ciasto - 162258 przepisów (strona:1752/10818)

Ciasteczka z wiórkami kokosowymi Lemingtony Kudłacze + filmik 190

przepis występuje również w wersji  bezglutenowej . Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 33cm x 22cm mierząc od spodu): Ciasto: 400 g cukru pudru 2 spore łyżki miękkiego masła 2 całe jajka 2 łyżki miodu 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka Polewa: 300 g masła(...)łyżeczką proszku do pieczenia, stopniowo, cały czas miksując. 3. Następnie stopniowo dolewamy szklankę mleka, nadal miksując. 4. Blachę o wymiarach 33cm x 22cm smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. 5. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika, na najniższe pięterko i pieczemy przez ok. 40 minut z grzaniem góra-dół, do suchego patyczka

Kawa z mlekiem
Czekoladowy torcik – mus z awokado – bez jajek, bez mąki i bez cukru 152

bazie awokado jest obłędnie kremowy i pyszny. Dzięki kakao i zbożowej Ince nie ma “warzywnego smaku” – jest po prostu czekoladowy. Ja swój słodzę syropem daktylowym – ciasto samo w sobie nie jest więc niskokaloryczne, ale nie są to puste kalorie – mamy tu same dobroci: awokado, banany, daktyle, nerkowce… Od czasu tamtych urodzin, robiłam torcik jeszcze(...)blogu. Pozostawało mi rozsyłać przepis mailem. Gdy tylko zobaczyłam w markecie promocję na awokado to nie popełniłam kolejny raz poprzedniego błędu – najpierw zrobiłam zdjęcia, a potem podałam ciasto gościom. Spód do ciasta można zrobić z dowolnych ciasteczek (np. bezglutenowych czy digestivów – jakie lubicie i możecie – wystarczy ich 100 g wsadzić do malaksera wraz z 3 łyżkami oleju

Poezja smaku
Rogaliki z serem i jagodami 142

borówek Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka słodkiej śmietanki       *** Twaróg przekładamy do miseczki, dodajemy cukry oraz żółtko. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem, lekko rozgniatając ser *** *** Przygotowujemy ciasto: do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mleka wlewamy do garnuszka(...)oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia *** *** Do wystudzonego mleka wbijamy jajka oraz dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Następnie ciasto dzielimy

Blog z Apetytem
z waniliową kruszonką truskawkowa drożdżówka... 164

przykryciem zostawić na 30 minut. Do zaczynu wsypać, przesianą mąkę, sól, pozostały cukier, sól, wlać 1 szklankę letniego mleka, wlać stopione wystudzoną palmę, hakiem robota wyrabiać z 10 minut ciasto. Dno dużej miski posypać cienko mąką, wyłożyć ciasto z misy robota, wierzch obsypać cienko mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawi do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto parę razy(...)ręką wyrobić, blacha z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, na blachę wyłożyć ciasto, na wierzchu powciskać truskawki. Z miękkiej palmy, cukru, mąki, cukru wanilinowego palcami utrzeć kruszonkę, rozsypać na cieście. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, ciasto na blaszce wystudzić dobrze - pyszna, aromatyczna, lekka drożdżówka z truskawkami, smakuje dodaje drożdżówce chrupiąca, waniliowa kruszonka

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche z jabłkami i masą z kaszy manny 119

ciasto robiłam dawno temu, wykorzystałam do nich j abłka ze słoika ,ale w sezonie można zrobić ze świeżych owoców lub można zrobić ciasto przekładane tylko masą z kaszy manny,ale dodatkowo z masą z jabłek z galaretką było naprawdę pyszne.  500 g mąki  1 szkl. cukru 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia Masa 1 litr mleka 3/4 szkl.cukru (maksymalnie) 200 g masła 1 cukier wanilinowy 9 łyżek kaszy manny Dodatkowo 1 słoik jabłek 1 galaretka polewa na ciasto Na początku przygotować kruche ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło, 2 jajka, żółtko, śmietanę i ziarenka z laski wanilii. Zagnieść ciasto i podzielić

