ciasto - 162258 przepisów (strona:1743/10818)

łatwe, smaczne ucierane ciasto z borówkami... 107

borówki 1 szklanka Jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć do białości, masa będzie grudkowata. Do jajek wsypać mąkę tortową, proszek do pieczenia i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto. Jagody opłukać, odłożyć 1 szklankę i resztę wymieszać w mące ziemniaczanej, dodać do ciasta i łyżką wymieszać z ciastem. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec(...)minut do suchego patyczka, w formie ciasto wystudzić. Cukier puder wymieszać ze śmietaną na dość gęsty lukier, posmarować ciasto i dodać na lukier borówki - szybkie, bardzo łatwe i proste ciasto ucierane z borówkami amerykańskimi jest bardzo smaczne i smakuje wybornie, wygląda na zakalec ale nie jest, jest to sok z borówek z mąką ziemniaczaną .......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tradycyjne faworki 121

Tradycyjne faworki Cieniutkie, kruche i niezwykle smaczne. Bardzo proste w przygotowaniu. Polecam!     Składniki: Ciasto: 4 żółtka 125g gęstej kwaśnej śmietany 300g mąki 1 łyżka spirytusu lub octu Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania       *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, tak długo, aż na powierzchni utworzą się pęcherzyki powietrza. Zawijamy w folię i odstawiamy(...)około 1 godzinę *** *** Po tym czasie z ciasta odcinamy kawałek i bardzo cienko rozwałkowujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 3 cm. Paski tniemy w poprzek (w kształt przypominający trapez), na środku każdego z nich robimy małe nacięcie *** *** Jeden koniec każdego kawałka ciasta przekładamy przez dziurkę na środku, delikatnie pociągamy i w ten sposób tworzymy faworki *** *** Tak przygotowane

Blog z Apetytem
Dorsz w cieście francuskim 151

wyprawach wikingów, dorsz wciąż służył jako środek płatniczy w całej Europie, za co Norwegowie sprowadzali wino, mąkę, ubrania czy biżuterię. Zapraszam na dorsza w warzywach zapieczonego w cieście francuskim . 👥 – ❌ ⏰ – 60 – 80 minut 🥩 – ❌ Składniki 600 g świeżego dorsza 2 arkusze ciasta francuskiego 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1 por biała część 100 g mrożonego groszku(...)dwie łyżki oliwy i połóż dorsza, skóra do dołu. Smaż go, aż skóra będzie spieczona dość mocno. Przełóż rybę na talerz. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i rozłóż jeden arkusz ciasta, tak by zakrywało dno i boki. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut. Ostrożnie wyjmij naczynie, nałóż połowę warzyw, rozłóż rybę i przykryj resztą warzyw

RafalCook
Wytrawne róże z szynką 99

dodajemy koncentrat i olej, następnie mieszamy wszystko łyżką do lekkiego połączenia i uzyskania konsystencji mokrego piasku. Do miski z mąką dodajemy żółtka, przyprawy, sól oraz śmietanę i wyrabiamy nasze ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto dzielimy na 6 części. Pojedynczą część rozwałkowujemy na stolnicy na wymiary ok. 15cmx40cm. Tak powstały prostokąt kroimy na 3 długie paski o szerokości(...)każdym pasku ciasta układamy kilka plasterków szynki złożonych na pół (ok. 4). Szynka powinna odrobinę wystawać znad ciasta, a pojedyncze plasterki powinny delikatnie na siebie nachodzić. Pasek ciasta składamy na pół tak, by ciasto przykryło część szynki i całość zawijamy dość ciasno w roladę. Tak powstaje pojedyncza róża. Czynności powtarzamy do wykończenia składników. Następnie wszystkie róże umieszczamy w foremce

Mostek w kuchni
ODRYWANA PIZZA BALLS 110

wierzchu z masełkiem czosnkowym, zapieczonych w piekarniku. Dzięki temu otrzymujemy pizzę odrywaną, której nie trzeba kroić! Przygotowanie takiej pizzy jest bardziej pracochłonne niż tradycyjnej, gdyż najpierw przygotowujemy drożdżowe ciasto pizzowe, z którego formujemy okrągłe bułeczki i pieczemy je w piekarniku. Dopiero upieczone bułeczki przecinamy na pół, układamy pokrojone składnik, a wierzch smarujemy masełkiem czosnkowym i ponownie zapiekamy. Tak przygotowana pizza(...)smakuje świetnie i posiada dużą ilość sera, który ciągnie się podczas odrywania. Jeśli szukasz ciekawej przekąski na Sylwestra i nie tylko, to ta pizza zda egzamin.... Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2-3 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z budyniem czekoladowym 63

