ciasto - 164325 przepisów (strona:1743/10955)

Pocałunek Murzyna – ciasto 123

Cześć! Przepis na to ciasto jest jednym z pierwszych w moim starym zeszycie. Kartki już pożółkły i niemiłosiernie się poplamiły…same Dlaczego ciasto nazywa się Pocałunek Murzyna? Sama zadaję sobie to pytanie Najważniejsze, że ciacho jest mega smaczne! Składniki: Na ciasto: * 1 szkl. cukru * 1 szkl. śmietany 18% * 1 szkl. mąki * 1 jajko rozm. L * 1 płaska łyżka sody(...)łyżki cukru * 2 łyżeczki cukru wanilinowego *1/2 l mleka * 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie) Polewa: * 1 tabliczka czekolady * 1/3 szklanki śmietany 30% * 1-2 łyżki wody Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i podzieliłam na 3 części. Do jednej miski dodałam przesiane kakao, do drugiej mak a do trzeciej posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto w każdej misce wymieszałam i rozlałam

Pieprzyć z Fantazją
Piernik czekoladowy z marcepanem 153

Piernik i marcepan! Tak, tak! Upiekłam piernik czekoladowy z marcepanem. Jest to jedno z moich ulubionych ciast na święta. Lubię miękkie pierniki i mocno korzenne z dodatkiem gorzkiej czekolady, która jeszcze bardziej pogłębia korzenny smak ciasta. Piernik i marcepan to świetne połączenie. Zostało mi kawałek marcepanu, który jakoś musiałam wykorzystać. Zrobiłam więc marcepanowe z orzechów i czerwonych owoców liofilizowanych. Czerwony(...)zdjęciach. Piernik upiekłam na świątecznym szwedzkim napoju zwanym svagdricka, który przypomina nieco porter. Dlatego z powodzeniem możecie zastąpić napój piwem, bo porter bez problemu można kupić w każdy sklepie. Ciasto jest puszyste, słodkie i długo trzyma wilgoć. Dlatego piernik jest zawsze pierwszym ciastem, które piekę na święta. Piernik zazwyczaj piekę w prostokątnej formie ale dzisiaj zaprezentowałam go w kształcie babki

codojedzenia
Pierniczki drożdżowe nadziewane 123

wystygnięcia *** *** Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, kakao i przyprawę do piernika *** *** Dodajemy ostudzone masło z drożdżami i miodem oraz jajka *** *** Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk *** *** Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części i każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 centymetra(...)ciasta wykrawamy foremkami pierniczki – po dwa takie same na każdy pierniczek *** *** Na jeden pierniczek nakładamy łyżeczkę powideł i przykrywamy drugim takim samym kawałkiem ciasta. Boki sklejamy delikatnie dociskając palcami *** *** Złożone pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem i pieczemy przez 12 minut *** *** Pierniczki po ostudzeniu możemy polać rozpuszczoną czekoladą

Blog z Apetytem
Dietetyczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe na mące migdałowej 253

Baaaardzo czekoladowe, migdałowe, o aromacie pomarańczy ciasto, które zdobywa serca już samym zapachem! Przy tym jest lekko wilgotne i jednocześnie cudownie puszyste. Jego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane ani czasochłonne i co najważniejsze można je jeść bez większych wyrzutów sumienia, bo nie zawiera tłuszczu i białej mąki. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme(...)Wykonanie Jeśli masz chwilę to rozłóż przygotowanie ciasta na dwa dni – pierwszego dnia wystarczy ugotować pomarańcze. Tak Ugotować Pomarańcze dokładnie umyj pod gorącą wodą, włóż je w całości, bez obierania do niedużego garnuszka – tak tak, całe ze skórką Wlej wodę – pomarańcze powinny być całe zakryte wodą. Wodę zagotuj, a następnie zmniejsz ogień, garnuszek przykryj pokrywką. Gotuj całość