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki cynamonowe z patelni 245

Lubicie ciasto drożdżowe, ale przeraża Was czas jego przygotowania i pieczenia? Musicie zostać, dziś przepis dla Was Bułeczki drożdżowe z patelni to obowiązkowy przepis dla każdego miłośnika drożdżówek, ale i dla osób, które nie posiadają piekarnika (lub też z różnych względów nie chcą go uruchamiać, a chcą cieszyć się smakiem i zapachem domowego ciasta drożdżowego Bułeczki drożdżowe z patelni(...)zaoszczędzić czas, nie tracimy jednak przy tym smaku Mam nadzieję, że się na nie skusicie i dacie znać, czy Wam smakowały Bułeczki cynamonowe z patelni przepis na 20 bułeczek Ciasto: 500 g mąki pszennej opakowanie suchych drożdży łyżeczka cukru jajko 200 ml mleka roślinnego lub krowiego 50 g masła Nadzienie: 70 g masła cynamon ksylitol (opcjonalnie) Sposób przygotowania ciasta

365 dni dookoła kuchni
TARTA Z KREMEM JOGURTOWYM I OWOCAMI LATA 128

utęsknieniem nie wypatruje ich na straganach w przystępnej cenie, by móc zakupić większe ilości?! Z owocami lata znajdziecie na blogu cale mnóstwo pysznych przepisów! Słodkie drożdżówki, ciasta ucierane, ciasta biszkoptowe, przeróżne torty, muffiny i tartaletki. Dziś zapraszam Was na przepyszną, kruchą tartę z lekkim, jogurtowym kremem i owocami. Ja sięgnęłam po maliny, czereśnie i truskawki – Wy śmiało możecie zrobić(...)swoją ulubioną wersję! Polecam! Os. taki krem jogurtowy jest również świetnym pomysłem do przygotowania małych tartaletek na jeden kęs! Spróbujcie! SKŁADNIKI: KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 200 g * masło – 100 g * cukier – 90 g * żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna – 1 łyżka KREM JOGURTOWY: * jogurt grecki – 400 g * cukier puder – 3-4 łyżki * wanilia * galaretka przezroczysta + 1 szkl wrzątku DODATKOWO

Ostra na Słodko
Szarlotka w kruchym cieście z orzechami, rodzynkami i żurawiną 149

ochotę. Pomimo, że teraz w ogródkach i na straganach jest tyle sezonowych owoców: truskawek, malin, czereśni.   wiśni... ja nabrałam ochotę na szarlotkę. Tak,   zachciało mi się zjeść ciasto z jabłkami, pomimo że w tej chwili nie jest sezon na jabłka. Ale co tam, jabłka zawsze jakieś są. Tak więc nic nie stało na przeszkodzie, żeby upiec pyszną szarlotkę(...)żurawiny garść orzechów kilka biszkoptów 1 jajko (do posmarowania) Ponadto: tłuszcz do wysmarowania boków tortownicy 1 łyżka bułki tartej do obsypania boków tortownicy 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiałam do miski. Wymieszałam. Dodałam pokrojone na kawałeczki masło i margarynę. Wymieszałam aż powstała grudkowata masa. Dodałam żółtka, śmietanę i cukier. Znów

Kuchnia u Krysi
Kruche babeczki, tarteletki z owocami i bezą włoską 136

Kruche babeczki, tarteletki z owocami i bezą włoską . ciasto : 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru 3 żółtka, beza włoska : 150 ml wody, 375 g cukru, 6 białek, owoce: maliny, porzeczki, borówki, jagody Ciasto : w szystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą(...)ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać koła minimalnie większe od średnicy foremek. Foremki wysmarowane masłem, dokładnie wyłożyć ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Foremki ustawić na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Upiec na złoty kolor - około 15 minut. Wyjąć ciastka z piekarnika i jeszcze ciepłe wyjmować z foremek odwracając je do góry nogami

królestwo garów
leniwa drożdżówka z morelami bez wyrabiania... 124

roztrzepane widelcem jajka, wlać letnie mleko, wlać olej, wsypać przesianą mąkę, sól, miskę nakryć talerzem i zostawić na blacie kuchennym na 5 godzin, po tym czasie tak wygląda zaczyn ciasta. Morele opłukać, przeciąć na połowę i usuwać pestki. Trzy formy silikonowe 22x15 cm (2 mąż do pracy zabiera), ciasto po 5 godzinach dużą łyżką mieszać, wyrabiać z 2 minuty, ciasto(...)przełożyć do wysokości połowy form, ciasto leniwe z owocami lepiej się piecze w mniejszych formach niż w 1 dużej . Do ciast powciskać gęsto połówki moreli, wierzch posypać pokruszoną czekoladą. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, ciasta dobrze wystudzić w formach, najlepiej upiec wieczorem i rano gotowe do jedzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem

W Mojej Kuchni Lubię
Biszkopt z jabłkami – bardzo puszysty! 174

Ciasta z owocami zawsze się cieszą dużym zainteresowaniem, a biszkopt i jabłka stanowią połączenie idealne. Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu nie powinno sprawić kłopotu nawet dla laika w wypiekach. To ciasto z serii „zanim przyjdą goście, ciasto się upiecze”. Można je podać na stół już chwilę po wyjęciu z piekarnika. Biszkopt z jabłkami – bardzo puszysty! Składniki na formę(...)dokładnie mieszamy rózgą lub drewnianą łyżką. Przekładamy do formy, równamy powierzchnię. Na wierzchu układamy plasterki jabłek (będzie kilka warstw, ale dzięki temu, że plasterki są cienkie – nie opadną w cieście). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, grzanie góra – dół i pieczemy 45 – 50 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczone ciasto wyjmujemy i oprószamy cukrem pudrem. Przepis na biszkopt

mojewypiekiinietylko
Drożdżówka z brzoskwiniami i kruszonką 147

wiem jak u Was, ale u nas drożdżówki zawsze znajdą swoich sympatyków. Zwłaszcza jak są takie puszyste, mięciutkie, z soczystymi owocami i kruszonką, mniam! Ciasto jest bardzo łatwe do wyrobienia, pięknie wyrasta, a brzoskwinie można zastąpić innymi owocami, które mamy pod ręką, polecam! :) Składniki na blachę o wym. 20 x 20 cm: Ciasto: ok. 600  g mąki pszennej(...)wymieszać mąkę, drożdże oraz cukier. Zrobić wgłębienie i w nie wbić jajko oraz rozpuszczone masło. Powoli dolewając mleko mieszać masę najpierw łyżką a następnie ręką (dolewać tyle mleka, aby ciasto było miękkie i nieklejące). Gotowe ciasto wyrabiać przez kilka minut tak aby się dobrze napowietrzyło. Odłożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia

Simply Food
Maślane rogaliki z budyniem i truskawkami 145

wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu, aż budyń zgęstnieje. Dodajemy poła2maną na kawałki białą czekoladę *** *** Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do wystudzenia *** *** Przygotowujemy ciasto: do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia *** *** Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy(...)oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia *** *** Do wystudzonego mleka wbijamy jajka oraz dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Następnie ciasto dzielimy

Blog z Apetytem
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM 163

domowych wypieków, ale niekiedy jednak trzeba zrobić wyjątek i piekarnik uruchomić. Choćby na weekend, tym bardziej, że w ten wypada Dzień Ojca. Na ten wyjątkowy dzień sprawdzi się proste ciasto ucierane z dodatkiem truskawek lub tak jak u mnie truskawek i rabarbaru. Bardzo lubimy to połączenie, dlatego w sezonie truskawkom towarzyszy u nas zazwyczaj rabarbar. Ciasto jest puszyste, lekkie(...)jajku, cały czas ucierając. Do masy dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy (ucieramy). Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Na ciasto wykładamy owoce. Ja swoje ciasto posypałam dodatkowo kruszonką. Kruszonka: - 70g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 70 ksylitolu lub cukru - 120g mąki orkiszowej typ450 Z powyższych składników zagniatamy kruszonkę

Smaczne Zdrowe
Ciasto kruche z malinami i pianką budyniową 110

PRZYGOTOWANIE: Żółtka oddzielić od białek, do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli, dodać margarynę, wszystko razem posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto, podzielić na dwie części 1/3 i 2/3, zawinąć w folię i schować do zamrażarki na 30 minut. Wyciągnąć z zamrażarki większą część ciasta, rozwałkować i wyłożyć formę 24x24cm, wstawić(...)dodawać stopniowo resztę cukru pudru i dalej miksować, dodać budyń, a na koniec wlać olej, wymieszać mikserem. Pianę wykładamy na podpieczony spód, wysypujemy maliny, na wierzch ścieramy pozostałe, zmrożone ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, aż się zarumieni

KUCHNIA POLSKA

Proponowane wyszukiwania