cukrem pudrem lub robię cytrynowy lukier który daje kwaskowaty posmak. Pięknych, rodzinnych i pełnych radości Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam Kochani!. Przepis podaję na dużą blaszkę 36x24 cm. Ciasto kruche: - 45 dag mąki pszennej - 30 dag margaryny lub masła - 3 łyżki kwaśnej śmietany - 15 dag cukru pudru - 3 duże żółtka Mak: - 40 dag maku niebieskiego lub białego, można mieszać(...)otarta z całej cytryny (uprzednio sparzona wrzątkiem ) Lukier cytrynowy: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z cytryny Dobrej jakości przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl . Przygotowanie: 1. Ciasto kruche zagniatamy szybko i energicznie z podanych składników, zawijamy w folię do żywności i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Dzielimy je po schłodzeniu na 2/3 i 1/3. Większą część
Apetyczna babeczkaCzekoladowo-pomarańczowe ciasteczka z kremem milky way Bardzo kruche, bardzo aromatyczne i bardzo smaczne ciasteczka przełożone niebiańskim kremem mlecznym. Składniki: Ciasto: 250g mąki 150g masła 100g cukru szczypta soli 2 żółtka skórka z 1 pomarańczy 50g gorzkiej czekolady Krem: 125g masła 65ml mleka 70g cukru 1 szklanka mleka w proszku *** Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę(...)sparzamy wrzątkiem, osuszamy i ścieramy skórkę na drobnej tarce *** *** Masło ucieramy z cukrem, solą i żółtkami do białości. Dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, posiekaną czekoladę oraz mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut *** *** Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość
Blog z Apetyteminne danie dobre dla dzieci na Wigilię – delikatne pierogi z rybą Print Recipe Kruche paszteciki z rybą Paszteciki z rybą ( i w kształcie ryby) w kruchym cieście. Świetne danie, nie tylko dla dzieci, idealne na świąteczny stół. Prep Time 30 mins Cook Time 20 mins czas odpoczywania ciasta 40 mins Total Time 50 mins Servings: 6 osól(...)Author: Cooking for Emily Ingredients CIASTO 300 g masła 400 g mąki pszennej 4 łyżki zimnej wody 1 żółtko szczypta soli FARSZ 300 g białej ryby (ja użyłam polędwiczki z dorsza bo nie ma ości) 1 łyżeczka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny sól, pieprz POZA TYM 1 żółtko 1 łyżka mleka Instructions Z mąki ( z dodatkiem soli
Cooking for EmilyKolejne już ciasto ze zbiorów s.Anastazji i kolejne,które z czystym sumieniem mogę Wam polecić. Pyszne,miękkie miodowe blaty przełożone budyniową masą i jabłkami. Ciasto: 50 dag mąki 2 jajka 10 dag masła 4 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody 20- 25 dag cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części(...)wrzącej wody. Wymieszać. Polewa czekoladowa: 150 g czekolady mlecznej bądź deserowej 100 ml śmietany kremówki 30% Śmietanę razem z połamaną czekoladą podgrzewać na parze,aż powstanie gładka polewa. Przełożenie ciasta Ciasto - masa budyniowa - ciasto - masa jabłkowa - ciasto - polewa czekoladowa
Niespełnione zdolności kulinarnepozostałymi składnikami. Masę najlepiej zostawić na noc w lodówce. Aromaty się uzupełnią. Do masy o temperaturze pokojowej dodaj 1 jajko. Całość wymieszaj w misie robota na wolnych obrotach. Ciasto drożdżowe na wieniec ( z tej ilości otrzymasz dwa wieńce) - 500 g mąki pszennej tortowej + ewentualnie do podsypywania - 50 g drożdży - 1/2 szkl cukru - 4 żółtka - 2 białka - 120 ml mleka(...)rozczyn, białka, żółtka i cukier, zacznij wyrabiać na małych obrotach. W mikrofali lub w rondelku rozpuść masło, dodaj do masy. Masło nie może być gorące! Rada dla początkujących: Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodaj 2 łyżki mąki, jeśli zbyt twarde dodaj 2 łyżki masła. Przy wyrabianiu ciasta drożdżowego ma znaczenie wielkość jaj czy wilgotność powietrza, dlatego zbadaj ciasto ręką
SMYKWKUCHNIPyszne, aromatyczne, mocno wilgotne ciasto z owocem kaki. Bogactwo cudownych smaków, które fenomenalnie się przenikają i dopełniają. Kamforowo-cytrynowa nuta kardamonu przeplata się z rozgrzewającym, delikatnie pikantnym imbirem oraz słodyczą persymony, a wszystko zwieńczone jest odrobiną słodkawo-korzennego cynamonu. Nie bez znaczenia jest również zastąpienie w cieście białej mąki pszennej wartościową mąką owsianą, cechującą się korzystną kombinacją składników odżywczych(...)nadającą wypiekom ciekawy posmak, doskonale komponujący się z przyprawami korzennymi. Dodatkowo, jeżeli chciecie, aby ciasto było jeszcze bardziej FIT zamiast cukru trzcinowego użyjcie ksylitolu. Jednak według mnie lekko karmelowy smak brązowego cukru wyjątkowo tutaj pasuje i wspaniale dopina całość – ostatecznie wybór należy do Was. Tak czy inaczej koniecznie spróbujcie. Imbirowo-kardamonowe ciasto z persymoną Składniki (forma
