Ciasto bananowe 121Ciasto bananowe to pyszne połączenie miękkiego biszkoptu z bananową masą i delikatnym kremem śmietankowo-galaretkowym. Wyśmienite ciasto na każdą okazję, proste w przygotowaniu. Raj dla wielbicieli bananów :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 3 jajka L 120 gram cukru, ok 3/4 szklanki 120 gram mąki pszennej tortowej ok 1 szklanka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 1 litr nektaru(...)budynie śmietankowe 150 gram masła/margaryny 5 dużych bananów 500 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 połówka cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 120 ml wody kakao do oprószenia ciasta cukier puder 1 łyżeczka do ponczu i 1-2 łyżki do śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, do ubitych
Blog kulinarny S9.PL
Wielkanocna Baba drożdżowa 161wymieszać, miskę przykryć ścierką i zostawić na około 10 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu dodać mąkę przesianą przez sito, sól, resztę cukru i mleka. Wszystko wymieszać a następnie wyrabiać ciasto stopniowo dodając jajka. Jak wszystkie składniki się połączą wyrabiać jeszcze około 10 minut. Do ciasta dodać masło, wyrabiać ciasto do połączenia się składników i do momentu aż ciasto będzie odchodzić(...)ręki i od miski. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym jest lepsze. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki sparzone mleku. Ciasto przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i przełożyć do foremek. Przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości. Powinno wystarczyć
Mama Gotuje
Babka drożdżowa 144jestem fanem ciast i nigdy nie byłem. Jednak nie wyobrażam sobie świąt bez ciasta na stole. Oczywiście podanego w odpowiednim momencie, tak by nie zakłócić planu diety rozdzielnej... Składniki: 3 szklanka mąki orkiszowej typ 700 (może być też zwykła pszenna) 20g drożdży 2 łyżki cukru (jak ktoś lubi bardziej słodkie to może dodać więcej) 1 duża(...)pomarańczowej lub rodzynek, czy żurawiny Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w 3-4 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając małymi porcjami letnią śmietankę (może się okazać, że nie zużyjemy całej śmietanki, ciasto nie może być zbyt luźne, bo po upieczeniu może nam opaść). Gdy wszystko się już
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ekspresowe ciasto kakaowe z dżemem 343Ekspresowe ciasto kakaowe z dżemem Szukacie szybkiego przepisu na ciasto? Polecam Wam ekspresowe ciasto kakaowe z dżemem. Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać łyżką Ciasto jest naprawdę pyszne i mięciutkie. My je uwielbiamy. To mój ekspresowy sposób na pyszny wypiek w kilka chwil. Spróbujcie, polecam Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 2 jajka(...)obsypujemy kaszą manną lub mąką. Do miski wsypujemy mąkę, sodę i kakao. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko do połączenia składników. Masę wylewamy do keksówki. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Gdy ciasto przestygnie wyciągamy je z blaszki
Słodkie okruszki
Ciasto porzeczkowo-serowe 172Ciasto porzeczkowo-serowe trochę przypomina w smaku tort. Świetnie nadaje się na wiele okazji. A jego wyjątkowo smak z pewnością zachwyci gości. Bo kto nie lubi idealnie nasączonego ciasta? Mama przygotowywała to ciasto wielokrotnie i zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu, by je przygotować. Przepis pochodzi STĄD . Składniki: Ciasto: 5 jajek 1 i 1/2 szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki(...)przelać do niego masę. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i podzielić na dwa blaty. Nalewkę rozcieńczyć wodą i nasączyć połową ponczu pierwszy blat ciasta. Posmarować połową dżemu. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać do niego ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę, którą należy rozsmarować na pierwszym placku. Masę serową przykryć drugim blatem. Ponownie
Pasja Smaku
Orzechowy sernik gotowany 245Sernik bez pieczenia! Na spodzie herbatnikowo-orzechowym, z orzechową masą sernikową z prawdziwego sera twarogowego oraz masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi na wierzchu. Dosłownie petarda!