Eat me! Fit me!
Najlepszy piernik błyskawiczny 137

Zapraszam na szybką i tanią wersję piernika. Ciasto jest pyszne, wilgotne i miękkie od razu po upieczeniu. Przełożone powidłami i oblane polewą czekoladową wręcz rozpływa się w ustach. Pozostaje mięciutkie i wilgotne nawet na trzeci dzień po upieczeniu (zapewne nawet dłużej, ale nigdy nie udało nam się tego sprawdzić – zawsze znika błyskawicznie). Jeśli na ostatnią chwilę szukacie pysznego ciasta(...)mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Jajka ubijamy z cukrem. Następnie cały czas ubijając dodajemy mąkę. Po chwili wlewamy olej, śmietanę i dżem. Całość jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C. Pieczemy około 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmujemy

e-PrzepisyKulinarne
Prosty Świąteczny Torcik Bez Pieczenia z Czekoladą i Orzechami 477

rozmiesza, można wymieszać mikserem, patrz FILM ; jeśli zostaną małe kawałeczki czekolady w kremie to nic nie szkodzi). Do kremu dodać zmielone orzechy, wymieszać. 5. Ciemny krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę korzennych ciastek. Do drugiej połowy kremu dodać roztopioną białą czekoladę i energicznie wymieszać szpatułką. Dodać wiórki kokosowe, krótko wymieszać. 6. Biały krem wyłożyć(...)ciasto w blaszce, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę korzennych ciastek. Do odłożonego kremu (330g) dodać cynamon, cukier puder i wymieszać krótko mikserem. Krem wyłożyć na ciasto w blaszce, wyrównać. Łyżką można zrobić dekoracyjne wgłębienia, patrz FILM . Torcik wstawić na całą noc do lodówki. 7. Dobrze schłodzony torcik ostrożnie wyjąć z blaszki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i torcik

Mała Cukierenka
Świąteczna babka makowa 119

Świąteczna babka makowa       Składniki na dwa makowce: Ciasto: 500g mąki 7g suchych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: ok. 800g masy makowej z puszki Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremek (masło lub margaryna) bułka tarta do posypania foremek lukier do polania makowców     *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy(...)suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko *** *** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 2 części. Każdą

Blog z Apetytem
Krucho Drożdżowa Rolada Makowa 203

Bardzo lubię krucho drożdżowe ciasto i nie mogło go zabraknąć na święta. Jest prostsze w przygotowaniu niż samo drożdżowe, a masa z mielonego maku też jest prosta do wykonania co skraca czas, a tym samym mamy go więcej dla nas samych, dla rodziny :) Składniki na jedną roladę Ciasto: 200 g mąki 15 g drożdży 1 jajko kl M 1 żółtko(...)zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy bakalie i ewentualnie esencje migdałową. 2. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki Ciasto 3. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka. 4. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje

Gotowanie...to proste !
Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami 143

polska gospodyni chwali się. że jej przepis na pierogi wigilijne jest najlepszy… He, he, nie śmię nawet napisać, że mój przepis jest najlepszy. Oczywiście podstawą dobrych pierogów jest ciasto na pierogi. Od lat przyrządzam ciasto na pierogi z wrzątkiem i olejem. Jest to ciasto, które łatwo się wałkuje, nawet bez podsypywania mąką. Ciasto jest bardzo elastyczne, a pierogi(...)gotowane pierogi, ja tak najczęściej robię, ponieważ na święta lubię smażone pierożki. Lubicie pierogi? Z jakiego farszu je przyrządzacie. Pierogi wigilijne 50 dużych lub 80 małych pierogów Składniki: porcja ciasta na pierogi z tego przepisu 1 l kiszonej kapusty 20 g suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka masła lub kokosowego oleju bez zapachowego sól i czarny pieprz do smaku Zacznij

codojedzenia
Makowiec na kruchym spodzie 176

włoskich 3 białka szczypta soli Na polewę: 100g masła 6 łyżek mleka 4 łyżki cukru 3 płaskie łyżki kakao płatki migdałowe do ozdobienia – opcjonalnie   Zaczynamy od zagniecenia ciasta – do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy małe kostki masła i rozcieramy w palcach masło z suchymi składnikami, aż uzyskamy konsystencje mokrego piasku, a masło(...)będzie całkowicie połączone z mąką. Dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite i sprężyste ciasto. Formujemy długi wałek, zawijamy w folię i chłodzimy przez minimum godzinę.   Po czasie chłodzenia, przygotowujemy piekarnik – nastawiamy temperaturę na 180°. Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.   Schłodzonym ciastem wyklejamy na cienko dno formy do pieczenia – na odkrajałam małe kawałki