Fitsweet.meTort orzechowo - kajmakowy przygotowałam na urodziny swojego męża, który jest miłośnikiem kajmaku. Niesamowity smak, dużo kalorii i jeszcze więcej radości w jedzeniu tego mega pysznego ciasta. Biszkoptu nie nasączałam, bo był wilgotny. Więcej przepisów na ciasta i torty znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)poczekać aż napęcznieje.Podgrzać lekko, ale nie gotować i wlać cienkim strumieniem do kremu stale miksując. Dodatkowo 100 g zmielonych orzechów włoskich 150 g kajmaku orzechy włoskie do dekoracji Ciasto przekroić na trzy blaty. Odłożyć 4 łyżki kremu, a resztę podzielić na dwie równe części. Układamy blat ciasta Smarujemy kremem Przykładamy kolejny blat ciasta Wykładamy krem Przyciskami kolejnym blatem ciasta
O kuchni z uczuciemburak czerwony średni 1 sztuka, jabłka szara reneta 4 sztuki, cynamon 1 łyżeczka KRUSZONKA: 100 gram miękkie masło, 100 gram cukier, 150 gram mąka tortowa, puder cukier do posypania ciasta fasolę czerwoną wylać na sito i do rozdrabniacza, dodać burak obrany i pokrojony na talarki, wszystko dokładnie rozdrobnić drożdże wkruszyć do misy robota, dodać 1/4 szklanki mleka letniego, łyżkę mąki(...)minut w ciepłym miejscu do podrośniętego zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli, wbić jajka, wlać resztę letniego mleka, dodać fasolę z burakiem i hakiem robota wyrabiać ciasta, po 3 minutach wyrabiania wlać letnie masło i wyrabiać z 8 minut misę nakryć talerzem i do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, u mnie po 40 minutach ciasto dobrze wyrosło ciasto teraz ręką
W Mojej Kuchni LubięNietypowe ciasto, które każdego zaskoczy swoim smakiem. Zamiast płatków warto spożywać otręby, które zawierają więcej błonnika, nawet w ciastach. Przygotowanie: 15 minut Koszt: Tanie/Średnie Witajcie. Przepraszam Was bardzo za tak długi czas mojej nieobecności na stronie. Mam tyle na głowie teraz za granicą, że mój czas wolny jest ograniczony do minimum :( Postaram się już coraz częściej dzielić z Wami(...)pysznymi przepisami oraz ciekawostkami. Zauważyłam, że rzadko spotykane są ciasta do których wykorzystuje się otręby. W większości są to mniejsze desery. A szkoda, bo w cieście smakują również bardzo dobrze, a co ciekawe dają efekt chrupkości. Ten kto spożywa na co dzień otręby to wie, że są niczym malutkie kamyczki które nawet po namoczeniu są wyczuwalne i nie robią się
Zdrowie i pysznie na talerzuRewelacyjnie ciasto na kruchym spodzie, w którym puszysty, pachnący wanilią ser idealnie współgra ze słodką, migdałową, z delikatną nutą miodu i pomarańczy masą makową. Do tego orzeźwiające, przełamujące słodkość brzoskwinie zalane galaretką, to musi smakować! Składniki: Ciasto kruche: 1 szklanka mąki pszennej 80g masła 4 łyżeczki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka kaszy manny(...)szklanka cukru pudru 3 jajka 2 łyżki miodu 100g masła 70g rodzynek 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 9ml olejku migdałowego Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez
Szalona Kuchnia EwelinyKilka dni temu zgłosił się do mnie mój serdeczny przyjaciel Damian, z którym studiowałam z prośbą o upieczenie ciasta dla jego biura pośrednictwa kredytowego dFinance.pl . Oczywiście nie mogłam mu odmówić, a poza tym była to idealna okazja do upieczenia i sfotografowania ciasta pijana śliwka – notabene jednego z moich ulubionych ciast Z Damianem poznaliśmy się na studiach i odrazu złapaliśmy(...)czas mieszając, żeby śliwki się nie przypaliły. Kiedy lekko zmiękną ściągamy z ognia, dodajemy wódkę i odstawiamy na całą noc, żeby owoce wpiły syrop. Na drugi dzień przed pieczeniem ciasta przekładamy śliwki na sitko, żeby dobrze obciekły. Później pieczemy biszkopt. Na początku rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo
PatiGotujeDostawa błyskawiczna. Ja jestem bardzo zadowolona. A od dziś będą pojawiały się przepisy z produktami SKWORCU u mnie na Blogu. Ciekawi? Zapraszam :) Dziś Mikołajki i u Nas propozycja pysznego Ciasta Kawowego :) o tak z Kawą Bananową :) Pysznie i słodko. Polecam . SKŁADNIKI NA CIASTO : FOREMKA 26 cm na 15 cm lub 28 cm na 18 cm 4 łyżeczki(...)zimną Kawę , rozstopione masło , jajka. Całość dokładnie mieszam za pomocą miksera na wolnych obrotach. Masa będzie gęsta. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia ( musi wystawać poza blachę). Następnie wylewam ciasto. Piekę do tzw suchego patyczka ok 40 minut w 180 stopniach góra-dół bez termoobiegu. Kiedy ciasto się upiecze, czekamy aż przestygnie. Zdejmujemy papier. Ciasto przekrajamy wzdłóż i smarujemy
Gotowanie PatkiWiększość z nas zna to Ciasto, jest lekkie, pyszne i zdrowe :) Są na niego różne sposoby jedni używają mascarpone inni śmietany fix, tak samo ze szpinakiem ja wole mrożone rozdrobnione inni wolą blendować aby kolor był jednolity , moim zdaniem ta wersja jest najlepsza :* <3 PRZEPIS NA BLACHĘ : 25cm x 25 cm SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1 szkl cukru(...)ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, na sam koniec rozmrożony szpinak. (szpinak zawsze wyciągam dzień wcześniej i pozostawiam na sitku aby woda dobrze się odsączyła) 2. Ciasto wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180* około 40-45min. 3. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 4. Po przestygnięciu ciasto szpinakowe przecinamy na pół, dolą
Dziś Ja gotuje