spisuję je dla siebie i dla Was, szczególnie zaś dziękuję za te 100 000 wyświetleń w grudniu. Ciekawa jestem czego Wam brakuje na moim blogu? Jeśli są jakieś ciasta, desery, dania które chcielibyście bym dla Was przygotowała to piszcie śmiało w komentarzach. Tymczasem zapraszam na proste, pyszne i tanie ciasto ucierane z jabłkami. Ciasto (na blaszkę 25x35(...)żółtek 220ml mleka Miękkie masło ucieramy z cukrami na najwyższych obrotach miksera ok 3-4 minut. Następnie nie przestając ucierać dodajemy kolejno żółtka. Gdy żółtka się połączą z ciastem wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy mleko. Ja robiłam to na 4 razy (trochę mąki, trochę mleka i gdy się połączy znów). Ciasto przekładamy do blaszki (25x35
Cynamonowe szczęścieŚwiąteczne ciasto marchewkowe z orzechami i kremem cynamonowym Dziś zapraszam Cię na obłędne świąteczne ciasto marchewkowe z orzechami i kremem cynamonowym. Wystarczy tylko do zwykłego ciasta marchewkowego dodać kilka składników i mamy taki mini torcik, który z pewnością uda się przygotować każdemu. W cieście jest mielona skórka pomarańczowa i przyprawa do piernika, a dzięki temu, że żółtka są ubite wraz(...)cukrem na puszystą masę, ciasto jest wilgotne i delikatne. Do tego cynamonowy krem, którym jest przełożone ciasto i robi się pysznie i świątecznie. To ciasto spokojnie można zrobić dwa czy trzy dni wcześniej i potem przechowywać w chłodnym miejscu. W związku z tym smaki fajnie się przegryzą i bez wątpienia wszyscy współbiesiadnicy będą zachwyceni tym deserem. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody GatityOkres przedświąteczny to okres wzmożonego wypiekania. Są to ciasteczka, pierniczki, ciasta na przedświąteczne spotkania z przyjaciółmi i znajomymi no i oczywiście wypieki typowo świąteczne. Ponieważ wiele osób prosiło mnie o przepis na biszkopt piernikowy postanowiłam opisać jak zrobić takie ciasto z dodatkiem luźnych powideł lub gęstego musu owocowego. Pamiętajcie jednak o tym, że jeśli wasz mus będzie(...)zbyt rzadki, to trzeba dodać trochę więcej mąki. Ciasto nie może być zbyt luźne. Świąteczny tort piernikowy. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (około) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka musu owocowego 1/2 szklanki cukru brązowego 2 łyżki miodu (opcjonalnie) 2 duże jaja 4 łyżki oleju słonecznikowego szczypta soli
Gotuj Sam!Dziś przepis na szybki makowiec, który idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy inne okazje w ciągu roku. Przygotowanie tego ciasta makowego zajmuje niecałe 15 minut, a czas pieczenia to ok. 50 minut. W smaku makowiec jest bardzo dobry i długo utrzymuje świeżość, więc można go upiec nawet kilka dni przed świętami. Większość składników do upieczenia tego ciasta znajdziecie(...)swojej kuchni, a pozostałe kupicie w każdym sklepie spożywczym. Zapraszam do wypróbowania przepisu na szybki makowiec, czyli proste ciasto z makiem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SZYBKI MAKOWIEC PRZEPIS Czas przygotowania: 15 minut | Czas pieczenia: 50 minut | Liczba porcji: keksówka 25×10 cm Składniki 180 g suchego maku 160 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 4 jajka (temp. pokojowa
Przepiski.plrozpuszczonego masła -1 jajko -1 żółtko -0,5 płaskiej łyżeczki sody -1 łyżka śmietany KREM -100g masła -2-3 kopiaste łyżki nutelli -orzechy (ok 100g) Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy, jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką. z ciasta formujemy małe kulki wielkości dużej borówki amerykańskiej. ***na początek polecam sobie zrobić kilka kulek, usmażyć(...)sprawdzić czy są odpowiedniej wielkości do formy jaką posiadamy*** Jedyną trudnością w smażeniu orzeszków jest właśnie dopasowanie wielkości kulek z ciasta tak by nie były za duże. Formę (w moim przypadku patelnię) bardzo dobrze nagrzewamy z dwóch stron, na małym palniku. Następnie smarujemy olejem, wkładamy kulki ciasta, zamykamy i smażymy chwilę z każdej strony, gdy połówki orzeszków ładnie się przyrumienią
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunich paszteciki lub krokiety, a co jeśli w tym roku będzie mała zmiana i podamy tartaletki z grzybami? Pracy przy nich mało, a są przepyszne. Wystarczy wyłożyć ciastem foremki, dodać wcześniej przygotowane grzyby, jajka, śmietankę i gotowe. Materiał sponsorowany przez firmę Mlekpol. Tartaletki przygotowałam na bazie ciasta francuskiego, a farsz to ugotowane suszone grzyby, przesmażona cebula, surowe(...)Tartaletki z grzybami i śmietanką Proporcje na 5 tartaletek o średnicy 10, 5 cm Czas przygotowania: 75 minut + czas oczekiwania Składniki: 35 g suszonych prawdziwków 1/2 cebuli 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g śmietanki 18% Łaciata 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz klarowane masło do smażenia
Kulinarne przygody Gatityzdążyłaś w tym roku nastawić piernika staropolskiego? Nic straconego! Przepis na ten piernik jest łatwy i szybki, czyli do przygotowania na ostatnią chwilę. Ciasto nie musi leżakować ani przed pieczeniem, ani po upieczeniu. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą zmieszać, wyłożyć do keksówki i upiec, by po wystudzeniu delektować się pysznym i pachnącym pierniczkiem. Jeśli szukasz przepisu na ciasto piernikowe , które(...)śmietanki kremówki 30% 20 g kakao 20 g masła/margaryny 20 g cukru 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki gorącej wody Przygotowanie 1. Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto i wymieszać za pomocą miksera. 2. Następnie masę przełożyć do keksówki (12×25 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. 3. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez
Alle Dobre!wątpienia jeden z moich ulubionych wypieków. Proste i pyszne babeczki marchewkowe idealnie sprawdzą się zarówno jako szybki dodatek do kawy, jak i alternatywa dla różnego rodzaju ciast nawet na większych przyjęciach. Smakują zarówno dzieciom i dorosłym, a ich przygotowanie to bajecznie proste zadanie, z którym poradzą sobie nawet mało doświadczeni kucharze. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400(...)wysuszy i sprawi, że będą się kruszyć. Jednym z najlepszych sposobów na idealne babeczki, jest dodanie do masy warzyw (a w tym wypadku marchewki). Ich naturalna wilgoć przeniknie do ciasta i nada mu wyjątkowej konsystencji. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute
okolicepalnika.plProsty i sprawdzony przepis na pyszny makowiec z ciasta drożdżowego. Szybki i prosty do zrobienia, idealny na święta i nie tylko! Świąteczny makowiec to obowiązkowa pozycja na liście świątecznych wypieków. U nas co roku gości na stole i nie wyobrażam sobie świąt bez makowca. Polecam i Wam upiec w tym roku, bo jest naprawdę pyszny! Zapraszam na przepis(...)ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC – PRZEPIS Składniki CIASTO 550 g mąki pszennej 4 łyżki cukru 50 g miękkiego masła 7 g drożdży instant 200 ml mleka 100 ml wody szczypta soli MASA MAKOWA 500 g mielonego maku 1 jajko 150 g cukru 60 g rodzynek 60 g orzechów 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy Wykonanie Mak przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą
Alle Dobre!Pyszny piernik z mlecznym kremem Szybki piernik z powidłami śliwkowymi, miodem i adwokatem. Świąteczne, wilgotne ciasto z kremem budyniowym. Sprawdzony przepis na prosty piernik z powidłami i kremem. Krem do piernika pyszny i wyjątkowo prosty, tylko 3 składniki. Subtelne połączenie smaków, które zamienia zwykły piernik w wykwintne i dekoracyjne ciasto. A adwokat jest nie tylko słodkim, alkoholowym dodatkiem do ciasta(...)kremem karpatkowym lub innym kremem z masłem i mlekiem w proszku, każdy krem mleczny się tu sprawdzi. Piernik świąteczny przekładany, który zyskuje na smaku gdy zwilgotnieje. To znakomite proste ciasto, które jest nie tylko smaczne ale i bardzo dekoracyjne. Jak zrobić krem do piernika? Wilgotny piernik z kremem Co dodać do piernika żeby był wilgotny? Śliwki czyli powidła śliwkowe
Dieta moja pasjaczyli 38,5 godziny. W każdym z etapów mieszamy składniki do połączenia i przykrywamy ściereczką stawiając w najcieplejszym miejscu. ________________________________________________________________________________ Dzień czwarty 1.12.2022r. godz. 7.00 Przygotowanie zaczynu do ciasta właściwego. / 230g odrzuciłam / x) 350g ciasta, 170g mąki żytniej razowej, 170g ciepłej wody Ciasto właściwe ten sam dzień godz.9.30, czyli po 2,5 godzinie ciasto wypełniło niemal całą miskę(...)500g mąki orkiszowej typ750, xxx) 380g ciepłej wody, 15g soli. Składniki mieszamy do dobrego połączenia kilka minut. Można zrobić to łyżką drewnianą, ręką lub mechanicznie na najniższych obrotach. Ciasto wykładamy do przygotowanych foremek, przykrywamy folią aby nie wyschło i czekamy aż wyrośnie. U mnie ciasto rosło w 2 foremkach o rozmiarach 20x11 od 9.45-11.10. Pieczenie
Leśny ZakątekCiasto Prince Polo to smaczny przekładaniec, na który składa się biszkopt kakaowy z budyniową masą czekoladową oraz bakaliową wkładką. To właśnie we wkładce znajdują się pokruszone wafelki Prince Polo, a także mielone orzechy oraz wiórki kokosowe. Ciasto jest ciekawe w smaku, wysokie i podzielne. Kusiło mnie już od dawna, ale dopiero niedawno zrobiłam je po raz pierwszy. Przechowywałam(...)łyżce cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksujemy do połączenia. Wlewamy olej. Na sam koniec dodajemy mąkę przesianą z kakao (i opcjonalnie proszkiem do pieczenia). Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Po przestudzeniu kroimy na 2 blaty. Wkładka orzechowo-ciasteczkowa: Białka ubijamy
Smaki Na Talerzuskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego dowolne dodatki: cukier puder dżem, konfitura bita śmietana owoce wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Tniemy na prostokąty takie aby zmieściły się do gofrownicy (u mnie ok. 9×11 cm). Pocięte ciasto francuskie partiami pieczemy w gofrownicy, aż gofry będą rumiane. Gotowe gofry podajemy z ulubionymi dodatkami
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego plasterki wędliny plasterki sera żółtego sos pomidorowy lub keczup wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na wymiar jednego gofra jaki powstaje w gofrownicy. Na połowę wyciętych kawałków rozsmarowujemy sos pomidorowy lub keczup, układamy plasterki wędliny oraz sera żółtego. Następnie przykrywamy pozostałymi kawałami ciasta. Brzegi możemy docisnąć widelcem. Przekładamy do gofrownicy i pieczemy, aż będą rumiane
Domowy Smak Jedzenia