Pyszny, bardzo lekki sernik na zimno z musem truskawkowym. Ciasto możecie przygotować na gotowych biszkoptach albo herbatnikach, wtedy będzie miało jeszcze jedną zaletę - bez pieczenia. Ja jednak (ze względów zdrowotnych) wybrałam opcję z delikatnym olejowym spodem i samodzielnie przygotowanym twarogiem. *** Dieta lekkostrawna z ograniczeniem błonnika i tłuszczu wyklucza śmietanę i tłusty nabiał, dlatego mój sernik na zimno przygotowałam tylko(...)lekkiego, domowego twarogu i naturalnego, chudego jogurtu . Zalecane jest spożywanie gotowanych i rozdrobnionych owoców, dlatego w cieście znalazły się ugotowane i przetarte przez sito truskawki. składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu) składniki na masę serową: 1 kg twarogu (użyłam
babka w formieWyjątkowa propozycja dla fanów ciasta marchewkowego - czyli babka marchewkowa z bakaliami. W pięknym marchewkowym kolorze i z wilgotną strukturą - na pewno będzie zarówno idealną dekoracją, jak i przepysznym deserem na stole Wielkanocnym. Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 150 ml oleju 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki startej marchewki 1 szklanka rodzynek(...)czas miksując), wlać pomalutku olej. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, aż do całkowitego zużycia. Kiedy składniki się połączą wyłączyć mikser. Do ciasta dodać marchewkę, rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe oraz skórkę z pomarańczy. Wymieszać łyżką. Formę na babkę z kominem wysmarować dokładnie olejem i przełożyć do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego
Świat CiastaKolejny przepis z Waszej ulubionej rubryki: najbardziej znane ciasta niemieckie. Znane i lubiane oczywiście. Zapraszam na pyszne ciasto Użądlenie Pszczoły. Ten drożdżowy placek przełożony kremem już był na blogu. Jest jednak tak smaczny, że warto go powtórzyć. To tak jak z sernikiem. Przepisów jest wiele, a każda gospodyni ma swój ulubiony. Tradycyjny przepis na Użądlenie Pszczoły jest
dolcevitainmykitchenzabieganych i tych, którzy lubią kwaskowe słodycze. Mocno owocowa tarta z chrupiącą kruszonką z pewnością posmakuje gościom i domownikom. Powstaje w błyskawicznym tempie, bo jak sama nazwa wskazuje, ciasto bazuje na zwykłej kruszonce zagniecionej z masła, cukru, mąki i żółtka. Bez miksera, bez długiego ugniatania i chłodzenia. Rach-ciach i gotowe! Możemy dodać do niego właściwie każde owoce, ale według(...)mnie to ciasto najlepiej smakuje z owocami leśnymi lub wiśniami. Wtedy jest bardziej wyraziste, a słodycz jest przyjemnie przełamana kwaśnym smakiem. I wcale nie musimy czekać na takie ciasto do lata, bo bez obaw możemy wykorzystać mrożone owoce. To taki powiew wakacji nawet w środku zimy. Składniki 300 g mąki pszennej 100 g masła jedno żółtko 50 g cukru pudru
Analiza SmakuNajlepszy sernik na świecie z przepisu mojej mamy. Sernik bez którego nie obejdą się żadne święta i uroczystości rodzinne. Pyszny delikatny i puszysty. Ciasto kruche 3 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250 ml.) 5 jaj żółtka ( białka wykorzystamy później) 200 gram margaryny lub masła 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem przesiać dodać resztę składników(...)wymieszać i ugnieść ciasto. Jedną trzecią część ciasta wkładamy do zamrażalnika. Pozostałym ciastem wykładamy formę do pieczenia 24cm/39 cm Masa serowa 1 kg sera twarogowego mielonego w wiaderku 1 jajko 150 gram margaryny lub masła 1 szklanka cukru pudru 1 budyń waniliowy w proszku 1 puszka brzoskwiń Dodatkowo 3/4 szklanki cukru zwykłego do ubicia z białkami Jajko ucieramy