Smaczna Strona
Pierniczki z okienkiem witrażowym na Boże Narodzenie 231

Pierniczki z okienkiem wypełnionym witrażem z landrynek to piękna i pyszna ozdoba świąteczna. Ich wykonanie jest banalnie proste, a efekt końcowy… efektowny ;) Do przygotowanie pierników z witrażem , poza tradycyjnym ciastem piernikowym, potrzebne są kolorowe landrynki. W czasie pieczenia cukierki rozpuszczają się i wypełniają okienka pierników kolorowymi “szybkami”. Składniki na pierniki z okienkiem z landrynkami 25 dag mąki 10 dag naturalnego(...)opakowania landrynek Miód wlewamy do rondla, dodajemy cukier i przyprawy korzenne i wszystko podgrzewamy. Do ciepłego, ale nie gorącego miodu wsypujemy mąkę i sodę, dodajemy jajko oraz smalec. Zarabiamy ciasto na nasze ozdobne pierniczki. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie lśniące i jednolite. Przed wykrawaniem pierniczków warto je  schłodzić, żeby było mniej klejące. Świąteczne przepisy: Żytnie pierniki bez tłuszczu

Korniszonki
Ziołowa choinka drożdżowa z Camembertem 175

Między myciem okien, a układaniem rzeczy w szafie, zakupami i spacerami z psem, zagniatam ciasto drożdżowe z aromatycznym tymiankiem i słodką żurawiną. Nadziewam krążek Camemberta i układam dookoła drożdżowe kulki wielkości włoskiego orzecha w kształcie choinki, bo na tę prawdziwą będzie jeszcze czas :) Po niedługim czasie zapach ziół i świeżo pieczonego drożdżowego roznosi się po całym domu. Jeszcze zdążę poprawić(...)ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu sól i pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: 1. W letniej wodzie rozpuść drożdże. 2. Dodaj do drożdżowej wody mąkę i sól i zagnieć gładkie ciasto. 3. Posiekaj lekko żurawinę i dodaj do ciasta razem z tymiankiem - ponownie zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Szybkie paszteciki z soczewicą 197

Dziś mam propozycję na szybkie paszteciki z farszem z zielonej soczewicy. To propozycja nie tylko dla tych, którzy nie lubią lub nie mają czasu na lepienie pierogów czy zagniatanie ciasta drożdżowego na klasyczne paszteciki. Składniki (na 12 pasztecików): 400 g ciasta francuskiego 200 ml zielonej soczewicy pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki całego kminku pół łyżeczki pieprzu grubo mielonego ząbek czosnku(...)oleju. Dodać do masy soczewicowej. Do masy dodać jeszcze ząbek czosnku przepuszczony przez praskę. Masło stopić w rondelku. Piekarnik włączyć na 220 stopni C., pieczenie góra/dół. Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie. Na środek wyłożyć masę z soczewicy, wyrównać.  Puste boki ciasta francuskiego posmarować stopionym masłem. Boki ciasta złożyć do środka i nałożyć jeden na drugi. Całość

Weekendy w domu i ogrodzie
Keks bezglutenowy 147

Pora na jedno z tradycyjnych, bożonarodzeniowych ciast. Keks bezglutenowy to ciasto, które opracowałam z myślą o nadchodzących świętach. Szukałam czegoś dopasowanego do mojej aktualnej diety, czyli ciasta, które nie będzie zawierać glutenu ani nabiału. Oczywiście ciasto miało smakiem przypominać tradycyjny odpowiednik I dlatego padło na keks Keks chyba lubią wszyscy I ja także, dlatego ta wersja bezglutenowa na pewno pojawi(...)się na moim świątecznym stole Na swojego ciasta niczym nie ozdobiłam, zwyczajnie nie lubię cukru pudru, polew ani lukru. Jeśli chcesz, możesz je dowolnie przystroić Keks bezglutenowy przepis na keksówkę o długości 22 cm Składniki: 250 g mąki gryczanej 250 g mąki kukurydzianej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka startej na drobnych oczkach marchewki płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu

365 dni dookoła kuchni