NIEMIECKIE PIERNICZKI 162mąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej
Kuchnia MagdaLeny
Sernik cynamonowy na makowym cieście. 216Pyszny sernik z cynamonową nutką na pysznym kruchym cieście z dodatkiem sypkiego maku. Udekorowany ciasteczkami w kształcie gwiazdek. Pięknie wygląda i pysznie smakuje. Upieczcie taki na świąteczny stół. Zapewniam, że będziecie zachwyceni. Słodkich wypieków :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 jajka 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru pudru 2 łyżki sypkiego maku 1 lekko kopiasta łyżeczka(...)budyń krówkowy 15 dag masła lub margaryny pół szklanki kaszy manny 2 łyżki mielonego cynamonu Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka kaszy manny Wykonanie pysznego sernika: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Jedną część wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej. A drugą część ciasta rozwałkujemy na stolnicy lekko
Izabelawkuchni
Ciasta i ciasteczka na Boże Narodzenie 200Jakie ciasta goszczą u Was zwykle na Boże Narodzenie? U nas zawsze był obowiązkowo sernik, makowiec i piernik. Bardzo lubimy też cappuccino, czy orzechowca. Oczywiście nie może zabraknąć pierniczków :) robicie zawsze te same słodkości, czy roku coś innego? Poniżej lista najlepszych słodkich inspiracji na Święta Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć(...)TUTAJ - KLIK! A TU - KLIK! przepiękne ozdoby świąteczne dla Waszego domu! Cappuccino Ciasto cynamonowe z czekoladą Czekoladowe ciasto z orzechami Drożdżowe bułeczki cynamonowe Drożdżowe makowe ślimaczki Dyniowe ciasto z orzechami Expresowy piernik Kruche ciasto z jabłkami i migdałami Makowa gwiazda z ciasta francuskiego Makowiec z powidłami Miękkie pierniczki pełnoziarniste Najlepszy sernik Niemieckie ciasteczka maślane Orzechowiec
Moje Kuchenne Rewelacje
Kruche ciastka z pieczątką 245tylko świątecznych posiłków. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, szczególnie jeśli robi się je z dziećmi. Ten przepis na ciastka z pieczątką to wersja podstawowa, bez dodatków smakowych. Ale do ciasta można dodać na przykład startą skórkę z pomarańczy lub cytryny, przyprawę korzenną lub tylko cynamon. Możliwości pyszności są nieograniczone. Składniki na ciastka z pieczątką 200 g mąki pszennej(...)masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka esencji waniliowej szczypta soli Zarabiamy klasyczne ciasto kruche. Wszystkie składniki powinny być zimne. Przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i szybko siekamy nożem lub rozdrabniaczem do kruchego ciasta. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, siekamy jeszcze raz i z grudek robimy stożek z wgłębieniem w środku. Tam wbijamy żółtko i wszystko szybko wyrabiamy
Korniszonki
Ciasto z rabarbarem 117przygotowania ciasta tego typu można wykorzystać dowolne owoce sezonowe. Często przygotowuję je z wiśniami, porzeczkami czy śliwkami. Jest to przepis na jedno z najprostszych ciast, a mimo to doskonale pasuje do rodzinnych spotkań przy kawie. Na dzisiaj przygotowałam owe ciasto z rabarbarem, które z pewnością każdemu się uda i będzie smakować. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę(...)Rabarbar obrać, pokroić na nieduże kawałki. Wymieszać z cukrem waniliowym. 3. Pozostałe składniki włożyć do miski i kulą wymieszać na jednolitą masę. Blaszkę posmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Wierzch ciasta posypać rabarbarem. Na rabarbar położyć rozdrobioną kruszonkę. 4. Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180st.C. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci
Ciasto dyniowe 141których króluje dynia. Warzywo to można spotkać wszędzie: na bazarach, wystawach sklepowych i w ogródkach przydomowych. Można z niego przyrządzać pyszne zupy-kremy , przetwory, a także ciasta. Ja właśnie wykorzystałam dynię do zrobienia smakowitego tortu z kremem budyniowym. Ciasto jest pulchne, wilgotne i bardzo dobre. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na tortownicę o średnicy 22cm. Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru(...)trochę dodawać mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać cynamon, posiekane migdały i morele pokrojone w kostkę. 2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. 3. Ciasto piec w temperaturze 160 st.C. około 60 minut. 4. Przygotować krem. Odlać pół szklanki mleka i rozrobić w nim budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się