Andzia Pichcipodczas karmienia synka okazało się, że muszę zastosować dietę eliminacyjną, aby sprawdzić, co mu nie pasuje zaczęłam od jaj. A że uwielbiam ciasta to ciężko było mi zrezygnować z deserów. Wpadłam, więc na pomysł, aby zrobić szarlotkę na kruchym spodzie bez dodatku jaj. Aby ciasto nie było zbyt blade zabarwiłam je kurkumą, której kolor zastąpił żółtka jaj. Myślałam, że taki(...)eksperyment nie zda egzaminu, ale na szczęście ciasto wyszło pyszne. I jak tylko się skończyło od razu upiekłam kolejną. Składniki na kruche ciasto: 70g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka kurkumy, 15g cukru pudru, 45g miękkiego masła, 10 łyżek wody, Szczypta soli. Ponadto: 1½ kg jabłek, 1/2 szklanki cukru. Mąkę i kurkumę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, sól
Słodki Zakątekzimno. Kto robi razem ze mną? Krucha tarta bazyliowa z mozzarellą i pomidorkami Czas przygotowania: 130 minut Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm Składniki Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 1 łyżka cukru pudru 120 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka jogurtu naturalnego Masa jogurtowa 100 g mozzarelli 200 g jogurtu(...)greckiego 3 łyżeczki pesto bazyliowego 2 jajka kilkanaście koktajlowych pomidorków pieprz 1/2 łyżeczki oregano Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagniatamy, używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem, ciasto
Kulinarne przygody GatityWitam Kochani Ostatnio postanowiłam zrobić coś lekkiego i zimnego. Ciasto, które każdy zna. Ptasie mleczko na biszkopcie z malinami (maliny można zastąpić innymi owocami np. truskawkami, borówkami itp.).Wykonane jest na bazie mleka skondensowanego niesłodzonego, co daje mu puszystą konsystencję. Polecam, ciasto jest leciutkie, nie za słodkie-idealne na iepłe dni. SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę (ja robiłam tym razem(...)mniejszej, dlatego ciasto wyszło mi wysokie , ale proporcje podaję na standardową dużą blaszkę) BISZKOPT -4 jajka -0,5 szklanki cukru -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA PTASIE MLECZKO -500ml mleka skondensowanego niesłodzonego -2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska i różowa -2 łyżki cukru -2 łyżki żelatyny -800ml gorącej wody DODATKOWO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWiecie co powstanie gdy połączy się podwójną bezę makowo-kokosową, ciasto kruche i pyszny krem kawowo budyniowy, a dla przełamania smaków dołoży dżem porzeczkowy? I jeszcze poleje się to czekoladą?. Otóż w ten sposób powstanie nieziemsko pyszne ciasto, które ma pewnie milion kalorii, ale jak zwykłam mawiać w takich sytuacjach od jednego kawałeczka jeszcze nikt nie przytył. Ciasto kruche(...)szklanki mąki 3 łyżki cukru 100 g masła lub margaryny 2 jaja 1 łyżka śmietany (użyłam 18%) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, które następnie chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Schłodzone dzielimy na 2 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor (ok 15 minut
Cynamonowe szczęścieDzisiaj zapraszam Was na pyszne,proste ciasto z truskawkami.Pokazały się już nasze truskawki więc trzeba było je spróbować.Ciasto z wierzchu posypane jest kruszonką z migdałów-mega pyszne. Do ciasta użyłam Mąki Szymanowskiej SKŁADNIKI ciasto 350 g mąki pszennej, użyłam Mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki(...)mąkę i migdały. Wszystko łączymy rozcierając w palcach. Gotową kruszonkę odstawiamy. Blaszkę o wymiarach 25x28cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką lub wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.Następnie przygotowujemy ciasto. W jednej misce łączymy wszystkie składniki suche a w drugiej składniki mokre. Następnie mieszamy zawartość obu misek. Ciasto przekładamy do przygotowanej blaszki. Na wierzchu układamy truskawki, najlepiej kroimy