frytek i innych zdrowych rzeczy. Jest serniczek waniliowy z budyniem czekoladowym na kruchym spodzie. Strasznie długą nazwę mu nadałam. Może ktoś wpadnie na pomysł na jakieś imię dla tego ciasta? W wykonaniu nie jest trudne. Wręcz banalne. Powiem, że nigdy nie piekłam gotowanego budyniu. Ale zawsze jest ten pierwszy raz. Wyszedł całkiem nieźle. Córka krążyła dziś wokół ciasta i pytała(...)tylko: mamo kiedy będzie można jeść? Zapakowałam go później do lodówki, by trochę stężał. W końcu wszyscy się doczekali. Znikły od razu dwa spore kawałki ciasta. Ciasto: * 2 szklanki maki * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 jaja * 1/2 szklanki cukru * 5 dkg masła * śmietana wg potrzeby Wszystkie składniki zagniotłam i schłodziłam w lodówce. Następnie rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto z rabarbarem i truskawkami 76

Cześć! Sezon rabarbarowy ma do siebie ciasto rabarbarowe Takie też popełniłam ostatnio.  Kwaśny smak rabarbaru przełamałam słodyczą truskawki i bezy. Rodzinie smakowało, koleżankom smakowało, to też postanowiłam podzielić się tym przepisem z czytelnikami.  Składniki: * 3/4 kostki masła  * 1/2 kg mąki * 6 żółtek * 3/4 szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki śmietany * rabarbar(...)szklanka cukru * 1 budyń waniliowy Masło z cukrem utarłam na puszystą masę. Wbijałam po jednym żółtku wciąż ucierając. Dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. W razie gdy ciasto nie łączy się zbyt dobrze można dodać odrobinę śmietany. Utarte ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar pokroiłam w 1 centymetrowe kawałeczki i wcisnęłam w ciasto. Wstawiłam do nagrzanego

Pieprzyć z Fantazją
Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami 64

Cześć! W sezonie owocowym nie może zabraknąć ciast z ich dodatkiem.  Drzewko brzoskwiniowe pięknie obrodziło w tym roku, ciasto z dodatkiem owoców brzoskwini jest bardzo smaczne! Upiekłam więc ciasto z brzoskwiniami. Składniki: * 2 szklanki mąki * 1 szklanka cukru * 4 jajka rozm. L * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki jogurtu naturalnego * 3/4 szklanki oleju * kilka brzoskwiń * cukier puder(...)Całe jajka ubiłam na puszystą masę z cukrem.  Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. jogurt i olej. Wszystko wymieszałam na gładką masę.  Wylałam ciasto do tortownicy 24 cm średnicy, jeśli ktoś ma blaszkę prostokątną, to taka ilość ciasta pasuje na blaszkę 21×24 cm. Na wierzch wyłożyłam połówki brzoskwiń ze skórką, brzuszkami do dołu. Piekłam moje

Pieprzyć z Fantazją
Cappuccino II – ciasto 92

Cześć! To jest drugie wydanie mojego ciasta cappuccino. Pierwsze jest dość popularne na moim blogu  przepis .  Pojawiły się jednak pytania od czytelników czy zamiast żółtek można dodać coś innego, zamienić innym składnikiem. Spróbowałam zrobić to ciasto bez żółtek. Udało się! Trzyma się świetnie i jest tak samo smaczne a nawet lżejsze w jedzeniu.  Składniki: * 1 opakowanie mleka(...)kawę cappuccino. Wszystko zmiksowałam na jednolitą masę. Wyłożyłam masę cappuccino na nasączone biszkopty. Na wierzch wyłożyłam znów biszkopty. Polałam polewą. Kawę co mi została z nasączania biszkoptów na spód ciasta zagotowałam i zdjęłam z ognia. Dodałam żelatynę i mieszałam do jej rozpuszczenia. Do jeszcze bardzo ciepłej kawy z żelatyną dodałam połamaną czekoladę i łyżkę masła. Mieszałam aż czekolada i masło