Kuchnia MagdaLeny
SZARLOTKA NAJLEPSZA 207mgnieniu. Idealna pod względem słodyczy, z dużą ilością owoców. Dobra na ciepło jak i na zimno. Spód jest kruchutki, delikatny, a jabłka mięciutkie i rozpadające się. Ciasto dobrze się przechowuje i długo pozostaje świeże. Trzymamy je na blacie w pojemniku z pokrywą lub w formie, przykryte lnianą ściereczką. Przed podaniem można podgrzać w piekarniku. SKŁADNIKI / na formę(...)proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Miksujemy lub rozdrabniamy w dłoniach do otrzymania kruszonki. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia składników w gładkie ciasto. Oprószamy mąką, formujemy kulę i dzielimy na 2 równe części. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania jabłek. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
cool and minty
Ciasto bananowe 1032Ciasto bananowe to pyszne połączenie miękkiego biszkoptu z bananową masą i delikatnym kremem śmietankowo-galaretkowym. Wyśmienite ciasto na każdą okazję, proste w przygotowaniu. Raj dla wielbicieli bananów :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 3 jajka L 120 gram cukru, ok 3/4 szklanki 120 gram mąki pszennej tortowej ok 1 szklanka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 1 litr nektaru(...)budynie śmietankowe 150 gram masła/margaryny 5 dużych bananów 500 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 połówka cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 120 ml wody kakao do oprószenia ciasta cukier puder 1 łyżeczka do ponczu i 1-2 łyżki do śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, do ubitych
Blog kulinarny S9.PL
Puszysta babka na oleju 159Puszysta babka na oleju to bardzo szybki i prosty do zrobienia przepis na pyszne ciasto nie tylko na Wielkanoc. Babka wychodzi miękka, żółciutka i bardzo ładnie wyrasta. Nie jest zbyt wilgotna, ale też nie za sucha. Jest świetnym ciastem, kiedy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego do popołudniowej kawy, gdyż robi się ją błyskawicznie i ze składników, które praktycznie(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm). Można również piec w formie do babek, wtedy smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy około godzinę i dziesięć minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem. [caption id="attachment
e-PrzepisyKulinarne
Kokosowy mazurek z truskawkami 153Moja wersja tradycyjnego, niskiego, słodkiego ciasta kuchni polskiej, pieczonego w okresie Wielkanocy, z kruchym spodem pokrytym truskawkową konfiturą, która idealnie komponuje się z warstwą masy kokosowej. Wielkanocny mazurek to również piękna ozdoba świątecznego stołu. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła ekstra 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Wypełnienie mazurka(...)łyżek konfitury z truskawek 1 puszka mleka kokosowego 3 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 6 łyżek mleka Dekoracja: wiórki kokosowe czekoladowe jajka Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką
Szalona Kuchnia Eweliny
Babka marchewkowo – pomarańczowa 122się Wielkanoc , a mianowicie babka marchewkowo – pomarańczowa z polewą z białej czekolady z dodatkiem soku z pomarańczy. Aromatyczna, pyszna, w cudnym żółto – pomarańczowym kolorze. Jeśli lubicie wilgotne ciasta, to ta babka jest dla Was idealna. Obok przepysznych mazurków , na pewno będzie zdobić świąteczny stół. Tylko… niezbyt długo, bo zniknie w mgnieniu oka Składniki: Babka marchewkowo – pomarańczowa(...)Jajka ubić z cukrem (do białości) . Dodać przesianą mąkę, skórkę z pomarańczy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i startą marchewkę. Zmiksować. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta. Ponownie zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Polewa
Oryginalny smak
Wielkanocna baba marchewkowa 200Wielkanocna Baba to podstawa, w tym roku na naszym stole zagości w wersji marchewkowej z polewą z białej czekolady. Bardzo szybki przepis i przez obecność marchewki ciasto jest miękkie oraz wilgotne przez kilka dni. Składniki: 150 g cukru brązowego 150 ml oleju 350 g mąki łyżeczka proszki do pieczenia sok z połowy(...)masy jajecznej dodaj mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sok z cytryny - wszystko wymieszaj do masy dodaj posiekane orzechy oraz marchewkę startą na drobnych oczkach ciasto przelej do formy na babkę - formę wcześniej natłuść masłem oraz oprósz bułką tartą ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku na 180C przez 45 minut ostudź ciasto Polewa
Niezły Młynek
Tarta bananowa z migdałami 186Najpopularniejszymi ciastami, które zazwyczaj znajdują się na wielkanocnych stołach są mazurek lub babka. Ja w tym roku postanowiłam pójść w trochę inną stronę - czasy mamy nienormalne, więc i święta będą inne niż zawsze. A skoro tak, to i słodkości będą troszkę inne - ja w tym roku postawiłam na banany 😀 A kto mi zabroni wprowadzić trochę tropików na świąteczny stół 😄 Banany(...)podobna do kisielu). 2. Mąkę wsyp do malaksera, dodaj mielone migdały, twarde masło pokrojone na mniejsze kawałki i zawartość kubka, w którym pęczniało siemię lniane. 3. W malakserze wyrób ciasto (możesz też zrobić to ręcznie jeśli wolisz). 4. Przygotowanym ciastem wylep silikonową formę do tarty (lub zwykłą wyłożoną papierem do pieczenia) i wstaw do lodówki na 20 minut. 5. Nagrzej
Z notatnika dietetyka
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą truskawkową 154ulubionej konfitury Wykonanie: Do miski wlej zimne mleko. Wymieszaj razem z drożdżami do połączenia się składników. Ja do tej czynności wykorzystałam robota planetarnego z końcówką – hakiem do ciasta. Do mleka z drożdżami dodaj jajko, mąkę, cukier i sól. Wyrabiaj do momentu, aż powstanie miękkie, lśniące ciasto, które odstaje od ścianek naczynia. Masło pokrój w małą kostkę i dodaj do ciasta(...)które musi się wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i lśniące. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, podziel na 2 części i każdą rozwałkuj na prostokąt. Powierzchnię ciasta posmaruj konfiturą i zawiń w roladę. Następnie obie rolady pokrój na plasterki o grubości około 2 – 3 cm. Ślimaczki
Moja pasja smaku
Babka drożdżowa zaparzana 132punkt obowiązkowy na Wielkanoc – baba drożdżowa. Tym razem będzie to babka drożdżowa zaparzana z super delikatnego ciasta. Babka jest naprawdę pyszna. Prawdziwa gratka dla miłośników babek drożdżowych. Składniki: 2 ½ szklanki mąki (użyłam tortowej) 4 dag drożdży 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 5 żółtek Skórka otarta z cytryny 150 g masła Z 3 łyżek ciepłego mleka, drożdży i łyżeczki cukru robię(...)Masło roztapiam. Żółtka ucieram z cukrem. Gdy zaparzona mąka przestygnie, dodaję ją razem z wyrośniętymi drożdżami, skórką z cytryny i masą żółtkową do pozostałej mąki i wyrabiam łyżką ciasto. Następnie stopniowo dodaję rozpuszczone masło i dalej dokładnie wyrabiam ciasto, które będzie miało dosyć rzadką konsystencję. Wyrobione ciasto odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 20-30 minut. Wyrośnięte
Słodki sentyment