Mała w garnku mieszaszczyptę soli, zioła prowansalskie, dodać czosnek i wlać podrośnięty rozczyn, wodę oraz wbić jajko Całość ze sobą wymieszać. Gdy składniki połączą się ze sobą to stopniowo dolewać roztopiony tłuszcz. Ciasto cały czas wyrabiać, ponieważ musi wchłonąć rozpuszczone masło. Gotowe ciasto musi być gładkie, elastyczne i nie może kleić się do rąk. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem(...)pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia masy; co najmniej 1 godzina wyrastania ciasta) . Następnie ciasto wyjąć z miski, lekko wyrobić i podzielić je na 3 wałki. Każdy kawałek ciasta podzielić na 5 części. Uformować bułeczki. Ułożyć je w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej na blaszce o wymiarach 20 x 30 cm). Całość przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić
Ugotowaćbardzo krótki. W związku z tym, idźcie na zakupy i przygotujcie sobie te pyszności, a na pewno nie pożałujecie Bułeczki drożdżowe z budyniem i rabarbarem przepis na 6 drożdżówek Ciasto: 500 g mąki tortowej 10 g suchych drożdży 2 łyżki cukru szczypta soli 150 ml ciepłego mleka 60 g rozpuszczonego masła jajko Rabarbar: 400 g rabarbaru 70 g cukru(...)czasu aż karmel będzie złoty. Rabarbar umyj, obierz i potnij na niewielkie kawałki. Następnie dodaj go do karmelu, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze ok. 3 minut. Rabarbar odstaw do przestygnięcia. Ciasto: W misce wymieszaj mąkę z cukrem, szczyptą soli i suchymi drożdżami. Dodaj jajko, ciepłe mleko oraz rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiaj, aby było miękkie i elastyczne. Może lekko kleić się
365 dni dookoła kuchnidomu. Z tym było dokładnie tak samo – zniknęło w tempie błyskawicznym! Półkruchy delikatny spód przykryty kwaskowatym rabarbarem i puszystą bezową pianką to prawdziwe niebo w gębie! Dosłownie! Ciasto jest fantastyczne a kwaśny smak rabarbaru i słodka beza to duet idealny! Ciasto jest bardzo szybkie, łatwe i tanie! Koniecznie spróbujcie! Czekam na zdjęcia Waszych wypieków! SKŁADNIKI: ( 24 x 28 ) CIASTO(...)BEZOWA PIANKA: * białko – 5 szt * cukier – 1 szkl * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, posiekane masło, cukier i proszek do pieczenia – zagniatamy ciasto. Wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy. Posypujemy pokrojonym w kosteczkę, oczyszczonym rabarbarem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier – ubijamy bezę. Wykładamy
Ostra na SłodkoCiasto orkiszowe na oleju, z dodatkiem owoców, idealnie sprawdzi się na weekend. Inspiracją był ten przepis , jednak u mnie z braku rabarbaru, a nadmiaru innych owoców, powstało ciasto z dodatkiem borówek i mrożonych porzeczek. Wyszło pyszne, delikatne, puszyste i bardzo wilgotne. Gdy zależy nam na wersji bezmlecznej pomijamy kruszonkę lub dodajemy zamiast masła olej (w mniejszej ilości) U mnie wersja(...)miksera. Masę wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Kruszonka: - 35g ksylitolu (lub cukru) - 35g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 60g mąki orkiszowej tortowej typ450 Z powyższych składników zagniatamy kruche ciasto. Na ciasto w tortownicy wykładamy owoce i obsypujemy kruszonką. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 40-50 minut, do suchego patyczka, na programie z termoobiegiem
Smaczne Zdrowe