Pieprzyć z Fantazją
Pocałunek Murzyna – ciasto 86

Cześć! Przepis na to ciasto jest jednym z pierwszych w moim starym zeszycie. Kartki już pożółkły i niemiłosiernie się poplamiły…same Dlaczego ciasto nazywa się Pocałunek Murzyna? Sama zadaję sobie to pytanie Najważniejsze, że ciacho jest mega smaczne! Składniki: Na ciasto: * 1 szkl. cukru * 1 szkl. śmietany 18% * 1 szkl. mąki * 1 jajko rozm. L * 1 płaska łyżka sody(...)łyżki cukru * 2 łyżeczki cukru wanilinowego *1/2 l mleka * 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie) Polewa: * 1 tabliczka czekolady * 1/3 szklanki śmietany 30% * 1-2 łyżki wody Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i podzieliłam na 3 części. Do jednej miski dodałam przesiane kakao, do drugiej mak a do trzeciej posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto w każdej misce wymieszałam i rozlałam

Pieprzyć z Fantazją
Piernik czekoladowy z marcepanem 109

Piernik i marcepan! Tak, tak! Upiekłam piernik czekoladowy z marcepanem. Jest to jedno z moich ulubionych ciast na święta. Lubię miękkie pierniki i mocno korzenne z dodatkiem gorzkiej czekolady, która jeszcze bardziej pogłębia korzenny smak ciasta. Piernik i marcepan to świetne połączenie. Zostało mi kawałek marcepanu, który jakoś musiałam wykorzystać. Zrobiłam więc marcepanowe z orzechów i czerwonych owoców liofilizowanych. Czerwony(...)zdjęciach. Piernik upiekłam na świątecznym szwedzkim napoju zwanym svagdricka, który przypomina nieco porter. Dlatego z powodzeniem możecie zastąpić napój piwem, bo porter bez problemu można kupić w każdy sklepie. Ciasto jest puszyste, słodkie i długo trzyma wilgoć. Dlatego piernik jest zawsze pierwszym ciastem, które piekę na święta. Piernik zazwyczaj piekę w prostokątnej formie ale dzisiaj zaprezentowałam go w kształcie babki

codojedzenia
Pierniczki drożdżowe nadziewane 89

wystygnięcia *** *** Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, kakao i przyprawę do piernika *** *** Dodajemy ostudzone masło z drożdżami i miodem oraz jajka *** *** Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk *** *** Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części i każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 centymetra(...)ciasta wykrawamy foremkami pierniczki – po dwa takie same na każdy pierniczek *** *** Na jeden pierniczek nakładamy łyżeczkę powideł i przykrywamy drugim takim samym kawałkiem ciasta. Boki sklejamy delikatnie dociskając palcami *** *** Złożone pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem i pieczemy przez 12 minut *** *** Pierniczki po ostudzeniu możemy polać rozpuszczoną czekoladą

Blog z Apetytem
Dietetyczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe na mące migdałowej 184

Baaaardzo czekoladowe, migdałowe, o aromacie pomarańczy ciasto, które zdobywa serca już samym zapachem! Przy tym jest lekko wilgotne i jednocześnie cudownie puszyste. Jego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane ani czasochłonne i co najważniejsze można je jeść bez większych wyrzutów sumienia, bo nie zawiera tłuszczu i białej mąki. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme(...)Wykonanie Jeśli masz chwilę to rozłóż przygotowanie ciasta na dwa dni – pierwszego dnia wystarczy ugotować pomarańcze. Tak Ugotować Pomarańcze dokładnie umyj pod gorącą wodą, włóż je w całości, bez obierania do niedużego garnuszka – tak tak, całe ze skórką Wlej wodę – pomarańcze powinny być całe zakryte wodą. Wodę zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, garnuszek przykryj pokrywką. Gotuj całość

Eat me! Fit me!
Najlepszy piernik błyskawiczny 101

Zapraszam na szybką i tanią wersję piernika. Ciasto jest pyszne, wilgotne i miękkie od razu po upieczeniu. Przełożone powidłami i oblane polewą czekoladową wręcz rozpływa się w ustach. Pozostaje mięciutkie i wilgotne nawet na trzeci dzień po upieczeniu (zapewne nawet dłużej, ale nigdy nie udało nam się tego sprawdzić – zawsze znika błyskawicznie). Jeśli na ostatnią chwilę szukacie pysznego ciasta(...)mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie cały czas ubijając dodajemy mąkę. Po chwili wlewamy olej, śmietanę i dżem. Całość jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C. Pieczemy około 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmujemy

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania