę przykrywamy ściereczką i całość odkładamy w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę, do wyrośnięcia. Ciasto musi w tym czasie podwoić swoją objętość *** *** Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Całość odkładamy
Blog z Apetytemtego jeszcze zapach obieranej mandarynki i nie mamy wątpliwości, że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Dla mnie Święta pachną korzennymi przyprawami, a zatem dziś "szarlotka" z korzenną dynią. Ciasto iście świąteczne, ale u nas całym rokiem, bo mój Smakosz stwierdził, że teraz to już tylko taką szarlotkę chce. Co zrobić? ...upiec trzeba (ale nie w tym roku, bo się(...)pochwalę, mój piekarnik spłatał mi figla i zepsuł się na Święta, ot, taki prezencik od losu ;) „Szarlotka” z korzenną dynią Składniki: Ciasto: 1) 300 g mąki pszennej 2) 3 łyżki cukru 3) jajko 4) 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na kulinarnym poligonie