Danka Pichci
Kakaowy biszkopt z malinami 139prawda są one dostępne w ciągu całego roku, ale teraz chyba smakują najlepiej. Będąc na targu kupiłam te owoce, a po powrocie do domu zabrałam się za robienie ciasta. Jego podstawą jest biszkopt kakaowy przełożony masą budyniową z malinami, a na wierzchu jest ubita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Polecam do wypróbowania! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach(...)miksera i dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać porcjami mąkę i mieszać szpatułką lub drewnianą łyżką. Na koniec dodać olej i wymieszać delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. i piec 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. 2. 1/2 l mleka wlać do garnka i wstawić
Danka Pichci
Pierniczki z mąki żytniej. Przedwojenny przepis na fit pierniki! 262dodajemy skórkę pomarańczową. Jeżeli nie mamy domowej przyprawy korzennej, musimy dodać większa porcję gotowej mieszanki i oczywiście szczyptę pieprzu. Sodę rozpuszczamy w pół kieliszka zimnej wody i dolewamy do ciasta. Ciasto na żytnie pierniki zarabiamy rękoma przez 15 do 20 minut. Początkowo w garnku, a później na stolnicy. Wyrobione ciasto na pierniczki z mąki żytniej musi być ciemne, zwarte(...)sprężyste. Dobrze wyrobione ciasto powinno swobodnie odchodzić od ręki oraz od blatu lub naczynia. Ciasto odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce, a następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy pierniczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nasz żytnie pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10-15 minut. Pierniczki są bardzo zwarte
Korniszonki
Seromakowiec 192cytatu. Bez przemyśleń. Dziś sam przepis. Świąteczny klasyk. Połączenie sernika i makowca dla tych, którzy nie potrafią się zdecydować, które ciasto lubią bardziej ;) Mam dla Was dwie małe uwagi odnośnie tego ciasta. Mój seromakowiec wyszedł nieco niski - jeśli chcecie, aby Wasz był wyższy, upieczcie go w nieco mniejszej formie - jednak pamiętajcie wówczas, że pieczenie może się wydłużyć o kilka minut(...)poszłam na skróty i użyłam gotowej masy makowej, ale jeśli macie ochotę sami przygotować masę makową, to nic nie stoi na przeszkodzie :) Blacha 40 x 27 cm Składniki: Ciasto: 100 g masła 100 g cukru pudru 1 jajko 300 g mąki 1 łyżka śmietany Masa makowa: 1 puszka masy makowej (850g) 1 jajko 2 łyżki mąki 50 g rodzynek
My simple kitchen
Ciasto orzechowe z kremem miodowym i nutą pomarańczy 192dzisiejszym wpisie chciałam Wam, więc polecić coś na osłodzenie tego czasu nie tylko tradycyjnymi piernikami czy makowcami, ale delikatnym biszkoptem z orzechami, z nutą miodu i pomarańczy. CIASTO ORZECHOWE Z KREMEM MIODOWYM I NUTĄ POMARAŃCZY Składniki: ciasto: 4 jajka 2/3 szkl cukru 3/4 szkl mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego(...)mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki miodu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 300 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody dodatkowo: 1 słoik konfitury pomarańczowej Przygotowanie: ciasto: Orzechy włoskie drobno siekamy. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników
Bon appetit mon amie
morele na dżemie w cieście francuskim... 155Składniki: ciasto francuskie 1 rolka, dżem 250 gram, morele 4 sztuki większe, cukier puder - ile potrzeba Ciasto francuskie rozwinąć z rolki na papierze do pieczenia, ciasto podzielić na osiem kawałków. Na środku każdego kawałka ciasta nałożyć łyżkę dżemu (jaki się lubi) śliwkowo-jabłkowego (mój domowy). Na dżemie położyć połowę moreli bez pestki skórką do dołu, rogi ciasta nałożyć do środka(...)pędzelkiem maczanym w wodzie. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić blachę i piec około 40 minut, ciastka dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - na szybko ciasto francuskie na pyszny deser (zawsze mam w zapasie rolkę ciasta francuskiego lub zamrożonego), dodatki dajemy jakie lubimy.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię